Adakah Syarikat Big Five Akan Menghadapi Nasib Yang Sama Seperti Syarikat Nifty Fifty Pada Era 1970-An?

Sejak krisis Covid-19 berlaku, kita boleh lihat dengan jelas banyak syarikat mengalami kesukaran untuk menguruskan perniagaan syarikat. Namun, syarikat yang berteraskan teknologi tidak terkesan dengan pandemik ini malah harga saham mereka semakin meningkat dan tidak menampakan tanda-tanda akan mengalami penurunan.

Amazon, Alphabet, Apple, Facebook dan Microsoft dikenali sebagai Big Five yang merupakan syarikat teknologi yang mendapat tempat di kalangan para pelabur di Wall Street. Kesemua syarikat ini telah berjaya menewaskan indeks S&P 500 yang menjadi ukuran terhadap kekuatan ekonomi di Amerika Syarikat.

Jumlah market capitalization untuk kelima-lima buah syarikat ini melebihi $4 trilion yang merupakan satu jumlah yang sangat besar di dalam pasaran saham.

Kredit: A Wealth Of Common Sense

Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah harga saham mereka adalah begitu mahal berbanding dengan keuntungan yang mereka perolehi atau dengan kata lain PE ratio syarikat ini adalah terlalu tinggi. Hari ini, mengikut perkiraan yang dilakukan oleh FactSet kedudukan purata PE ratio bagi kelima-lima syarikat ini adalah 51, satu jumlah yang sangat besar berbanding dengan purata PE ratio indeks S&P 500 dengan purata sebanyak 33.

Secara umumnya nilai PE ratio yang besar ini adalah tidak bagus untuk sesebuah syarikat. Ia bermaksud syarikat tersebut tidak dapat menjana keuntungan dengan baik dan harga saham syarikat tersebut adalah begitu tinggi di dalam pasaran.

Keadaan ini telah mengingatkan kita kepada krisis yang pernah berlaku di Amerika Syarikat pada tahun 1970-an yang dikenali sebagai krisis Nifty Fifty.

Kredit: Brooklyn Investor

Nifty Fifty merupakan satu peristiwa berlaku kepada pelabur yang melabur ke dalam 50 buah syarikat yang berstatus blue chip pada ketika itu di pasaran saham Amerika Syarikat.

Sebelum krisis ini berlaku, ramai penganalisis saham memberi nasihat untuk melakukan pelaburan ke salah sebuah Syarikat Nifty Fifty untuk diperam dalam tempoh jangka masa yang panjang. Pada ketika itu, purata PE ratio untuk syarikat Nifty Fifty adalah 42 sedangkan purata PE ratio untuk S&P 500 adalah 19.

Iklan
Kredit: A Wealth Of Common Sense

Ini disebabkan oleh keadaan ekonomi yang berada dalam keadaan baik dan menjadikan saham blue chip mempunyai prestasi yang begitu baik sekali. Ianya berterusan sehinggalah pada tahun 1973, saham Nifty Fifty ini telah mengalami penurunan yang sangat ketara.

Tiada sesiapa yang menjangkakan peristiwa ini berlaku kepada syarikat Nifty Fifty dan ianya telah mengejutkan ramai penganalisis saham. Pelabur yang membeli saham syarikat Nifty Fifty pada tahun 1972 akan mengalami kehilangan sebanyak 2/3 daripada pelaburan mereka pada tahun 1975.

Antara punca utama yang menyebabkan syarikat Nifty Fifty ini mengalami penurunan adalah disebabkan harga minyak mentah dunia yang melambung tinggi pada ketika itu dan kadar interest rate yang tinggi. Selain itu juga, krisis dalaman politik melanda Amerika Syarikat yang melibatkan Richard Nixon.

Kini nilai Syarikat Big Five yang begitu tinggi telah melebihi nilai PE ratio ketika berlakunya krisis Nifty Fifty, di mana para penganalisis percaya ada kemungkinan berulangnya peristiwa tersebut. Untuk mengaitkan peristiwa Nifty Fifty mungkin akan berlaku kepada Big Five adalah sukar kerana tiada sesiapa yang tahu apa yang berlaku pada masa hadapan.

Walaupun nilai PE ratio Big Five adalah begitu tinggi, keadaan sekarang tidak sama seperti PE ratio ketika awal tahun 1970-an. Ini disebabkan syarikat teknologi pada masa kini mempunyai model perniagaan yang sangat berbeza daripada syarikat Nifty Fifty pada zaman tersebut.

Kredit Gambar: A Wealth Of Common Sense

Sejak lima tahun lepas syarikat Big Five ini mempunyai kadar perkembangan yang begitu drastik walaupun mempunyai pendapatan yang rendah. Ini menyebabkan harga saham mereka menjadi tinggi dan sejajar dengan perkembangan syarikat tersebut.

Ramai pelabur percaya dengan hala tuju yang dibawa oleh syarikat Big Five dan telah terbukti sejak sedekad lepas, syarikat Big Five ini berpotensi untuk semakin berkembang. Untuk Big Five menjadi seperti Nifty Fifty, ia boleh berlaku sekiranya para pelabur mula tidak percaya dengan model perniagaan Big Five ini dan mula menjual pegangan saham mereka secara besar-besaran.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Mereka Yang Kaya Raya Untung ‘Main’ Saham Tak Kena Bayar Cukai?

Dekat Malaysia ni yang kaya semakin kaya, itulah yang sering dimomokkan kepada kita.

Malah kami sendiri turut menyenaraikan salah satu daripada 14 kelebihan melabur saham adalah disebabkan ianya tidak dikenakan cukai pendapatan di sini “Bro, Apa Yang Best Sangat Melabur Saham Ni?”.

Keuntungan pelaburan saham di Bursa Malaysia adalah dikecualikan cukai pendapatan kerana ianya adalah keuntungan modal (Capital Gain Tax). Keuntungan modal yang dikenakan cukai di Malaysia adalah yang membabitkan jual beli hartanah, dipanggil Cukai Keuntungan Harta Tanah atau Real Property Gains Tax (RPGT) – itupun hartanah yang dijual dalam masa 5 tahun dari tarikh perjanjian jual beli.

Tapi kalau hari-hari atau setiap bulan (mereka digelar stock trader) duk untung dari jual beli saham dekat Bursa Malaysia tu takkan tak boleh dikenakan cukai di bawah Akta Cukai Pendapatan? Logiknya ini dah bukan macam pelaburan tetapi bisnes / perniagaan.

Biasa Dengar Prinsip Pareto?

Atau lebih dikenali sebagai 80/20 rule, ianya telah dicipta oleh seorang ahli ekonomi daripada Itali yang bernama Vilfredo Pareto. Beliau telah menjalankan kajian pada penghujung abad ke-19 dan mendapati bahawa 80% daripada tanah di Itali dimiliki oleh 20% penduduknya.

Sebuah laporan daripada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada tahun 1992, iaitu hampir 100 tahun selepas daripada penemuan Prinsip Pareto turut menunjukkan perkara yang sama:

Sumber: United Nations Human Development Report 1992

Senang cerita:

Ni Data Antarabangsa, Malaysia Punya Takde Ke?

Mestilah ada, kita ambil data daripada Amanah Saham Bumiputera (ASB) sebagai rujukan:

Golongan majoriti sebanyak 95.5% dalam ASB pun tidak dapat menandingi golongan minoriti sebanyak 4.5% ini.

  • 95.5% Pelabur ASB Yang Mempunyai Kurang Daripada RM100,000 = RM78,869.92 Juta
  • 4.5% Pelabur ASB Yang Mempunyai Lebih Daripada RM100,000 = RM137,939.2 Juta

Kalau diikutkan data ini, jurang di antara yang terkaya dengan yang termiskin adalah sangat besar. Kami ada kupas isu ini dengan lebih mendalam di Golongan Kaya “Mengawal” Simpanan Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Siapa Yang Banyak Terlibat Dalam Pelaburan Saham?

Agaknya anda dah boleh agak jawapan kepada soalan ini kan? Jawapannya adalah:

Sumber: Bursa MalaysiaTrading Participation by Category of Investors (pdf)

Untuk memudahkan kita membuat analisa, sila rujuk jadual di bawah:

Local Institutional atau Pelabur Institusi Tempatan adalah jerung-jerung seperti KWSP, PNB, Tabung Haji dan sebagainya. Kalau anda nak tahu:

  • Foreign Institutional atau Pelabur Institusi Luar Negara adalah jerung-jerung luar negara yang melabur ke dalam Bursa Malaysia
  • Local Retail atau Pelabur Runcit adalah rakyat marhaen macam kita

Kalau anda perasan, Pelabur Runcit ni mempunyai jumlah dagangan paling besar disebabkan modal yang kecil. Sebab itu kita yang paling banyak beli saham murah, terutamanya di bawah RM1.

Manakala pelabur institusi ni lebih berminat kepada saham-saham 30 Syarikat Terbesar Malaysia, saham-saham Blue Chip dan saham ‘mahal’; yang kebanyakannya di atas harga RM1.

Agaknya siapa yang beli saham-saham Nestle, iaitu saham termahal dengan harga RM100 bagi seunit saham? Modal nak beli 1 lot je dah lebih RM10,000.

Iklan

Agak-agak pelabur runcit (orang biasa) atau pelabur institusi?

Takkanlah semua pelabur runcit yang melabur tu guna hutang? …Kalau berhutang pun itu tandanya pelabur runcit tu sememangnya berduit sebab pihak Bank sedia memberi hutang (margin) yang besar jumlahnya.

Modal Besar, Untung Lagi Besar, Tapi Tak Kena Cukai?

Alhamdulillah bila dengar kawan-kawan Muslim yang aktif di pasaran saham Bursa Malaysia menunaikan zakat saham bila dapat untung.

Tetapi sekarang kita dah ada data yang menyokong kenyataan kita, jom berbalik kepada soalan mengapa keuntungan saham tidak dikenakan cukai di bawah Akta Cukai Pendapatan? Mohon pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri dapat jeling sikit dekat isu ini.

Macam tak adil, seolah-oleh kita ‘membenarkan’ mereka yang kaya menjadi lagi kaya.

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

This image has an empty alt attribute; its file name is Dapatkan-101-Rahsia-Penjimatan-Cukai-Pada-Harga-Istimewa-700x934.jpg

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Apa Kandungan Dalam e-Book Ini Yang Dapat Bantu Saya Kurangkan Cukai?

Dalam e-book yang dikarang khas untuk anda yang bakal membayar cukai dan sedang pening kepala membuat kira-kira, anda akan pelajari 101 pendedahan ilmu pengurangan cukai antara tajuknya:

1. Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai

Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.

2. Simpan Rekod Anda

Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai

3. Tak Semua Pendapatan Dikenakan Cukai

Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.

4. Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat

Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.

5. Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Gaya Sudahlah

5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.

6. Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat

Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan

Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai.

Dapatkan e-Book 101 Rahsia Penjimatan Cukai hari ini -> https://www.majalahlabur.com/BijakCukai

Iklan

Lima Pemangkin Utama Pergerakan Pasaran Global Minggu Ini (16–20 Disember 2019)

Pasaran saham Amerika Syarikat (AS) ditutup kukuh minggu lalu berikutan kemajuan dalam rundingan perdagangan di antara dua kuasa ekonomi terbesar dunia.

Ketiga-tiga indeks utama saham Wall Street mencatat kenaikan bersih sepanjang minggu lalu dengan indeks S&P 500 dan Nasdaq masing-masing menokok 0.7% dan 0.9%. Dow Jones Industrial Average (DJIA) pula naik sebanyak 0.4%.

Pasaran memberi respon positif pada akhir dagangan minggu lalu (13 Disember 2019) yang dipacu oleh perjanjian perdagangan fasa satu antara AS-China walaupun proses terjemahan dan terma perjanjian belum muktamad. China berkata dalam kenyataannya bahawa kedua-dua negara telah bersetuju dan perjanjian perdagangan ini adalah berasaskan prinsip kesaksamaan. Selain itu, AS juga bersetuju untuk membatalkan tarif baru terhadap import dari China.

Minggu lalu juga menyaksikan mesyuarat terakhir Federal Reserve (The Fed) bagi tahun 2019.

Bank pusat Amerika Syarikat telah mengekalkan kadar faedah di sekitar 1.5% – 1.75% selepas tamat mesyuarat dua hari pada awal pagi Khamis (12 Disember). Keputusan ini sejajar dengan jangkaan pasaran dan bank pusat akan terus memerhatikan data-data ekonomi akan datang bagi menentukan halatuju dasar monetari yang lebih bersesuaian.

The Fed dalam kenyataan dan sidang media tidak menunjukkan sebarang isyarat untuk menaikkan kadar faedah walaupun data pekerjaan NFP yang begitu memberangsangkan pada minggu sebelum itu. Ia sekaligus mengurangkan kebimbangan di kalangan pelabur terhadap pengetatan dasar pada masa akan datang.

Dalam perkembangan pasaran pada hari Isnin (16 Disember), saham global menokok namun didagangkan sedikit di bawah paras tertinggi minggu lalu. Stoxx 600 indeks yang mengumpulkan 600 syarikat di 17 buah negara Eropah terus mendapat tempias positif daripada pilihanraya UK pada minggu lalu, dengan mencatat kenaikan 1.30% setakat pada pukul 9.47 malam hari Isnin.

Indeks DAX di Jerman setakat ini menokok 0.76% berikutan kemenangan Parti Konservatif dalam pilihanraya umum UK. Indeks FTSE 100 di UK pula naik sehingga 2.33% dengan matawang Sterling meneruskan pengukuhannya berbanding matawang-matawang yang lain.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Selepas Perjanjian Fasa Satu AS-China

Perjanjian perdagangan fasa satu di antara dua kuasa besar dunia AS-China akhirnya diumumkan pada hari Jumaat yang lalu (13 Disember). Ini bermakna tarif baru terhadap China yang sepatutnya berkuatkuasa pada Ahad (15 Disember) dibatalkan oleh Presiden Trump. Amerika Syarikat juga bersetuju untuk mengurangkan kadar tarif daripada 15% kepada 7.5% terhadap import China yang berjumlah US$120 bilion.

Walaubagaimanapun, tarif 25% terhadap baki US$250 billion barangan China dikekalkan. Menurut penasihat ekonomi Presiden Trump iaitu Robert Lighthizer, AS dan China akan menandatangani perjanjian pada bulan Januari 2020 di Washington.

Pasaran kini menunggu rundingan fasa kedua untuk melihat sama ada baki tarif yang ada dapat dimansuhkan sekaligus merancakkan semula pertumbuhan ekonomi. Trump telah mengumumkan rundingan fasa dua akan bermula secepat mungkin, tetapi China mahu melihat pelaksanaan perjanjian fasa satu terlebih dahulu.

2. Konservatif Menang, Brexit?

Kemenangan bergaya Parti Konservatif dalam pilihanraya minggu lalu memberi harapan untuk akhirnya menamatkan kemelut Brexit yang menghantui ekonomi UK sejak hampir empat tahun yang lalu.

Konservatif yang dipimpin Boris Johnson berjaya memenangi 365 kerusi di dewan perwakilan (House of Commons) dengan tambahan 48 kerusi berbanding pilihanraya tahun 2017. Kemenangan besar ini sebenarnya di luar jangkaan pasaran sekaligus menyebabkan lonjakan pasaran UK pada hari Jumaat yang lalu.

Indeks FTSE 250 melonjak sehingga 3.6% manakala FTSE 100 naik 1.3%. Kemenangan oleh Parti Konservatif dilihat mengurangkan ketidaktentuan dalam politik dan ekonomi UK berbanding Parti Buruh yang merancang untuk mengadakan referendum kedua Brexit. Walaupun Boris Johnson akan meneruskan perancangan Brexit, tetapi ia dilihat lebih baik berbanding isu Brexit terus tergantung dalam tempoh yang lebih lama.

Iklan

Dalam perkembangan terbaru, Boris Johnson dijangka akan meneruskan agenda Brexit beliau di Parlimen UK pada hari Jumaat minggu ini (20 Disember 2019).

3. Data Aktiviti Ekonomi PMI Eropah

Petunjuk aktiviti ekonomi di masa hadapan, data PMI bulan yang lalu menunjukkan sedikit pemulihan dalam ekonomi Zon-Eropah. Data ini penting untuk diperhatikan kerana ia melambangkan prestasi semasa ekonomi di blok Eropah.

Data yang baru dikeluarkan pada hari Isnin (16 Disember) menunjukkan prestasi perniagaan di Zon Eropah kekal lemah pada bulan Disember dengan permintaan asing yang rendah. Kemelesetan dalam sektor pembuatan diseimbangkan dengan sedikit kenaikan dalam sektor perkhidmatan.

Indeks komposit PMI yang menggabungkan kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan, kekal pada bacaan 50.6 pada bulan Disember sedikit di bawah jangkaan 50.7. Penganalisa ekonomi berpendapat ekonomi secara keseluruhan kekal stabil.

Tiada reaksi yang jelas oleh pasaran Eropah selepas data ini dikeluarkan disebabkan kesan pilihanraya UK masih lagi mendominasi pergerakan positif pada hari Isnin. Ia bukan sahaja melonjakkan pasaran saham UK tetapi juga keseluruhan blok Eropah.

4. Mesyuarat Bank Pusat Utama Dunia

Reserve Bank of Australia (RBA) akan mengeluarkan minit mesyuarat 3 Disember 2019 yang lalu pada hari Selasa (17 Disember). Kadar faedah dikekalkan di paras 0.75% selepas tiga pemotongan sebelum ini.

Pemain pasaran akan melihat kepada maklumat lanjut tentang bilakah pemotongan kadar faedah yang seterusnya akan dibuat. Sesetengah penganalisa berpendapat ada potensi penurunan kadar faedah sebanyak 50 mata asas pada April 2020 nanti atau pun program pelonggaran kuantitatif (QE).

Bank of Japan (BoJ) pula dijadualkan akan menetapkan dasar monetari pada hari Khamis (19 Disember). Selepas mesyuarat yang berlangsung 31 Oktober yang lalu, terdapat spekulasi pemotongan kadar faedah oleh bank pusat. Jika benar, kita bakal melihat kadar faedah diturunkan lebih rendah daripada kadar semasa -0.10%.

Satu lagi bank pusat utama yang akan bermesyuarat ialah Bank of England (BoE). Bank pusat mengekalkan kadar faedahnya sebelum ini di paras 0.75% pada bulan November yang lau. Kini Boris Johnson telah memenangi pilihanraya dengan majoriti yang lebih besar, adakah ia petanda baik kepada ekonomi? Ini persoalan utama ketika ini di Britain.

5. China Beri Amaran Terhadap Jerman

Selepas memastikan hubungan dagang bersama AS kekal baik, China mengambil jalan yang lebih tegas berhadapan dengan blok Eropah.

Duta China ke Jerman melaungkan amaran bahawa akan ada kesan terhadap pengecualian Huawei dalam projek 5G negara itu. Angela Merkel sejak akhir-akhir ini dilihat merisikokan hubungan dengan rakan dagang terbesarnya itu selepas dinasihatkan oleh pegawai keselamatan kerajaan Jerman.

Dalam perkembangan lain, penyiaran televisyen China pada minggu lalu menggantung semua perlawanan di antara kelab bola sepak Arsenal dan Manchester City, disebabkan sokongan Mesut Ozil terhadap etnik Uighur di Xinjiang. Ia dilihat satu bentuk tekanan terhadap sesiapa sahaja yang membangkitkan isu tersebut.

Sumber Rujukan:

  1. http://www.xinhuanet.com/english/2019-12/14/c_138631065.htm
  2. https://www.investing.com/news/stock-market-news/stocks-rise-as-investors-cheer-preliminary-uschina-trade-deal-2041655
  3. https://www.investing.com/news/stock-market-news/us-and-china-agree-to-phaseone-deal-easing-trade-tensions-2041097
  4. https://www.ft.com/content/6c8039fc-1d74-11ea-9186-7348c2f183af
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/2019_United_Kingdom_general_election
  6. https://www.investing.com/news/economy/euro-zone-business-growth-stayed-weak-in-december-flash-pmis-2041863
  7. https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-know-in-the-market-on-monday-16th-december-2041879
  8. https://www.investingcube.com/week-ahead-pmis-central-bank-releases-cpi-employment-retail-sales-and-gdp-reports/
  9. https://www.moneycontrol.com/news/business/markets/market-week-ahead-10-key-factors-that-will-keep-traders-busy-4730531.html
  10. https://www.reuters.com/article/us-global-markets-themes/take-five-whats-the-deal-idUSKBN1YH1OK

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19

Secara mudahnya, keadaan ekonomi dunia pada masa kini terjejas teruk akibat banyak sektor perniagaan terpaksa menutup operasi perniagaan mereka. Ada juga sebahagian syarikat yang terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu untuk bertahan dengan keadaan ekonomi sekarang.

Ramai jutawan dan bilionaire juga terjejas. Walaubagaimanapun, bukan semua bilionaire yang terjejas teruk, lagi-lagi mereka yang di dalam sektor teknologi.

Kebanyakan CEO syarikat teknologi di Amerika Syarikat berjaya menambah nilai kekayaan mereka dalam tempoh dua bulan kebelakangan ini bermula pertengahan bulan Mac yang lalu apabila kerajaan Amerika Syarikat melaksanakan perintah berkurung.

Menurut laporan dari Americans for Tax Fairness, kekayaan yang diperolehi oleh kebanyakan billionaire yang mempunyai syarikat teknologi telah meningkat sebanyak 15% dari $2.948 trilion kepada $3.382 trilion.

Siapakah mereka ini?

1. Elon Musk (Tesla)

Elon Musk mendahului senarai apabila beliau berjaya menambah jumlah kekayaan sebanyak 48%, hampir dua kali ganda yang menjadikan dirinya bernilai sebanyak $36 bilion.

Saham Tesla yang naik sebanyak dua kali ganda berbanding dua bulan lepas disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satu daripadanya adalah syarikat Tesla berjaya membuat keuntungan pada tiga suku tahun berturut-turut sebelum itu.

Selain daripada itu, model Y yang baru dilancarkan turut meningkatkan kepercayaan pelabur walaupun di musim pandemik ini.

2. Mark Zuckerberg (Facebook)

Mark Zuckerberg telah berjaya menambah nilai kekayaan untuk dirinya sebanyak 46% dalam tempoh dua bulan. Beliau kini berada di tempat ke-4 dalam senarai bilionaire dunia yang menyaksikan kekayaannya meningkat kepada $80 bilion.

Iklan

Di antara faktor mengapa saham Facebook meningkat dalam tempoh dua bulan ini adalah disebabkan oleh kebanyakan pengguna yang menggunakan media sosial tersebut dengan mendadak sejak pandemik dan lockdown dilaksanakan di Amerika Syarikat.

Keuntungan yang diperolehi syarikat tersebut juga bertambah sebanyak $4.9 bilion pada suku pertama tahun ini. Facebook kini mempunyai 3 bilion pengguna aktif yang turut menyaksikan pendapatan daripada iklan di Facebook turut meningkat.

3. Jeff Bezos (Amazon)

Turut tidak ketinggalan adalah lelaki terkaya di dunia buat masa ini, Jeff Bezos. Beliau telahg berjaya menambah nilai kekayaannya sebanyak 31% yang kini meningkat menjadi $147 bilion.

Sama seperti yang berlaku kepada Facebook, dengan penutupan kedai fizikal telah menyebabkan orang ramai mula beralih kepada pembelian di atas talian melalui Amazon.

Syarikat tersebut berjaya mencatatkan jualan sebanyak $74.45 bilion pada suku pertama tahun ini. Ianya sekaligus telah menyebabkan harga saham Amazon meningkat dan menyakinkan para pelabur dengan model perniagaan yang dijalankan syarikat ketika krisis pandemik ini.

Turut mendapat durian runtuh dari kenaikan saham Amazon adalah bekas isteri Jeff Bezos, iaitu MacKenzie Bezos. Kekayaan beliau telah meningkat kepada $48 bilion dengan memiliki 4% saham Amazon selepas perceraiannya dengan Jeff Bezos awal tahun 2019.

Begitulah dahsyatnya penangan pandemik Covid-19 ini. Ada perniagaan yang terjejas teruk sehingga terpaksa menutup syarikat mereka, tetapi ada juga perniagaan yang meningkat naik terutamanya sektor teknologi ini.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2020/05/21/american-billionaires-got-434-billion-richer-during-the-pandemic.html

Iklan

KWSP dan Khazanah Catat Pendapatan Dividen Yang Meningkat Pada Tahun 2019 Berbanding Tahun Lalu

Kita sedia maklum bahawa jerung-jerung seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Khazanah Nasional dan Amanah Saham Bumiputera (ASB) banyak melabur dalam pasaran saham Malaysia dan luar negara.

Nak tahu mereka banyak labur kat mana, jemput baca:

Untuk itu, jom kita tengok pendapatan dalam bentuk dividen di dalam syarikat-syarikat di mana mereka menjadi pemegang saham.

Sumber: The Edge

KWSP dan Khazanah Naik Sedikit

Kalau diikutkan, pendapatan KWSP meningkat 5.4%. Ianya disokong oleh pendapatan dividen daripada RHB Bank yang naik mendadak.

Manakala Khazanah pula meningkat sebanyak 2% yang disumbang oleh peningkatan dividen yang dicatatkan oleh CIMB Group.

ASB Pula Turun, Tapi Tak Banyak

Manakala pendapatan dividen bagi dana yang diurus Permodalan Nasional Berhad iaitu ASB pula kelihatan turun sedikit berbanding tahun lepas. Sime Darby Berhad mencatatkan peningkatan, tetapi Sime Darby Property pula mencatatkan penurunan.

Iklan

Daripada Segi Capital Gain, KWSP dan ASB Naik Banyak

Itu keuntungan daripada segi dividen, tapi kalau daripada segi kenaikan harga saham – ianya sangat memberangsangkan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20-Pegangan-Saham-Terbesar-KWSP-di-Bursa-Malaysia-700x606.jpg
Sumber: The Edge dan Bloomberg

Terbaik, nampaknya KWSP mencatatkan peningkatan sebanyak RM4 bilion dalam nilai pegangan atau +5.72% bagi 6 bulan pertama tahun 2019. Malaysian Resources Corp Bhd (MRCB), Telekom Malaysia (TM) dan IJM Corporation adalah yang paling menyerlah sekali.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20-Pegangan-Saham-Terbesar-Skim-ASB-di-Bursa-Malaysia-700x566.jpg
Sumber: The Edge dan Bloomberg

Alhamdulillah, ASB telah berjaya meraih penambahan nilai sebanyak RM1.7 bilion atau +2.30% bagi enam bulan pertama tahun 2019 ini. 3 penyumbang terbesar kepada peningkata ini adalah Sapura Energy, Velesto Energy dan Telekom Malaysia (TM).

Dividen Lebih Tinggi Tahun Ini?

Dengan peningkatan dividen dan nilai pegangan saham, adakah kita boleh jangkakan peningkatan dalam dividen yang akan dikeluarkan KWSP dan ASB tahun ini?

Sama-sama kita nantikan…

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!