Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Baru-baru ini, Bursa Anywhere telah menawarkan feature baru yang membolehkan orang ramai membuka akaun CDS secara online. Pada kebiasaannya kita perlu bayar RM10 untuk pembukaan akaun CDS dengan mana-mana broker, kini ianya percuma jika kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Nama penuh CDS ialah Central Depository System. Akaun CDS ini macam seperti akaun simpanan kita tetapi kita bukan simpan duit, tetapi kita simpan saham.

Apa Itu Bursa Anywhere?

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang telah dilancarkan oleh Bursa Malaysia pada Jun 2019. Ianya membolehkan para pelabur mendapatkan maklumat berkenaan semua akaun CDS yang kita ada.

Kita juga boleh mengemaskini maklumat akaun CDS kita secara terus dengan Bursa Malaysia. Nak muat turun penyata akaun CDS pun boleh, dan boleh juga tahu nilai portfolio pegangan saham kita bagi setiap akaun CDS.

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store. Percuma je.

Nak tahu cara-cara untuk buka akaun Bursa Anywhere, boleh rujuk Aplikasi Bursa Anywhere – Semua Pelabur Wajib Download.

Tak sampai 5 minit pun untuk mendaftar akaun baru.

Sekarang jom kita tengok tutorial untuk membuka akaun CDS secara online menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

1. Login Bursa Anywhere

2. Klik Account Opening

3. Klik Agree pada Terms & Conditions

4. Klik Yes jika maklumat dalam Kad Pengenalan berbeza dengan alamat semasa

5. Semak maklumat peribadi dan klik Next

6. Semak dan kemaskini Nombor Telefon, klik Next

7. Semak maklumat tambahan dan klik Next

8. Masukkan alamat seperti Kad Pengenalan dan klik Next

9. Masukkan alamat surat-menyurat dan klik Next

10. Muat naik Kad Pengenalan (Depan dan Belakang) dan Penyata Bank dan klik Next

This image has an empty alt attribute; its file name is Tutorial-Buka-Akaun-CDS-Secara-Online-Guna-Aplikasi-Bursa-Anywhere11.png

Namun apakan daya, Kad Pengenalan admin ada problem pula. Tak dapat validate oleh pihak Bursa.

11. Langkah seterusnya, kita boleh pilih broker pilihan. Broker tersebut akan assign remisier atau dealer untuk follow-up dengan permohonan kita. Kita juga akan dimaklumkan dalam masa 2 hari samada permohonan kita berjaya.

Jom rebut peluang untuk buka akaun CDS secara online, ianya percuma sekiranya kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Sekurang-kurangnya bila akaun CDS dah ada bolehlah mula beli IPO.

Selain daripada itu, kita juga boleh Pindah Saham Dengan 3 Langkah Mudah Menggunakan Bursa Anywhere. Kalau dulu kena isi borang, kini ianya boleh dibuat secara online.

Anda ada beberapa akaun CDS? Nak pindah saham yang dah lama beli dulu dengan akaun lain, ke akaun CDS yang lain yang baru dibuka? Atau ada beberapa akaun CDS, ada yang dah dorman dah pun, dan lepas ni nak concentrate kepada satu akaun saja?

Buat online saja senang. Muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store hari ini.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee