Apa Itu Unusual Market Activity (UMA)?

Angin takde, ribut takde, tiba-tiba harga saham naik mendadak. Lebih ketara apabila saham penny stock yang tak berapa aktif, tiba-tiba mencatatkan Limit Up. Hari berikutnya, Bursa Malaysia akan mengeluarkan UMA Query.

Apa Itu Unusual Market Activity (UMA)?

Unusual market activity atau singkatannya UMA adalah situasi dimana terdapat pergerakan luar biasa pada harga saham ataupun pada jumlah saham yang diniagakan tanpa diketahui puncanya. Bagi menjaga integriti pasaran saham, Bursa akan mengeluarkan UMA Query kepada syarikat yang terlibat dan ianya bertindak sebagai surat pertanyaan dimana Bursa ingin memastikan syarikat-syarikat yang tersenarai menyalurkan maklumat berkaitan perniagaan mereka kepada semua pelabur secara adil.

Selain daripada itu, UMA Query juga bertujuan untuk memberi peluang kepada pelabur untuk mengambil kira maklumat terkini sebelum membuat keputusan.

Bila Bursa Keluarkan UMA Query?

Bursa tidak akan mengeluarkan UMA Query secara terburu-buru apabila mereka mengesan terdapat pergerakan meningkat atau pun menurun yang luar biasa sama ada pada harga saham atau pun cara saham tersebut diniagakan. Sebaliknya, mereka akan membuat kajian secara teliti dengan mengambil kira segala faktor yang berkemungkinan mengakibatkan aktiviti luar biasa berlaku terhadap saham tersebut.

Bursa berpendapat bahawa tidak semua pergerakan luar biasa harus dipersoalkan kerana pergerakan turun naik saham ada yang normal berlaku dalam pasaran saham dan ia boleh berpunca dari pelbagai faktor. Tambahan pula, kebanyakan pergerakan harga saham dan jumlah dagangan boleh dijelaskan melalui prestasi syarikat ataupun prestasi sektor dimana syarikat tersebut terlibat.

Apakah Soalan Yang Diajukan oleh Bursa?

Menurut Bursa, soalan-soalan yang diajukan didalam UMA Query bukan sahaja diajukan kepada syarikat tersebut, malah ianya juga memerlukan jawapan daripada pengarah syarikat, pemegang saham majoriti dan juga orang orang yang berkaitan dengan syarikat tersebut.

Iklan

Dibawah merupakan isi kandungan UMA Query dari Bursa.

  1. Adakah terdapat sebarang perkembangan berkaitan dengan perniagaan syarikat yang belum diumumkan termasuk yang masih didalam proses rundingan.
  2. Adakah terdapat khabar angin ataupun laporan yang berkaitan dengan perniagaan syarikat yang berkemungkinan mempengaruhi pergerakan luar biasa saham syarikat.
  3. Adakah syarikat sedar dan mempunyai sebarang penjelasan berkaitan pergerakan saham.
  4. Adakah syarikat mematuhi Perenggan 9.03 (Immediate Disclosure of Material Information) didalam Bursa Malaysia Listing Requirements.

Contoh Soalan Oleh Bursa Kepada GETS Global

This image has an empty alt attribute; its file name is gets-uma1.jpg

Jawapan Kepada UMA Query

Antara jawapan yang biasa kita lihat kepada Bursa atas soalan yang diajukan adalah “Ahli Lembaga Pengarah tidak maklum terhadap sebarang punca pergerakan luar biasa pada saham syarikat”. Walaupun singkat, Bursa berpendapat jawapan ini dapat membantu pelabur dalam membuat keputusan pelaburan. Secara lazimnya, harga saham yang meningkat tanpa sebarang sebab akan kembali jatuh apabila Bursa mengeluarkan UMA Query dan jawapan seperti ini diberikan oleh syarikat tersebut.

Walaupun jawapan telah diberikan, pihak Bursa akan terus memantau aktiviti saham syarikat tersebut dan sekiranya mereka mendapati bahawa jawapan dari syarikat tersebut tidak tetap ataupun mengelirukan pelabur, tindakan akan diambil. Segala usaha ini diambil bagi memastikan pasaran saham kita lebih telus dan kebajikan pelabur terjaga.

Contoh Jawapan Oleh GETS Global Kepada Bursa

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Satu Lagi Minggu Penting Pasaran Global, Ini Empat Tumpuan Utama Pelabur

Pasaran saham global memulakan dagangan minggu ini dengan penurunan pada hari Isnin 28 Januari 2019, di mana indeks Asia hingga ke Eropah terkesan oleh kebimbangan terhadap ekonomi China. Pelabur Asia bimbang dengan kejatuhan dua bulan berturut-turut terhadap keuntungan syarikat perindustrian di China seperti yang dilaporkan.

Data menunjukkan aktiviti yang semakin perlahan dengan kejatuhan tempahan barangan, tawaran pekerjaan dan juga penutupan kilang disebabkan perang perdagangan dua kuasa ekonomi dunia iaitu Amerika Syarikat dan China.

Di antara tumpuan utama pada minggu ini adalah rundingan pusingan kedua Amerika Syarikat-China dan penetapan dasar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (The Federal Reserve). Selain daripada penetapan dasar oleh The Fed, pasaran Eropah akan menumpukan perhatian kepada satu lagi undian di Parlimen Britain. Ini adalah undian ketiga dalam tempoh kurang daripada sebulan dalam mencari kata putus perjanjian keluar UK dari Kesatuan Eropah (EU).

Berikut adalah empat tumpuan utama pasaran pada minggu ini yang anda perlu tahu.

#1 Penetapan Dasar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat

Rizab Persekutuan Amerika Syarikat minggu ini akan mengadakan mesyuarat pertamanya untuk tahun 2019 selepas menaikkan kadar faedah pada bulan Disember yang lalu. Pasaran berpendapat di antara faktor kejatuhan pasaran saham Wall Street pada penghujung 2018 adalah disebabkan tindakan bank pusat AS itu yang menaikkan kadar faedah dengan pantas sebanyak empat kali pada 2018.

Pasaran bimbang dengan kadar faedah yang tinggi akan menyukarkan perniagaan mendapatkan pinjaman pada kos yang lebih rendah.

Bagi tahun 2019, bank pusat ini meramalkan dua lagi kenaikan kadar faedah dengan keadaan pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan ketidaktentuan politik global. Ramalan dua kali kenaikan kadar ini merosot daripada unjuran awal empat kali kenaikan untuk tahun 2019, sekaligus melegakan pasaran dengan kos pinjaman yang kekal pada paras semasa.

Pengerusi The Fed Jerome Powell baru-baru ini mengatakan bank pusat itu boleh bersabar dengan pengetatan dasar dan disokong oleh ahli-ahli bank pusat yang lain.

Pengumuman dasar akan dibuat pada pagi Khamis pukul 3 pagi waktu Malaysia.

#2 Rundingan Pusingan Kedua Amerika Syarikat dan China

Perdana Menteri China Liu He akan melawat Amerika Syarikat pada hari Rabu 30 Januari 2019, bersama dengan 30 ahli delegasi bagi mencari penyelesaian perang perdagangan yang berlangsung sejak setahun lalu. Pasaran masih berharap masalah tarif perdagangan dapat diselesaikan walaupun seorang daripada penasihat ekonomi Trump mengatakan keuda-dua negara masih jauh daripada mencapai persetujuan.

Iklan

Kebimbangan terhadap aktiviti ekonomi yang semakin perlahan di China semakin meningkat, apabila International Monetary Fund (IMF) memotong ramalan pertumbuhan ekonomi negara itu pada minggu lalu. IMF turut memberi amaran bahawa kegagalan untuk menyelesaikan perang perdagangan akan terus memburukkan ekonomi global.

Oleh itu, tumpuan minggu ini juga akan terarah kepada rundingan pusingan kedua AS-China yang berlangsung pada Rabu dan Khamis di Amerika Syarikat. 

#3 Satu Lagi Undian Brexit Parlimen UK

Satu lagi undian akan dibuat oleh ahli Parlimen UK pada minggu ini, iaitu hari Rabu 30 Januari 2019 yang akan mendebatkan ‘rancangan alternatif Brexit’ Theresa May. Sebelum ini perancangan Brexit (Plan A) Perdana Menteri telah ditolak oleh parlimen pada minggu lalu dengan margin undian yang terbesar dalam sejarah kerajaan UK.

Fokus juga terarah kepada bagaimana Parlimen mengelakkan UK daripada tidak mendapat sebarang perjanjian, iaitu satu senario di mana UK tidak mendapat perjanjian perdagangan dengan Kesatuan Eropah (EU).

Halangan besar kepada cadangan perjanjian Brexit Theresa May ketika ini adalah sempadan Ireland, di mana beliau dan EU percaya sempadan fizikal di antara Ireland dan Ireland Utara akan membawa kepada ketidakstabilan di kedua-dua wilayah. Majoriti penyokong Brexit daripada parti Konservatif sendiri bimbang UK masih terikat dengan undang-undang Kesatuan Eropah jika sempadan terus dibuka tanpa sempadan fizikal.

Isu ini akan terus mencorakkan pergerakan pasaran kewangan di Britain sekurang-kurangnya setahun lagi selagi tiada kata putus daripada kedua-dua pihak.

#4 Laporan Pendapatan Sektor Teknologi Wall Street

Laporan pendapatan di Wall Street akan menjadi di antara agenda utama pada minggu ini dengan pasaran menantikan laporan oleh syarikat Apple pada hari Selasa 29 Januari 2019 dan Microsoft pada hari Rabu 30 Januari 2019. Kedua-dua laporan pendapatan syarikat ini sangat penting untuk mengukur keadaan perniagaan teknologi global, khususnya selepas kemerosotan yang dicatat pada akhir tahun 2018.

Turut menjadi tumpuan adalah laporan pendapatan oleh syarikat Caterpillar Inc. yang dikeluarkan pada hari Isnin. Caterpillar adalah sebuah syarikat pembuatan, pembinaan dan juga mengeluarkan peralatan penggerudian, enjin diesel dan gas semulajadi. Oleh itu, para pelabur menjadikan ia salah satu petunjuk ekonomi penting dalam melihat keadaan aktiviti perdagangan global. Saham Caterpillar jatuh pada hari Isnin, apabila laporan pendapatan suku keempat meleset daripada jangkaan penganalisis.

Aktiviti ekonomi yang semakin perlahan di China adalah risiko besar kepada syarikat-syarikat perdagangan global berikutan perang perdagangan AS-China sejak setahun yang lalu.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

4 Faktor Yang Mempengaruhi Pergerakan Ringgit

Hubungan di antara matawang Ringgit Malaysia (RM) dan harga saham di Bursa Malaysia saling berkait rapat. Jika Ringgit mengukuh berbanding US Dolar (USD), saham berorientasi eksport akan melemah. Walaupun eksport negara akan meningkatkan ekonomi, nilai dagangan akan menurun kerana kelemahan USD. Jadi keuntungan syarikat eksport akan menurun. Ini akan memberi kesan kepada pendapatan dan keuntungan bersih syarikat.

Sebaliknya jika Ringgit melemah berbanding USD, saham berorientasikan import akan melemah. Ini disebabkan kos bahan yang diimport akan meningkat, menyebabkan keuntungan syarikat menurun.

Perbandingan USD/MYR

Semenjak 5 bulan yang lepas, Ringgit dilihat semakin melemah berbanding US Dolar di mana ianya sekarang berada pada paras RM 4.09 berbanding 1 US Dolar.  Jadi apakah faktor-faktor yang mempengaruhi pergerakan Ringgit?

Jom kita tengok 4 faktor utama seperti berikut:  

1) Harga Minyak Mentah Dunia 

Malaysia adalah pengeluar minyak dunia. Harga minyak mentah mempunyai hubungan positif dengan pergerakan ringgit. Jika dilihat pada kajian harga lepas, harga minyak Brent jatuh dari $101.49 (30 Jun, 2014) kepada $35.01 ( 19 Jan,2016) dan pada masa yang sama Ringgit juga menyusut dari 3.20 (30 Jun, 2014) kepada 4.45 (15 Jan, 2016). Dalam erti kata lain, Pergerakan ringgit ditentukan oleh bagaimana anggota-anggota OPEC mengawal pengeluaran minyak. Apabila OPEC mengurangkan pengeluaran minyak, secara tidak langsung harga minyak Brent akan naik dan pada masa yang sama Ringgit juga akan naik dan sebaliknya. 

2) Tren Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) 

Kenaikan kadar bunga boleh membantu dalam peningkatan matawang sesebuah negara. Kadar bunga semalaman Malaysia masih kekal 3.25%. Secara umumnya, kadar bunga yang rendah akan menyebabkan aliran keluar modal dan pergi ke negara yang menawarkan kadar bunga yang tinggi untuk mendapatkan pulangan yang tinggi. US Federal Reserve sudah menaikkan kadar bunga sebanyak 0.25 poin ke arah kadar sasaran dalam lingkungan 1.75 hingga 2%. US Federal Reserve juga memberi petanda awal untuk menaikkan kadar bunga sebanyak 2 kali lagi yang membawa kepada 4 kali kenaikan pada tahun ini. Disebabkan pelabur asing menjangkakan akan ada lagi kenaikan kadar bunga di US, maka pelabur asing menjual bon/ekuiti di pasaran Malaysia maka secara tidak lansung mereka menjual Ringgit sekaligus Ringgit jatuh. 

Iklan

3) Landskap Politik Malaysia yang Baru 

Kemenangan Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 telah mengejutkan ramai pihak termasuk pelabur asing. Tekanan penjualan ringgit selepas pilihan raya umum ke-14 menunjukkan bahawa para pelabur asing mengimbangi semula portfolio mereka kerana kebimbangan mereka terhadap kestabilan politik negara dalam tempoh terdekat ini. Ditambah lagi dengan perlaksanaan GST berkadar sitar, penangguhan projek mega, pendedahan hutang negara melebihi 1 trillion menyebabkan kebimbangan pelabur terhadap prospek pertumbuhan ekonomi dan kedudukan fiskal negara. 

4) Kekuatan Matawang US Dolar 

Kekuatan matawang US Dolar telah meningkatkan matawang US DOLAR secara relatifnya adalah lebih menarik perhatian pelabur berbanding mata wang lain. Ini kerana US Federal Reserve menetapkan pendirian ‘Bullish’ terhadap kadar bunga berbanding bank pusat negara lain. Ekonomi data di US juga sangat memberangsangkan dimana kadar pengangguran US berada pada tahap terendah dalam tempoh 18 tahun pada May 2018 iaitu 3.8% dan disokong oleh pertambahan bilangan pekerja di US. Kadar pertumbuhan ekonomi yang pesat, kadar pengangguran yang rendah adalah faktor- faktor yang mendorong kenaikan kadar bunga sekaligus akan mendorong kenaikan US Dolar berbanding Ringgit. 

Kredit: FB Fundamental Ekonomi & Saham

Rebut Peluang Di Sebalik Masalah

Kita biasa dengar bahawa salah satu petanda ekonomi Malaysia ‘tidak bagus’, adalah apabila nilai matawang Ringgit Malaysia (RM) merosot berbanding dengan US Dolar (USD). Abis tu kenapa Ramai yang seronok apabila matawang USD meningkat?

Begitu juga halnya apabila harga minyak dunia meningkat, pastinya saham-saham berkaitan Oil & Gas meningkat naik. Tapi sebelum tu, Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat.

Terakhir sekali, yang bestnya pasal pelaburan saham ni – ada banyak industri berbeza. Bila market meriah, industri mana yang untung? Bila market tengah down, industri mana pula yang melawan arus? Jemput baca Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia.

Iklan

Ada Saham Tengah Peram? Jana Pendapatan Dengan Skim SBL

KUALA LUMPUR: Affin Hwang Investment Bank Bhd dengan kerjasama Bursa Malaysia Bhd hari ini melancarkan Pinjam dan Meminjam Sekuriti (SBL) bagi pelabur runcit.

Pengarah Urusan Kumpulan Affin Hwang Capital, Datuk Maimoonah Hussain, berkata produk itu bertujuan membolehkan pelabur runcit untuk mempelbagaikan pelaburan mereka.

Beliau berkata, dengan menawarkan produk berkenaan, pihaknya berharap memudahkan dagangan jualan pendek terkawal (RSS) dan aktiviti pasaran dan pada masa sama meluaskan dan menembusi bekalan SBL dalam pasaran tempatan.

Keadaan itu, katanya, akan meningkatkan penyertaan tempatan daripada aktiviti dagangan runcit dan institusi.

“Affin Hwang Investment Bank adalah peserta utama dalam lanskap SBL tempatan dengan menawarkan kepada segmen institusi dan runcit.

“Kami mula menyediakan perkhidmatan SBL pada 2017,” katanya pada pelancaran produk berkenaan di sini, hari ini.

Pelancaran SBL pelabur runcit itu membolehkan pelabur runcit meraih lebih pulangan daripada pelaburan semasa mereka.

SBL Runcit membolehkan pelabur meminjam aset yang mana mereka sudah miliki tetapi tidak mahu menjual dengan segera kepada Affin Hwang Investment, selaku peminjam.

Iklan

Ia membolehkan pelabur runcit memperoleh pendapatan faedah bagi meminjamkan aset mereka, sekali gus berpotensi mendapat lebih pulangan melebihi dividen yang lazimnya mereka peroleh.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Atan, berkata pihaknya berharap lebih banyak broker mengikut langkah Affin Hwang Investment Bank meneroka segmen SBL runcit pada masa depan, sekali gus menggalakkan lebih banyak aktiviti SBL dalam pasaran modal.

Beliau berkata, dengan matlamat Bursa Malaysia menjadi peneraju pasaran ASEAN, pihaknya akan terus meningkatkan tawaran pasaran sejajar dengan pasaran maju menerusi produk dan kemudahan.

“Melangkah ke hadapan, pembangunan SBL termasuk pelan meningkatkan senarai semasa 239 saham layak bagi SBL dan jualan singkat untuk memenuhi kepelbagaian dan kecairan yang besar,” katanya.

Sumber: BH Online

Bagaimana Dengan Status Patuh Syariah?

Setakat kajian yang kami jalankan, Securities Borrowing and Lending (SBL) adalah produk konvensional yang ditawarkan oleh Affin Hwang Investment.

Manakala produk alternatif yang patuh Syariah pula dipanggil Islamic Securities Selling and Buying Negotiated Transaction (ISSBNT), yang juga ditawarkan oleh Affin Hwang Investment. Nak tahu lebih lanjut pasal ISSBNT ni, boleh layari laman web Bursa Malaysia.

Iklan

Lima Fokus Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (22 Julai – 26 Julai 2019)

Saham Asia dibuka lebih rendah pada permulaan dagangan minggu ini di mana jangkaan terhadap pemotongan kadar faedah Federal Reserve (Fed) yang lebih agresif kian pudar.

Pasaran saham global menokok secara sederhana pada Isnin minggu lalu (15 Julai 2019) selepas komen dovish oleh Presiden Fed New York, John Willliams. Beliau merupakan salah seorang ahli Fed yang penting, dan juga pengundi tetap dalam penetapan dasar bank pusat Amerika Syarikat sekaligus melonjakkan lagi jangkaan pemotongan kadar faedah selepas ucapan beliau.

Walaubagaimanapun, pasaran Wall Street meleset pada hari Jumaat (19 Julai 2019) apabila Wall Street Journal melaporkan Fed berpotensi besar untuk hanya menurunkan kadar Fed Fund Rate sebanyak 25 mata asas sahaja berbanding jangkaan 50 mata asas sebelum ini.

Mesyuarat Bank Pusat Eropah (European Central Bank) akan menjadi perhatian utama pasaran global pada minggu ini di mana pemain pasaran menjangka Presiden Draghi berkemungkinan mengambil jalan untuk menyokong ekonomi Zon-Eropah dengan meloggarkan dasar.

Minggu ini juga akan memberikan kita perkembangan terbaru ekonomi global dengan beberapa data yang dikeluarkan di beberapa ekonomi besar dunia. Jepun dan Zon-Eropah akan mengeluarkan data sektor pembuatan dengan Amerika Syarikat akan mengumumkan data pertumbuhan ekonomi suku kedua pada hari Jumaat.

Pelabur juga akan disajikan dengan beberapa laporan terkini pendapatan syarikat-syarikat teknologi di Wall Street. Dalam perkembangan di UK, Perdana Menteri baru akan mengambil tampuk pemerintahan negara itu pada minggu ini dengan isu Brexit menanti untuk diselesaikan.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global dan tempatan sepanjang minggu ini.

1. Mesyuarat European Central Bank (ECB)

European Central Bank (ECB) dijangka akan mengekalkan kadar faedah pada hari Khamis ini (25 Julai), tetapi berkemungkinan besar akan memberi isyarat untuk melonggarkan dasar monetari disebabkan ketidaktentuan ekonomi global yang dibawa oleh ketegangan perdagangan Amerika Syarikat dan China.

Pelabur juga akan memberi perhatian kepada sebarang isyarat tentang rangsangan baru terhadap ekonomi, khususnya alatan yang mungkin digunakan sama ada pembelian bon atau penurunan kadar faedah. Persoalan besar yang akan ditanyakan kepada Mario Draghi selaku Presiden ECB juga adalah tentang masa program pembelian bon jika benar bank pusat memilih menggunakan kaedah ini untuk menyokong ekonomi.

Untuk pengetahuan anda, ECB baru sahaja menamatkan program pembelian bon tujuh bulan yang lalu selepas menamatkan program yang telah dijalankan selama tiga tahun.

Panduan yang diberikan oleh ECB dalam pengumuman dasar pada hari Khamis ini, sudah tentu akan memberikan kesan besar kepada pasaran saham Eropah kerana tumpuan pelabur kini terarah kepada sokongan yang mungkin diberikan oleh Bank Pusat.

Iklan

2. Laporan PMI Zon-Eropah

Minggu ini, fokus di Eropah juga akan tertumpu kepada data aktiviti ekonomi PMI (Purchasing Managers’ Index) di Eropah yang akan dikeluarkan pada hari Rabu (24 Julai 2019). Tinjauan yang dijalankan oleh Markit ini adalah petunjuk signifikan kepada pertumbuhan ekonomi di rantau tersebut.

Data PMI sejak akhir-akhir ini menunjukkan sektor pembuatan yang meleset walaupun sektor perkhidmatan kekal kukuh. Di Eropah, sektor perkhidmatan mencatat bacaan 53.6 pada Jun berbanding 48.5 dalam sektor pembuatan. Kebimbangan ketika ini adalah kebarangkalian kelemahan dalam sektor pembuatan turut memberi kesan kepada perkhidmatan dengan pertumbuhan yang kian perlahan.

3. Perdana Menteri Baru United Kingdom

Keputusan pemilihan Perdana Menteri bagi menggantikan Theresa May akan diumumkan pada hari Selasa (23 Julai), dan beliau dijangka akan mengambil alih tampuk pemerintahan pada hari berikutnya. Jeremy Hunt dan Boris Johnson adalah dua calon yang berebut untuk menjadi Perdana Menteri UK yang baru.

Hasil tinjauan yang dijalankan menunjukkan Boris Johnson dilihat bakal memenangi pemilihan ini. Theresa May mengumumkan peletakan jawatannya dua bulan lalu selepas gagal meneruskan agenda Brexit beliau, disamping menerima tekanan daripada luar dan dalam partinya sendiri.

4. Laporan Pendapatan Gergasi Teknologi Dunia

Lima syarikat gergasi teknologi dunia yang dikenali sebagai FAANG akan melengkapkan laporan pendapatan pada minggu ini selepas saham Netflix merudum 10.2% pada minggu lalu. Laporan pendapatan lima syarikat ini membimbangkan pelabur kerana sumbangannya dalam menggerakkan Wall Street ke paras tertinggi.

Facebook yang akan membentangkan laporannya pada hari Rabu (24 Julai) dilihat mendapat tekanan sejak dua minggu lalu disebabkan isu kebocoran maklumat pengguna. Terbaru, rancangannya untuk melancarkan matawang digital Libra turut mendapat kritikan daripada perlbagai pihak termasuklah kerajaan Amerika Syarikat.

Manakala bagi Alphabet, iaitu ibu syarikat kepada Google pula akan melaporkan pendapatannya pada hari Khamis (25 Julai) dan begitu juga dengan Amazon. Apple pula akan mengumumkan laporannya pada 30 Julai nanti.

5. Data Inflasi Malaysia

Jabatan Statistik Malaysia akan mengeluarkan laporan data inflasi bulan Jun 2019 pada hari Rabu (24 Julai). Indeks Harga Pengguna (CPI) ini dijangka merekodkan bacaan 1.50% dari tahun ke tahun dan meningkat 0.20% dari bulan Mei.

Data ini penting untuk BNM melihat tekanan harga semasa di Malaysia, khususnya selepas ia menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada bulan Mei yang lalu.

Dalam perkembangan terbaru, BNM mengumumkan peningkatan rizab antarabangsa negara kepada AS$103.3 billion pada 15 Julai 2019 daripada AS$102.7 pada 28 Jun 2019. Dalam kenyataannya, BNM berkata paras rizab itu memadai untuk membiayai 7.3 bulan import tertangguh dan 1.2 kali jumlah hutang luar negara jangka pendek.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!