Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent

Takziah buat pemegang saham MyEG dan George Kent, kerana untuk dua hari berturut-turut saham mereka menjunam teruk.

MyEG

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM2.58

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM1.81

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.27

Rugi: RM1.31 atau 50.8% untuk 2 hari

George Kent

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM3.94

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM2.76

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.94

Rugi: RM2.00 atau 49.2% untuk 2 hari

Perlindungan Daripada Jatuh Lebih Teruk

Bursa Malaysia terpaksa mengambil pendirian sedemikian, agar harga saham MyEG dan George Kent tidak jatuh lagi. Ia juga bertujuan untuk melindungi pelabur-pelabur saham mereka yang tak sempat untuk menjual saham mereka, daripada mengalami kerugian yang lebih besar.

Cuba bayangkan, pasaran saham dibuka tepat jam 9 pagi setiap hari, harga saham telah pun berada di paras yang paling bawah. Nak jual pula, kena beratur panjang akibat daripada jualan panik atau panic selling.

Apa Penyebab Jualan Panik Ni?

Ini kerana sentimen pelabur yang ingin jauhkan diri daripada kekalahan Barisan Nasional. Kalau nak tahu saham-saham lain yang jatuh teruk juga, boleh baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14.

Sebaliknya pula yang berlaku bagi saham yang berkaitan dengan Pakatan Harapan. Boleh baca Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14, ada yang naik sampai 545.5% dalam masa sehari!

Apa Nak Buat Kalau Dah Beli Saham Yang Jatuh Teruk?

Seeloknya, kita tunggu dulu pasaran saham stabil. Mungkin seminggu, mungkin sebulan, mungkin lebih lama. Tapi yang pastinya, saham bergerak secara zig-zag. Dan saham yang turun pasti akan naik, begitu juga halnya dengan saham yang naik, pasti akan turun juga.

Berbalik kepada Fundamental Analysis syarikat tersebut, kalau syarikat tersebut menjana keuntungan yang tinggi dan meningkat saban tahun; tunggu masa sahaja ia naik.

Nasib baik jugalah Pilihan Raya di Malaysia diadakan 5 tahun sekali, jadi boleh belajar daripada kesilapan. Dah tahu nak pilihan raya, cepat-cepat jual saham-saham yang berkaitan.

Tapi kalau sempat nak jual, cepat-cepatlah Cut Loss. Bila ianya confirm membuat reversal, maka time tu kita masuk balik.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……