Bagaimana Nak Kenalpasti ‘The Next McDonald’s, Starbucks Dan Walmart’ Sebelum Harga Saham Mereka Terbang?

Hampir semua orang sedar dan tahu perkara asas dalam pelaburan iaitu “Buy Low dan Sell High”, malangnya tidak ramai yang benar-benar memahami dan mengenalpasti serta bertindak untuk mengecapi peluang keemasan ini.

Pernahkah kita terfikir sekiranya kita memiliki saham McDonald’s, Starbucks dan Walmart dengan modal permulaan $1,000 USD pada hari pertama ia di senaraikan. Berapakah keuntungan yang telah dijana sehingga ke hari ini?

*Sehingga 26/10/2016. Sumber Yahoo Finance Dan Google

Namun apakan daya, kita pun baru nak mengenali dunia pelaburan saham. Memang bonus kalau dapat mengenal pasti saham yang hampir seakan-akan McDonald’s, Starbucks dan Walmart ini kan?

Itulis yang ditulis oleh Mark Tier dalam buku “ How to Spot the Next Starbucks, Whole Foods, Walmart, or McDonald’s BEFORE Its Shares Explode”. Menurut beliau, setiap syarikat yang bagus mempunyai faktor perkembangan yang hampir serupa di antara satu sama lain.

Kredit Gambar: Amazon

Ada dia 5 faktor tersebut?

1. Mereka Tiru Orang Lain (Copycat)

Copycat ialah seseorang yang meniru gaya, corak atau idea daripada mereka yang sudah buat sebelum ini.

Inilah apa yang terjadi kepada Ray Kroc apabila melihat potensi tinggi yang ada pada McDonald’s. Beliau yang merupakan seorang jurujual yang asalnya menjual mesin milkshake dan mencadangkan untuk difranchisekan semula idea asal McDonald’s Brothers (Richard dan Maurice MacDonald) ke seluruh negara.

Baca: Ray Kroc – Orang Yang Bertanggungjawab Membangunkan McDonald’s Bukanlah Pengasasnya

Begitu juga pada Starbucks yang mendapat ilham dan idea dari Itali, serta Walmart yang menginspirasikannya semula dari Whole Foods.

2. Mereka Mengubah Tabiat Manusia

McDonald’s berjaya mengubah gaya pemakanan masyarakat agar gemarkan fast food, daripada terpaksa menunggu lama kepada dapat makanan dengan kadar segera.

Walmart pula mengubah corak dan cara orang ramai berbelanja di kedai runcit, begitulah juga dengan Starbucks yang mengubah rutin manusia agar melepak lebih lama di kedai kopi.

3. Kejayaan Mereka Disahkan Oleh Pesaing

Bagi mengesahkan kejayaan mereka, terdapat ribuan Starbucks, McDonalds, dan Walmart ‘tiruan’ yang dibuka hampir setiap hari di seluruh dunia. Persaingan ini membuktikan bahawa konsep dan idea terhadap potensi besar yang luar biasa pada pasaran sedia ada dan masa hadapan.

Sekiranya sesebuah syarikat tidak mempunyai persaingan dan tidak memberikan inspirasi dalam sektor mereka, ini adalah tanda syarikat tersebut mempunyai peminat yang kurang, pembeli dan sasaran yang kecil.

4. Syarikat Dipacu Oleh Visi Dan Misi Pengasas

Apabila pengasas syarikat tidak mampu mendatangkan inspirasi kepada pekerjanya, maka inspirasi ini tidak akan datang kepada pelanggan.

Sebagai contoh pengasas Starbucks (Howard Schultz), Walmart (Sam Walton) dan McDonald’s (Ray Kroc), mereka semuanya berjaya menzahirkan kesungguhan dan keghairahan mereka melalui gerak kerja syarikat, dan diterjemahkan dalam pengalaman yang unik buat pelanggan.

Setiap pekerja terkena tempiasnya dan pelanggan pun dapat merasai perbezaannya.

5. Tahap Keusahawanan Yang Luar Biasa

Beribu-ribu perniagaan yang hebat mempunyai empat ciri pertama yang dikongsikan di atas, tetapi tanpa pengalaman keusahawan dan kemahiran pengurusan yang luar biasa; mereka ini mungkin ditakdirkan hanya menjadi jenama kecil saja.

Faktor kelima ini sangat penting bagi mencari syarikat yang berpotensi untuk berkembang dengan lebih jauh. Dengar nama pengasas saja dah tahu kehebatan yang ada padanya.

Bill Gates dengan Microsoft? Jack Ma dengan Alibaba? Elon Musk dengan Tesla?

Tetapi kita harus faham, semua faktor unik ini tidak semestinya ada pada setiap syarikat yang baru nak meningkat naik. Namun, bila mana kelima-lima faktor ini wujud dalam sesebuah syarikat, pelabur akan bertambah yakin bahawa syarikat ini akan menjadi sebuah syarikat yang hebat dan harga saham mampu naik tinggi pada masa akan datang.

Cuba perhatikan ciri-ciri syarikat yang menjadi pilihan Warren Buffett dalam pelaburan beliau. Cuba tengok syarikat Apple, Coca-Cola, Gillette dan Amazon. Kesemua syarikat ini mempunyai kelima-lima faktor yang hampir serupa di atas.

Sumber Rujukan:

  • GuruFocus
  • Buku ‘How to Spot the Next Starbucks, Whole Foods, Walmart, or McDonald’s BEFORE Its Shares Explode’ oleh Mark Tier

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street