Ant Group Bakal Menjadi IPO Termahal Di Dunia

Pembayaran melalui cashless platform ini semakin dapat diterima oleh kebanyakan pengguna pada masa kini. Negara kita juga turut tidak terkecuali dalam menggunakan aplikasi sejak kebelakangan ini.

Kerajaan Malaysia juga turut menggalakan rakyat negara kita untuk membiasakan diri untuk menggunakan teknologi cashless ini dengan memberi bantuan kewangan melalui perkhidmatan e-Penjana.

Kini, sebuah lagi syarikat FinTech yang bakal menjadi syarikat gergasi dunia dalam menyediakan perkhidmatan cashless. Syarikat yang diasaskan oleh Alibaba pada tahun 2003 adalah sebuah platform pembayaran online di China.

Sebelum ini, mereka dikenali sebagai Alipay dan ditukar nama menjadi Ant Group pada tahun 2014 apabila Alibaba membuka peluang pelaburan kepada orang ramai daripada sektor swasta.

Ant Group berkembang dengan pesat di China dan sangat popular di sana yang mana kebanyakan pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh mereka di dalam urusan pembelian harian mereka.

Hanya WeChat Pay yang dimiliki oleh Syarikat Tencent sahaja yang menjadi pesaing rapat kepada Ant Group ini.

Syarikat ini bukan sahaja menyediakan perkhidmatan cashless malah lebih advance lagi dengan menyediakan perkhidmatan pelaburan yang mana syarikat itu mempunyai sebuah mutual fund bernama Yu’e Bao. Ianya merupakan di antara mutual fund terbesar dunia yang menguruskan aset pelaburan sebanyak $157 bilion.

Syarikat ini mempunyai pengguna yang aktif seramai 700 juta  pengguna dan 80 juta pengguna mereka adalah di kalangan peniaga kecil. Pada tahun lepas sahaja, transaksi yang menggunakan platform Ant Group ini bernilai $15 trilion hampir menyamai transaksi yang dilakukan di Kesatuan Eropah.

Selain daripada itu, syarikat ini turut meluaskan operasi mereka ke pasaran antarabangsa disebabkan pelancong China yang semakin ramai membanjiri negara Eropah sebelum berlakunya pandemik pada awal tahun 2020. Ant Group juga turut meluaskan kerjasama dengan beberapa buah negara Asean bagi meluaskan penguasaan mereka di rantau tersebut.

Setelah syarikat ini hampir dua dekad di pasaran China, ia bakal mengapungkan sahamnya bagi menambah modal pelaburan mereka.

Ant Group yang bakal disenaraikan di pasaran saham Shanghai dan Hong Kong sebagai tempat mereka melakukan IPO memandangkan hubungan tegang sekarang ini di antara kerajaan Amerika Syarikat dan China.

Para penganalisis percaya yang syarikat ini bakal menjadi salah sebuah gergasi di dalam fintech dengan nilai di antara $250 ke $300 bilion yang mana nilai ini melebihi kebanyakan bank terkemuka di Amerika Syarikat.

Setakat ini, syarikat Ant Group bernilai $30 billion untuk diapungkan.

Jika syarikat ini berjaya mencapai valuation sebanyak $30 billion ketika hari pertama diapungkan, mereka akan menjadi syarikat termahal di dunia yang disenaraikan di pasaran saham. Rekod tertinggi setakat ini masih lagi dipegang oleh Saudi Aramco, gergasi minyak dari Arab Saudi yang bernilai $29.4 bilion.

Selain itu juga, Jack Ma akan bakal menjadi senarai 10 bilionaire terkaya dunia memandangkan Alibaba memegang sebanyak 33% saham di dalam kumpulan ini. Seramai 17 orang pekerja Alibaba juga bakal menjadi bilionaire setelah lama memegang saham Ant Group.

Ant Group bakal menjadi pesaing hebat kepada PayPal yang telah lama bertapak di dalam industri fintech di peringkat antarabangsa.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Meggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: