Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Baru-baru ini, Bursa Anywhere telah menawarkan feature baru yang membolehkan orang ramai membuka akaun CDS secara online. Pada kebiasaannya kita perlu bayar RM10 untuk pembukaan akaun CDS dengan mana-mana broker, kini ianya percuma jika kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Apa Itu Bursa Anywhere?

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang telah dilancarkan oleh Bursa Malaysia pada Jun 2019. Ianya membolehkan para pelabur mendapatkan maklumat berkenaan semua akaun CDS yang kita ada.

Kita juga boleh mengemaskini maklumat akaun CDS kita secara terus dengan Bursa Malaysia. Nak muat turun penyata akaun CDS pun boleh, dan boleh juga tahu nilai portfolio pegangan saham kita bagi setiap akaun CDS.

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store. Percuma je.

Nak tahu cara-cara untuk buka akaun Bursa Anywhere, boleh rujuk Aplikasi Bursa Anywhere – Semua Pelabur Wajib Download. Tak sampai 5 minit pun untuk mendaftar akaun baru.

Sekarang jom kita tengok tutorial untuk membuka akaun CDS secara online menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

1. Login Bursa Anywhere

2. Klik Account Opening

3. Klik Agree pada Terms & Conditions

4. Klik Yes jika maklumat dalam Kad Pengenalan berbeza dengan alamat semasa

5. Semak maklumat peribadi dan klik Next

6. Semak dan kemaskini Nombor Telefon, klik Next

7. Semak maklumat tambahan dan klik Next

Iklan

8. Masukkan alamat seperti Kad Pengenalan dan klik Next

9. Masukkan alamat surat-menyurat dan klik Next

10. Muat naik Kad Pengenalan (Depan dan Belakang) dan Penyata Bank dan klik Next

This image has an empty alt attribute; its file name is Tutorial-Buka-Akaun-CDS-Secara-Online-Guna-Aplikasi-Bursa-Anywhere11.png

Namun apakan daya, Kad Pengenalan admin ada problem pula. Tak dapat validate oleh pihak Bursa.

11. Langkah seterusnya, kita boleh pilih broker pilihan. Broker tersebut akan assign remisier atau dealer untuk follow-up dengan permohonan kita. Kita juga akan dimaklumkan dalam masa 2 hari samada permohonan kita berjaya.

Jom rebut peluang untuk buka akaun CDS secara online, ianya percuma sekiranya kita memohon menggunakan aplikasi Bursa Anywhere ini.

Sekurang-kurangnya bila akaun CDS dah ada bolehlah mula beli IPO.

Selain daripada itu, kita juga boleh Pindah Saham Dengan 3 Langkah Mudah Menggunakan Bursa Anywhere. Kalau dulu kena isi borang, kini ianya boleh dibuat secara online.

Anda ada beberapa akaun CDS? Nak pindah saham yang dah lama beli dulu dengan akaun lain, ke akaun CDS yang lain yang baru dibuka? Atau ada beberapa akaun CDS, ada yang dah dorman dah pun, dan lepas ni nak concentrate kepada satu akaun saja?

Buat online saja senang. Muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store hari ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kaki Lepak Starbucks Kena Tahu Fakta Ini

“Small, Venti atau Grande?”

Ini pertanyaan yang sering kita dengar apabila kita ingin membuat pesanan di Starbucks.

Tidak dinafikan secawan kopi panas atau sejuk di Starbucks agak mahal harganya berbanding dengan kedai lain. Ada yang kata ia tidak berbaloi dan ada pula yang suka lepak lama-lama di sini kerana sambil minum secawan kopi, sambil itu boleh melayari WiFi secara percuma untuk menyelesaikan kerja tertangguh.

Selain hiasan dalaman yang selesa dan kemas, ia adalah salah satu lokasi yang sesuai untuk perbincangan bisnes yang santai dan memenuhi citarasa kedua belah pihak. Ia bergantung niche bisnes serta berapa nilai bisnes yang dibincangkan.

Asal-Usul Starbucks Hampir 50 Tahun Yang Lalu

This image has an empty alt attribute; its file name is Starbucks-Sambil-Lepak-Minum-Kopi-Boleh-Melabur-Saham-Juga1.jpg

Starbucks diasaskan oleh tiga orang sahabat dari Universiti San Francisco iaitu Jerry Baldwin, Zev Siegl dan Gordon Bowker. Mereka membuka kedai kopi pertama di Seattle, Washington pada 30 Mac 1971 dan hanya fokus kepada menjual biji kopi dan peralatan berkaitan.

Mereka mula menjual kopi espresso pada tahun 1986 di lokasi baru iaitu 1912 Pike Place Market.

Perjalanan Starbucks dirancakkan lagi dengan kehadiran seorang lelaki bernama Howard Schultz. Beliau adalah orang penting yang membesarkan bisnes Starbucks ke seluruh dunia.

Siapakah Gerangan Howard Schultz?

This image has an empty alt attribute; its file name is Starbucks-Sambil-Lepak-Minum-Kopi-Boleh-Melabur-Saham-Juga2-700x394.jpg
Howard Schultz yang membawa Starbucks ke seluruh dunia

Howard Schultz dilahirkan pada 19 Julai 1953 di Brooklyn, New York dan berasal dari keluarga biasa sahaja. Ayahnya seorang bekas tentera US dan pemandu. Berpengalaman bekerja sejak usia 12 tahun dengan menjual surat khabar dan bekerja di kafe.

Sikap yang rajin dan tidak putus asa membuatkan beliau cemerlang dalam sukan dan mendapat biasiswa atlet sehingga berjaya menyambung pelajaran ke Universiti Northern Michigan dan menamatkan pengajian dalam Ijazah Komunikasi pada tahun 1975.

Bermulanya kisah apabila pada tahun 1981, beliau mencuba kopi di kedai Starbucks, dan setahun bekerja bersama Starbucks sebagai pengarah pemasaran dan operasi rangkaian.

Iklan

Pada tahun 1983, Howard ke Itali dan membawa pulang resepi latte dan cappucino serta tertarik dengan suasana romantik dan kopi bar di sana. Beliau mempunyai visi yang jelas untuk membawa pulang pengalaman tersebut ke Amerika.

Tradisi minum kopi di Itali sambil bersembang dan menyatukan komuniti setempat itu yang membuatkan Howard nekad untuk kembangkan bisnes Starbucks ini. Beliau pernah berhenti dari Starbucks dan memulakan sendiri bisnes kopi iaitu II Giornale Coffehouse, namun kembali pada Ogos 1987 untuk membeli Starbucks yang bernilai $4 juta USD pada ketika itu dengan bantuan pelabur tempatan yang lain.

Selepas itu bermula pembukaan outlet Starbucks secara besar-besaran dan tindakan paling berani adalah meletakkan Starbucks sebagai syarikat awam dan menawarkan unit-unit saham dalam New York Exchange Stocks (NYSE) dengan harga $14 seunit. Dalam masa sehari sahaja saham Starbucks melonjak ke paras $33.

Sumber: Trading View

Harga semasa pada tarikh 15 Jun 2020 adalah $76.96 seunit.

Tahukah anda, di Malaysia Berjaya Food Berhad (BJFood) bekerjasama dengan Starbucks Coffee International of United States untuk membangunkan francais mereka di Malaysia.

Baru-baru ini saham BJFood sudah termasuk dalam senarai patuh syariah, maka sambil minum kopi itu belek-beleklah juga prestasi syarikat mereka yang mengemudi bisnes Starbucks dan Kenny Rogers Roasters.

Sumber: Bursa Marketplace

Manalah tahu kot terasa nak jadi pemegang saham dan dengan bangganya boleh kata syarikat Starbucks tu kau yang punya.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Strategi Taktikal Dalam Dagangan Saham – Apa Nak Buat Bila Market Uptrend, Downtrend Dan Sideway

(Bacaan lanjutan ini sesuai untuk trader saham yang aktif berjual beli di pasaran saham dan bukan untuk pelabur)

Kita sangat-sangat memerlukan strategi taktikal dalam lapangan dagangan saham, bagi menghadapi keadaan pasaran yang tidak menentu. Tapi apa yang dimaksukan dengan strategi taktikal ni?

Strategi taktikal adalah satu perancangan dan tindakan proaktif, untuk kita cepat bertindak mengikut kesesuaian keadaan semasa. Dalam erti kata lain, kita dah tahu dah nak buat apa bila sesuatu perkara berlaku. Takdelah kita terkejut atau kaku, sampai tak tahu nak buat apa. Lagi teruk jika kita panik, dan buat tindakan yang salah.

Di dalam pasaran saham terdapat 3 keadaan trend yang berbeza, yang mana setiap satu trend memerlukan pendekatan dan strategi taktikal yang berbeza.

1. Uptrending / Trend Menaik

– Apabila pasaran dan sesuatu kaunter saham itu berada di dalam ‘uptrending’, ketika inilah nisbah pulangan adalah lebih besar berbanding risiko dengan kadar kejayaan dagangan @ ‘trading success rate’ juga lebih tinggi sekitar 90%.

Ini bermakna, sekiranya anda membuat 10 transaksi dagangan, kebarangkalian memperolehi keuntungan adalah 9 daripada 10 transaksi tersebut. Ketika momentum pergerakan ke atas yang kuat ini biasanya apa-apa teknik dagangan juga berhasil, tetapi teknik biasa yang digunakan untuk momentum trading ini adalah:

i- Beli apabila harga melepasi paras rintangan / Buy On Breakout (BOB)

ii- Beli apabila harga membuat pembetulan/ Buy On Dips (BOD)

Pedagang juga boleh membeli / memasuki pasaran secara aktif untuk mengoptimumkan pulangan keuntungan dengan menggunakan pelbagai strategi dagangan seperti ‘Swing Trading‘, ‘Intraday Trading‘ atau pun ‘Buy Today Sell Tomorrow – BTST‘.

2. Downtrending / Trend Menurun

– Tetapi apabila keadaan pasaran mulai ‘Bearish’ dan berada di dalam ‘downtrending’, nisbah risiko pula menjadi lebih besar berbanding pulangan dan seterusnya kadar kegagalan juga lebih tinggi. Maka para pedagang mahu pun pelabur, perlu lebih berhati-hati dan boleh mempraktikkan strategi taktikal seperti berikut:

i- Keluar seketika dari pasaran, bersedia dengan tunai (Keep Cash) dan tunggu hingga pasaran membuat ‘Reversal’ daripada ‘Downtrend’ kepada ‘Uptrend’

ATAU

Iklan

ii – Teknik ‘Bottom Fishing’. Perhatikan pasaran dan beli saham berkualiti yang aktif ketika harga rendah akibat jualan panik dan tunggu pantulan harga untuk menjual, ‘Buy on weakness & Sell on rebound‘.

Ketika pasaran dan kaunter saham sedang berada dalam fasa ‘downtrending’ ini, melindungi modal (Capital Preservation) adalah keutamaan yang lebih penting berbanding mencari keuntungan/pulangan. Penjagaan dan kawalan risiko melalui teknik ‘Stop Loss’ sangat kritikal dan perlu diberikan perhatian yang khusus.

3. Sideway / Trend Mendatar

– Keadaan pasaran yang mendatar atau ‘sideway’ ini memberi petunjuk bahawa pasaran sedang berada di dalam keadaan tiada arah tuju yang jelas @ ‘clear direction’. Biasanya trend ini terjadi ketika pasaran sedang mencari petunjuk sama ada untuk membuat ‘reversal’ atau pun ‘continuation’ trend yang sedia ada.

Ketika ini nisbah risiko dan pulangan lebih agak ‘moderate’ dan seimbang berbanding keadaan ‘downtrending’. Di antara strategi taktikal yang mungkin boleh digunapakai:

i- Keluar seketika daripada pasaran, bersedia dengan tunai (Keep Cash) dan tunggu sehingga pasaran / kaunter membuat hala tuju yang jelas sama ada membuat ‘continuation’ atau pun ‘reversal’ .

ATAU

ii- Beli saham yang aktif dan berkualiti pada harga sokongan dan jual pada harga halangan, ‘Buy on Support & Sell on Resistance‘.

Gunakan indikator volume dagangan beserta RSI atau pun Stochastic untuk melihat keadaan terlebih beli (Overbought) atau terlebih jual (Oversold) sebagai indikator sokongan.

Semoga berjaya!

Rothalizam Sumar adalah seorang Remisier berlesen di RHB Investment Bank, Johor Bahru. Beliau berpengalaman lebih daripada 10 tahun sebagai seorang Dealer / Remisier dan merupakan penulis buku Modul Panduan Pelaburan & Dagangan Saham Syariah.

Buku tersebut boleh didapati dengan harga RM150 termasuk pos, dan sebagai bonus anda akan mendapat keahlian Support Group & pembukaan akaun CDS di RHB secara percuma.

Beliau boleh dihubungi melalui WhatsApp di 018-2744843 atau melalui laman FB – Remisier Rothalizam / RS Equity.

Iklan

Malaysia Airlines Dan AirAsia Bakal Bergabung?

Keseluruhan industri penerbangan kini menuju ke arah kemuflisan yang disebabkan oleh penularan wabak Covid-19. Industri penerbangan di Amerika Syarikat yang paling menguntungkan di dunia pun sedang berdepan dengan risis yang teruk dan terpaksa meminta bantuan daripada kerajaan persekutuan untuk mengelakkan industri tersebut musnah.

Malaysia juga tidak terkecuali dalam menghadapi masalah yang sama dalam industri penerbangan negara kita.

Dua syarikat gergasi penerbangan negara iaitu Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia (AA) kini menghadapi masalah di mana banyak penerbangan mereka terpaksa dibatalkan pada saat- saat akhir. Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia Airlines dan AirAsia merupakan pesaing yang sangat rapat di dalam industri penerbangan negara kita.

Kini kedua-dua syarikat ini terpaksa akur bahawa mereka perlu bekerjasama bagi mencari jalan yang terbaik untuk menghadapi krisis ini. Ada desas-desus yang menyatakan kedua-dua syarikat itu perlu bergabung untuk terus bergerak di dalam industri penerbangan, memandangkan keadaan sekarang yang tidak kelihatan jalan untuk industri tersebut terus bertahan.

Jika Malaysia Airlines dan AirAsia bergabung ,ia akan menjadi syarikat penerbangan terbesar negara dan bakal menjadi sebuah syarikat penerbangan yang kompetitif di Asia.

Buat masa sekarang, Malaysia Airlines mempunyai 81 buah kapal terbang yang aktif berlepas dan syarikat ini sinonim dengan menggunakan pesawat yang dihasilkan oleh Boeing. Manakala  AirAsia mempunyai 61 buah kapal terbang aktif yang kebanyakannya dihasilkan oleh AirBus.

Daripada segi keuntungan pula, AirAsia lebih berdaya saing berbanding dengan Malaysia Airlines dalam pengurusan syarikat. AirAsia mencatat keuntungan sebanyak RM12.4 billion pada tahun lepas dan peningkatan jumlah penumpang sebanyak 16% serta pertumbuhan di dalam perniagaan sebanyak 31%.

Berbeza dengan Malaysia Airlines yang telah sekian lama menghadapi masalah di dalam perniagaan mereka. Malaysia Airlines mencatat kerugian setiap tahun dan terpaska diberi suntikan kewangan oleh kerajaan sebanyak RM5 bilion untuk terus beroperasi. Syarikat tersebut hanya mencatat 1% dalam pertumbuhan pelanggan pada tahun lepas.

Iklan

Dengan Kawalan Perintah Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia, ianya telah menambah lagi penderitaan terhadap kedua–dua syarikat penerbangan ini. AirAsia dijangka akan memulakan semula penerbangan pada 28 April ini, bergantung kepada arahan yang dikeluarkan oleh kerajaaan.

Malaysia Airlines masih lagi ternanti-nanti tarikh untuk mula semula, namun syarikat penerbangan ini lebih kepada membawa rakyat Malaysia yang berada di luar negara untuk kembali ke Malaysia dan mereka akan dikuarantin selama 14 hari sebelum boleh pulang ke rumah masing-masing.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), Dato’ Seri Azmin Ali juga turut membuat komen mengenai penggabungan kedua-dua syarikat ini. Menurut beliau lagi, Malaysia Airlines pada penghujung tahun lepas telah mencari rakan strategik bagi mengembalikan keuntungan kepada syarikat tersebut.

AirAsia merupakan salah satu pilihan strategik yang diwar-warkan, selain daripada rakan niaga dari luar negara. Setelah berlakunya pandemik ini, kesukaran untuk bergabung dengan syarikat penerbangan dari luar akan menjai semakin ketara dan AirAsia merupakan satu-satunya pilihan bijak bagi menyelamatkan industri penerbangan negara.

Sumber Rujukan:

Harga Saham AirAsia Naik 26%

Kredit: TradingView

Setakat pagi 20 April 2020, harga saham AirAsia telah pun melonjak naik sebanyak 26% dalam masa hanya seminggu. Ini berikutan pengumuman bahawa penerbangan AirAsia akan bermula pada 28 April nanti.

Jika desas-desus penggabunggan AirAsia dengan Malaysia Airlines semakin bertiup kencang, adakah harga saham akan meneruskan kenaikan?

Iklan

Top 10 Syarikat FBM KLCI Dengan Pendapatan Tertinggi Bagi Tahun 2020

Musim PKP ni, pastinya ramai yang terkesan dengan pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Kita sebagai rakyat marhaen ramai yang terkesan daripada segi pendapatan, ada yang diberhentikan kerja, ada yang dipotong gaji, tak kurang juga yang diminta untuk bercuti tanpa gaji.

Adakah syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia turut terkesan?

Jom kita tengok Top 10 Syarikat FBM KLCI Dengan Pendapatan Tertinggi setakat tahun 2020.

1. Malayan Banking (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Sektor perbankan menerima tempias apabila kadar OPR (Overnight Policy Rate) telah beberapa kali diturunkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Moratorium 6 bulan yang telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan juga telah menyumbang kepada ketidaktentuan pasaran.

Namun, daripada segi Fundamental pendapatan Maybank agak konsisten. Kadar keuntungan kalau naik pun tak banyak, kalau turun pun tak lari banyak.

Sumber: Trading View

Daripada segi harga saham, ianya telah turun sebanyak 14% bagi tahun ini.

2. Tenaga Nasional (TNB)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan, TNB mencatatkan penurunan. Begitu juga halnya dengan keuntungan yang kelihatan menurun.

Sumber: Trading View

Harga saham TNB telah mencatatkan penurunan sebanyak 17% setakat ini.

3. Sime Darby

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan Sime Darby dilihat berkurangan saban tahun, salah satu sebabnya adalah berpunca daripada Sime Darby pecah kepada tiga entiti berbeza pada hujung tahun menjadi: Sime Darby, Sime Plantation dan Sime Property.

Sumber: Trading View

Harga saham Sime Darby menunjukkan tanda-tanda reversal walaupun masih mencatatkan penurunan sebanyak 4% berbanding awal tahun.

4. Petronas Dagangan

Sumber: Malaysia Stock Biz

Disebabkan pendapatan Petronas Dagangan banyak bergantung kepada sumber minyak, pendapatan syarikat merosot sehingga mengakibatkan kerugian apabila harga minyak mentah dunia merudum.

Sumber: Trading View

Akibatnya, harga saham Petronas Dagangan telah jatuh sebanyak 12%.

5. Axiata

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan syarikat dilihat konsisten sejak kebelakangan ini dan tidak banyak terkesan dengan keadaan ekonomi semasa.

Sumber: Trading View

Iklan

Namun, harga saham Axiata telah menurun sebanyak 24% sejak awal tahun.

6. Public Bank (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan dan keuntungan, Public Bank tetap maintain walaupun catalyst sektor perbankan agak negatif.

Sumber: Trading View

Harga saham Public Bank pun turun banyak, iaitu sebanyak 16%

7. Genting (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Syarikat sebesar Genting pun boleh mengalami kerugian disebabkan PKP. Maklumlah, orang ramai dah tak boleh pergi berjudi dan bercuti di hotel milik mereka, maka pendapatan syarikat terjejas teruk sehingga syarikat mencatatkan kerugian.

Sumber: Trading View

Akibatnya, harga saham Genting telah merudum sebanyak 39%.

8. CIMB Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan dan keuntungan CIMB Group, nampak ada penurunan setiap suku.

Sumber: Trading View

Daripada segi harga saham pula, CIMB Group telah menyaksikan harga saham syarikat merudum sebanyak 34%.

9. Petronas Chemicals

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan dan keuntungan Petronas Chemicals dilihat turun naik sejak kebelakangan ini.

Sumber: Trading View

Tetapi daripada segi harga saham Petronas Chemicals, memang jelas ianya dalam tren menurun walaupun cuba membuat reversal. Secara keseluruhannya, harga saham mencatatkan penurunan sebanyak 22% setakat ini.

10. Kuala Lumpur Kepong

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan dan keuntungan Kuala Lumpur Kepong kelihatan sedang dalam aliran menurun daripada setahun ke setahun.

Sumber: Trading View

Harga saham Kuala Lumpur Kepong pula turun sebanyak 9% sejak awal tahun, walaupun sedang cuba untuk membuat reversal.

Syarikat Besar Pun Kena Tempias

Bukan kita rakyat marhaen saja yang merasai beban pandemik Covid-19 ini, malah syarikat-syarikat besar dan terkemuka negara pun merasai kesannya.

Bersama-samalah kita berdoa agar wabak ini akan diangkat oleh Allah dan keadaan kembali pulih seperti sediakala.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!