Support and Resistance: Umpama Rumah Bertingkat

Support (Paras Sokongan) dan Resistance (Paras Rintangan) adalah sesuatu yang asas dalam pelaburan saham. Tapi ilmu asas inilah yang boleh menentukan banyak perkara, di antaranya harga beli (Entry Price), harga jual bila untung (Target Price), harga jual bila rugi (Stop Loss) dan bermacam-macam lagi.

Jom kita dengar penjelasan daripada Tuan Haji Mohd Asri Ahmad, sifu pelaburan saham #1 Malaysia mengenai topik Support and Resistance ni.

Asas Support dan Resistance

Pernah tak korang baling bola ping-pong ke atas siling?..

Agak-agak lepas tu dia melantun ke bawah balik ke tak eh?

Haa, itu lah namanya RESISTANCE atau dalam bahasa jawanya Tahap Rintangan. Lantai tempat bola tu jatuh pulak kita panggil SUPPORT atau Tahap Sokongan.

1. SUPPORT dan RESISTANCE boleh diumpamakan sebagai rumah bertingkat.

2. Tahap SUPPORT dan RESISTANCE wujud kerana pasaran saham mempunyai daya ingatannya sendiri. Sama seperti manusia yang ingat akan jatuh bangun dalam kehidupannya.

3. Dengan melukis garisan pada carta di mana tahap RESISTANCE pernah terbentuk, pedagang akan lebih peka di mana harga berkemungkinan untuk melantun, dan di mana ia perlu meraih keuntungan.

Rujuk visual untuk memahami kisah ini >>>

(1) SUPPORT
+ Lantai dianggap Support atau paras harga SOKONGAN
+ Kalau harga saham MEMECAH Support, maka anda jatuh ke dalam tanah, silap- silap rumah anda sekali runtuh.

(2) SUPPORT/RESISTANCE
+ Untuk harga saham naik, ia perlu memecah Resistance (lantai kedua) atau harga rintangan.
+ Ia memerlukan daya yang kuat (iaitu VOLUME) untuk menujah naik baru boleh pecah Resistance tersebut.

(3) RESISTANCE
+ Kini anda telah berjaya naik ke tingkat 2 rumah tersebut, akibat daripada kombinasi harga + volume yang telah memecahkan resistance tadi.
+ Sekarang, Support berada di lantai tingkat 2, manakala Resistance pula berada di siling tingkat 2.
+ Kalau pecah Support, jatuh ke tingkat 1.
Pecah Resistance pula, naik tingkat ke atas.
+ Begitulah keadaannya BERULANG-ULANG

Kredit: FB Asri Ahmad Academy

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lagi Satu IPO Baru Dibuka – DPI Holdings Berhad

*Update Terkini – IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities (Boleh rujuk di hujung artikel)

Baru-baru ini, lagi satu IPO bakal disenaraikan di Bursa Malaysia iaitu DPI Holdings Berhad.

Sumber: Bursa Malaysia

Kalau ikut maklumat di atas, tarikh tutup nak apply IPO adalah pada hari Selasa 18 Disember 2018. Dan syarikat bakal disenaraikan pada hari Isnin 7 Januari 2019.

Dan ada beberapa cara nak mohon IPO tersebut.

1. Apply IPO Melalui Maybank2U

Nak perincian yang lebih? Atau cara apply IPO guna website baru Maybank, boleh rujuk Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Menggunakan Maybank2U (TERKINI).

Apply IPO Melalui CIMB Clicks

Ambil Tahu Siapa DPI Holdings Berhad Ni Sebelum Apply IPO

Eh jap, jangan main apply je dulu IPO syarikat DPI ni. Tengok dulu kewangan syarikat, siapa pemilik syarikat, syarikat buat apa, syarikat jual barang apa, dan banyak lagi.

Setiap syarikat yang nak disenaraikan, perlu disertakan sekali dengan prospektus. Baru kita boleh tahu serba sedikit tentang syarikat DPI Holdings ni.

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 1).pdf 

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 2).pdf 

Berkenalan Dengan DPI Holdings Berhad

Sumber: DPI

DPI telah ditubuhkan pada tahun 1975 lagi. Kemudian pada tahun 1982 pula, mereka telah menghasilkan cat yang dimuatkan dalam tin untuk kegunaan orang ramai.

Perjalanan selama lebih daripada 35 tahun telah menjadikan DPI nama yang dipercayai dengan lebih daripada 300 warna dan 700 lebih pengedar dan peruncit di seluruh Malaysia.

Ahli Lembaga Pengarah DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 19

Produk Keluaran DPI

Sumber: DPI

Model Perniagaan DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 99

Kewangan Syarikat DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 100-101

Sumber: Prospektus mukasurat 191-192

Boleh Beli Ke IPO DPI Holdings Berhad Ni?

Terpulang kepada masing-masing, ada yang guna strategi beli IPO dan jual hari pertama ia disenaraikan. Boleh rujuk Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari,

Ada pula yang tak suka IPO ni, sebab mereka perlu buat Analisa Teknikal atau Technical Analysis terlebih dahulu. Kena tengok carta dulu, baru boleh buat keputusan nak beli atau tidak.

Maka terpulanglah kepada anda untuk menilainya sendiri.

IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities

Oleh itu kita sebagai orang Islam, jangan pula pergi beli ya saham DPI ni.

Iklan

Ini Tutorial Cara Beli Saham Melalui Smartphone (Apps Maybank)

Tutorial Bergambar Ini Menggunakan Aplikasi Maybank Investment Bank (Download di Google Play & Apple Store)

Tempoh hari kami telah berkongsi tutorial membeli saham syarikat gergasi di Malaysia jika anda menggunakan aplikasi HLe Broking yang disediakan oleh Hong Leong Investment Bank. Kali ini kami berkongsi pula cara membeli saham menggunakan aplikasi dari Maybank Investment Bank.

Sebelum itu, cara mohon apps Maybank Share Trading:

1) Walk in ke mana-mana cawangan Maybank Investment Bank – Jika anda dah memang ada akaun Maybank2U, semasa nak buka akaun CDS nanti sila request untuk gunakan platform Maybank2U. Jika tidak boleh gunakan apps Powerbroking.

2) Mohon menerusi Maybank2U

  • Login ke Maybank2u.com dengan Username & Password anda.
  • Klik menu Investment.
  • Pilih Online Stocks.
  • Klik on Non Margin/Margin Financing Application.
  • Isi borang yang disediakan

 

Bila permohonan dah diluluskan, berikut merupakan cara membeli saham menggunakan platform yang disediakan oleh Maybank. Boleh beli saham Tenaga Nasional, Telekom Malaysia, Bank Islam, SP Setia, Dutch Lady, Nestlé, Padini, Bonia dan macam-macam lagi.

Opss…pastikan korang dah belajar dulu macam mana nak buat untung dengan jual beli saham ni! Jika tak tahu apa-apa pasal pelaburan saham patuh syariah boleh mulakan bacaan di sini. Jika nak belajar secara LIVE boleh baca di sini.

 

Kalau belum buka akaun saham (CDS), boleh ke mana-mana Bank Investment berhampiran. Kalau suka Maybank, pergilah Maybank Investment Bank. Kosnya RM10.60 sahaja.

Cawangan Maybank Investment Bank:

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Principal Office)
Tingkat 27, 31 to 33, Menara Maybank
100 Jalan Tun Perak
50050, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Kuala Lumpur Branch)
Tingkat 5-13, MaybanLife Tower
Dataran Maybank
No. 1 Jalan Maarof
59000, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Klang Branch)
Suite 8.02, Level 8, Menara Trend
Intan Millennium Square
No. 68, Jalan Batai Laut 4
Taman Intan
41300, Klang
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Mutiara Damansara Branch)
Wisma Bentley Music
Level 1, No 3, Jalan PJU 7/2
Mutiara Damansara
47800, Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Seremban Branch)
Wisma HM
Ground Floor
No 43 Jalan Dr. Krishnan
70000, Seremban
Negeri Sembilan Darul Khusus

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Ipoh Branch)
Blok B, Aras 1 & 2
No. 42, Persiaran Greetown 1
Pusat Perdagangan Greentown
30450, Ipoh
Perak Darul Ridzuan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Penang Branch)
Lot 1.02, Tingkat 1 Bangunan KWSP Jalan Sultan Ahmad Shah
10050, Georgetown
Penang

“Bro, Apa Yang Best Sangat Melabur Saham Ni?”

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Januari 2019

Tahun 2019 bermula dengan baik, dengan indeks FBMKLCI mencatatkan kenaikan hampir 0.92% dalam bulan Januari. Kalau dilihat kepada sejarah, tahun 1989, 1999 dan 2009 mencatatkan kenaikan tertinggi – membuktikan memang wujud kitaran setiap 10 tahun dalam dunia saham.

Tapi itu tidak bermakna bahawa tiada saham yang merudum, tengok saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Januari 2019 di bawah:

Sumber: iSaham Screener

1. Sumatec Resources

Sumber: Bursa Marketplace

2. PJBumi Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Nationwide Express Courier

Sumber: Bursa Marketplace

4. Pan Malaysia Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. NetX Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. A-Rank Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. OCB Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. Prestariang Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. Stone Master Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

10. PUC Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Semuanya Penny Stock Yang Rugi Besar

Walaupun indeks FBMKLCI mencatatkan kenaikan, namun semua yang tersenarai di dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Januari 2019 adalah saham di bawah RM1. Pelabur runcit macam kita memang suka sangat beli saham-saham penny stock, sebab harganya murah dan cepat naik – tapi cepat juga turun.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Januari 2019 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

8 Tips Pelaburan Saham Daripada Warren Buffett

Siapa yang tidak kenal dengan Warren Buffett kan? Sebut saja pasal saham, mesti nama beliau berada di ranking teratas.

Warren Buffett merupakan seorang yang bijak dalam menguruskan kewangan dan sudah menempa nama dalam bidang kewangan dan pelaburan selama lebih 50 tahun, malah beliau berjaya membuktikan teori pelaburan nya.

Digelar sebagai Oracle of Omaha, Buffett mungkin bukan orang terkaya di dunia, tetapi dia, merupakan pelabur terkaya dalam sejarah moden, jauh meninggalkan pesaing beliau yang lain.

Dan berikut merupakan 8 tips pelaburan saham daripada Warren Buffett

1. Bangunkan Minda Pelaburan

Memang benar bahawa kita boleh menjadi pelabur, tetapi tidak semua kita memiliki dan mengurus pelaburan kita sendiri. Untuk itu, kita memerlukan “minda” pelabur yang lengkap. Minda ini dirujuk kepada bagaimana perancangan anda untuk melakukan pelaburan dalam kewangan.

Dan ini bermakna anda memerlukan lebih banyak masa untuk mengkaji cara pelaburan yang berjaya dan memperkemaskan kemahiran melabur anda.

2. Faham Apa Itu Pelaburan

Setiap kali Buffett menggunakan perkataan “pelaburan,” dia secara khusus mengecualikan tanggapan pertama atau inferens yang berada pelaburan “hit-and-run” iaitu bermaksud membeli, kemudian menjual pelaburan dengan harga yang tinggi untuk satu tempoh yang pendek sahaja.

Seorang pelabur yang sebenar secara ringkasnya tidak membuat spekulasi yang memudaratkan pelaburannya tetapi dia membuat keputusan pelaburan yang bijak untuk satu jangka masa yang panjang.

Pelabur seperti itu akhirnya akan berakhir dengan lebih berjaya daripada pelabur yang jenis jangka pendek.

3. Melabur Dalam Apa Yang Anda Faham

Melalui kepercayaan “lingkaran keprihatinan”, Buffett memberi nasihat “jangan melabur dalam perniagaan yang anda tidak faham.” Dengan kata lain, jangan memilih perniagaan yang memerlukan pengetahuan di luar lingkaran atau kecekapan anda. Sekurang-kurangnya sehingga anda mempunyai atau memperoleh pengetahuan yang medalam dalam pelaburan untuk berbuat demikian.

 

Jika anda tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi tentang sebuah syarikat, keadaan akan lebih sukar untuk membuat pelaburan jangka panjang dan meramalkan perkembangan syarikat.

4. Beli Syarikat Yang Kukuh Berbanding Yang Glamer

Daripada melabur dalam syarikat yang glamer tetapi baru nak naik, beliau lebih gemar melabur dalam industri yang terbukti kukuh. Ini salah satu sebab utama beliau tidak terkesan akibat kejatuhan industri teknologi pada awal 2000 atau lebih dikenali sebagai Dot-Com Bubble atau Y2K Crash.

5. Jangan Panik Semasa Ekonomi Gawat

Umum tahu bahawa ekonomi ini bergerak secara kitaran, ada masa kegemilangan ekonomi yang memuncak, dan ada juga waktu gawat di mana semuanya kelihatan merudum.

Di sinilah kita lihat Warren Buffett amat faham pelaburan counter-cylical, di mana nilai aset meningkat semasa ekonomi sedang gawat.

Jadi simpan sedikit cash, kerana cash is king semasa ekonomi sedang gawat. Boleh membeli-belah semasa pasaran sedang memberikan kita diskaun.

6. Suka Beli Syarikat Berprestasi Tinggi

“Adalah lebih baik beli syarikat terbaik pada harga yang berpatutan, daripada beli syarikat yang biasa-biasa pada harga yang menarik”.

Sungguh deep sekali ayat di atas, yang membawa maksud adalah lebih baik kita beli saham syarikat blue chip yang sudah semestinya kukuh dan terkenal.

7. Beli Harga Murah

Semua orang mesti biasa dengar, beli harga rendah dan jual harga tinggi kan? Yang sebenarnya adalah, beli pada harga di bawah pasaran atau below market value.

Tapi bagaimana nak cari saham yang undervalue?

Boleh baca 40 Saham Di Bawah Nilai, di mana kami kongsikan bagaimana nak tentukan nilai saham dan saham syarikat mana yang undervalue.

8. Melabur Untuk Jangka Masa Panjang

Dan yang terakhir sekali, melaburlah untuk jangka masa yang panjang yang lebih menguntungkan.

Salah satu daripadanya, cari syarikat yang memberi dividen. Boleh tengok syarikat mana di Bursa Malaysia Yang Beri Dividen.

Tak salah kalau suka nak merempit, tapi perlu jantung yang kuat. Sedangkan pelaburan jangka masa panjang boleh memberikan ketenangan jiwa.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!