Airbnb Bakal IPO Walaupun Pandemik Belum Berakhir

Mendapat nasihat emas daripada pelabur terkenal dunia merupakan satu perkara yang penting dalam hidup seorang pelabur baru atau ahli perniagaan.

Itulah yang terjadi kepada CEO syarikat vacation rental online yang terkenal di dunia, Airbnb ketika perjumpaannya dengan pelabur lagenda terkenal, Warren Buffett dan Jeff Bezos beberapa tahun yang lepas. Brian Chesky telah menerima nasihat tersebut ketika mereka bertiga mengadakan makan tengah hari bersama.

Nasihat yang diberikan oleh Warren Buffett kepada Brian Chesky ini sangat ringkas iaitu “jangan menjadi kaya dengan terlalu cepat”. Nasihat ini merupakan nasihat yang biasa diberikan oleh Warren Buffett kepada mana-mana usahawan.

Pada tahun 2005, Jeff Bezos yang kini merupakan lelaki terkaya dunia pernah mendapat nasihat yang serupa ketika pertemuan mereka.

Jeff Bezos pada ketika itu hairan kenapa ramai manusia tidak boleh berjaya seperti Warren Buffett di dalam dunia pelaburan, sedangkan konsep pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett ini sangat ringkas.

Warren Buffett menjawab pertanyaan Jeff Bezos itu dengan menyatakan tidak ramai yang sanggup bersabar untuk menjadi kaya dengan lambat.

Brian Chesky terkesan dengan nasihat Warren Buffett itu dalam pengurusan syarikatnya.

Seperti yang kita sedia maklum, sektor yang teruk terjejas ketika krisis pandemik ini adalah sektor pelancongan. Airbnb juga tidak terkecuali menghadapi  isu yang sama seperti syarikat yang berkaitan dengan pelancongan.

Sejak pandemik ini berlaku, Airbnb telah mengalami kemerosotan hampir 50% daripada jumlah revenue mereka berbanding tahun lepas. Syarikat tersebut juga terpaksa memberhentikan seramai 1,900 orang pekerja yang bersamaan dengan 25% daripada keseluruhan warga kerja syarikat.

Ia merupakan sejarah terburuk yang pernah berlaku sepanjang penubuhan syarikat ini sejak 12 tahun yang lepas.

Pada tahun lepas, syarikat ini dinilai sebanyak $31 bilion dan pada April tahun ini, Airbnb telah kehilangan nilai sebanyak $12 bilion. Syarikat ini terpaksa memulangkan kembali wang tempahan peginapan pelanggan mereka sejak perintah kawalan pergerakan yang berlaku di seluruh dunia bermula pertengahan bulan Mac tahun ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is Airbnb-Bakal-IPO-Walaupun-Pandemik-Belum-Berakhir3-700x466.jpg

Di antara faktor yang menyebabkan Airbnb ingin meneruskan usahanya untuk mambawa syarikat ini ke IPO disebabkan sebahagian besar pekerja mereka mempunyai stock option yang akan berakhir pada November tahun ini. Jika Airbnb tidak dapat membawa syarikat ini ke IPO, stock option milik pekerja mereka akan tamat tarikh luput dan tidak lagi bernilai.

Sebelum ini, Airbnb bercadang untuk mengapungkan saham syarikat mereka menggunakan teknik Direct Listing kerana mereka tidak memerlukan duit pelabur luar pada kerana sudah stabil daripada segi kewangan.

Tetapi kini dengan krisis yang melanda kebanyakan sektor pelancongan, Syarikat Airbnb bakal menggunakan kaedah IPO tradisional yang mana menjual saham syarikat mereka kepada pasaran terbuka.

Dengan melakukan IPO secara tradisional ini, Airbnb akan mendapat capital untuk pelaburan mereka.

Menurut Jim Cramer, penganalisis pasaran terkenal di Amerika Syarikat, tindakan yang dilakukan oleh Airbnb ini adalah satu tindakan yang bijak walaupun ketika krisis pandemik ini masih belum berakhir.

Menurut beliau, tidak seperti perniagaan hotel, Airbnb turut menyediakan tempat penginapan yang terpencil kepada pelanggan mereka seperti di dalam kawasan hutan. Konsep penginapan seperti ini tidak terjejas buat masa ini.

Menurutnya lagi, menetap di hotel adalah lebih berbahaya berbanding dengan rumah tumpangan. Dengan melakukan IPO ketika banyak perniagaan syarikat hotel lain masih lagi tidak berjalan, akan memudahkan  peningkatan harga saham syarikat tersebut ketika proses IPO dijalankan.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com/news/stocks/warren-buffett-airbnb-brian-chesky-get-rich-slow-ipo-filing-2020-8-1029520058#

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!