Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Baru-baru ini, Bursa Anywhere telah menawarkan feature baru yang membolehkan orang ramai membuka akaun CDS secara online. Pada kebiasaannya kita perlu bayar RM10 untuk pembukaan akaun CDS dengan mana-mana broker, kini ianya percuma jika kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Apa Itu Bursa Anywhere?

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang telah dilancarkan oleh Bursa Malaysia pada Jun 2019. Ianya membolehkan para pelabur mendapatkan maklumat berkenaan semua akaun CDS yang kita ada.

Kita juga boleh mengemaskini maklumat akaun CDS kita secara terus dengan Bursa Malaysia. Nak muat turun penyata akaun CDS pun boleh, dan boleh juga tahu nilai portfolio pegangan saham kita bagi setiap akaun CDS.

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store. Percuma je.

Nak tahu cara-cara untuk buka akaun Bursa Anywhere, boleh rujuk Aplikasi Bursa Anywhere – Semua Pelabur Wajib Download. Tak sampai 5 minit pun untuk mendaftar akaun baru.

Sekarang jom kita tengok tutorial untuk membuka akaun CDS secara online menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

1. Login Bursa Anywhere

2. Klik Account Opening

3. Klik Agree pada Terms & Conditions

4. Klik Yes jika maklumat dalam Kad Pengenalan berbeza dengan alamat semasa

5. Semak maklumat peribadi dan klik Next

6. Semak dan kemaskini Nombor Telefon, klik Next

7. Semak maklumat tambahan dan klik Next

8. Masukkan alamat seperti Kad Pengenalan dan klik Next

9. Masukkan alamat surat-menyurat dan klik Next

10. Muat naik Kad Pengenalan (Depan dan Belakang) dan Penyata Bank dan klik Next

This image has an empty alt attribute; its file name is Tutorial-Buka-Akaun-CDS-Secara-Online-Guna-Aplikasi-Bursa-Anywhere11.png

Namun apakan daya, Kad Pengenalan admin ada problem pula. Tak dapat validate oleh pihak Bursa.

11. Langkah seterusnya, kita boleh pilih broker pilihan. Broker tersebut akan assign remisier atau dealer untuk follow-up dengan permohonan kita. Kita juga akan dimaklumkan dalam masa 2 hari samada permohonan kita berjaya.

Jom rebut peluang untuk buka akaun CDS secara online, ianya percuma sekiranya kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Sekurang-kurangnya bila akaun CDS dah ada bolehlah mula beli IPO.

Selain daripada itu, kita juga boleh Pindah Saham Dengan 3 Langkah Mudah Menggunakan Bursa Anywhere. Kalau dulu kena isi borang, kini ianya boleh dibuat secara online.

Anda ada beberapa akaun CDS? Nak pindah saham yang dah lama beli dulu dengan akaun lain, ke akaun CDS yang lain yang baru dibuka? Atau ada beberapa akaun CDS, ada yang dah dorman dah pun, dan lepas ni nak concentrate kepada satu akaun saja?

Buat online saja senang. Muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store hari ini.

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur