Senyap-Senyap Harga Saham FGV Naik 100%

Mesti terkejut kan baca tajuk di atas? Saham FGV bukan dah ke laut ke? Oh ya, dulunya ia dikenali sebagai Felda Global Ventures Holdings, sebelum ditukar ke nama sekarang iaitu FGV Holdings.

Ketika peralihan kuasa Mei 2018, harga saham FGV berlegar-legar sekitar RM1.60- RM1.80.

Kalau diikutkan:

Harga saham FGV Holdings 14 Disember 2018: RM0.64

Harga saham FGV Holdings 26 November 2019: RM1.31

Kenaikan: +RM0.67 atau +104.69%

Sumber: Bursa Marketplace

Apa Punca Kenaikan Harga Saham FGV Holdings?

Mesti nak tahu apakah puncanya harga saham FGV Holdings ini naik secara mendadak?

1. Perlantikan Pengurusan Baru

Kredit Gambar: FB FGV Holdings Berhad

Selepas kejatuhan harga saham ke paras terendah pada Disember 2018, FGV Holdings telah membuat rombakan terhadap pihak pengurusan syarikat. Datuk Haris Fadzilah Hassan telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan pada Januari 2019.

Turut dilantik 3 ahli pengurusan kanan yang baru, iaitu Datuk Mohd Hairul Abdul Hamid selaku Group Chief Financial Officer, Mazri Abdul Rahim selaku Chief Human Resources Officer dan Dr Christina Ooi Su Siang selaku Chief Procurement Officer.

Dengan adanya pihak pengurusan yang baru, perlahan-lahan FGV Holdings membuat turnaround.

2. Kerugian Berkurang

Sumber: MalaysiaStockBiz

Kalau dilihat kepada laporan di atas, FGV Holdings telah mencatatkan kerugian lebih daripada RM1 bilion bagi tahun berakhir 2018.

Syarikat masih rugi, namun syarikat telah berjaya mengurangkan kerugian, dan mungkin akan mencatatkan keuntungan pula bagi tahun berakhir 2019.

3. Harga Minyak Kelapa Sawit Mentah Meningkat

Sumber: Trading View

Dalam masa setahun kebelakangan ini, harga minyak kelapa sawit mentah telah meningkat sebanyak 38%. Bila harga naik, keuntungan FGV Holdings pun meningkat sama.

4. Eksport Turut Meningkat

Sumber: Malaysian Palm Oil Council (MPOC)

Harga pun semakin meningkat, jumlah eksport pun meningkat naik juga. Memang berganda-ganda kenaikan yang dikecapi negara, lebih-lebih lagi FGV Holdings.

OK ke tak OK pulangan sebanyak 100% setahun dengan pelaburan saham FGV Holdings ni?

Nak Saham Naik Lebih 100% Sehari Juga Tak Mustahil

Ini bukan scam ya, tapi inilah yang berlaku kepada harga saham Solarvest yang baru diapungkan semalam.

Harga Tawaran IPO: RM0.35

Harga Penutupan Hari Pertama: RM0.755

Kenaikan Sehari: +RM0.405 atau 115.71%

Macam tak percaya kan? Patuh syariah pula tu. Ingat scam je yang boleh menjanjikan keuntungan melampau? Jom belajar lagi tentang macam mana nak buat duit dalam pelaburan saham patuh syariah.

Baca Panduan Beginner Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi?

FashionValet (FV), salah satu daripada platform e-dagang fesyen Asia Tenggara yang terkemuka akan disenaraikan di Bursa Malaysia.

Ketua Pegawai Kreatif, Vivy Yusof berkata rancangan untuk penyenaraian itu sudah ada dalam perancangan tetapi mengambil tempoh beberapa tahun sebelum direalisasikan.

“Sekarang ini, keutamaan kami adalah untuk mengekalkan serta meningkatkan keuntungan,” katanya kepada Bernama.

Berikutan penutupan pelaburan Siri C dana kedaulatan Khazanah Nasional Bhd, Vivy berkata FV sedang merancang untuk mengembangkan lagi pasaran fizikal dan penembusan digital yang lebih luas.

FV baru-baru ini telah mengumpulkan satu jumlah yang tidak ditentukan daripada dana berkenaan, yang akan dipakai untuk menaik taraf infrastruktur dan teknologi, membuka lebih banyak cawangan fizikal serta mengembangkan kehadiran syarikat berkenaan di Malaysia dan Asia Tenggara.

Ditubuhkan pada 2010, portal fesyen dalam talian itu sekarang menaungi 500 pereka Asia Tenggara dan memiliki pelanggan di seluruh dunia.

Ia mempunyai kedai fizikal di Malaysia (Pavilion dan Bangsar Village II), Singapura dan Brunei. Secara digital, ia berkhidmat untuk pelanggan di lebih daripada 15 buah negara, termasuk rantau Asia Barat, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Australia.

Jenama Vivy sendiri, dUCk akan diserap masuk di bawah FV untuk penyenaraian akan datang.

“dUCk adalah satu jenama yang khusus dalam tudung, alat tulis, aksesori rumah, gaya hidup dan kosmetik,” katanya lagi.

Peserta pasaran terbaharu, dUCk Cosmetics adalah jenama kosmetik halal yang ditawarkan dalam bentuk gincu, pengilat bibir dan pembayang mata yang berwarna-warni.

dUCk baru-baru ini membuka cawangan runcit ketiganya di Suria KLCC, bersebelahan dengan jenama antarabangsa mewah yang lain seperti Gucci, Dior dan Chanel.

Melangkah ke hadapan, beliau berkata dua cawangan dUCk akan dibuka di Singapura dan Dubai.

“Kami perlu membuat lebih banyak pemasaran di sana bagi memperkenalkan jenama kami kerana ia belum cukup dikenali. Kami berharap untuk membuka cawangan di Singapura pada tahun depan dan mengenai Dubai, kami masih membuat kajian pasaran,” katanya.

Ketika bercakap mengenai jangkaan jualan bagi dUCk, Vivy berkata syarikat merancang untuk menggandakan apa yang mereka raih pada tahun lalu, terutama dengan pengenalan produk terbaharu yang belum ada lagi pada tahun sebelum ini.

“Bagi produk terbaharu kami iaitu kosmetik, kami telah bercakap dengan salah satu pengedar terbesar di dunia untuk dibawa ke peringkat seterusnya dan setakat ini, sambutan yang diterima amat positif. Pengumuman akan dibuat tidak lama lagi,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Syarat Nak Tersenarai, Kena Declare Penyata Pendapatan (Income Statement)

Cuba tengok sendiri dokumen yang diperolehi daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bernama Corporate Information. Syarikat Fashion Valet Sdn Bhd yang ditubuhkan pada tahun 2002, dahulunya dikenali sebagai Proven Creative (M) Sdn Bhd.

Sekarang tengok pula dokumen bertajuk Financial Historical Comparison. Tengok betul-betul di bahagian Revenue, Profit/(loss) before tax dan Profit/(loss) after tax.

Apa yang anda nampak?

Syarikat Rugi Dan Semakin Rugi

Kalau pada tahun 2014, dengan pendapatan RM7.9 juta tapi rugi pula sebanyak RM1.3 juta.

Bagi tahun kewangan 2015 pula semakin parah. Pendapatan meningkat sehingga RM16.4 juta, tapi rugi RM5 juta.

Item Current liabilities pula nampak tinggi, ini mungkin sebab banyak beli stok secara kredit (hutang). Dalam erti kata lain pembekal mereka suka beri hutang. Kalau dalam aspek percukaian, transaksi belian yang tinggi ni biasanya pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) minat nak tengok sebab ia akan mengurangkan keuntungan syarikat.

Tak pasti pihak LHDNM berminat atau tidak nak siasat mengapa syarikat asyik lapor rugi.

Memandangkan data di SSM ini dikemaskini pada 4 April 2018, ini bermakna FashionValet belum lagi menghantar laporan kewangan tahunan bagi 2016.

Baru Dapat Dana Daripada Khazanah

Baru sahaja bulan Mac yang lalu, FashionValet mendapat funding daripada Khazanah Nasional di bawah Siri C. Dan menurut kepada Investopedia:

  • Siri A – Optimum: Funding untuk mengoptimumkan produk dan pengguna
  • Siri B – Bina: Funding untuk membawa perniagaan dan jenama ke tahap yang lebih tinggi
  • Siri C – Berkembang: Funding untuk menjadi lebih besar dan ke tahap global

Funding dapat, jualan mantap meningkat setiap tahun, tetapi syarikat rugi.

Kalau kita buat Fundamental Analysis terhadap FashionValet berdasarkan Income Statement di atas, ianya agak merisaukan.

Walau apa pun, all the best FashionValet! Semoga berjaya tersenarai di Bursa Malaysia.

Iklan

Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil – Petanda Kemelesetan Ekonomi?

Jumaat lepas (22 Mac 2019) pasaran global dikejutkan dengan Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil sehingga menyebabkan kejatuhan pasaran saham Wall Street yang agak besar. Tetapi apakah sebenarnya yang berlaku, dan adakah ianya merupakan petanda kemelesetan ekonomi yang bakal tiba tak lama lagi?

Jom kita dengarkan kupasan menarik daripada Tuan Razali Razman, seorang Perancang Kewangan Islam (IFP), penulis kewangan, pelabur dan pengasas Rencana Ringgit berkenaan isu ini.

Tiada Kenaikan Kadar Faedah Di Amerika Syarikat Bagi Tahun 2019

Baru-baru ini terdapat dua perkembangan penting di AS. Rizab Persekutuan AS (Fed) telah mengumumkan bahawa tiada kenaikan kadar faedah dirancang pada tahun ini.  Langkah ini merupakan perubahan ketara daripada 3 kenaikan yang dirancang pada tahun lepas untuk tahun 2019.

Perkembangan penting kedua ialah Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil, iaitu keadaan di mana kadar hasil (yield) bon perbendaharaan AS (bon kerajaan AS) menjadi lebih tinggi bagi bon yang matang dalam 3 bulan, berbanding bon 10 tahun.  Perkara ini jarang berlaku kerana lazimnya bon jangka panjang mempunyai kadar hasil yang lebih tinggi.

Kembali kepada situasi pertama mengenai kadar faedah. Langkah Fed ini sepatutnya positif kepada pasaran kerana kadar lebih rendah (dan kos hutang lebih rendah) lazimnya lebih positif bagi perniagaan.

Tetapi perubahan pandangan Fed, daripada menaikkan kadar kepada mengekalkan kadar, menandakan salah satu atau kedua-dua perkara berikut:

  1. Ketiadaan inflasi
  2. Pertumbuhan ekonomi global dan AS semakin terjejas.

Kedua-duanya bukan faktor yang begitu positif.

Mengenai perkembangan kedua, iaitu Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil.  Kali terakhir perkara ini berlaku, seperti dalam graf ialah pada 2007.  Dalam tempoh 50 tahun lepas, hampir setiap kali kadar hasil menyongsang, kemelesetan berlaku di AS dalam tempoh 12 – 24 bulan, kecuali sekali.

Kadar Hasil Bon 10 Tahun Amerika Syarikat – Bon 3 Bulan

Dipetik daripada laman Market Watch

Kelemesetan tidak semestinya berlaku di Amerika Syarikat, kerana mungkin kali ini keadaan berbeza dan situasi juga bergantung kepada pelbagai indikator ekonomi lain, tetapi kita sebagai pelabur yang dipengaruhi keadaan global perlu memantau perkara ini.

Keadaan di Amerika Syarikat mungkin mempengaruhi Malaysia, tetapi terdapat kebarangkalian juga bahawa pada masa berlaku kemelesetan di Amerika Syarikat, situasi ekonomi Malaysia pula sudah kembali kukuh.

Jadi perkembangan global seperti ini penting untuk menentukan bila untuk melabur di Malaysia dan bila untuk melabur di Amerika Syarikat atau di peringkat global, khususnya bagi pelabur global, memandangkan dalam dunia masa kini pelabur kecil sekali pun berpeluang untuk melabur di pasaran AS.

Untuk bacaan lanjut untuk memahami Penyongsangan Kadar Hasil atau Yield Curve Inversion

  1. Artikel di Marketwatch
  2. Artikel di Reuters
  3. Artikel di Forbes

Sumber: Rencana Ringgit

Tiga Lagi Faktor Penting Yang Bakal Menentukan Halatuju Saham Global Minggu Ini

Selain daripada petanda yang tak baik Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil di atas, ada tiga lagi faktor yang bakal menentukan halatuju pasaran saham global iaitu:

  • Data Pertumbuhan Ekonomi Amerika Syarikat Suku Keempat
  • Perkembangan Drama Brexit
  • Rundingan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Empat Tumpuan Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (25-29 Mac 2019).

Iklan

Malaysia Airlines Dan AirAsia Bakal Bergabung?

Keseluruhan industri penerbangan kini menuju ke arah kemuflisan yang disebabkan oleh penularan wabak Covid-19. Industri penerbangan di Amerika Syarikat yang paling menguntungkan di dunia pun sedang berdepan dengan risis yang teruk dan terpaksa meminta bantuan daripada kerajaan persekutuan untuk mengelakkan industri tersebut musnah.

Malaysia juga tidak terkecuali dalam menghadapi masalah yang sama dalam industri penerbangan negara kita.

Dua syarikat gergasi penerbangan negara iaitu Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia (AA) kini menghadapi masalah di mana banyak penerbangan mereka terpaksa dibatalkan pada saat- saat akhir. Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia Airlines dan AirAsia merupakan pesaing yang sangat rapat di dalam industri penerbangan negara kita.

Kini kedua-dua syarikat ini terpaksa akur bahawa mereka perlu bekerjasama bagi mencari jalan yang terbaik untuk menghadapi krisis ini. Ada desas-desus yang menyatakan kedua-dua syarikat itu perlu bergabung untuk terus bergerak di dalam industri penerbangan, memandangkan keadaan sekarang yang tidak kelihatan jalan untuk industri tersebut terus bertahan.

Jika Malaysia Airlines dan AirAsia bergabung ,ia akan menjadi syarikat penerbangan terbesar negara dan bakal menjadi sebuah syarikat penerbangan yang kompetitif di Asia.

Buat masa sekarang, Malaysia Airlines mempunyai 81 buah kapal terbang yang aktif berlepas dan syarikat ini sinonim dengan menggunakan pesawat yang dihasilkan oleh Boeing. Manakala  AirAsia mempunyai 61 buah kapal terbang aktif yang kebanyakannya dihasilkan oleh AirBus.

Daripada segi keuntungan pula, AirAsia lebih berdaya saing berbanding dengan Malaysia Airlines dalam pengurusan syarikat. AirAsia mencatat keuntungan sebanyak RM12.4 billion pada tahun lepas dan peningkatan jumlah penumpang sebanyak 16% serta pertumbuhan di dalam perniagaan sebanyak 31%.

Berbeza dengan Malaysia Airlines yang telah sekian lama menghadapi masalah di dalam perniagaan mereka. Malaysia Airlines mencatat kerugian setiap tahun dan terpaska diberi suntikan kewangan oleh kerajaan sebanyak RM5 bilion untuk terus beroperasi. Syarikat tersebut hanya mencatat 1% dalam pertumbuhan pelanggan pada tahun lepas.

Dengan Kawalan Perintah Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia, ianya telah menambah lagi penderitaan terhadap kedua–dua syarikat penerbangan ini. AirAsia dijangka akan memulakan semula penerbangan pada 28 April ini, bergantung kepada arahan yang dikeluarkan oleh kerajaaan.

Malaysia Airlines masih lagi ternanti-nanti tarikh untuk mula semula, namun syarikat penerbangan ini lebih kepada membawa rakyat Malaysia yang berada di luar negara untuk kembali ke Malaysia dan mereka akan dikuarantin selama 14 hari sebelum boleh pulang ke rumah masing-masing.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), Dato’ Seri Azmin Ali juga turut membuat komen mengenai penggabungan kedua-dua syarikat ini. Menurut beliau lagi, Malaysia Airlines pada penghujung tahun lepas telah mencari rakan strategik bagi mengembalikan keuntungan kepada syarikat tersebut.

AirAsia merupakan salah satu pilihan strategik yang diwar-warkan, selain daripada rakan niaga dari luar negara. Setelah berlakunya pandemik ini, kesukaran untuk bergabung dengan syarikat penerbangan dari luar akan menjai semakin ketara dan AirAsia merupakan satu-satunya pilihan bijak bagi menyelamatkan industri penerbangan negara.

Sumber Rujukan:

Harga Saham AirAsia Naik 26%

Kredit: TradingView

Setakat pagi 20 April 2020, harga saham AirAsia telah pun melonjak naik sebanyak 26% dalam masa hanya seminggu. Ini berikutan pengumuman bahawa penerbangan AirAsia akan bermula pada 28 April nanti.

Jika desas-desus penggabunggan AirAsia dengan Malaysia Airlines semakin bertiup kencang, adakah harga saham akan meneruskan kenaikan?

Iklan

Saham OK Tak OK? Ini Komen ‘Otai’ Tuan Nazarry Rosli

Ringkasan perbincangan kaunter saham di Facebook Tuan Nazarry Rosli (24 jun 2019)

  1. BAHVEST : Tunggu breakout @ RM0.74
  2. UZMA: momentum building up…looks good
  3. IFCAMSC: good potential
  4. YINSON: wow kaunter tengah meletop ni…hati-hati…jangan kejar…cari peluang untuk jual dahulu jika signal jual muncul
  5. HIBISCUS: sideway
  6. NIHSIN: Boleh jual dulu
  7. PCCS: buy signal muncul semula
  8. TM: technical sell signal dah muncul
  9. POS: boleh kutip sikit2
  10. IWCITY: expecting short term pullback
  11. VSOLAR: masih sideway…tapi ada potensi untuk breakout
  12. DSONIC: masih sideway
  13. FGV: masih sideway
  14. KPJ: expecting profit taking
  15. GREATEC: expecting profit taking activities
  16. MYEG: sideway
  17. EWEIN: sideway
  18. GDEX: belum ada buy signal
  19. UZMA: momentum building up…look good
  20. WCT: look toppish
  21. MASTEEL: sideway
  22. INARI: sideway
  23. SENDAI: sideway…major downtrend
  24. LAYHONG: sideway
  25. HOHUP: triangle…tunggu breakout
  26. ADVCON: sideway
  27. ICON: sideway
  28. UCREST: sideway
  29. KHEESAN: wow…sila monitor rapat-rapat for technical rebound
  30. NESTLE: beli dan simpan ya
  31. SMTRACK: hebat kaunter ni…mesti ada cerita dalaman
  32. VIZIONE: sideway
  33. SYF: sideway
  34. BORNOIL: sideway sikat
  35. PENERGY: slowly buildup

Rumusan dari Tuan Nazarry Rosli: Nampaknya ramai yang tanya tentang saham-saham yang sedang buat sideway.

Sebagai seorang short term trader kita perlu elakkan membeli kaunter-kaunter yang sedang membuat pergerakan sideway kerana ia selalunya lama. Sebagai trader kita perlu mencari saham yang berpotensi untuk naik dengan cepat.

Sumber: FB Tuan Nazarry Rosli, Regular Market Commentator at Astro Awani

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!