Apa Faedah Guna A.I Dalam Pelaburan Saham?

Kita selalu dengar pasal Artificial Intelligence atau AI (kecerdasan buatan), tapi tahukah kita apa maksudnya?

Kalau perasan, dah ada pun smartphone yang boleh belajar detect muka, itu guna teknologi AI. Kalau pernah dengar kereta Tesla boleh drive autopilot, itu juga guna AI.

Alah, Jarvis dalam movie Ironman tu pun contoh AI.

Jadi bagaimana AI dapat membantu kita dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada Wikipedia:

In computer science, artificial intelligence (AI), sometimes called machine intelligence, is intelligence demonstrated by machines, in contrast to the natural intelligence displayed by humans. Colloquially, the term “artificial intelligence” is used to describe machines/computers that mimic “cognitive” functions that humans associate with other human minds, such as “learning” and “problem solving”.

Dalam industri kewangan dan pelaburan pula, AI digunakan sebagai:

Pembantu Kewangan Automatik

Perancang kewangan automatik membantu pengguna di dalam membuat keputusan kewangan. Sistem ini dinamakan “Robo-Advisors” dan semakin aktif ditawarkan oleh institusi kewangan tradisional dan startup FinTech.

Emosi Adalah Musuh Utama Dalam Dunia Saham!

Masalah utama yang dihadapi pedagang atau pelabur saham adalah emosi. (Ini bukan rasa emosi masa tengok drama sebelum Maghrib tu)

Kita dah buat Trading Plan cantik-cantik, ada Entry Price, ada Target Price, ada Cut Loss – tapi semuanya akan ke laut apabila emosi mempengaruhi keputusan kita.

Saham naik mencecah Target Price taknak jual, dengan harapan harga dia boleh naik lagi. Akhirnya, harga saham tu kembali turun ke paras Entry Price. Lebih teruk kalau ia terus turun, elok-elok untung terus jadi rugi.

Bila saham turun paras Cut Loss pun taknak jual, dengan harapan boleh membuat reversal. Akhirnya harga makin turun dan semakin besar pula kerugian yang kita alami.

Teori 90/90/90 Yang Ditakuti

Pernah dengar Teori 90/90/90 yang dipopularkan oleh Anton Kreil?

Daripada 100 orang trader saham, 90 orang akan kehilangan 90% duit pelaburan dalam tempoh 90 hari. Rasanya ramai newbie atau mereka yang baru menceburi bidang pasaran saham akan alami masalah ini.

Fundamental Analysis dah belajar, Technical Analysis pun dah belajar, namun segala-galanya hancur disebabkan emosi.

Pedih kan?

Jadi Bagaimana A.I Boleh Bantu Kita Sebagai Pedagang & Pelabur?

  1. Dengan mengeluarkan emosi daripada diri kita semasa membuat keputusan

    A.I ni tak tidur, tak rasa penat dan tak ada emosi. Apabila kita biarkan ‘robot’ membuat keputusan bagi pihak kita, sekurang-kurangnya ia dapat membantu kita daripada melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya.
  2. Analisa data yang berselerak sana sini!

    AI mampu menganalisis data yang sangat besar pada kelajuan luar biasa yang mustahil untuk manusia macam kita ni. Dunia saham ni tahu sajalah sarat dengan segala laporan, berita, kajian dan sentimen pasaran. Laporan tahunan setiap syarikat pun dah beratus muka surat!

    Di Bursa Malaysia ada lebih 900 kaunter saham (689 adalah patuh Syariah), larat ke kau nak kaji semua?

    Jadi AI ni akan analisa semua tu dan boleh bagitahu samaada sesuatu syarikat tu akan terus berdesup (baca berkembang baik) atau sebaliknya. Logiknya senang sangat nak pilih saham apa bakal meletup kan?

Teknologi A.I Dah Sampai Malaysia!

Cerita banyak-banyak nanti tak saspen pula.

Benda ni sebenarnya satu revolusi. Bukan kecik anak.

Jom beramai-ramai ke Seminar Berani Melabur : Artificial Intelligence (AI) pada 21 Julai @ SACC, Shah Alam bersama dengan ikon pelaburan saham, Tuan Haji Mohd Asri dan pakar kewangan Islam, Datuk Dr Mohd Daud Bakar.

Dah tiba masanya untuk kita melabur saham dengan trend terbaru iaitu teknologi AI. Sampai bila nak guna cara manual? Pelabur lama dan newbies sesuai untuk datang.

Boleh klik sini untuk mendaftar ->


Kami di Majalah Labur juga akan buat special launching aplikasi SPEEDSAHAM dalam seminar itu nanti. Ia adalah sejenis algoritma-trading yang dapat membantu memilih saham-saham yang berpotensi, sesuai untuk para pedagang dan pelabur (rasanya tak sesuai untuk newbie).

Nak tahu saham apa untuk Buy Today Sell Tomorrow (BTST)? Sesuai untuk para traders yang nak buat untung dalam masa sehari atau 2-3 hari.

Atau nak tahu saham mana yang sesuai untuk Swing? Sesuai untuk mereka yang nak meraih keuntungan dalam masa beberapa minggu.

Bagaimana pula dengan mereka yang nak simpan dan peram? Jangan risau, kami juga ada pilihan saham yang boleh anda beli dan tunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk meraih pulangan.

Amacam, best tak? Klik link ini dan masukkan nama dan emel, nanti kami hantar details >

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.