Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Perbelanjaan rumah yang merangkumi bayaran pinjaman hartanah atau bayaran sewa bulanan, merupakan 1/3 daripada pendapatan kebanyakan keluarga di Malaysia.

Untuk rekod, terdapat RM3.4 bilion inventori hartanah tidak terjual di Malaysia hasil kaji selidik Khazanah Research Insititute (KRI). Kadar pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera sebenarnya telah meningkat kepada 43% berbanding 39.5% sebelum ini.

Rata-rata anak muda di Malaysia telah mengambil inisiatif membeli rumah pertama menerusi program Home Ownership Campaign (HOC) yang dilancarkan pada tahun 2019 yang lalu dengan 28,000 unit hartanah pelbagai jenis dijual pada angka RM21 bilion setakat November yang lalu.

Akan tetapi, terdapat golongan B40 yang sebenarnya masih tidak mampu memiliki hartanah.

Ada yang tidak cukup wang pendahuluan, ada yang masih bergelut untuk mendapatkan pekerjaan tetap dan ada juga yang sedang mencari harga rumah yang sesuai dengan tingkatan gaji mereka.

Skim Perumahan Belia yang dikendalikan Bank Simpanan Nasional bermula 1 Januari 2020 sehingga 31 Disember 2021 juga dipandang sepi.

Perkara ini semakin serius dengan keadaan pasaran ekonomi semasa Malaysia yang terjejas teruk kesan pandemik Covid-19 yang melanda dunia pada ketika ini.

Tetapi, janganlah kita membenarkan isu ini menjadi alasan dan batu penghalang untuk kita memiliki hartanah sendiri.

Anak muda perlu bangkit selepas kegawatan ekonomi ini berakhir dan kekal fokus dalam perjuangan memiliki hartanah sendiri, sekaligus meningkatkan pemilikan hartanah Bumiputera.

Jom kita tengok 5 perkara yang boleh anak muda lakukan seperti berikut.

1. Beli Rumah Murah

Memiliki hartanah adalah keperluan asas semua manusia. Oleh yang demikian, anak muda disarankan untuk membeli rumah murah terlebih dahulu.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Tidak perlu tergesa-gesa membeli rumah impian. Cukup sekadar rumah untuk berteduh dari hujan dan panas, selesa dan bayaran ansuran bulanan yang tidak membebankan.

Solusi terdekat yang anda boleh ambil adalah dengan membeli hartanah subsidi kerajaan seperti Rumah Selangorku atau membeli rumah dari pasaran lelong.

2. Rumah Second? Tiada Masalah

Tahun 2019 menyaksikan hartanah sekunder / subsale mendominasi pasaran hartanah di Malaysia.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Puncanya? Terdapat lambakan hartanah yang dijual di bawah harga pasaran. Ini gara-gara kelembapan sektor hartanah yang bermula sejak daripada tahun 2016 dan 2017 lagi.

Jika rezeki anda terjumpa iklan rumah flat yang ingin dijual di bawah harga pasaran, apa salahnya?

3. Rumah Bukan Segalanya

Tiada guna jika kita mengembleng tenaga saban hari dan akhirnya sebahagian besar pendapatan digunakan untuk bayaran ansuran pinjaman hartanah.

Baca : 8 Hobi Mahal Orang Kita

Rumah bukan segalanya. Beli rumah ikut kemampuan dan nikmati hidup sebaik mungkin.

Jangan beli rumah yang terlalu mahal dan tidak sesuai dengan gaji kita sehingga menghalang daripada melancong atau melakukan hobi kegemaran.

4. Rumah Sebagai Pelaburan

Rumah merupakan aset yang boleh mendatangkan aliran tunai positif kepada kita jika tahu caranya.

Sekiranya masih bujang, tak salah untuk kita tinggal di bilik master bedroom dan sewakan dua lagi bilik kepada orang lain.

Baca : Jangan Buat 6 Perkara Ini Dalam Pelaburan Hartanah

Atau sewakan rumah pada hujung minggu dan kita boleh pulang ke kampung halaman pada hujung minggu.

Tiada yang mustahil asalkan kita tahu caranya dan jumpa rentaknya.

5. Rumah Hutang Yang Baik

Jangan pernah rasa rugi membuat bayaran bulanan pinjaman hartanah setiap bulan sungguhpun perit membayarnya.

Baca : Jangan Buat 6 Kesilapan Ini Apabila Hendak Bayar Balik Pinjaman Pelajaran

Mungkin hari ini kita sedang bergelut untuk membuat bayaran bulanan, tetapi kita juga yang merasa hasilnya bila harga rumah naik dan dapat merasa keuntungan puluhan ribu ringgit hasil daripada jualan rumah tersebut pada kemudian hari.

Artikel ini bukanlah bertujuan memaksa atau menekan-menekan anak muda supaya membeli rumah dengan kadar segera.

Sebaliknya, ia perlu dilihat sebagai satu motivasi dan peringatan supaya hanya membeli rumah apabila kewangan dan keadaan telah sedia.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Dan sekiranya gaji anda masih belum layak untuk membolehkan anda membeli hartanah, bertenanglah.

TIngkatkan pendapatan dan kumpul duit terlebih dahulu. Satu hari nanti, anda pasti boleh memiliki hartanah sendiri. InsyaAllah

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/