MRTT vs MLTT, Dan Apa Jadi Kepada Keluarga Selepas Kematian?

Dalam keseronokan membeli rumah baru, kita juga harus mempunyai rancangan jangka masa panjang untuk perlindungan diri dan juga keluarga tersayang. Dalam membuat pembiayaan bank sehingga ratusan ribu selama lebih daripada 30 tahun, ianya bukanlah perkara kecil dan memerlukan MRTT ataupun MLTT.

Jom ketahui fungsi MRTT / MLTT dan selepas kematian apa jadi pada keluarga. Penting untuk kita ketahui perjalanan pembiayaan dan cara mendapatkan perlindungan sekiranya sesuatu yang tak diingini berlaku.

Fungsi MRTT / MLTT

Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mewajibkan peminjam untuk mengambil MRTT atau MLTT ini, tetapi peminjam akan terikat dengan polisi ini apabila ingin mendapatkan kelulusan pembiayaan dengan institusi kewangan.

Peminjam akan diberi dua pilihan iaitu MRTT atau MLTT dan perbezaannya adalah seperti berikut:

1. Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

MRTT biasanya menawarkan perlindungan gadai janji sahaja tanpa pampasan tunai. Jumlah perlindungannya pula akan berkurangan mengikut tahun pembiayaan dan tidak boleh dipindahkan.

Dalam hal ini, penerima manfaat dalam MRTT adalah pihak bank. Bayaran yang akan dikenakan adalah sekaligus dan bayaran premiumnya adalah rendah.

2. Mortgage Level Term Takaful (MLTT)

MLTT pula menawarkan perlindungan gadai janji dengan pampasan secara tunai. Jumlah perlindungan yang diberikan oleh MLTT adalah kekal sama sepanjang tempoh pembiayaan dan boleh dipindahkan kepada pembiayaan rumah lain.

Penerima manfaat dalam polisi MLTT ini adalah sama ada pihak bank atau individu yang meminjam dan bayarannya pula adalah secara berkala iaitu secara bulanan, suku tahunan ataupun tahunan. Bayaran premium yang dikenakan oleh MLTT adalah sedikit tinggi.

Apa Terjadi Kepada Keluarga Sekiranya Berlaku Kematian?

MRTT merupakan polisi perlindungan untuk pembiayaan perumahan. Ia bertujuan untuk membantu anda menyelesaikan baki hutang perumahan anda sekiranya berlaku kehilangan upaya kekal (TPD) ataupun meninggal dunia.

Dalam situasi yang rumit ini, sekurang-kurangnya mereka masih mempunyai tempat berlindung tanpa dibebani dengan hutang pinjaman.

Kesimpulannya, kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing. Jadi, yang mana sesuai dengan anda perlu anda tentukan sendiri. Biar ambil tahu sekarang, takut menyesal di kemudian hari.

Namun sekiranya anda menginginkan perlindungan yang konsisten dan tinggi, kami sarankan anda memilih MLTT.

Sumber Rujukan: Property Guru

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA