Ilmu Technical Analysis: Continuation Chart Pattern – Ascending Triangle

Continuation chart pattern merupakan teknik menganalisa pergerakan harga saham yang berpotensi untuk meneruskan pergerakan uptrend. Continuation chart pattern terbentuk apabila harga saham membuat pergerakan sideways untuk sementara waktu sebelum meneruskan pergerakan uptrend.

Di antara continuation chart pattern yang banyak dijumpai dan mudah untuk difahami adalah ascending triangle.

Ascending triangle merupakan chart pattern yang paling mudah untuk dikesan dan kebiasaannya terbentuk dalam jangka masa yang singkat. Ia merupakan bentuk segi tiga yang mempunyai bahagian atas yang rata.

Ascending triangle terbentuk apabila harga saham menyentuh paras resistance beberapa kali dan dalam masa yang sama melakukan higher low.

Pembentukan garis rata pada bahagian atas ascending triangle mewakili jumlah supply yang tinggi dan menyebabkan harga saham sukar untuk melepasi paras resistance tersebut. Namun, garisan bawah yang semakin meningkat pula menandakan bahawa para pelabur dan pedagang mempunyai kerelaan untuk membeli dengan harga yang lebih tinggi.

Pembentukan pattern ini kebiasaannya memberi petanda bahawa saham tersebut masih mempunyai demand yang melebihi supply dan memberi kebarangkalian yang tinggi untuk harga saham meneruskan pergerakan uptrend.

Gambar diatas menunjukkan contoh pembentukan ascending triangle dimana garisan A, C dan E bertindak sebagai garis resistance dan garisan atas bagi ascending triangle. Garisan B dan D pula bertindak sebagai support apabila harga saham membuat higher low dan membentuk garisan bawah bagi pembentukan ascending triangle.

Pada titik E, harga saham berjaya melepasi garisan resistance dan bertindak sebagai tanda confirmation bahawa harga saham akan meneruskan pergerakan uptrend.

Pedangang yang menggunakan teknik ini akan menantikan harga saham selesai melakukan pembentukan ascending triangle sebelum membuat pembelian. Selain daripada itu, pedagang juga akan menjadikan pergerakan breakout dari pattern tersebut sebagai confirmation bahawa harga saham akan meneruskan pergerakan uptrend.

Walaubagaimanapun, tidak kesemua pembentukan pattern ini berakhir dengan breakout dan harga saham meneruskan pergerakan uptrend. Harga saham mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk meneruskan pergerakan uptrend jika keseluruhan pasaran juga berada dalam keadaan uptrend dan pasaran saham berada dalam sentimen yang positif.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Berakhirnya ‘Bull Market’ Di Amerika Syarikat Selama Satu Dekad

Keadaan ekonomi yang tidak menunjukkan tanda positif amat membimbangkan para pelabur. Ekonomi Amerika Syarikat merupakan tunjang dan petunjuk ekonomi dunia sedang berada dalam keadaan tenat sekarang.

Sepanjang satu dekad, keadaan pasaran saham di Wall Street begitu memberangsangkan dengan keadaan ekonomi yang makmur dicatatkan.

Ukuran untuk menentukan keadaan kedudukan ekonomi Amerika Syarikat adalah berdasarkan kepada tiga indeks utama itu S&P 500, Dow Jones dan juga Nasdaq. Sebelum merebaknya virus yang membahaya ini, ekonomi Amerika Syarikat sudah menunjukan sedikit penurunan tetapi masih lagi dalam keadaan yang terkawal akibat perang perdagangan yang dimulakan di antara Amerika Syarikat dan China.

Secara tahunan, Indeks  S&P 500 Amerika Syarikat berkembang sebanyak 13% jika dikira secara purata sejak Mac 2009 sehingga akhir tahun 2019. Dengan penularan wabak Covid-19 ini, ekonomi negara tersebut telah menjadi begitu lembab dan kemungkinan besar akan mengalami kemelesetan jika penawar untuk virus ini tidak ditemui dengan segera.

Definisi untuk sesebuah pasaran itu dilihat sebagai mengalami kejatuhan yang teruk atau memasuki ‘bear market’ adalah apabila indeks kayu pengukur sesebuah negara telah jatuh  sebanyak 20% dalam sesuatu tempoh yang kebiasaanya mengambil masa dua bulan dan ke atas.

Pada ketika ini, indeks S&P 500 sudah jatuh kepada 19% manakala indesks Dow Jones telah melebihi paras kejatuhan sebanyak 20%.

Ramai pelabur di Wall Street telah panik dan menjual banyak saham mereka pada minggu lepas, disebabkan Pertubuhan Kesihatan Dunia (World Health Organization) telah mengisytiharkan virus ini sebagai pandemik. Akibatnya mereka telah menjual kebanyakan saham mereka akibat pengistiharan ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Dr. David Kelly , Chief Global Strategist dari Jp Morgan, wabak ini telah mengakibatkan kerugian hampir $200 bilion kepada Amerika Syarikat terutamanya di dalam industri pelancongan. Industri percutian mewah yang menggunakan cruise telah membatalkan hampir 50% tempahan tiket akibat kebimbangan yang bakal menimpa pelanggan mereka manakala industri penerbangan pula terpaksa membatalkan 25% tempahan mereka.

Selain daripada itu, industri hiburan seperti konsert artis, pertandingan sukan akan mengalami pengucupan sebanyak 10%. Ini telah mengurangkan keluaran negara kasar Amerika Syarikat sebanyak 4%.

Kerajaan Amerika Syarikat telah bertindak memotong interest rate dan kadar cukai pada awal bulan bagi membaiki sistem ekonomi negara itu. Jika keadaan masih tidak pulih, kerajaan Amerika akan sekali lagi memotong interest rate pada minggu hadapan. Jika ini berlaku, ia merupakan kali kedua dalam tempoh satu bulan Federal Reserve di Amerika memotong kadar interest rate.

Sumber Rujukan:

Iklan

Konsep 3R Dalam Saham

Hujung minggu yang lalu, Asri Ahmad Academy telah mengadakan “Revision Mega” di Hotel Tenera, Bangi. Dan salah seorang daripada speaker yang dijemput untuk berkongsi ilmu adalah Tuan Nazarry Rosli yang mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam industri pelaburan saham.

Beliau merupakan Penasihat Malaysian Association of Technical Analysts (MATA), Ahli Panel Finance Accreditation Agency (FAA), Pengerusi Koperasi Pelabur Bumiputera PRIMA dan banyak lagi.

Yang menariknya adalah konsep 3R yang dikongsikan beliau iaitu:

  • Real
  • Realistic
  • Reality

Apa benda 3R ni? Jom kita tengok dengan lebih mendalam.

1. Real

Untuk berjaya dalam pasaran saham, kita kena ada pengalaman dan ilmu. Cari dulu ilmu, belajar daripada pelbagai sumber, dan timba pengalaman dalam jual beli saham.

Ada kalanya kita untung besar, dan adakalanya kita rugi besar. Untung rugi adalah perkara biasa dalam saham.

Dan kebanyakan daripada newbies yang baru setahun jagung dalam pasaran saham, akan tewas dalam pasaran saham. Berbanding mereka yang sudah berpengalaman, pastinya mereka inilah yang betul-betul buat duit dalam pasaran saham.

Jadi jangan patah semangat kalau rugi pada awalnya, anggaplah ia sebagai pengajaran yang bermakna. Sebab itulah kita disarankan untuk melabur guna duit yang sanggup kita lebur, dan bukannya duit yang kita perlu gunakan untuk bayar itu ini.

2. Realistic

Kita kena realistik dalam pelaburan saham, iaitu adakah saham boleh dijadikan sebagai pendapatan bulanan atau harian?

Jawapannya adalah tidak realistik, kerana ada kala untung dan ada kala rugi. Sanggupkah kita berdepan dengan kerugian untuk beberapa lama?

Berapa tinggi pulangan yang diinginkan? 5% sebulan? 10% setahun?

Tak salah untuk kita tetapkan target bulanan atau tahunan, namun realistiknya tak selalu kita akan capai target yang diinginkan.

Nak jadi full-time trader? Boleh, tapi tak ramai yang mampu melalui proses jatuh tergolek terlentang dan mampu bangkit semula.

Saham kan umpama perniagaan. Perniagaan pun pada kebiasaannya akan struggle pada awalnya.

3. Reality

Kita harus berpijak di bumi yang nyata, dan samada kita sedar atau tidak, realitinya adalah:

Pasaran Dipengaruhi Sentimen

Dalam analisa teknikal ada 3 rukun iaitu:
Market action discounts everything
Price move in trend
History repeats itself

Pastikan guna indikator RSI dan Stochastic untuk tahu samada saham sedang dalam fasa Oversold atau Overbought. Kerana apabila Oversold adalah masa untuk kita beli pada harga diskaun setelah harga saham melalui tekanan jualan yang kuat

Manakala Overbought adalah masa untuk kita jual apabila telah terlalu ramai orang membeli saham tersebut dan tunggu masa untuk berlakunya lelongan besar-besaran bagi mereka yang dah memperolehi keuntungan.

Pergerakan Harga Tak Diduga

Harga saham boleh jatuh merudum tanpa kita sangka. Begitu juga sebaliknya, harga saham boleh naik meroket tanpa kita bersedia.

Persepsi Dan Tipu Muslihat

Kita kena awas dengan sindiket, jangan terpedaya dengan mereka. Mereka ini sangat terkenal dengan Pump and Dump.

3 Tips Tuan Nazarry Rosli

Di penghujung ucapan, beliau memberikan tips berikut:

1. Cari Ilmu

Carilah ilmu sebanyak mungkin, zaman sekarang semuanya ada di hujung jari. Ada yang berbayar dan ada juga yang percuma.

2. Hanya Gunakan Wang Lebihan

Berapa ramai yang telah kehilangan duit yang banyak sehingga rumah dan kereta terpaksa dilelong. Pastikan segala perbelanjaan bulanan dah mencukupi terlebih dahulu.

Sesuai sangat dengan konsep: Simpan, Belanja, Labur.

Jangan juga guna kontra untuk melabur, sebaliknya gunalah wang yang kita ada.

Kalau ada RM1,000, labur guna duit RM1,000 tadi. Kalau modal yang kecil pun kita tak boleh gandakan, jangan harap kita boleh gandakan dengan modal yang besar.

3. Pendapatan Tambahan / MSI (Multiple Source of Income)

Pastikan kita pelbagaikan sumber pendapatan. Seperti kebanyakan sifu saham, mereka merupakan remisier (dapat komisyen setiap kali pelanggan mereka jual beli saham), mereka juga pelabur dan pedagang (untung melalui jual beli saham), ada yang buat kelas saham dan ada juga yang mengeluarkan buku saham.

Akhir sekali, penting bagi seseorang untuk ada Trading Plan sebelum nak beli sesuatu saham. “Plan your trade and trade your plan”.

Video Rujukan:
https://www.facebook.com/hj.mohdasriahmad/videos/552172408704119

Iklan

3 Tips ‘Value Investing’ Dari Mohnish Pabrai, Pelabur Terkenal Dari India

Jarang kita dengar seorang pelabur yang berasal dari India kan? Nama Mohnish Pabrai pun kita tak pernah dengar, tetapi beliau merupakan seorang yang sangat popular di kalangan pelabur, di India.

Mohnish Pabrai pada mulanya menyambung pengajiannya dalam bidang IT. Kemudian, beliau telah berkecimpung dalam bidang usahawan dan seterusnya menjadi seorang pelabur.

Mohnish Pabrai sering mengatakan bahawa pelabur perlu belajar banyak perkara daripada usahawan. Rupanya kedua-dua bidang tersebut dilihat mempunyai kaitan dan kesinambungan.

1. Pelaburan Adalah Perniagaan

Seorang pelabur yang baik harus menguruskan risiko dengan sangat tertib walaupun risiko tersebut amat jarang berlaku. Pelaburan memerlukan kita untuk bekerja, mengkaji dan bersabar.

Ia sama sahaja seperti membangunkan perniagaan dari awal. Ingatlah, pelaburan yang berjaya datang dari perniagaan yang bagus dan terkawal.

2. Tiada Manusia Dapat Meramalkan Pasaran Dengan 100% Tepat

Pasaran modal bersifat dinamik, tiada sesiapa pun yang dapat meramalnya dengan tepat. Jika ada individu yang boleh meramal pasaran dengan tepat, sudah pasti ramai rakan-rakan kita yang sudah kaya raya.

Bisnes yang digemari oleh Mohnish Pabrai adalah bisnes yang kadar perubahannya perlahan berbanding dengan kadar perubahan bisnes yang laju.

Contohnya bisnes yang berkaitan dengan teknologi, temponya untuk menyesuaikan diri dengan perubahan adalah sangat laju. Ianya mungkin membuatkan kita tidak dapat menangkap trend semasa. Kalau leka sikit pun dah boleh menyebabkan kita ketinggalan jauh.

Beliau lebih menyukai perniagaan yang hijau berbanding dengan perniagaan sofistikated. Benjamin Graham iaitu ‘Bapa Value Investing’ pernah berkata, kebergantungan kepada jangka masa hadapan akan menyakitkan apabila berlaku kesalahan pengiraan dan kesilapan yang kita lakukan.

3. Sabar Adalah Kunci Kejayaan

Mohnish Pabrai pernah berkata bahawa kita tidak boleh membuat untung saham dengan membeli saham atau menjual saham dalam kadar yang cepat. Menurut beliau, keuntungan sebenar hanya boleh diperolehi dengan cara membeli dan tunggu atau juga dikenali sebagai ‘simpan dan peram’.

Mohnish Pabrai dengan tegas menyatakan bahawa pelaburan adalah ibarat sebuah permainan yang memerlukan kita banyak bersabar dan menunggu.

Menurutnya, prinsip sebenar membuat keuntungan dalam pasaran saham adalah menunggu waktu yang sesuai untuk membeli. Prinsip asasnya adalah membeli pada harga yang rendah daripada nilai instrinsik, asas kepada Value Investing.

Dunia saham seperti sukan bolasepak yang adakalanya kita bersifat menyerang dan adakalanya kita bersifat defensif. Melabur saham memerlukan masa dan kesabaran untuk berjaya tak kira, modal kecil atau besar.

Kesimpulannya, pelaburan saham bukanlah satu medan untuk memperoleh keuntungan dengan cepat. Apa yang disarankan oleh Mohnish Pabraj dalam tips ini boleh digunakan dalam pelaburan sendiri nanti.

Ingat, jangan terburu-buru dalam pelaburan saham.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.businessinsider.com/3-pieces-of-advice-from-value-investor-mohnish-pabrai-2017-10?IR=T
  2. https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/mohnish-pabrais-investment-tip-be-very-harsh-in-stock-picking/articleshow/64410522.cms?from=mdr
  3. https://www.gurufocus.com/news/1003870/mohnish-pabrai-investors-should-learn-from-business-founders-and-make-nobrainer-bets

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2020

Sepertimana yang kita tahu, kegawatan ekonomi kini telah pun tiba. Pasaran saham telah pun memasuki ‘bear market’, setelah jatuh 20% daripada paras tertinggi yang pernah dicapai.

Kali terakhir ini berlaku adalah pada tahun 1998 yang dikenali sebagai Krisis Kewangan Asia dan tahun 2008 yang dikenali sebagai Krisis Subprime. Kitaran yang berlaku setiap 10-12 tahun ini telah pun tiba.

Jom kita tengok prestasi FBM KLCI bagi bulan Mac 2020:

Indeks FBM KLCI 2 Mac 2020: 1,482.60 Mata

Indeks FBM KLCI 5 Mac 2020 Paras Tertinggi Bulan Mac: 1,497.30 Mata

Indeks FBM KLCI 17 Mac 2020 Paras Terendah Bulan Mac: 1,212.00 Mata

Indeks FBM KLCI 31 Mac 2020: 1,350.90 Mata

Penurunan Sebulan: -131.70 Mata atau -8.88%

Indeks FBM KLCI memang turun dengan banyak sekali, pernah mencecah pasar 1,212 mata. Hampir setiap hari kaunter rugi mengatasi kaunter yang untung.

Namun begitu, tidak dinafikan ada saja saham-saham yang harganya naik sepanjang bulan lepas. Tak percaya?

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2020 seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

1.Euro Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

2. LKL International  

Sumber: Bursa Marketplace

3. Eurospan Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. SMIS Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

5. MQ Technology

Sumber: Bursa Marketplace

6. Nationwide Express Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Tiger Synergy

Sumber: Bursa Marketplace

8. Permaju Industries

Sumber: Bursa Marketplace

9. Careplus Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sin Heng Chan (Malaya)

Sumber: Bursa Marketplace

Semuanya Adalah Saham Bawah RM1

Memang tidak dinafikan bahawa saham penny stock adalah pilihan kebanyakan pedagang runcit. Cepat naik, tetapi cepat juga turunnya. Pastikan anda tahu risiko berdagang saham-saham sebegini: Trading Plan kena ikut ketat-ketat, Cut Loss bila perlu dan Take Profit apabila dah mencapai sasaran.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Kalau korang beginner dan baru nak belajar pasal macam mana nak buat duit dekat pasaran saham, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!