Bagaimana Nak Kenalpasti ‘The Next McDonald’s, Starbucks Dan Walmart’ Sebelum Harga Saham Mereka Terbang?

Hampir semua orang sedar dan tahu perkara asas dalam pelaburan iaitu “Buy Low dan Sell High”, malangnya tidak ramai yang benar-benar memahami dan mengenalpasti serta bertindak untuk mengecapi peluang keemasan ini.

Pernahkah kita terfikir sekiranya kita memiliki saham McDonald’s, Starbucks dan Walmart dengan modal permulaan $1,000 USD pada hari pertama ia di senaraikan. Berapakah keuntungan yang telah dijana sehingga ke hari ini?

*Sehingga 26/10/2016. Sumber Yahoo Finance Dan Google

Namun apakan daya, kita pun baru nak mengenali dunia pelaburan saham. Memang bonus kalau dapat mengenal pasti saham yang hampir seakan-akan McDonald’s, Starbucks dan Walmart ini kan?

Itulis yang ditulis oleh Mark Tier dalam buku “ How to Spot the Next Starbucks, Whole Foods, Walmart, or McDonald’s BEFORE Its Shares Explode”. Menurut beliau, setiap syarikat yang bagus mempunyai faktor perkembangan yang hampir serupa di antara satu sama lain.

Kredit Gambar: Amazon

Ada dia 5 faktor tersebut?

1. Mereka Tiru Orang Lain (Copycat)

Copycat ialah seseorang yang meniru gaya, corak atau idea daripada mereka yang sudah buat sebelum ini.

Inilah apa yang terjadi kepada Ray Kroc apabila melihat potensi tinggi yang ada pada McDonald’s. Beliau yang merupakan seorang jurujual yang asalnya menjual mesin milkshake dan mencadangkan untuk difranchisekan semula idea asal McDonald’s Brothers (Richard dan Maurice MacDonald) ke seluruh negara.

Baca: Ray Kroc – Orang Yang Bertanggungjawab Membangunkan McDonald’s Bukanlah Pengasasnya

Begitu juga pada Starbucks yang mendapat ilham dan idea dari Itali, serta Walmart yang menginspirasikannya semula dari Whole Foods.

2. Mereka Mengubah Tabiat Manusia

McDonald’s berjaya mengubah gaya pemakanan masyarakat agar gemarkan fast food, daripada terpaksa menunggu lama kepada dapat makanan dengan kadar segera.

Walmart pula mengubah corak dan cara orang ramai berbelanja di kedai runcit, begitulah juga dengan Starbucks yang mengubah rutin manusia agar melepak lebih lama di kedai kopi.

3. Kejayaan Mereka Disahkan Oleh Pesaing

Bagi mengesahkan kejayaan mereka, terdapat ribuan Starbucks, McDonalds, dan Walmart ‘tiruan’ yang dibuka hampir setiap hari di seluruh dunia. Persaingan ini membuktikan bahawa konsep dan idea terhadap potensi besar yang luar biasa pada pasaran sedia ada dan masa hadapan.

Sekiranya sesebuah syarikat tidak mempunyai persaingan dan tidak memberikan inspirasi dalam sektor mereka, ini adalah tanda syarikat tersebut mempunyai peminat yang kurang, pembeli dan sasaran yang kecil.

4. Syarikat Dipacu Oleh Visi Dan Misi Pengasas

Apabila pengasas syarikat tidak mampu mendatangkan inspirasi kepada pekerjanya, maka inspirasi ini tidak akan datang kepada pelanggan.

Sebagai contoh pengasas Starbucks (Howard Schultz), Walmart (Sam Walton) dan McDonald’s (Ray Kroc), mereka semuanya berjaya menzahirkan kesungguhan dan keghairahan mereka melalui gerak kerja syarikat, dan diterjemahkan dalam pengalaman yang unik buat pelanggan.

Setiap pekerja terkena tempiasnya dan pelanggan pun dapat merasai perbezaannya.

5. Tahap Keusahawanan Yang Luar Biasa

Beribu-ribu perniagaan yang hebat mempunyai empat ciri pertama yang dikongsikan di atas, tetapi tanpa pengalaman keusahawan dan kemahiran pengurusan yang luar biasa; mereka ini mungkin ditakdirkan hanya menjadi jenama kecil saja.

Faktor kelima ini sangat penting bagi mencari syarikat yang berpotensi untuk berkembang dengan lebih jauh. Dengar nama pengasas saja dah tahu kehebatan yang ada padanya.

Bill Gates dengan Microsoft? Jack Ma dengan Alibaba? Elon Musk dengan Tesla?

Tetapi kita harus faham, semua faktor unik ini tidak semestinya ada pada setiap syarikat yang baru nak meningkat naik. Namun, bila mana kelima-lima faktor ini wujud dalam sesebuah syarikat, pelabur akan bertambah yakin bahawa syarikat ini akan menjadi sebuah syarikat yang hebat dan harga saham mampu naik tinggi pada masa akan datang.

Cuba perhatikan ciri-ciri syarikat yang menjadi pilihan Warren Buffett dalam pelaburan beliau. Cuba tengok syarikat Apple, Coca-Cola, Gillette dan Amazon. Kesemua syarikat ini mempunyai kelima-lima faktor yang hampir serupa di atas.

Sumber Rujukan:

  • GuruFocus
  • Buku ‘How to Spot the Next Starbucks, Whole Foods, Walmart, or McDonald’s BEFORE Its Shares Explode’ oleh Mark Tier

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA