Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Perbelanjaan rumah yang merangkumi bayaran pinjaman hartanah atau bayaran sewa bulanan, merupakan 1/3 daripada pendapatan kebanyakan keluarga di Malaysia.

Untuk rekod, terdapat RM3.4 bilion inventori hartanah tidak terjual di Malaysia hasil kaji selidik Khazanah Research Insititute (KRI). Kadar pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera sebenarnya telah meningkat kepada 43% berbanding 39.5% sebelum ini.

Rata-rata anak muda di Malaysia telah mengambil inisiatif membeli rumah pertama menerusi program Home Ownership Campaign (HOC) yang dilancarkan pada tahun 2019 yang lalu dengan 28,000 unit hartanah pelbagai jenis dijual pada angka RM21 bilion setakat November yang lalu.

Akan tetapi, terdapat golongan B40 yang sebenarnya masih tidak mampu memiliki hartanah.

Ada yang tidak cukup wang pendahuluan, ada yang masih bergelut untuk mendapatkan pekerjaan tetap dan ada juga yang sedang mencari harga rumah yang sesuai dengan tingkatan gaji mereka.

Skim Perumahan Belia yang dikendalikan Bank Simpanan Nasional bermula 1 Januari 2020 sehingga 31 Disember 2021 juga dipandang sepi.

Perkara ini semakin serius dengan keadaan pasaran ekonomi semasa Malaysia yang terjejas teruk kesan pandemik Covid-19 yang melanda dunia pada ketika ini.

Tetapi, janganlah kita membenarkan isu ini menjadi alasan dan batu penghalang untuk kita memiliki hartanah sendiri.

Anak muda perlu bangkit selepas kegawatan ekonomi ini berakhir dan kekal fokus dalam perjuangan memiliki hartanah sendiri, sekaligus meningkatkan pemilikan hartanah Bumiputera.

Jom kita tengok 5 perkara yang boleh anak muda lakukan seperti berikut.

1. Beli Rumah Murah

Memiliki hartanah adalah keperluan asas semua manusia. Oleh yang demikian, anak muda disarankan untuk membeli rumah murah terlebih dahulu.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Tidak perlu tergesa-gesa membeli rumah impian. Cukup sekadar rumah untuk berteduh dari hujan dan panas, selesa dan bayaran ansuran bulanan yang tidak membebankan.

Solusi terdekat yang anda boleh ambil adalah dengan membeli hartanah subsidi kerajaan seperti Rumah Selangorku atau membeli rumah dari pasaran lelong.

2. Rumah Second? Tiada Masalah

Tahun 2019 menyaksikan hartanah sekunder / subsale mendominasi pasaran hartanah di Malaysia.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Puncanya? Terdapat lambakan hartanah yang dijual di bawah harga pasaran. Ini gara-gara kelembapan sektor hartanah yang bermula sejak daripada tahun 2016 dan 2017 lagi.

Jika rezeki anda terjumpa iklan rumah flat yang ingin dijual di bawah harga pasaran, apa salahnya?

3. Rumah Bukan Segalanya

Tiada guna jika kita mengembleng tenaga saban hari dan akhirnya sebahagian besar pendapatan digunakan untuk bayaran ansuran pinjaman hartanah.

Baca : 8 Hobi Mahal Orang Kita

Rumah bukan segalanya. Beli rumah ikut kemampuan dan nikmati hidup sebaik mungkin.

Jangan beli rumah yang terlalu mahal dan tidak sesuai dengan gaji kita sehingga menghalang daripada melancong atau melakukan hobi kegemaran.

4. Rumah Sebagai Pelaburan

Rumah merupakan aset yang boleh mendatangkan aliran tunai positif kepada kita jika tahu caranya.

Sekiranya masih bujang, tak salah untuk kita tinggal di bilik master bedroom dan sewakan dua lagi bilik kepada orang lain.

Baca : Jangan Buat 6 Perkara Ini Dalam Pelaburan Hartanah

Atau sewakan rumah pada hujung minggu dan kita boleh pulang ke kampung halaman pada hujung minggu.

Tiada yang mustahil asalkan kita tahu caranya dan jumpa rentaknya.

5. Rumah Hutang Yang Baik

Jangan pernah rasa rugi membuat bayaran bulanan pinjaman hartanah setiap bulan sungguhpun perit membayarnya.

Baca : Jangan Buat 6 Kesilapan Ini Apabila Hendak Bayar Balik Pinjaman Pelajaran

Mungkin hari ini kita sedang bergelut untuk membuat bayaran bulanan, tetapi kita juga yang merasa hasilnya bila harga rumah naik dan dapat merasa keuntungan puluhan ribu ringgit hasil daripada jualan rumah tersebut pada kemudian hari.

Artikel ini bukanlah bertujuan memaksa atau menekan-menekan anak muda supaya membeli rumah dengan kadar segera.

Sebaliknya, ia perlu dilihat sebagai satu motivasi dan peringatan supaya hanya membeli rumah apabila kewangan dan keadaan telah sedia.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Dan sekiranya gaji anda masih belum layak untuk membolehkan anda membeli hartanah, bertenanglah.

TIngkatkan pendapatan dan kumpul duit terlebih dahulu. Satu hari nanti, anda pasti boleh memiliki hartanah sendiri. InsyaAllah

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Transaksi Hartanah Dijangka Meningkat Pada 2023

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Meskipun berlaku ketidaktentuan selepas keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 diumumkan namun kestabilan yang dicapai susulan pelantikan Perdana Menteri Malaysia ke-10 akan memberi impak positif kepada pasaran hartanah komersial dan perindustrian pada 2023.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Irhamy Valuers International, Irhamy Ahmad berkata transaksi dijangka meningkat sejajar dengan keyakinan pelabur.

Beliau berkata prestasi ekonomi 2023 negara ini diunjurkan disokong oleh asas yang kukuh serta struktur ekonomi Malaysia yang pelbagai.

“Sokongan dasar yang berterusan akan meredakan kesan kenaikan kos sara hidup dan mengurangkan risiko penurunan yang berpunca daripada ketidaktentuan geopolitik yang berlanjutan di samping keadaan kewangan global yang semakin ketat,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Irhamy Valuers International merupakan sebahagian daripada syarikat  teknologi hartanah global, Juwai IQI.

Irhamy berkata sektor hartanah komersial, perindustrian dan logistik dijangkakan sibuk dalam jangka masa sederhana berdasarkan pertanyaan lebih tinggi yang diterima daripada sekor korporat.

Jumlah transaksi hartanah semua sektor meningkat 36 peratus pada separuh pertama 2022 manakala transaksi komersial dan perindustrian menyumbang 29.3 peratus kepada nilai transaksi keseluruhan, bersamaan kira-kira RM24.77 bilion.

Beliau berkata bilangan transaksi komersial meningkat dalam setiap julat harga, dengan jalur harga tertinggi menunjukkan kadar pertumbuhan tertinggi pada 54 peratus.

“Nilai transaksi pada separuh pertama 2022 adalah jauh lebih tinggi daripada paras sebelum pandemik berlaku, yang secara relatifnya kekal stabil pada 2018 dan 2019.

“Kami yakin nilai transaksi akan terus meningkat sehingga tahun 2023, tetapi lebih sederhana. Pertumbuhan akan kembali kepada keadaan yang jauh lebih sama dengan aliran sebelum ini disebabkan perbandingan asas yang lebih tinggi apabila kita melepasi angka yang sangat rendah pada 2020 dan 2021,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/transaksi-hartanah-dijangka-meningkat-pada-2023/