MRTT vs MLTT, Dan Apa Jadi Kepada Keluarga Selepas Kematian?

Dalam keseronokan membeli rumah baru, kita juga harus mempunyai rancangan jangka masa panjang untuk perlindungan diri dan juga keluarga tersayang. Dalam membuat pembiayaan bank sehingga ratusan ribu selama lebih daripada 30 tahun, ianya bukanlah perkara kecil dan memerlukan MRTT ataupun MLTT.

Jom ketahui fungsi MRTT / MLTT dan selepas kematian apa jadi pada keluarga. Penting untuk kita ketahui perjalanan pembiayaan dan cara mendapatkan perlindungan sekiranya sesuatu yang tak diingini berlaku.

Fungsi MRTT / MLTT

Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mewajibkan peminjam untuk mengambil MRTT atau MLTT ini, tetapi peminjam akan terikat dengan polisi ini apabila ingin mendapatkan kelulusan pembiayaan dengan institusi kewangan.

Peminjam akan diberi dua pilihan iaitu MRTT atau MLTT dan perbezaannya adalah seperti berikut:

1. Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

MRTT biasanya menawarkan perlindungan gadai janji sahaja tanpa pampasan tunai. Jumlah perlindungannya pula akan berkurangan mengikut tahun pembiayaan dan tidak boleh dipindahkan.

Dalam hal ini, penerima manfaat dalam MRTT adalah pihak bank. Bayaran yang akan dikenakan adalah sekaligus dan bayaran premiumnya adalah rendah.

2. Mortgage Level Term Takaful (MLTT)

MLTT pula menawarkan perlindungan gadai janji dengan pampasan secara tunai. Jumlah perlindungan yang diberikan oleh MLTT adalah kekal sama sepanjang tempoh pembiayaan dan boleh dipindahkan kepada pembiayaan rumah lain.

Penerima manfaat dalam polisi MLTT ini adalah sama ada pihak bank atau individu yang meminjam dan bayarannya pula adalah secara berkala iaitu secara bulanan, suku tahunan ataupun tahunan. Bayaran premium yang dikenakan oleh MLTT adalah sedikit tinggi.

Apa Terjadi Kepada Keluarga Sekiranya Berlaku Kematian?

MRTT merupakan polisi perlindungan untuk pembiayaan perumahan. Ia bertujuan untuk membantu anda menyelesaikan baki hutang perumahan anda sekiranya berlaku kehilangan upaya kekal (TPD) ataupun meninggal dunia.

Dalam situasi yang rumit ini, sekurang-kurangnya mereka masih mempunyai tempat berlindung tanpa dibebani dengan hutang pinjaman.

Kesimpulannya, kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing. Jadi, yang mana sesuai dengan anda perlu anda tentukan sendiri. Biar ambil tahu sekarang, takut menyesal di kemudian hari.

Namun sekiranya anda menginginkan perlindungan yang konsisten dan tinggi, kami sarankan anda memilih MLTT.

Sumber Rujukan: Property Guru

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/