Cara Buka Akaun Saham (CDS) Online Dengan RHB TradeSmart & Mula Beli Saham

RHB TradeSmart

Artikel ini ditaja oleh Asri Ahmad Academy.

Untuk membeli dan menjual saham di Bursa Malaysia, kita perlu membuka akaun CDS di bawah broker berlesen di Malaysia. CDS atau nama panjangnya Central Depository System merupakan sebuah sistem di bawah Bursa Malaysia yang ‘menyimpan’ saham-saham yang kita beli.

Secara tradisionalnya, pelabur perlu pergi ke syarikat broker saham pilihan untuk mengisi beberapa borang fizikal untuk membuka akaun CDS.

Sebelum ini, hanya Bursa Anywhere yang boleh digunakan untuk membuka akaun CDS secara online. Hari ini, inisiatif daripada broker RHB Investment Bank telah membolehkan pelabur untuk membuka akaun CDS dan akaun trading (jual beli) secara online. Sekiranya anda berminat menggunakan platform RHB Investment Bank semasa nak jual beli saham di Bursa Malaysia, anda boleh memuat turun aplikasi RHB TradeSmart.

Oh ya, kita boleh buka lebih dari satu akaun CDS. Tetapi terhad 1 broker 1 CDS. Pada pandangan kami, setiap syarikat broker atau Bank Pelaburan ada kelebihan masing-masing.

Dah ada modal untuk mulakan pelaburan saham? Ingat, gunakan duit lebihan sahaja sebab risiko untuk rugi adalah tinggi.

Jom kita tengok pula cara-cara untuk masukkan duit ke dalam akaun trading RHB TradeSmart.

Bila dah ada duit dalam akaun trading, barulah boleh beli saham pilihan hati.

Bila sudah berjaya meraih untung dari pelaburan saham, mestilah kita nak withdraw keuntungan tadi. Nak keluarkan duit untuk reward diri sendiri? Jom kita tengok cara untuk mengeluarkan duit dari akaun trading RHB TradeSmart ke dalam akaun bank.

Tak ambil masa yang lama pun.

Kalau newbie nak belajar saham dari asas dan senang nak faham, belajar terus dengan Asri Ahmad Academy. Belajar dari 29 tahun pengalaman mentor pelaburan saham, Datuk Hj Mohd Asri Ahmad. Beliau pemegang lesen Pasaran Ekuiti & Derivatif di Bursa Malaysia. Daftar Program Asri Ahmad Academy Sekarang Dan Dapatkan Pembukaan Akaun CDS Secara Percuma

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA