Ant Group Bakal Menjadi IPO Termahal Di Dunia

Pembayaran melalui cashless platform ini semakin dapat diterima oleh kebanyakan pengguna pada masa kini. Negara kita juga turut tidak terkecuali dalam menggunakan aplikasi sejak kebelakangan ini.

Kerajaan Malaysia juga turut menggalakan rakyat negara kita untuk membiasakan diri untuk menggunakan teknologi cashless ini dengan memberi bantuan kewangan melalui perkhidmatan e-Penjana.

Kini, sebuah lagi syarikat FinTech yang bakal menjadi syarikat gergasi dunia dalam menyediakan perkhidmatan cashless. Syarikat yang diasaskan oleh Alibaba pada tahun 2003 adalah sebuah platform pembayaran online di China.

Sebelum ini, mereka dikenali sebagai Alipay dan ditukar nama menjadi Ant Group pada tahun 2014 apabila Alibaba membuka peluang pelaburan kepada orang ramai daripada sektor swasta.

Ant Group berkembang dengan pesat di China dan sangat popular di sana yang mana kebanyakan pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh mereka di dalam urusan pembelian harian mereka.

Hanya WeChat Pay yang dimiliki oleh Syarikat Tencent sahaja yang menjadi pesaing rapat kepada Ant Group ini.

Syarikat ini bukan sahaja menyediakan perkhidmatan cashless malah lebih advance lagi dengan menyediakan perkhidmatan pelaburan yang mana syarikat itu mempunyai sebuah mutual fund bernama Yu’e Bao. Ianya merupakan di antara mutual fund terbesar dunia yang menguruskan aset pelaburan sebanyak $157 bilion.

Syarikat ini mempunyai pengguna yang aktif seramai 700 juta  pengguna dan 80 juta pengguna mereka adalah di kalangan peniaga kecil. Pada tahun lepas sahaja, transaksi yang menggunakan platform Ant Group ini bernilai $15 trilion hampir menyamai transaksi yang dilakukan di Kesatuan Eropah.

Selain daripada itu, syarikat ini turut meluaskan operasi mereka ke pasaran antarabangsa disebabkan pelancong China yang semakin ramai membanjiri negara Eropah sebelum berlakunya pandemik pada awal tahun 2020. Ant Group juga turut meluaskan kerjasama dengan beberapa buah negara Asean bagi meluaskan penguasaan mereka di rantau tersebut.

Setelah syarikat ini hampir dua dekad di pasaran China, ia bakal mengapungkan sahamnya bagi menambah modal pelaburan mereka.

Ant Group yang bakal disenaraikan di pasaran saham Shanghai dan Hong Kong sebagai tempat mereka melakukan IPO memandangkan hubungan tegang sekarang ini di antara kerajaan Amerika Syarikat dan China.

Para penganalisis percaya yang syarikat ini bakal menjadi salah sebuah gergasi di dalam fintech dengan nilai di antara $250 ke $300 bilion yang mana nilai ini melebihi kebanyakan bank terkemuka di Amerika Syarikat.

Setakat ini, syarikat Ant Group bernilai $30 billion untuk diapungkan.

Jika syarikat ini berjaya mencapai valuation sebanyak $30 billion ketika hari pertama diapungkan, mereka akan menjadi syarikat termahal di dunia yang disenaraikan di pasaran saham. Rekod tertinggi setakat ini masih lagi dipegang oleh Saudi Aramco, gergasi minyak dari Arab Saudi yang bernilai $29.4 bilion.

Selain itu juga, Jack Ma akan bakal menjadi senarai 10 bilionaire terkaya dunia memandangkan Alibaba memegang sebanyak 33% saham di dalam kumpulan ini. Seramai 17 orang pekerja Alibaba juga bakal menjadi bilionaire setelah lama memegang saham Ant Group.

Ant Group bakal menjadi pesaing hebat kepada PayPal yang telah lama bertapak di dalam industri fintech di peringkat antarabangsa.

Sumber Rujukan:

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!