Cara Buka Akaun Saham (CDS) Online Dengan RHB TradeSmart & Mula Melabur

RHB TradeSmart

Artikel ini ditaja oleh Asri Ahmad Academy.

Untuk membeli dan menjual saham di Bursa Malaysia, kita perlu membuka akaun CDS di bawah broker berlesen di Malaysia. CDS atau nama panjangnya Central Depository System merupakan sebuah sistem di bawah Bursa Malaysia yang ‘menyimpan’ saham-saham yang kita beli.

Secara tradisionalnya, pelabur perlu pergi ke syarikat broker saham pilihan untuk mengisi beberapa borang fizikal untuk membuka akaun CDS.

Sebelum ini, hanya Bursa Anywhere yang boleh digunakan untuk membuka akaun CDS secara online. Hari ini, inisiatif daripada broker RHB Investment Bank telah membolehkan pelabur untuk membuka akaun CDS dan akaun trading (jual beli) secara online. Sekiranya anda berminat menggunakan platform RHB Investment Bank semasa nak jual beli saham di Bursa Malaysia, anda boleh memuat turun aplikasi RHB TradeSmart.

Oh ya, kita boleh buka lebih dari satu akaun CDS. Tetapi terhad 1 broker 1 CDS. Pada pandangan kami, setiap syarikat broker atau Bank Pelaburan ada kelebihan masing-masing.

Dah ada modal untuk mulakan pelaburan saham? Ingat, gunakan duit lebihan sahaja sebab risiko untuk rugi adalah tinggi.

Jom kita tengok pula cara-cara untuk masukkan duit ke dalam akaun trading RHB TradeSmart.

Bila dah ada duit dalam akaun trading, barulah boleh beli saham pilihan hati.

Bila sudah berjaya meraih untung dari pelaburan saham, mestilah kita nak withdraw keuntungan tadi. Nak keluarkan duit untuk reward diri sendiri? Jom kita tengok cara untuk mengeluarkan duit dari akaun trading RHB TradeSmart ke dalam akaun bank.

Tak ambil masa yang lama pun.

Previous ArticleNext Article

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam