Adakah Syarikat Big Five Akan Menghadapi Nasib Yang Sama Seperti Syarikat Nifty Fifty Pada Era 1970-An?

Sejak krisis Covid-19 berlaku, kita boleh lihat dengan jelas banyak syarikat mengalami kesukaran untuk menguruskan perniagaan syarikat. Namun, syarikat yang berteraskan teknologi tidak terkesan dengan pandemik ini malah harga saham mereka semakin meningkat dan tidak menampakan tanda-tanda akan mengalami penurunan.

Amazon, Alphabet, Apple, Facebook dan Microsoft dikenali sebagai Big Five yang merupakan syarikat teknologi yang mendapat tempat di kalangan para pelabur di Wall Street. Kesemua syarikat ini telah berjaya menewaskan indeks S&P 500 yang menjadi ukuran terhadap kekuatan ekonomi di Amerika Syarikat.

Jumlah market capitalization untuk kelima-lima buah syarikat ini melebihi $4 trilion yang merupakan satu jumlah yang sangat besar di dalam pasaran saham.

Kredit: A Wealth Of Common Sense

Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah harga saham mereka adalah begitu mahal berbanding dengan keuntungan yang mereka perolehi atau dengan kata lain PE ratio syarikat ini adalah terlalu tinggi. Hari ini, mengikut perkiraan yang dilakukan oleh FactSet kedudukan purata PE ratio bagi kelima-lima syarikat ini adalah 51, satu jumlah yang sangat besar berbanding dengan purata PE ratio indeks S&P 500 dengan purata sebanyak 33.

Secara umumnya nilai PE ratio yang besar ini adalah tidak bagus untuk sesebuah syarikat. Ia bermaksud syarikat tersebut tidak dapat menjana keuntungan dengan baik dan harga saham syarikat tersebut adalah begitu tinggi di dalam pasaran.

Keadaan ini telah mengingatkan kita kepada krisis yang pernah berlaku di Amerika Syarikat pada tahun 1970-an yang dikenali sebagai krisis Nifty Fifty.

Kredit: Brooklyn Investor

Nifty Fifty merupakan satu peristiwa berlaku kepada pelabur yang melabur ke dalam 50 buah syarikat yang berstatus blue chip pada ketika itu di pasaran saham Amerika Syarikat.

Sebelum krisis ini berlaku, ramai penganalisis saham memberi nasihat untuk melakukan pelaburan ke salah sebuah Syarikat Nifty Fifty untuk diperam dalam tempoh jangka masa yang panjang. Pada ketika itu, purata PE ratio untuk syarikat Nifty Fifty adalah 42 sedangkan purata PE ratio untuk S&P 500 adalah 19.

Kredit: A Wealth Of Common Sense

Ini disebabkan oleh keadaan ekonomi yang berada dalam keadaan baik dan menjadikan saham blue chip mempunyai prestasi yang begitu baik sekali. Ianya berterusan sehinggalah pada tahun 1973, saham Nifty Fifty ini telah mengalami penurunan yang sangat ketara.

Tiada sesiapa yang menjangkakan peristiwa ini berlaku kepada syarikat Nifty Fifty dan ianya telah mengejutkan ramai penganalisis saham. Pelabur yang membeli saham syarikat Nifty Fifty pada tahun 1972 akan mengalami kehilangan sebanyak 2/3 daripada pelaburan mereka pada tahun 1975.

Antara punca utama yang menyebabkan syarikat Nifty Fifty ini mengalami penurunan adalah disebabkan harga minyak mentah dunia yang melambung tinggi pada ketika itu dan kadar interest rate yang tinggi. Selain itu juga, krisis dalaman politik melanda Amerika Syarikat yang melibatkan Richard Nixon.

Kini nilai Syarikat Big Five yang begitu tinggi telah melebihi nilai PE ratio ketika berlakunya krisis Nifty Fifty, di mana para penganalisis percaya ada kemungkinan berulangnya peristiwa tersebut. Untuk mengaitkan peristiwa Nifty Fifty mungkin akan berlaku kepada Big Five adalah sukar kerana tiada sesiapa yang tahu apa yang berlaku pada masa hadapan.

Walaupun nilai PE ratio Big Five adalah begitu tinggi, keadaan sekarang tidak sama seperti PE ratio ketika awal tahun 1970-an. Ini disebabkan syarikat teknologi pada masa kini mempunyai model perniagaan yang sangat berbeza daripada syarikat Nifty Fifty pada zaman tersebut.

Kredit Gambar: A Wealth Of Common Sense

Sejak lima tahun lepas syarikat Big Five ini mempunyai kadar perkembangan yang begitu drastik walaupun mempunyai pendapatan yang rendah. Ini menyebabkan harga saham mereka menjadi tinggi dan sejajar dengan perkembangan syarikat tersebut.

Ramai pelabur percaya dengan hala tuju yang dibawa oleh syarikat Big Five dan telah terbukti sejak sedekad lepas, syarikat Big Five ini berpotensi untuk semakin berkembang. Untuk Big Five menjadi seperti Nifty Fifty, ia boleh berlaku sekiranya para pelabur mula tidak percaya dengan model perniagaan Big Five ini dan mula menjual pegangan saham mereka secara besar-besaran.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM