Airbnb Bakal IPO Walaupun Pandemik Belum Berakhir

Mendapat nasihat emas daripada pelabur terkenal dunia merupakan satu perkara yang penting dalam hidup seorang pelabur baru atau ahli perniagaan.

Itulah yang terjadi kepada CEO syarikat vacation rental online yang terkenal di dunia, Airbnb ketika perjumpaannya dengan pelabur lagenda terkenal, Warren Buffett dan Jeff Bezos beberapa tahun yang lepas. Brian Chesky telah menerima nasihat tersebut ketika mereka bertiga mengadakan makan tengah hari bersama.

Nasihat yang diberikan oleh Warren Buffett kepada Brian Chesky ini sangat ringkas iaitu “jangan menjadi kaya dengan terlalu cepat”. Nasihat ini merupakan nasihat yang biasa diberikan oleh Warren Buffett kepada mana-mana usahawan.

Pada tahun 2005, Jeff Bezos yang kini merupakan lelaki terkaya dunia pernah mendapat nasihat yang serupa ketika pertemuan mereka.

Jeff Bezos pada ketika itu hairan kenapa ramai manusia tidak boleh berjaya seperti Warren Buffett di dalam dunia pelaburan, sedangkan konsep pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett ini sangat ringkas.

Warren Buffett menjawab pertanyaan Jeff Bezos itu dengan menyatakan tidak ramai yang sanggup bersabar untuk menjadi kaya dengan lambat.

Brian Chesky terkesan dengan nasihat Warren Buffett itu dalam pengurusan syarikatnya.

Seperti yang kita sedia maklum, sektor yang teruk terjejas ketika krisis pandemik ini adalah sektor pelancongan. Airbnb juga tidak terkecuali menghadapi  isu yang sama seperti syarikat yang berkaitan dengan pelancongan.

Sejak pandemik ini berlaku, Airbnb telah mengalami kemerosotan hampir 50% daripada jumlah revenue mereka berbanding tahun lepas. Syarikat tersebut juga terpaksa memberhentikan seramai 1,900 orang pekerja yang bersamaan dengan 25% daripada keseluruhan warga kerja syarikat.

Ia merupakan sejarah terburuk yang pernah berlaku sepanjang penubuhan syarikat ini sejak 12 tahun yang lepas.

Pada tahun lepas, syarikat ini dinilai sebanyak $31 bilion dan pada April tahun ini, Airbnb telah kehilangan nilai sebanyak $12 bilion. Syarikat ini terpaksa memulangkan kembali wang tempahan peginapan pelanggan mereka sejak perintah kawalan pergerakan yang berlaku di seluruh dunia bermula pertengahan bulan Mac tahun ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is Airbnb-Bakal-IPO-Walaupun-Pandemik-Belum-Berakhir3-700x466.jpg

Di antara faktor yang menyebabkan Airbnb ingin meneruskan usahanya untuk mambawa syarikat ini ke IPO disebabkan sebahagian besar pekerja mereka mempunyai stock option yang akan berakhir pada November tahun ini. Jika Airbnb tidak dapat membawa syarikat ini ke IPO, stock option milik pekerja mereka akan tamat tarikh luput dan tidak lagi bernilai.

Sebelum ini, Airbnb bercadang untuk mengapungkan saham syarikat mereka menggunakan teknik Direct Listing kerana mereka tidak memerlukan duit pelabur luar pada kerana sudah stabil daripada segi kewangan.

Tetapi kini dengan krisis yang melanda kebanyakan sektor pelancongan, Syarikat Airbnb bakal menggunakan kaedah IPO tradisional yang mana menjual saham syarikat mereka kepada pasaran terbuka.

Dengan melakukan IPO secara tradisional ini, Airbnb akan mendapat capital untuk pelaburan mereka.

Menurut Jim Cramer, penganalisis pasaran terkenal di Amerika Syarikat, tindakan yang dilakukan oleh Airbnb ini adalah satu tindakan yang bijak walaupun ketika krisis pandemik ini masih belum berakhir.

Menurut beliau, tidak seperti perniagaan hotel, Airbnb turut menyediakan tempat penginapan yang terpencil kepada pelanggan mereka seperti di dalam kawasan hutan. Konsep penginapan seperti ini tidak terjejas buat masa ini.

Menurutnya lagi, menetap di hotel adalah lebih berbahaya berbanding dengan rumah tumpangan. Dengan melakukan IPO ketika banyak perniagaan syarikat hotel lain masih lagi tidak berjalan, akan memudahkan  peningkatan harga saham syarikat tersebut ketika proses IPO dijalankan.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com/news/stocks/warren-buffett-airbnb-brian-chesky-get-rich-slow-ipo-filing-2020-8-1029520058#

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: