Kenapa Kita Terpilih Untuk Diaudit Oleh LHDN?

Aku orang biasa, bukan Menteri, LHDN takkan cari aku lah.

Jangan yakin sangat.

Di bawah Sistem Taksir Sendiri, audit cukai adalah aktiviti utama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) bagi meningkatkan pematuhan cukai secara sukarela. Seseorang pembayar cukai boleh dipilih untuk diaudit pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, sekiranya pembayar cukai telah dipilih untuk diaudit ini tidak bermaksud pembayar cukai tersebut telah melakukan kesalahan.

Panduan : Rangka Kerja Audit Cukai

Dalam Rangka Kerja Audit Cukai ada sebut yang pemilihan kes audit cukai dilakukan melalui sistem komputer berasaskan kepada kriteria penilaian risiko dan / atau berasaskan kepada pelbagai punca maklumat yang diterima.

Kita juga buat masa ini tidak berpeluang untuk tahu siapa yang LHDN dah masuk audit sebab LHDN tertakluk kepada Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967. Kalau dapat tahu sedap juga. Mesti pembaca juga nak tahu para hartawan dan jutawan di Malaysia ni berapa cukai mereka. Mohon YB-YB kita di Parlimen mengusulkan cadangan pindaan kepada akta ini.

Di sini kami senaraikan punca-punca popular mengapa kita diaudit oleh LHDN berdasarkan kisah sahabat handai, jiran serta rakan kami di firma ejen cukai. Teori ini mungkin secara kebetulan dan tidak semestinya tepat. Harap pihak LHDN tak saman kami sebab terbitkan artikel ini.

Jom kita lihat apakah antara sebabnya.

1. Setiap tahun dengan selamba dan istiqamah tak hantar Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) secara e-filing atau manual walaupun kita layak.

Siapa yang layak?

 • Individu berstatus bujang yang menerima pendapatan penggajian melebihi RM34,001 setahun (selepas potongan KWSP)
 • Individu berkahwin dan pasangan tidak bekerja yang menerima pendapatan penggajian melebihi RM46,001 setahun
 • Individu yang menjalankan perniagaan (walaupun perniagaan mengalami kerugian)
 • Pekerja baharu yang dikenakan Potongan Cukai Bulanan (PCB)
 • Individu yang mempunyai pendapatan yang boleh dikenakan cukai
 • Individu yang menjual/membeli hartanah

Ramai juga yang makan gaji ingat bila dah potong bulan-bulan (PCB) ingatkan semua dah setel, tak perlu hantar borang. Cukuplah dah potong gaji aku tiap bulan. LHDN nak apa lagi ???

Sebenarnya memang boleh tak hantar borang jika cukup syarat.

PCB sebagai Cukai Muktamad membenarkan pembayar cukai yang layak untuk tidak mengemukakan Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) kepada LHDN (mulai tahun taksiran 2014).

Individu yang layak adalah:

 • Mempunyai satu punca pendapatan sahaja iaitu pendapatan penggajian di bawah seksyen 13 ACP 1967
 • Berkhidmat selama 12 bulan dalam tahun taksiran dengan majikan yang sama. Kalau dalam tahun yang sama ada 2 -3 majikan kira tak layak.
 • Cukai tidak ditanggung oleh majikan dalam tahun taksiran tersebut
 • Suami atau isteri tidak membuat pilihan untuk ditaksir bersama di bawah seksyen 45 ACP 1967

Lebih baik hantar borang secara e-filing. Mana tahu lepas tolak itu ini boleh dapat refund?

2. Tidak konsisten dalam menghantar BNCP. Tahun ni hantar, tahun lepas tak hantar, tahun satu lagi hantar. Bila tak konsisten, dapatlah notis peringatan. Akhirnya terpilih untuk diaudit.

Ada juga yang cuma hantar borang cukai semata-mata untuk memudahkan urusan mendapatkan loan / pembiayaan. Bila dah dapat, tahun-tahun seterusnya dah tak hantar borang.

Sebenarnya pihak LHDN boleh audit sehingga lima (5) tahun taksiran ke belakang bergantung kepada isu-isu audit yang ditemui. Had bagi tempoh liputan ini tidak terpakai bagi kes audit yang melibatkan penipuan (fraud), keingkaran sengaja (wilful default) atau kecuaian (negligence) seperti yang diperuntukkan di bawah subseksyen 91(3) ACP.

Nampaknya jika nak hidup lebih tenang, adalah lebih baik kita hantar borang dan laporkan pendapatan yang sebetulnya sebab belum tentu kena bayar cukai.

3. Pendapatan yang dilaporkan tidak konsisten dengan belanja.

Contohnya kita beli kereta Mustang atau Porsche, tetapi pendapatan yang kita laporkan tidak sampai RM100,000 setahun. Mestilah nampak pelik dan kita seolah-olah tidak menunjukkan kemampuan kewangan yang sebenar. LHDN pastinya berminat nak tahu.

4. Pendapatan yang dilaporkan dalam BNCP tidak konsisten.

Contohnya tahun lepas lapor pendapatan RM1 juta, tetapi tahun ini hanya lapor RM100,000.

5. Margin keuntungan bisnes yang luarbiasa. Maksudnya untung kita jauh dengan bisnes lain yang lebih kurang sama.

Contohnya kita menjalankan perniagaan kedai emas. Katakanlah kita lapor margin untung kasar 10% sedangkan kedai emas lain lapor 40%. Logiknya mestilah LHDN akan nampak pelik. Biasanya sama ada tersilap (saja buat silap) buat akaun atau tersilap guna kod perniagaan.

Contoh lain, setiap tahun lapor income bisnes RM4 – 5 juta, tetapi tup tup bawah sekali lapor rugi. LHDN mesti pelik kita meniaga macam mana sebab selalu rugi?

6. Pengarah syarikat kelihatan terlajak kaya.

Jumlah Amount Due To Director juga dikira sebagai aset pengarah syarikat. Kalau pengarah mampu beri pinjam duit kepada syarikat ratus-ratus ribu atau berjuta-juta, LHDN akan berminat nak tahu dari mana pengarah memperoleh duit yang banyak? Lebih-lebih lagi bila mereka semak pengarah tadi laporkan gaji ‘ciput’ saja. Logiknya LHDN akan menganggap mungkin wujud pendapatan syarikat yang tidak dilaporkan dan dibawa lari masuk ke akaun pengarah.

7. Ini memang sebab yang straight forward, iaitu bila kita sebagai majikan gagal

 • Membuat potongan PCB pada pendapatan pekerja yang layak
 • Membuat potongan PCB dengan mencukupi
 • Menghantar Borang E setiap tahun sebelum 31 Mac (untuk lapor kepada LHDN berapa banyak pekerja yang kita ada dan butiran pendapatan mereka tahun lepas)

Panduan : Rangka Kerja Audit Majikan

8. Suka menunjuk-nunjuk kekayaan dan kejayaan di media sosial. Ini tak perlu diperjelaskan rasanya.

9. Aktif jual beli rumah (broker, flipper) juga biasanya menjadi sebab. Pastikan semua dokumen pembiayaan / perjanjian kena simpan elok-elok sampai mati, cuma dokumen tu jangan bawa masuk dalam kubur, takut kelak akan menyusahkan waris kita.

10. Akhir sekali, ini mungkin sebab paling ramai kena. Ramai suka membuat tuntutan pelepasan palsu.

Contohnya menuntut pelepasan SSPN anak maksimum RM8,000 sedangkan hanya simpan RM800 saja sepanjang setahun tu. Zakat pendapatan pun tak bayar tapi tetap claim dekat ruangan Zakat dalam borang.

Bila kantoi, hadap sajalah penalti. Memang salah sendiri. Janganlah marah bila LHDN korek benda-benda lain pula.

Sumber gambar : facebook.com/norfazieladotcom

Kepada pemilik bisnes Enterprise yang biasa menghantar borang sendiri, isi borang betul-betul. Kalau ada bisnes sampai 4-5 Enterprise yang aktif, semua perlu dilaporkan. Jangan lapor 1 sahaja. Untung rugi jangan salah buat. Non allowable expenses jangan main hentam. Jika tidak pasti, cari lah ejen cukai yang pandai. Boleh tonton video Belanja Perniagaan: Mana Boleh, Mana Tidak Boleh?

Kepada pembaca yang ada pendapatan (gaji, sewa, komisen) tetapi belum pernah melaporkannya, ingatlah bahawasanya LHDN boleh boleh pandang belakang sehingga 5 tahun.

Dan jangan mengharap belas ihsan jika tiada duit sekarang untuk selesaikan tunggakan cukai sebab kita bertanggung jawab melaporkan pendapatan dan bayar cukai (jika layak) semasa ada duit hari tu.

Tetapi jangan risau, apa yang kami dengar pegawai di LHDN juga adalah manusia dan boleh dibawa berbincang. Boleh mohon untuk pembayaran ansuran / penstrukturan bayaran.

Kami yang makan gaji, setiap bulan kena tolak PCB siap-siap kepada LHDN, langsung tidak boleh lari. Tetapi mereka yang bukan makan gaji boleh pula sembunyi-sembunyi tidak lapor pendapatan kepada LHDN.

Tak puas hati atau benci dekat kerajaan setinggi gunung pun tetap kena laporkan pendapatan. Mungkin ramai yang tak perasan, hasil cukai inilah yang telah/akan digunakan bagi membantu sahabat handai, jiran tetangga serta pemilik perniagaan yang terkesan dengan pandemik.

 • Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)
 • Bantuan Khas Covid (BKC)
 • Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP)
 • Geran Khas Prihatin (GKP)
 • Bantuan Khas PKP
 • Bantuan Prihatin Nasional (BPN)
 • Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)
 • Bantuan Sara Hidup (BSH)
 • BR1M

Masih belum terlambat untuk menjadi wira negara. Rancanglah betul-betul.

Paparan Dashboard MyTax

Semasa menggodek-godek laman MyTax terjumpa ada e-book pasal cukai percuma. Boleh download e-buku Hasil di sini

Panduan:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA