Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Baru-baru ini, Bursa Anywhere telah menawarkan feature baru yang membolehkan orang ramai membuka akaun CDS secara online. Pada kebiasaannya kita perlu bayar RM10 untuk pembukaan akaun CDS dengan mana-mana broker, kini ianya percuma jika kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Nama penuh CDS ialah Central Depository System. Akaun CDS ini macam seperti akaun simpanan kita tetapi kita bukan simpan duit, tetapi kita simpan saham.

Apa Itu Bursa Anywhere?

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang telah dilancarkan oleh Bursa Malaysia pada Jun 2019. Ianya membolehkan para pelabur mendapatkan maklumat berkenaan semua akaun CDS yang kita ada.

Kita juga boleh mengemaskini maklumat akaun CDS kita secara terus dengan Bursa Malaysia. Nak muat turun penyata akaun CDS pun boleh, dan boleh juga tahu nilai portfolio pegangan saham kita bagi setiap akaun CDS.

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store. Percuma je.

Nak tahu cara-cara untuk buka akaun Bursa Anywhere, boleh rujuk Aplikasi Bursa Anywhere – Semua Pelabur Wajib Download.

Tak sampai 5 minit pun untuk mendaftar akaun baru.

Sekarang jom kita tengok tutorial untuk membuka akaun CDS secara online menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

1. Login Bursa Anywhere

2. Klik Account Opening

3. Klik Agree pada Terms & Conditions

4. Klik Yes jika maklumat dalam Kad Pengenalan berbeza dengan alamat semasa

5. Semak maklumat peribadi dan klik Next

6. Semak dan kemaskini Nombor Telefon, klik Next

7. Semak maklumat tambahan dan klik Next

8. Masukkan alamat seperti Kad Pengenalan dan klik Next

9. Masukkan alamat surat-menyurat dan klik Next

10. Muat naik Kad Pengenalan (Depan dan Belakang) dan Penyata Bank dan klik Next

This image has an empty alt attribute; its file name is Tutorial-Buka-Akaun-CDS-Secara-Online-Guna-Aplikasi-Bursa-Anywhere11.png

Namun apakan daya, Kad Pengenalan admin ada problem pula. Tak dapat validate oleh pihak Bursa.

11. Langkah seterusnya, kita boleh pilih broker pilihan. Broker tersebut akan assign remisier atau dealer untuk follow-up dengan permohonan kita. Kita juga akan dimaklumkan dalam masa 2 hari samada permohonan kita berjaya.

Jom rebut peluang untuk buka akaun CDS secara online, ianya percuma sekiranya kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Sekurang-kurangnya bila akaun CDS dah ada bolehlah mula beli IPO.

Selain daripada itu, kita juga boleh Pindah Saham Dengan 3 Langkah Mudah Menggunakan Bursa Anywhere. Kalau dulu kena isi borang, kini ianya boleh dibuat secara online.

Anda ada beberapa akaun CDS? Nak pindah saham yang dah lama beli dulu dengan akaun lain, ke akaun CDS yang lain yang baru dibuka? Atau ada beberapa akaun CDS, ada yang dah dorman dah pun, dan lepas ni nak concentrate kepada satu akaun saja?

Buat online saja senang. Muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store hari ini.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Penting Dalam Trading Plan

Dalam pelaburan saham, persoalan yang selalu timbul dalam kalangan pelabur adalah saham apa yang boleh dibeli dan bilakah masa terbaik untuk membuat pembelian. Bagi menjawab persoalan itu, sudah pasti para pelabur akan menggunakan ilmu Analisis Fundamental dan juga Analisis Teknikal.

Namun begitu, dua jenis analisis tersebut sememangnya penting dan terbukti membantu para pelabur dan terdapat satu lagi perkara yang sering pelabur alpa, trading plan.

Dengarnya remeh, tapi apa kata jika anda buat dahulu trading plan anda dan lihat kesannya.

Tak tahu apa fungsi trading plan dan tak tahu apa yang perlu ada dalam trading plan anda?

Jom tonton 3 perkara penting dalam trading plan. Semoga bermanfaat.

Trading plan merupakan satu rekod pembelian saham anda. Maklumat-maklumat penting berkenaan pelaburan anda perlu direkodkan. Cuba bayangkan jika dalam tempoh masa 6 bulan, berapa jual beli saham yang berlaku.

Ada yang untung, ada yang rugi. Tapi adakah anda ingat dan yakin teknik belian mana yang membuat keuntungan dan kerugian tanpa melihat semula kepada rekod?

3 perkara ini merupakan perkara asas dan penting perlu ada dalam trading plan anda.

  1. Harga belian
  2. Harga sasaran
  3. Stop loss

Harga belian adalah harga ketika anda membuat pembelian saham tersebut. Untuk membantu anda pada masa hadapan, anda boleh meletakkan juga sebab kenapa anda membeli saham tersebut dan kenapa pada harga tersebut.

Harga sasaran merupakan harga jualan yang anda sasarkan selepas mendapat keuntungan. Harga ini boleh ditentukan melalui beberapa perkara seperti yang ditunjukkan dalam video di atas.

Stop loss pula merupakan satu harga yang ditentukan oleh pelabur untuk meminimumkan kerugian. Ini boleh dilakukan menggunakan kadar peratusan kerugian yang anda sanggup rugi dan juga berdasarkan analisis teknikal.

Itulah 3 perkara penting dalam trading plan yang perlu ada. Seringkali para pelabur alpa akan perkara ini dan betapa pentingnya rekod ini untuk membantu anda menganalisis keuntungan dan kerugian pelaburan saham anda.

Semoga ilmu kali ini bermanfaat dan dapat membantu anda berjaya dalam dunia pelaburan!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.