MRTT vs MLTT, Dan Apa Jadi Kepada Keluarga Selepas Kematian?

Dalam keseronokan membeli rumah baru, kita juga harus mempunyai rancangan jangka masa panjang untuk perlindungan diri dan juga keluarga tersayang. Dalam membuat pembiayaan bank sehingga ratusan ribu selama lebih daripada 30 tahun, ianya bukanlah perkara kecil dan memerlukan MRTT ataupun MLTT.

Jom ketahui fungsi MRTT / MLTT dan selepas kematian apa jadi pada keluarga. Penting untuk kita ketahui perjalanan pembiayaan dan cara mendapatkan perlindungan sekiranya sesuatu yang tak diingini berlaku.

Fungsi MRTT / MLTT

Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mewajibkan peminjam untuk mengambil MRTT atau MLTT ini, tetapi peminjam akan terikat dengan polisi ini apabila ingin mendapatkan kelulusan pembiayaan dengan institusi kewangan.

Peminjam akan diberi dua pilihan iaitu MRTT atau MLTT dan perbezaannya adalah seperti berikut:

1. Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

MRTT biasanya menawarkan perlindungan gadai janji sahaja tanpa pampasan tunai. Jumlah perlindungannya pula akan berkurangan mengikut tahun pembiayaan dan tidak boleh dipindahkan.

Dalam hal ini, penerima manfaat dalam MRTT adalah pihak bank. Bayaran yang akan dikenakan adalah sekaligus dan bayaran premiumnya adalah rendah.

2. Mortgage Level Term Takaful (MLTT)

MLTT pula menawarkan perlindungan gadai janji dengan pampasan secara tunai. Jumlah perlindungan yang diberikan oleh MLTT adalah kekal sama sepanjang tempoh pembiayaan dan boleh dipindahkan kepada pembiayaan rumah lain.

Penerima manfaat dalam polisi MLTT ini adalah sama ada pihak bank atau individu yang meminjam dan bayarannya pula adalah secara berkala iaitu secara bulanan, suku tahunan ataupun tahunan. Bayaran premium yang dikenakan oleh MLTT adalah sedikit tinggi.

Apa Terjadi Kepada Keluarga Sekiranya Berlaku Kematian?

MRTT merupakan polisi perlindungan untuk pembiayaan perumahan. Ia bertujuan untuk membantu anda menyelesaikan baki hutang perumahan anda sekiranya berlaku kehilangan upaya kekal (TPD) ataupun meninggal dunia.

Dalam situasi yang rumit ini, sekurang-kurangnya mereka masih mempunyai tempat berlindung tanpa dibebani dengan hutang pinjaman.

Kesimpulannya, kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing. Jadi, yang mana sesuai dengan anda perlu anda tentukan sendiri. Biar ambil tahu sekarang, takut menyesal di kemudian hari.

Namun sekiranya anda menginginkan perlindungan yang konsisten dan tinggi, kami sarankan anda memilih MLTT.

Sumber Rujukan: Property Guru

Previous ArticleNext Article

Lebih 14,000 Pelan Perlindungan Takaful PruBSN Dibeli Melalui Akaun 2 KWSP

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Lebih 14,000 pelan perlindungan takaful telah dibeli daripada Prudential BSN Takaful Bhd (PruBSN) oleh ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di bawah inisiatif i-Lindung.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PruBSN Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata lanjutan kedua inisiatif i-Lindung KWSP itu akan membantu lebih ramai orang dan ahli keluarga mereka mempunyai perlindungan daripada sebarang keadaan yang tidak dijangka.

“Kami percaya lebih ramai ahli daripada golongan pertengahan mendapatkan perlindungan berikutan pengumuman KWSP bahawa mereka kini boleh menggunakan dana daripada Akaun 2 untuk membeli produk takaful untuk diri mereka sendiri dan ahli keluarga terdekat,” katanya kepada Bernama.

Menurut KWSP, lebih 102,301 ahli telah membeli 118,166 polisi dan produk takaful melalui platform i-Lindung sejak dilancarkan pada Julai 2022 hingga Disember 2023.

Pada Februari 2024, dana persaraan itu memperluaskan perlindungan polisi kepada ahli keluarga terdekat.

Wan Saifulrizal berkata PruBSN dalam masa yang sama memahami keperluan mendesak untuk membangunkan pelan perlindungan dengan teliti bagi menangani peningkatan kos penjagaan kesihatan dan sara hidup.

Melalui kerjasama dengan KWSP, PruBSN menawarkan empat pelan perlindungan takaful, iaitu PruBSN Lindung, PruBSN Lindung Famili, PruBSN Cegah, dan PruBSN Cegah Famili — meliputi perlindungan takaful hayat dan penyakit kritikal pada premium yang berpatutan.

Mengenai perkembangan lain, Wan Saifulrizal berkata halangan seperti inflasi perubatan mungkin memberi kesan kepada tahap kemampuan orang ramai bagi mendapatkan pelan perlindungan perubatan.

“Kami percaya beberapa penetapan semula harga dilakukan pada pelan perlindungan perubatan tahun ini disebabkan oleh inflasi perubatan. “Oleh itu, kami akan menyediakan beberapa pilihan seperti menyemak liputan, atau mungkin memilih pelan yang lebih berpatutan untuk meneruskan perlindungan,” katanya.

Selain itu, beliau menyatakan bahawa pelaksanaan cukai perkhidmatan tambahan daripada enam peratus kepada lapan peratus juga merupakan antara halangan baharu bagi industri takaful.

Ia mungkin tidak memberi kesan kepada individu, bagaimanapun, syarikat yang berhasrat untuk menyediakan perlindungan takaful sebagai sebahagian daripada faedah kepada pekerja mereka, perlu membayar lebih disebabkan cukai perkhidmatan tambahan itu, katanya.

“Jadi, kami perlu memastikan pakej kami disasarkan dan mempunyai harga yang bersesuaian kepada segmen yang mampu mendapatkan pelan perlindungan itu,” kata Wan Saifulrizal.

Beliau menyatakan bilangan sijil yang dikuatkuasakan untuk suku pertama 2024 semakin meningkat walaupun berlaku pelarasan harga. PruBSN kini mempunyai lebih daripada dua juta pelanggan sejak penubuhannya pada tahun 2006.

Persatuan Takaful Malaysia (MTA) baru-baru ini mendedahkan bahawa perniagaan takaful keluarga menambah 1.13 juta sijil baharu dengan sumbangan kasar sebanyak RM9.59 bilion pada 2023 berbanding 1.31 juta sijil baharu dengan sumbangan kasar RM10.06 bilion pada 2022.

— BERNAMA