Cara Orang Kita Melabur Saham

Macam-macam ragam orang kita bila telah terlibat dalam pasaran saham.

Pelabur baru mahupun lama, pasti ada yang melabur cara ini. Kalau menjadi, menjadi lah. Kalau tak menjadi, meleburlah modal yang dikeluarkan untuk melabur.

Sebenarnya dengan cara orang kita melabur saham ini, kemungkinan besar mereka tidak mempunyai pengetahuan yang cukup dalam pelaburan saham.

Asas melabur adalah untuk mempunyai ilmu. Jangan main terjun je tiba-tiba nak campak modal untuk ‘LEBUR’.

Jom kita tengok 4 cara orang kita melabur saham. Anda tergolong dalam golongan yang mana?

1. Beli Masa Tengah Meroket (FOMO)

Ini yang selalu berlaku. Bukan sekadar pada pelabur baru, pelabur lama pun turut ada jangkitan virus ini. Asal ada orang ‘kompang’ je, korang pun terus tak nak tertinggal kapal dan beli.

Bila dah beli, barulah sedar yang saham itu sekadar biasa-biasa sahaja dan kita pula beli ketika harga berada di puncak.

2. Jual Masa Mula Jatuh (TAKUT)

Bagi pelabur yang belum bersedia, rasa takut itu akan memakan diri. Pastikan kita mempunyai trading plan dan berdisiplin dengan trading plan yang telah kita lakukan hasil daripada kajian yang telah kita laksanakan.

Nak buat kajian pula, guna teknik yang betul dan sesuai dengan cara anda melabur. Tidak bermakna, harga saham mula jatuh, harga akan terus membuat kejatuhan. Mungkin, kejatuhan itu hanya sementara dan akan membuat kenaikan semula.

3. Bila Rugi Cakap Saham Ni Tipu!

Bila dah rugi berkali-kali, kita pastinya akan berasa kecewa. Sudahnya kita akan menyalahkan pasaran saham.

Jika kita sebagai pelabur mempunyai asas ilmu saham yang betul, pasti kita faham akan keadaan pasaran saham.

Pernah tak kita membuat refleksi diri dan melihat di mana kesilapan yang telah kita lakukan?

4. ULANG BALIK NO 1

Kitaran ini akan terus berulang dan berulang tanpa noktah. Bagi mengelakkan perkara di atas berlaku, cari lah ilmu dan praktis, praktis dan praktis. Bila rugi, berhenti menyalahkan orang lain.

Selamat melabur!

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……