Rakyat Malaysia Jatuh Muflis Setiap Bulan?

Agak mengejutkan apabila data dan statistik yang didedahkan Jabatan Insolvensi menunjukkan jumlah rakyat Malaysia yang diisytiharkan bankrap bermula Januari 2020 hingga Ogos 2020 adalah 5,066 orang.

Ini bermaksud, secara kasarnya ada seramai 633 orang diisytiharkan bankrap setiap bulan atau 21 orang diisytiharkan bankrap setiap hari sepanjang Januari 2020 hingga Ogos 2020. 

Sementara itu, data dan statistik bermula tahun 2015 hingga tahun 2019 menunjukkan seramai 85,000 rakyat Malaysia yang diisytiharkan bankrap adalah golongan yang berumur 25 tahun ke bawah.

PERKSEO pada Julai 2020 yang lalu menjangkakan pengangguran di Malaysia meningkat sebanyak 42% ekoran pandemik COVID-19 yang melanda hari ini.

Dan kerisauan ini rupanya menjadi realiti apabila PERKESO melaporkan seramai 89,596 orang hilang pekerjaan setakat 22 Oktober 2020 yang lalu atau 10,000 orang hilang pekerjaan setiap bulan.

Data dari portal Hartabumi.com menunjukkan angka rakyat Malaysia yang muflis pada tahun 2015 adalah 18,457 orang, 2016 seramai 19,588 orang dan pada tahun 2017 seramai 18,277 orang.

Pinjaman peribadi merupakan kategori bankrap tertinggi diikuti pinjaman kenderaan dan pinjaman hartanah.

Bankrap berlaku kerana seorang penghutang gagal atau tidak lagi berupaya untuk membayar hutang tidak kurang daripada RM100,000 di bawah pindaan terhadap subseksyen 5(1)(a) Akta Insolvensi 1967.

Bankrap juga terjadi apabila Perintah Penerimaan dan Perintah Penghukuman dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi.

“Tahukah anda, 11 juta rakyat Malaysia dikenal pasti memiliki kad kredit dan ada yang mempunyai sehingga lima kad kredit.”

Sebenarnya, Jabatan Insolvensi dan Mahkamah Tinggi tidak membankrapkan mana – mana individu. Sebaliknya, seorang individu hanya boleh diisytiharkan bankrap dengan dua cara sahaja yaqni:-

  •  Permohonan Pemiutang
  •  Permohonan Sukarela Penghutang

Punca Rakyat Malaysia Muflis

Menurut Rohani Mohd Shahir yang juga Pengasas serta Perunding Utama Hijrah Wealth Management Sdn Bhd, beliau merumuskan bahawa terdapat lima sebab utama rakyat Malaysia muflis adalah kerana:

  •  Pinjaman Peribadi
  •  Pinjaman Pendidikan
  •  Pinjaman Kereta
  •  Pinjaman Rumah
  •  Pinjaman Kad Kredit

Berdasarkan laporan kajian yang dilakukan portal Loanstreet, kebanyakan pemohon pinjaman peribadi menggunakan pinjaman tersebut untuk 5 sebab utama.

Yang paling popular adalah atas faktor isu perubatan, kos pengubahsuaian rumah, penyatuan hutang untuk menyelesaikan hutang-hutang lain, perkahwinan dan pendidikan.

Pinjaman peribadi merupakan pinjaman yang paling ‘jahat dan kejam’ dengan kadar faedah 7% – 18% setahun.

Selain itu, wujud juga kes di mana ibu bapa menggunakan nama anak mereka yang baru menginjak ke alam pekerjaan untuk pinjaman kereta dan rumah. Pada awal, segalanya nampak baik sahaja.

Sehinggalah si anak terpaksa menanggung pinjaman tersebut dek ‘ketaatan’ pada ibu bapa. Kesannya, mereka tidak berupaya untuk membayar pinjaman dan diisytiharkan bankrap.

Iklan

Untuk rekod, trend penggunaan kad kredit sebagai medium pembayaran atas talian semakin popular semenjak tahun 2014 lagi.

Data dari Hootsuite baru – baru ini menunjukkan, lebih daripada 20% rakyat Malaysia menggunakan kad kredit sebagai alat pembayaran pembelian barang atas talian.

Kesilapan terbesar kebanyakan pengguna kad kredit adalah mereka meningkatkan had penggunaan kad kredit mereka melebihi pendapatan mereka.

Dan ini merupakan faktor utama mereka tidak berupaya membayar pinjaman kad kredit sekaligus diisytiharkan bankrap.

Kesan Bankrap Kepada Individu Di Malaysia

Bankrap bukanlah isu yang boleh dibuat main. Antara kesan terbesar apabila seorang individu diisytihar muflis adalah:

  •  Sekatan untuk keluar negara.
  •  Aset seperti kereta dan hartanah akan dirampas.
  • Berada di bawah pengawasan Ketua Pengarah Insolvensi untuk pembayaran hutang.
  • Akaun bank sedia ada akan dibekukan dan tidak boleh mengeluarkan duit dari mana – mana akaun bank.
  • Sekatan untuk bekerja di dalam bidang profesional seperti peguam, doktor, akauntan dan jawatan perkhidmatan awam.

Dengan data dan statistik yang dikongsikan ini jelas menunjukkan bahawa rakyat Malaysia boleh bankrap setiap bulan bukanlah mitos.

Tanpa wabak pandemik COVID-19 pun puluhan ribu orang rakyat Malaysia telah diisytihar bankrap, apatah lagi dengan adanya wabak pandemik COVID-19.

Disebabkan banyak perniagaan terpaksa ditutup sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kadar pengangguran naik kepada 5.3% pada Mei 2020 yang lalu.

Tempoh moratorium yang telah tamat pada September yang lalu juga memberikan ujian yang berat kepada rakyat Malaysia yang mempunyai komitmen bank yang tinggi.

Setakat ini, tiada solusi jangka pendek yang dilihat mampu menyelesaikan masalah ini.

Melainkan Kerajaan terus fokus dan komited untuk membantu meningkatkan ekonomi tempatan.

Malaysia mempunyai masa depan yang cerah dan pengurusan ekonomi kita sebenarnya mempunyai banyak ruang dan peluang untuk penambah baikan.

Sumber Rujukan:

Anak muda biasanya tanya soalan-soalan berikut:

  • Nak melabur tapi tak tahu nak melabur dekat mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan, yang mana sesuai dengan saya?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?

Dapatkan jawapan kepada semua soalan ini dan banyak lagi, di dalam buku yang penuh dengan maklumat ini.

Anda perlu baca buku ini kerana:

  • Daripada beribu-ribu artikel yang telah MajalahLabur keluarkan, ini adalah rumusannya. Yang terbaik daripada yang terbaik!
  • Inilah buku yang menggabungkan kesemua ilmu, rahsia dan tips berharga; dalam bahasa santai yang semua orang boleh faham.
  • Lepas dah habis membacanya, anda dah tahu nak pilih pelaburan yang bersesuaian dengan jiwa dan tak perlu lagi nak ikut orang lain.
  • Dengan ilmu yang betul, barulah duit tak hilang dan pelaburan semakinberkembang.

Link Pembelian:
MPH Online
Kinokuniya
Lazada
Shopee

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Kesilapan Biasa Anak Muda. Adik Umur Bawah 30an Mari Baca

kesilapan kewangan

Banyak sebenarnya kesilapan yang telah saya sendiri lakukan sebagai anak muda berumur 30-an. Saya pasti ramai juga anak muda lain yang pernah terbuat kesalahan ini.


“Menyesal aku buat benda tu …”
“Kenapa lah takde orang nasihat aku dulu?…”

Bukan tak ada orang yang nasihatkan. Tapi jiwa muda suka mencuba. Tak nak dengar cakap. Konon nak belajar daripada pengalaman. Dah dapat pengalaman pedih dan perih tu…maka tanggung lah.

Jadi, buat yang masih muda tu korang boleh baca kesilapan-kesilapan di bawah sebagai iktibar:

1. Tak Tahu Aliran Wang

Pernah tak dapat gaji, lepas tu tak tahu duit pergi mana? 2 minggu lepas gaji, meleleh air mata tengok dompet nipis. Kau sendiri yang habiskan duit tu. Kena bijak mengawal aliran duit, bukan duit yang kawal korang. Nak tahu ke mana duit tu pergi, buatlah bajet. Rancang awal belanja yang nak dibuat. Sekarang banyak aplikasi dekat Google Store.

2. Kahwin Guna Personal Loan

Paling banyak buat benda ni adalah mereka yang baru melangkah ke alam pekerjaan terutamanya sektor awam. Dah ada 3 bulan slip gaji, senang la nak buat pinjaman peribadi.

Bila ditanya kenapa buat pembiayaan peribadi, jawapannya sebab nak kahwin. Nak buat majlis gilang-gemilang. Takut apa pula orang kata kalau buat ala kadar. Hmm…berapa lama nak setel loan tu?

Bila awal-awal dah ada personal loan, komitmen anak muda semakin tinggi dan kelayakan di pihak bank untuk beli rumah nanti semakin berkurangan.

3. Tergoda Dengan Kad Kredit

Kad kredit adalah pembunuh senyap pengurusan kewangan korang. Jika korang tak pandai kawal dan main swap je, bayar pun separuh-separuh memang korang akan merana. Kena ingat kadar faedah kad kredit merupakan kadar faedah yang paling tinggi. Boleh mencapai sehingga 18%!

4. Awal-Awal Dah Sambar Kereta Idaman

Tak salah mempunyai impian untuk memiliki kereta hebat. Yang salahnya apabila korang membeli kereta di luar kemampuan korang. Dah tahu gaji sebulan RM 2,000 tapi masih meneruskan impian membeli kereta Honda City (Civic tak lepas). Alasannya itu lah kereta impian sejak zaman belajar lagi. Kos petrol, servis, tol, road tax, saman tak nak ambil kira.

Takkan tiap bulan nak bayar ansuran kereta Honda City tapi malam-malam makan maggi je?Tangguh dulu impian tu. Kumpul duit dulu. Nanti dah stabil belilah kereta impian tu. Tak lari gunung dikejar.

5. Tak Menyimpan

Belanja dulu baru simpan, tapi malangnya belanja sampai tak ada baki!

Ada juga yang berpendapat masa muda ni buat apa nak menyimpan kan? Tunggu tua sedikit lah baru mula menyimpan.

Itulah silapnya. Kalau mula awal, hasilnya juga nampak awal. Cuba mulakan menyimpan 10% daripada pendapatan. Tak seharusnya kena menyimpan 10%. Mulakan dengan menyimpan 2%. Lepas tu naikkan 5%. Asasnya, simpan dulu baru berbelanja. Simple.

6. Duit Sikit Tapi Suka Travel

Jauh perjalanan, luas pengalaman. Ya, pergi travel memang bagus. Korang boleh jumpa ramai orang. Pemikiran jadi hebat. Tapi kalau setiap bulan pergi travel guna duit PTPTN, duit kutu, duit member, baik tak payah. Hutang dah keliling pinggang.

Iklan

Orang bank telefon tak nak jawab. Member mintak balik hutang, korang maki member. Baik korang travel ke Port Dickson je, guna Myvi zero downpayment korang tu. Lagi jimat. Tak payah travel luar negara.

Eleh, korang tu dekat Insta up gambar pergi travel luar negara. Dekat Facebook marahkan kerajaan harga barang makin naik.

Masa muda lah korang putuskan nak bina aset ataupun bina hutang. Pilihan di tangan korang. Hasilnya bukan nampak sekarang, tapi 10-20 tahun akan datang. Jangan nanti umur dah 30 tahun, baru nak mula titiskan air mata keinsafan.

“Eleh, pergi travel pun bukan pakai duit kau.”

Ye, memang mereka beli kereta besar, pergi travel sana sini tak guna duit kita. Tapi bangsa Melayu lah paling ramai muflis, paling ramai miskin dan paling ramai yang hidup dalam hutang yang tinggi. Melayu beb. Syarat muflis mudah – bila korang ada hutang RM 30 ribu dan ke atas tetapi tak bayar, standby.

Orville Wright pernah berpesan iaitu “Apa yang kalian buat pada masa ini, hasilnya adalah pada masa hadapan kalian.” Kah!

Sumber asal : Amir Syahir


CCRIS

Kesilapan lain yang bakal dibuat adalah bila tak ambil tahu tentang laporan CCRIS. Kalau tak dijaga sakit nanti bila nak mohon loan rumah. Kalau tak jaga bayaran ansuran kereta dan kad kredit nanti dalam laporan CCRIS tercatat angka 1, 2, 3 dan seterusnya.

Jangan risau, sekarang dah boleh semak CCRIS online.

Ambil Inisiatif Untuk Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report)

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Nak Pendidikan Dan Perkhidmatan Kesihatan Percuma? 3 Negara Ini Dah Buat

Siapa yang tak suka dengan benda percuma kan? Tapi kita kena ingat pepatah, “There’s no free lunch in this world”. Mesti ada ‘udang di sebalik batu’.

Memang boleh kita dapatkan pendidikan percuma, perkhidmatan kesihatan percuma dan banyak lagi benda lain secara percuma.

Negara-negara Scandinavia seperti Norway, Sweden dan Denmark dah pun memberinya secara percuma.

Photo by Jasper Gronewold on Unsplash

Tapi….

Mereka di Scandinavia:

  1. Harga makanan dan minuman lebih mahal (hampir setengah kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara lain di Eropah)
  2. Cukai VAT setinggi 25% bagi semua barangan yang dibeli (hanya Hungary mempunyai kadar cukai yang lebih tinggi)
  3. Kadar cukai peribadi di Sweden lebih daripada 60%
  4. Kadar cukai peribadi di Denmark lebih daripada 55%
  5. Kadar cukai peribadi di Eropah secara puratanya adalah 40%
  6. Nak beli kereta di Denmark, kena bayar cukai 85% ke 150% di atas harga kereta

Contoh nak beli baju di Sweden:

  • Sehelai baju harganya $300 Swedish Kronor
  • 25% cukai VAT
  • 22% cukai pendapatan korporat
  • Cukai pendapatan pekerja
  • Cukai sewa kedai, cukai elektrik, cukai pembersihan

Maka, jika peniaga di Sweden nak buat untung, harga kenalah tinggi untuk cover cukai-cukai tersebut. Tapi banyak yang tak tahan dengan cukai yang tinggi ini.

IKEA yang berasal dari Sweden pun memindahkan HQ mereka ke Belanda. Sekarang syarikat IKEA dimiliki oleh syarikat Belanda, disebabkan cukai yang tinggi di Sweden.

Namun, ianya telah menjadikan ketiga-tiga negara Scandinavia iaitu Norway, Sweden dan Denmark sebagai negara ‘safe haven’. Iaitu negara yang stabil daripada segi politik dan keamanan rakyatnya.

Iklan

Malah matawang Kronor yang digunakan ketiga-tiga negara ini kuat bertahan dan sering melawan arus.

Rakyat Scandinavia Paling Gembira Di Dunia

Photo by Mikita Karasiou on Unsplash

Di sebalik cukai yang tinggi, ianya dilaporkan bahawa rakyat Norway, Sweden dan Denmark adalah merupakan rakyat yang paling gembira di dunia! Hanya negara Finland yang mempunyai rakyat paling gembira di dalam carta, mengatasi Norway di tempat ke-2 dan Denmark di tempat ke-3 di dalam Laporan World Happiness Report tahun 2018.

Not bad, Malaysia di tempat ke 80.

Struktur cukai negara mereka adalah berdasarkan pendapatan individu dan bukannya pendapatan isi rumah, ditambah pula dengan cukai flat rate. Hasilnya adalah layanan yang saksama dapat diberi kepada semua warganegara.

Dengan membayar cukai yang tinggi, rakyat Scandinavia dapat pendidikan percuma, kadar penjagaan kanak-kanan yang rendah, perkhidmatan pengangkutan awam yang mantap dan perkhidmatan kesihatan yang percuma. Walaupun cukai yang tinggi, purata gaji mereka juga tinggi. Boleh rujuk laporan ini.

Kos Tinggi Berbaloi Dengan Kualiti Kehidupan Yang Tinggi

Walaupun barangan seperti makanan, minuman, pakaian, kereta dan macam-macam lagi adalah mahal disebabkan kadar cukai yang tinggi; namun ianya dilihat sebagai berbaloi jika dibandingkan dengan kualiti kehidupan mereka yang tinggi.

Nak pendidikan anak-anak kita percuma macam negara mereka? Kenalah bersedia untuk bayar cukai yang tinggi dan kos sara hidup yang tinggi.

Sumber Rujukan: Video CNBC

Why is Scandinavia so expensive? | CNBC Explains

Scandinavia has a reputation for being one of the most expensive regions to live in and visit. So why are prices, for everything from a jumper to a pastry, so high?

CNBC International 发布于 2019年12月23日周一
Iklan

5 Fakta Menarik Berkenaan Google, Apple, Huawei dan Telefon Pintar

Memang kecoh sejak dua menjak ini apabila Google mula ‘menyerang’ Huawei dan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China semakin memuncak. Bagi yang nak tahu lebih lanjut mengenainya, boleh baca Sekatan Amerika Syarikat Terhadap Huawei: Empat Perkara Yang Anda Perlu Tahu.

Jom kita tengok beberapa fakta menarik mengenai Huawei dan dunia telefon pintar secara lebih mendalam.

1. Huawei Pintas Apple Untuk Berada Di Tempat Ke-2 Pada Suku Pertama 2019

Sumber: Statista

Selama ini Samsung dan Apple telah mendominasi senarai teratas dalam pegangan telefon pintar dunia. Tetapi buat pertama kalinya Huawei telah berjaya memintas Apple pada suku pertama tahun 2019 dengan angka yang sangat menakjubkan.

Statistik terkini menunjukkan bahawa Samsung berada di tempat pertama dengan 23.1% pegangan pasaran, diikuti Huawei dengan 19.0% dan Apple dengan 11.7%.

Xiaomi, Oppo dan Vivo mengekori rapat, dan kesemuanya dari China.

2. Jualan Telefon Pintar Yang Mendatar Tetapi Memuncak Setiap Hujung Tahun

Sumber: Statista

Sejak tahun 2016 kita dapat lihat bagaimana jualan telefon pintar telah mencatatkan ‘sideways’ sepanjang tahun, tetapi ianya memuncak setiap kali masuknya hujung tahun.

Rasanya ianya ada kaitan dengan cuti panjang hujung tahun dan pemberian bonus kepada orang ramai. Masa terbaik untuk tukar telefon setiap tahun adalah pada hujung setiap tahun.

3. Perisian Android dan iOS Jauh Mengatasi Pesaing Lain

Iklan

Sumber: Statista

Memang tidak dapat dinafikan, perisian Android dan iOS adalah merupakan dua perisian yang mendominasi seluruh pelusuk dunia. Ianya jauh mengatasi pesaing-pesaing lain. KaiOS? Apa tu, tak pernah dengar pun.

Ini menunjukkan bahawa 97.14% populasi dunia menggunakan telefon pintar yang menggunakan perisian Android atau menggunakan produk keluaran Apple dengan perisian iOS mereka.

4. Peningkatan Jualan Telefon Pintar Setiap Tahun

Sumber: Statista

Saban tahun, jualan telefon pintar seluruh dunia semakin meningkat. Yang bestnya, ada telefon murah untuk pengguna basic, ada juga telefon mahal untuk pengguna yang mahukan prestasi yang terbaik. Ini bermakna telefon pintar bergantung kepada kemampuan pengguna untuk berbelanja.

Dengan era 5G semakin menjadi kenyataan, jualan telefon pintar dijangka akan semakin meningkat.

5. Google Dan Apple Jauh Meninggalkan Huawei

Sumber: Statista

Kalau dilihat daripada segi nilai, Huawei memang jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan Google dan Apple. Adakah ini bermakna tindakan Amerika Syarikat mengenakan sekatan terhadap Huawei, akan menjatuhkan syarikat dari China tersebut; atau merupakan pencetus kebangkitan mereka?

Sama-sama kita nantikan perkembangannya.

Iklan

Tabung Harapan : Cara Terbaru Untuk Jimatkan Cukai

Jumlah sumbangan sudah mencecah RM55 juta! Begitulah semangat patriotik rakyat Malaysia terutamanya syarikat-syarikat korporat ketika ini untuk membantu kerajaan Malaysia membayar hutang-hutang kerajaan yang berjumlah RM1 trilion. Sebelum itu, penjelasan lanjut berkenaan isu hutang kerajaan ini, jemput baca Bagaimana Hutang Kerajaan RM1 Trilion Dikira?

Sumber: Facebook Kementerian Kewangan Malaysia

Selain ianya menarik kerana turut dapat membantu menyelesaikan hutang, kami turut teruja apabila mendapat tahu bahawa Menteri Kewangan YB Lim Guan Eng turut mengumumkan rakyat Malaysia dan syarikat yang menderma kepada THM akan turut diberikan pengecualian cukai tanpa had.

Malah turut menarik, potongan cukai yang diberikan adalah secara dollar for dollar atau nilai yang setara dengan jumlah yang disumbangkan kepada THM.  “Mereka yang memberikan sumbangan boleh dapat faedah pemotongan cukai, tolonglah simpan resit mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967.

“Pihak syarikat pun akan dapat pengurangan cukai…kalau derma banyak contohnya RM13,000 akan dapat pengecualian sebanyak RM13,000. Kita beri potongan ikut dollar for dollar,”

Untuk makluman semua, terdapat beberapa jenis had terhadap potongan cukai yang disediakan.

Terhad Sebanyak 7% Daripada Pendapatan Agregat

Untuk makluman anda semua, tidak semua jenis derma akan mendapat pengecualian cukai tanpa had. Derma kepada organisasi atau institutsi yang diluluskan, derma atau barangan sukan kepada badan sukan yang diluluskan dan derma kepada projek berkepentingan Negara umpamanya hanya terhad sehingga 7% daripada pendapatan aggregat.

Iklan

Terhad Sehingga RM 20,000

Derma untuk kemudahan perpustakaan sekolah dan IPT dan derma atau kos peralatan perubatan kepada badan kesihatan yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan

Pengecualian Cukai Tanpa Had

Bagi derma berupa seperti wang kepada kerajaan, hadiah artifak, lukisan atau manuskrip kepada kerajaan akan melayakan penderma menikmati pengecualian cukai tanpa had. Maknanya jika derma RM1000, boleh dapat pelepasan cukai RM1000.

Sumber Rujukanhttp://lampiran2.hasil.gov.my/pdf/pdfam/RISALAH_R7_15.pdf

Tulisan asal oleh Zairul Izzain, beliau pernah berkhidmat sebagai peguam di sektor kerajaan dan swasta. Kini melepaskan dunia kepeguaman dan melibatkan diri secara sepenuh masa sebagai seorang ejen takaful. Beliau berazam untuk mengubah mindset masyarakat bahawa Takafulism bukan sekadar medical card saja malah mencakupi aspek dunia dan akhirat.

Layari www.zairulizzain.com untuk maklumat lanjut.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!