MRTT vs MLTT, Dan Apa Jadi Kepada Keluarga Selepas Kematian?

Dalam keseronokan membeli rumah baru, kita juga harus mempunyai rancangan jangka masa panjang untuk perlindungan diri dan juga keluarga tersayang. Dalam membuat pembiayaan bank sehingga ratusan ribu selama lebih daripada 30 tahun, ianya bukanlah perkara kecil dan memerlukan MRTT ataupun MLTT.

Jom ketahui fungsi MRTT / MLTT dan selepas kematian apa jadi pada keluarga. Penting untuk kita ketahui perjalanan pembiayaan dan cara mendapatkan perlindungan sekiranya sesuatu yang tak diingini berlaku.

Fungsi MRTT / MLTT

Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mewajibkan peminjam untuk mengambil MRTT atau MLTT ini, tetapi peminjam akan terikat dengan polisi ini apabila ingin mendapatkan kelulusan pembiayaan dengan institusi kewangan.

Peminjam akan diberi dua pilihan iaitu MRTT atau MLTT dan perbezaannya adalah seperti berikut:

1. Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

MRTT biasanya menawarkan perlindungan gadai janji sahaja tanpa pampasan tunai. Jumlah perlindungannya pula akan berkurangan mengikut tahun pembiayaan dan tidak boleh dipindahkan.

Dalam hal ini, penerima manfaat dalam MRTT adalah pihak bank. Bayaran yang akan dikenakan adalah sekaligus dan bayaran premiumnya adalah rendah.

2. Mortgage Level Term Takaful (MLTT)

MLTT pula menawarkan perlindungan gadai janji dengan pampasan secara tunai. Jumlah perlindungan yang diberikan oleh MLTT adalah kekal sama sepanjang tempoh pembiayaan dan boleh dipindahkan kepada pembiayaan rumah lain.

Penerima manfaat dalam polisi MLTT ini adalah sama ada pihak bank atau individu yang meminjam dan bayarannya pula adalah secara berkala iaitu secara bulanan, suku tahunan ataupun tahunan. Bayaran premium yang dikenakan oleh MLTT adalah sedikit tinggi.

Apa Terjadi Kepada Keluarga Sekiranya Berlaku Kematian?

MRTT merupakan polisi perlindungan untuk pembiayaan perumahan. Ia bertujuan untuk membantu anda menyelesaikan baki hutang perumahan anda sekiranya berlaku kehilangan upaya kekal (TPD) ataupun meninggal dunia.

Dalam situasi yang rumit ini, sekurang-kurangnya mereka masih mempunyai tempat berlindung tanpa dibebani dengan hutang pinjaman.

Kesimpulannya, kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing. Jadi, yang mana sesuai dengan anda perlu anda tentukan sendiri. Biar ambil tahu sekarang, takut menyesal di kemudian hari.

Namun sekiranya anda menginginkan perlindungan yang konsisten dan tinggi, kami sarankan anda memilih MLTT.

Sumber Rujukan: Property Guru

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA