Rakyat Malaysia Jatuh Muflis Setiap Bulan?

Agak mengejutkan apabila data dan statistik yang didedahkan Jabatan Insolvensi menunjukkan jumlah rakyat Malaysia yang diisytiharkan bankrap bermula Januari 2020 hingga Ogos 2020 adalah 5,066 orang.

Ini bermaksud, secara kasarnya ada seramai 633 orang diisytiharkan bankrap setiap bulan atau 21 orang diisytiharkan bankrap setiap hari sepanjang Januari 2020 hingga Ogos 2020. 

Sementara itu, data dan statistik bermula tahun 2015 hingga tahun 2019 menunjukkan seramai 85,000 rakyat Malaysia yang diisytiharkan bankrap adalah golongan yang berumur 25 tahun ke bawah.

PERKSEO pada Julai 2020 yang lalu menjangkakan pengangguran di Malaysia meningkat sebanyak 42% ekoran pandemik COVID-19 yang melanda hari ini.

Dan kerisauan ini rupanya menjadi realiti apabila PERKESO melaporkan seramai 89,596 orang hilang pekerjaan setakat 22 Oktober 2020 yang lalu atau 10,000 orang hilang pekerjaan setiap bulan.

Data dari portal Hartabumi.com menunjukkan angka rakyat Malaysia yang muflis pada tahun 2015 adalah 18,457 orang, 2016 seramai 19,588 orang dan pada tahun 2017 seramai 18,277 orang.

Pinjaman peribadi merupakan kategori bankrap tertinggi diikuti pinjaman kenderaan dan pinjaman hartanah.

Bankrap berlaku kerana seorang penghutang gagal atau tidak lagi berupaya untuk membayar hutang tidak kurang daripada RM100,000 di bawah pindaan terhadap subseksyen 5(1)(a) Akta Insolvensi 1967.

Bankrap juga terjadi apabila Perintah Penerimaan dan Perintah Penghukuman dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi.

“Tahukah anda, 11 juta rakyat Malaysia dikenal pasti memiliki kad kredit dan ada yang mempunyai sehingga lima kad kredit.”

Sebenarnya, Jabatan Insolvensi dan Mahkamah Tinggi tidak membankrapkan mana – mana individu. Sebaliknya, seorang individu hanya boleh diisytiharkan bankrap dengan dua cara sahaja yaqni:-

 •  Permohonan Pemiutang
 •  Permohonan Sukarela Penghutang

Punca Rakyat Malaysia Muflis

Menurut Rohani Mohd Shahir yang juga Pengasas serta Perunding Utama Hijrah Wealth Management Sdn Bhd, beliau merumuskan bahawa terdapat lima sebab utama rakyat Malaysia muflis adalah kerana:

 •  Pinjaman Peribadi
 •  Pinjaman Pendidikan
 •  Pinjaman Kereta
 •  Pinjaman Rumah
 •  Pinjaman Kad Kredit

Berdasarkan laporan kajian yang dilakukan portal Loanstreet, kebanyakan pemohon pinjaman peribadi menggunakan pinjaman tersebut untuk 5 sebab utama.

Yang paling popular adalah atas faktor isu perubatan, kos pengubahsuaian rumah, penyatuan hutang untuk menyelesaikan hutang-hutang lain, perkahwinan dan pendidikan.

Pinjaman peribadi merupakan pinjaman yang paling ‘jahat dan kejam’ dengan kadar faedah 7% – 18% setahun.

Selain itu, wujud juga kes di mana ibu bapa menggunakan nama anak mereka yang baru menginjak ke alam pekerjaan untuk pinjaman kereta dan rumah. Pada awal, segalanya nampak baik sahaja.

Sehinggalah si anak terpaksa menanggung pinjaman tersebut dek ‘ketaatan’ pada ibu bapa. Kesannya, mereka tidak berupaya untuk membayar pinjaman dan diisytiharkan bankrap.

Untuk rekod, trend penggunaan kad kredit sebagai medium pembayaran atas talian semakin popular semenjak tahun 2014 lagi.

Data dari Hootsuite baru – baru ini menunjukkan, lebih daripada 20% rakyat Malaysia menggunakan kad kredit sebagai alat pembayaran pembelian barang atas talian.

Kesilapan terbesar kebanyakan pengguna kad kredit adalah mereka meningkatkan had penggunaan kad kredit mereka melebihi pendapatan mereka.

Dan ini merupakan faktor utama mereka tidak berupaya membayar pinjaman kad kredit sekaligus diisytiharkan bankrap.

Kesan Bankrap Kepada Individu Di Malaysia

Bankrap bukanlah isu yang boleh dibuat main. Antara kesan terbesar apabila seorang individu diisytihar muflis adalah:

 •  Sekatan untuk keluar negara.
 •  Aset seperti kereta dan hartanah akan dirampas.
 • Berada di bawah pengawasan Ketua Pengarah Insolvensi untuk pembayaran hutang.
 • Akaun bank sedia ada akan dibekukan dan tidak boleh mengeluarkan duit dari mana – mana akaun bank.
 • Sekatan untuk bekerja di dalam bidang profesional seperti peguam, doktor, akauntan dan jawatan perkhidmatan awam.

Dengan data dan statistik yang dikongsikan ini jelas menunjukkan bahawa rakyat Malaysia boleh bankrap setiap bulan bukanlah mitos.

Tanpa wabak pandemik COVID-19 pun puluhan ribu orang rakyat Malaysia telah diisytihar bankrap, apatah lagi dengan adanya wabak pandemik COVID-19.

Disebabkan banyak perniagaan terpaksa ditutup sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kadar pengangguran naik kepada 5.3% pada Mei 2020 yang lalu.

Tempoh moratorium yang telah tamat pada September yang lalu juga memberikan ujian yang berat kepada rakyat Malaysia yang mempunyai komitmen bank yang tinggi.

Setakat ini, tiada solusi jangka pendek yang dilihat mampu menyelesaikan masalah ini.

Melainkan Kerajaan terus fokus dan komited untuk membantu meningkatkan ekonomi tempatan.

Malaysia mempunyai masa depan yang cerah dan pengurusan ekonomi kita sebenarnya mempunyai banyak ruang dan peluang untuk penambah baikan.

Sumber Rujukan:

Anak muda biasanya tanya soalan-soalan berikut:

 • Nak melabur tapi tak tahu nak melabur dekat mana?
 • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
 • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu patuh Syariah atau tidak?
 • Ada banyak sangat jenis pelaburan, yang mana sesuai dengan saya?
 • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?

Dapatkan jawapan kepada semua soalan ini dan banyak lagi, di dalam buku yang penuh dengan maklumat ini.

Anda perlu baca buku ini kerana:

 • Daripada beribu-ribu artikel yang telah MajalahLabur keluarkan, ini adalah rumusannya. Yang terbaik daripada yang terbaik!
 • Inilah buku yang menggabungkan kesemua ilmu, rahsia dan tips berharga; dalam bahasa santai yang semua orang boleh faham.
 • Lepas dah habis membacanya, anda dah tahu nak pilih pelaburan yang bersesuaian dengan jiwa dan tak perlu lagi nak ikut orang lain.
 • Dengan ilmu yang betul, barulah duit tak hilang dan pelaburan semakinberkembang.

Link Pembelian:
MPH Online
Kinokuniya
Lazada
Shopee

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Starbucks Gagal Bertapak Di Israel?

Sebelum ini, kami dah kongsikan bagaimana Starbucks berjaya merevolusi minuman kopi di peringkat antarabangsa. Minuman kopi yang dulunya hanya diminum di rumah dan kedai-kedai biasa, telah menjadi fenomena luar biasa kepada masyarakat yang gemarkan minuman kopi.

Baca: Starbucks Merevolusikan Minuman Kopi Sehingga Bernilai Berbilion Dolar

Starbucks telah berjaya mengubah pandangan rakyat Amerika Syarikat terhadap minuman kopi walaupun mereka terpaksa membayarnya dengan harga yang mahal untuk menikmatinya.

Kejayaan yang dibawa oleh Starbucks ini membuka mata banyak pihak bahawa jika sesuatu perniagaan dijalankan bersama dengan strategi yang betul, kemungkinan peluang untuk berjaya adalah sangat tinggi.

Pada pertengahan tahun 1990-an, Starbucks telah megembangkan perniagaan mereka ke luar Amerika Syarikat dan sambutan yang diterima amat menggalakkan sekali, termasuklah di rantau Asia dan Malaysia juga.

Walaupun begitu, tidak semua negara di dunia ini boleh menerima konsep perniagaan yang dibawa oleh Starbucks. Antara negara yang menolak kewujudan Starbucks di negara mereka adalah Israel.

Kredit Gambar: Politico

Memang kelihatan amat janggal apabila Israel merupakan negara yang menolak kehadiran Starbucks di negara mereka.

Mana taknya, orang yang bertanggungjawab mengembangkan syarikat tersebut adalah Howard Schultz. Beliau merupakan seorang Yahudi yang berasal dari Amerika Syarikat dan sering kali Starbucks dituduh sebagai syarikat yang membantu Israel daripada segi kewangan, walaupun perkara ini dinafikan oleh Howard Schultz sendiri.

Sejarah Starbucks Di Israel

Starbucks mula beroperasi di Israel pada tahun 2001. Starbucks telah menjalinkan kerjasama dengan sebuah syarikat konglomerat terkenal di Israel iaitu Delek.

Syarikat ini bertanggungjawab membuka cawangan Starbucks di Israel dan hasilnya, mereka telah berjaya membuka 6 buah cawangan di bandar Tel Aviv. Bandar tersebut dipilih disebabkan lokasinya yang strategik dan jauh daripada zon peperangan.

Pada ketika itu, intifada gelombang kedua telah bangkit di Palestin dengan banyak serangan berani mati giat dilancarkan oleh pejuang Palestin terhadap bandar-bandar di penempatan Yahudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Starbucks-Gagal-Bertapak-Di-Israel2.jpg
Kredit Gambar: News Max

Kenapa Starbucks Gagal Di Israel?

Starbucks hanya mampu bertahan dalam tempoh setahun lebih dari tarikh pembukaan cawangan restoran mereka. Sambutan yang diberikan oleh penduduk Israel terhadap minuman Starbucks di Israel sangat teruk dan cawangan mereka terpaksa ditutup.

Salah satu faktor utama kenapa penduduk Israel tidak menggemari konsep Starbucks adalah disebabkan harga kopi yang ditawarkan terlalu mahal.

Selain daripada itu, kopi Starbucks tidak memenuhi citarasa kopi kegemaran penduduk Israel. Mereka lebih gemar minuman kopi yang mempunyai citarasa Itali.

Kalau nak tahu, pada awal tahun 1990-an ramai usahawan Israel telah pergi ke Itali untuk mempelajari cara membuat kopi dengan betul dan sedap.

Disebabkan jarak penerbangan yang singkat, iatu mengambil masa tiga jam dari Israel untuk ke Itali, ramai usahawan telah berjaya membuka perniagaan kopi mereka di Israel menggunakan teknik pembuatan kopi dari Itali yang asli.

Oleh yang demikian, citarasa tersebut telah menjadi penanda aras untuk kopi di Israel. Malangnya kopi Starbucks tidak mampu memberi rasa dan aroma yang dikehendaki penduduk Israel.

Pada tahun 2003, Starbucks secara rasminya telah meninggalkan perniagaan kopi mereka di Israel.

Penganalisis percaya, pihak Starbucks tidak membuat kajian yang terperinci sebelum memasuki pasaran Israel yang telah membawa kepada kerugian besar.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur