Apa Faedah Guna A.I Dalam Pelaburan Saham?

Kita selalu dengar pasal Artificial Intelligence atau AI (kecerdasan buatan), tapi tahukah kita apa maksudnya?

Kalau perasan, dah ada pun smartphone yang boleh belajar detect muka, itu guna teknologi AI. Kalau pernah dengar kereta Tesla boleh drive autopilot, itu juga guna AI.

Alah, Jarvis dalam movie Ironman tu pun contoh AI.

Jadi bagaimana AI dapat membantu kita dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada Wikipedia:

In computer science, artificial intelligence (AI), sometimes called machine intelligence, is intelligence demonstrated by machines, in contrast to the natural intelligence displayed by humans. Colloquially, the term “artificial intelligence” is used to describe machines/computers that mimic “cognitive” functions that humans associate with other human minds, such as “learning” and “problem solving”.

Dalam industri kewangan dan pelaburan pula, AI digunakan sebagai:

Pembantu Kewangan Automatik

Perancang kewangan automatik membantu pengguna di dalam membuat keputusan kewangan. Sistem ini dinamakan “Robo-Advisors” dan semakin aktif ditawarkan oleh institusi kewangan tradisional dan startup FinTech.

Emosi Adalah Musuh Utama Dalam Dunia Saham!

Masalah utama yang dihadapi pedagang atau pelabur saham adalah emosi. (Ini bukan rasa emosi masa tengok drama sebelum Maghrib tu)

Kita dah buat Trading Plan cantik-cantik, ada Entry Price, ada Target Price, ada Cut Loss – tapi semuanya akan ke laut apabila emosi mempengaruhi keputusan kita.

Saham naik mencecah Target Price taknak jual, dengan harapan harga dia boleh naik lagi. Akhirnya, harga saham tu kembali turun ke paras Entry Price. Lebih teruk kalau ia terus turun, elok-elok untung terus jadi rugi.

Bila saham turun paras Cut Loss pun taknak jual, dengan harapan boleh membuat reversal. Akhirnya harga makin turun dan semakin besar pula kerugian yang kita alami.

Teori 90/90/90 Yang Ditakuti

Pernah dengar Teori 90/90/90 yang dipopularkan oleh Anton Kreil?

Daripada 100 orang trader saham, 90 orang akan kehilangan 90% duit pelaburan dalam tempoh 90 hari. Rasanya ramai newbie atau mereka yang baru menceburi bidang pasaran saham akan alami masalah ini.

Fundamental Analysis dah belajar, Technical Analysis pun dah belajar, namun segala-galanya hancur disebabkan emosi.

Pedih kan?

Jadi Bagaimana A.I Boleh Bantu Kita Sebagai Pedagang & Pelabur?

  1. Dengan mengeluarkan emosi daripada diri kita semasa membuat keputusan

    A.I ni tak tidur, tak rasa penat dan tak ada emosi. Apabila kita biarkan ‘robot’ membuat keputusan bagi pihak kita, sekurang-kurangnya ia dapat membantu kita daripada melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya.
  2. Analisa data yang berselerak sana sini!

    AI mampu menganalisis data yang sangat besar pada kelajuan luar biasa yang mustahil untuk manusia macam kita ni. Dunia saham ni tahu sajalah sarat dengan segala laporan, berita, kajian dan sentimen pasaran. Laporan tahunan setiap syarikat pun dah beratus muka surat!

    Di Bursa Malaysia ada lebih 900 kaunter saham (689 adalah patuh Syariah), larat ke kau nak kaji semua?

    Jadi AI ni akan analisa semua tu dan boleh bagitahu samaada sesuatu syarikat tu akan terus berdesup (baca berkembang baik) atau sebaliknya. Logiknya senang sangat nak pilih saham apa bakal meletup kan?

Teknologi A.I Dah Sampai Malaysia!

Cerita banyak-banyak nanti tak saspen pula.

Benda ni sebenarnya satu revolusi. Bukan kecik anak.

Jom beramai-ramai ke Seminar Berani Melabur : Artificial Intelligence (AI) pada 21 Julai @ SACC, Shah Alam bersama dengan ikon pelaburan saham, Tuan Haji Mohd Asri dan pakar kewangan Islam, Datuk Dr Mohd Daud Bakar.

Dah tiba masanya untuk kita melabur saham dengan trend terbaru iaitu teknologi AI. Sampai bila nak guna cara manual? Pelabur lama dan newbies sesuai untuk datang.

Boleh klik sini untuk mendaftar -> http://bit.ly/SeminarBeraniMelaburAI-2019


Kami di Majalah Labur juga akan buat special launching aplikasi SPEEDSAHAM dalam seminar itu nanti. Ia adalah sejenis algoritma-trading yang dapat membantu memilih saham-saham yang berpotensi, sesuai untuk para pedagang dan pelabur (rasanya tak sesuai untuk newbie).

Nak tahu saham apa untuk Buy Today Sell Tomorrow (BTST)? Sesuai untuk para traders yang nak buat untung dalam masa sehari atau 2-3 hari.

Atau nak tahu saham mana yang sesuai untuk Swing? Sesuai untuk mereka yang nak meraih keuntungan dalam masa beberapa minggu.

Bagaimana pula dengan mereka yang nak simpan dan peram? Jangan risau, kami juga ada pilihan saham yang boleh anda beli dan tunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk meraih pulangan.

Amacam, best tak? Klik link ini dan masukkan nama dan emel, nanti kami hantar details > http://bit.ly/speedsaham

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!