Apa Itu Unusual Market Activity (UMA)?

Angin takde, ribut takde, tiba-tiba harga saham naik mendadak. Lebih ketara apabila saham penny stock yang tak berapa aktif, tiba-tiba mencatatkan Limit Up. Hari berikutnya, Bursa Malaysia akan mengeluarkan UMA Query.

Apa Itu Unusual Market Activity (UMA)?

Unusual market activity atau singkatannya UMA adalah situasi dimana terdapat pergerakan luar biasa pada harga saham ataupun pada jumlah saham yang diniagakan tanpa diketahui puncanya. Bagi menjaga integriti pasaran saham, Bursa akan mengeluarkan UMA Query kepada syarikat yang terlibat dan ianya bertindak sebagai surat pertanyaan dimana Bursa ingin memastikan syarikat-syarikat yang tersenarai menyalurkan maklumat berkaitan perniagaan mereka kepada semua pelabur secara adil.

Selain daripada itu, UMA Query juga bertujuan untuk memberi peluang kepada pelabur untuk mengambil kira maklumat terkini sebelum membuat keputusan.

Bila Bursa Keluarkan UMA Query?

Bursa tidak akan mengeluarkan UMA Query secara terburu-buru apabila mereka mengesan terdapat pergerakan meningkat atau pun menurun yang luar biasa sama ada pada harga saham atau pun cara saham tersebut diniagakan. Sebaliknya, mereka akan membuat kajian secara teliti dengan mengambil kira segala faktor yang berkemungkinan mengakibatkan aktiviti luar biasa berlaku terhadap saham tersebut.

Bursa berpendapat bahawa tidak semua pergerakan luar biasa harus dipersoalkan kerana pergerakan turun naik saham ada yang normal berlaku dalam pasaran saham dan ia boleh berpunca dari pelbagai faktor. Tambahan pula, kebanyakan pergerakan harga saham dan jumlah dagangan boleh dijelaskan melalui prestasi syarikat ataupun prestasi sektor dimana syarikat tersebut terlibat.

Apakah Soalan Yang Diajukan oleh Bursa?

Menurut Bursa, soalan-soalan yang diajukan didalam UMA Query bukan sahaja diajukan kepada syarikat tersebut, malah ianya juga memerlukan jawapan daripada pengarah syarikat, pemegang saham majoriti dan juga orang orang yang berkaitan dengan syarikat tersebut.

Dibawah merupakan isi kandungan UMA Query dari Bursa.

  1. Adakah terdapat sebarang perkembangan berkaitan dengan perniagaan syarikat yang belum diumumkan termasuk yang masih didalam proses rundingan.
  2. Adakah terdapat khabar angin ataupun laporan yang berkaitan dengan perniagaan syarikat yang berkemungkinan mempengaruhi pergerakan luar biasa saham syarikat.
  3. Adakah syarikat sedar dan mempunyai sebarang penjelasan berkaitan pergerakan saham.
  4. Adakah syarikat mematuhi Perenggan 9.03 (Immediate Disclosure of Material Information) didalam Bursa Malaysia Listing Requirements.

Contoh Soalan Oleh Bursa Kepada GETS Global

This image has an empty alt attribute; its file name is gets-uma1.jpg

Jawapan Kepada UMA Query

Antara jawapan yang biasa kita lihat kepada Bursa atas soalan yang diajukan adalah “Ahli Lembaga Pengarah tidak maklum terhadap sebarang punca pergerakan luar biasa pada saham syarikat”. Walaupun singkat, Bursa berpendapat jawapan ini dapat membantu pelabur dalam membuat keputusan pelaburan. Secara lazimnya, harga saham yang meningkat tanpa sebarang sebab akan kembali jatuh apabila Bursa mengeluarkan UMA Query dan jawapan seperti ini diberikan oleh syarikat tersebut.

Walaupun jawapan telah diberikan, pihak Bursa akan terus memantau aktiviti saham syarikat tersebut dan sekiranya mereka mendapati bahawa jawapan dari syarikat tersebut tidak tetap ataupun mengelirukan pelabur, tindakan akan diambil. Segala usaha ini diambil bagi memastikan pasaran saham kita lebih telus dan kebajikan pelabur terjaga.

Contoh Jawapan Oleh GETS Global Kepada Bursa

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee