Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islamik Adalah Jauh Lebih Baik

Hari ini, pembiayaan Islamik semakin popular bukan sahaja di kalangan pengguna beragama Islam, bahkan telah berkembang luas ke pengguna bukan Islam di Malaysia.

Pembiayaan Islamik di Malaysia berteraskan konsep mengelak daripada sebarang urus niaga berunsur riba. Sebagai ganti, konsep jual beli kepada peminjam dengan kadar keuntungan yang dipersetujui telah diperkenalkan, sebagai ganti kepada faedah dan kadar faedah pinjaman konvensional.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Buat pengetahuan anda, Malaysia sering dijadikan panduan di dalam produk kewangan patuh Syariah, dengan kadar pertumbuhan pembiayaan Islamik adalah pada angka 11% berbanding 3.3% untuk pinjaman konvensional pada tahun 2018.

Setakat Januari 2019, 32% pembiayaan di Malaysia adalah daripada pembiayaan Islamik.”

Sejarah Perbankan Islam Di Malaysia

Sebenarnya perbankan Islam telah bermula sejak tahun 1963 lagi apabila Mit Ghamr Local Saving Bank diwujudkan di Mesir.

Selepas kejayaan Tabung Haji membantu umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah haji pada tahun 1963, maka tercetuslah idea oleh Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz untuk mewujudkan perbankan Islam di Malaysia.

Hasilnya, Kabinet telah meluluskan penubuhan bank Islam pertama di Malaysia pada tahun 1983, yang dikenali Bank Islam Malaysia Berhad.

Dan penubuhan Islamic Development Bank (IDB) di Jeddah, Arab Saudi pada sidang Menteri Menteri Luar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), telah menjadi pemangkin kepada kewujudan perbankan Islam di serata dunia.

Baca : Apa Yang Best Sangat Dengan Kad Kredit Islamik?

Hasil daripada kejayaan ini, masyarakat beragama Islam kini mempunyai alternatif pembiayaan Islamik selain daripada pinjaman konvensional.

Aktiviti kewangan selepas dari penubuhan Bank Islam Malaysia Berhad seperti pembiayaan perbankan, pajak gadai dan insurans telah menjadi semakin rancak.

Kesannya, bank konvensional sedia ada turut serta dalam menawarkan produk-produk perbankan yang berasaskan Islam untuk manfaat dan faedah umat Islam di Malaysia.

Elemen Dalam Islamic House Financing

Terdapat tiga elemen utama dalam Islamic House Financing yang menjadikannya patuh Syariah iaitu:

1. Bai Bithaman Ajil (BBA)

Bank membeli aset dan menjual semua aset tersebut kepada pelanggan dengan bayaran yang dibuat atas syarat tunai atau pembayaran tertunda melalui ansuran dengan amaun yang dipersetujui bersama.

Ini bermaksud, bank akan membeli sebuah hartanah terlebih dahulu sebelum menawarkan pembiayaan kepada kita. Selepas itu, bank menjual hartanah tersebut kepada kita berdasarkan syarat harga dan tempoh bayaran ansuran yang dipersetujui bersama.

Baca : Apa Itu Ibra’ Dalam Perbankan Islam?

2. Musyarakah

Dalam konsep ini, bank dan pembeli rumah bersama-sama memperoleh dan memiliki sesebuah hartanah tersebut. Kita sebagai peminjam akan membuat bayaran progresif kepada bank sehingga memiliki pemilikan penuh terhadap hartanah tersebut.

Dalam erti kata lain, lebih cepat kita selesaikan pembiayaan, lebih cepat rumah tersebut menjadi milik kita.

3. Ijarah

Ijarah merupakan perkataan Arab yang bermaksud memberi sewa. Dalam konsep ini, bank sebagai pemilik hartanah tersebut menyewakan hartanah kepada pelanggan yang membayar sewa secara ansuran.

Pada hujung kontrak, pelanggan akan diberikan pilihan untuk membeli hartanah tersebut.

Perbezaan Islamic House Financing Dan Pinjaman Konvensional

Penerima Pinjaman

Bank konvensional bertindak sebagai pemiutang (orang yang memberikan pinjaman) dan pelanggan adalah penghutang (orang yang berhutang kepada bank.)

Menerusi pembiayaan Islamik, terdapat tiga kriteria yang berbeza:

  • Kontrak Jualan: Bank adalah penjual dan pelanggan adalah pembeli.
  • Kontrak Perkongsian: Bank dan pelanggan adalah rakan kongsi.
  • Kontrak Pajakan: Bank berperanan sebagai pemberi pajak, dan pelanggan sebagai pemajak.

Baca : Perbezaan Utama Pinjaman Islamik Dengan Pinjaman Konvensional

Kadar Faedah

Untuk pinjaman konvensional, bank akan mengenakan faedah ke atas duit yang dipinjamkan dan pengiraan faedah adalah berkompaun.

Untuk pembiayaan Islamik pula, keuntungan bank adalah berdasarkan pembiayaan kontrak yang patuh syariah dan keuntungan adalah tidak berkompaun. Pengiraan faedah adalah pengkompaunan dan kesan terakru tidak terbatas.

Modal

Menerusi pinjaman konvensional, wang adalah subjek dalam transaksi. Pembiayaan Islamik pula menakrifkan wang sebagai medium dan aset adalah dasar dalam subjek transaksi.

Penawaran Islamic House Financing bagi setiap bank adalah berbeza kerana produk mereka juga berbeza-beza.

Apa yang boleh kita lakukan adalah dengan membuat kajian yang mendalam akan kelebihan dan kekurangan setiap produk pembiayaan hartanah yang ditawarkan di bank-bank Islamik.

Baca : 6 Kategori Kontrak Dalam Perbankan Islam

Sungguhpun kadar faedah pinjaman konvensional bersifat berkompaun, kos untuk mengubah terma kewangan dalam Islamic House Financing adalah lebih tinggi berbanding konvensional.

Akan tetapi, sebagai orang Islam kita diwajibkan untuk memilih Islamic House Financing yang patuh syariah, halal dan tiada unsur riba.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Orang Beli Rumah Subsale Tapi Gagal Lakukan 7 Perkara Ini

Nak beli rumah kena viewing terlebih dahulu? Apa sebenarnya yang kita perlu buat semasa viewing tersebut?

Ya, sama seperti proses kita nak beli sebuah kereta. Kita akan pergi ke galeri kereta, melihat, menyentuh, dan membuka pintu kereta sebelum mengambil bau ‘kereta baru’ tersebut.

Untuk rumah pula, prosesnya adalah lebih rumit dan kompleks kerana kita bukan sahaja perlu menilai keadaan dalaman rumah, bahkan keadaan luar rumah, persekitaran dan infrastruktur yang terdapat berdekatan rumah tersebut.

Aktiviti viewing rumah lebih kritikal apabila kita membuat keputusan untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan tersebut dan menanti cucu datang pada hujung minggu atau pada cuti sekolah.

Perkara asas yang perlu dilakukan apabila viewing rumah selain daripada melihat keadaan rumah adalah melihat keadaan rumah, persekitaran rumah dan kemudahan rumah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Ramai bakal pembeli rumah sekadar melihat keadaan rumah dan merenung jauh kawasan luar rumah.

Kita sebenarnya perlu buat lebih dari itu! Proses viewing rumah adalah berbeza mengikut objektif. Viewing untuk rumah pelaburan tidak sama dengan viewing untuk rumah yang ingin diduduki.

Artikel ini akan menunjukkan perbezaan aktiviti yang perlu kita buat apabila viewing rumah dengan fokus untuk pelaburan dan untuk didiami sendiri.

Berikan perhatian kepada empat perkara ini sekiranya rumah tersebut adalah bertujuan untuk pelaburan dan disewakan.

1. Rental Yield

Perkara pertama yang kita perlu semak sebenarnya adalah berapa kadar sewa di kawasan tersebut untuk menentukan dapatan sewa kasar yang bakal diterima kelak.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini penting supaya poket kita tidak berdarah di kemudian hari. Ramai orang tersilap dalam membeli rumah untuk pelaburan kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah jauh lebih tinggi berbanding dapatan sewa.

Contoh:

Rumah: Kondominium 2 Bilik di Kajang

Harga: RM300,000

Ansuran Bulanan Bank: RM1,500

Kadar Sewa Semasa: RM850

Kerugian: RM650.

2. Permintaan Semasa

Apabila pergi viewing, lihatlah permintaan semasa sewaan di projek atau kawasan tersebut. Caranya dengan melihat sekiranya wujud pusat komersial, pusat pengajian tinggi dan pusat perindustrian.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Logiknya adalah, tempat yang mempunyai peluang pekerjaan yang tinggi mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Jangan hanya fokus kepada pelajar universiti semata-mata.

Kita sebenarnya boleh sewakan rumah anda kepada pekerja kilang secara harian atau mingguan. Dan rental yield yang boleh diterima adalah jauh lebih lumayan!

3. Permintaan Mendatang

Lihat adakah terdapat sebarang projek pembangunan universiti, kawasan perindustrian, pengangkutan awam dan pusat komersial di kawasan tersebut.

Ini penting kerana kita perlu pastikan rumah yang dibeli akan berjaya disewa untuk sekurang-kurangnya tempoh 30 tahun ke 40 tahun lagi sebelum kita jual dan merasa capital appreciation tersebut.

4. Booster Hartanah

Semak adakah terdapat hospital kerajaan, hospital swasta, sekolah, taska, restoran makanan segera, kedai serbaneka, pasaraya dan pusat membeli-belah di kawasan itu.

Ini semua merupakan indikator bahawa kawasan tersebut sesuai didiami golongan profesional dan berkeluarga.

Sebaliknya jika rumah tersebut adalah bertujuan untuk kita duduk sendiri, maka berikan tumpuan kepada 3 perkara ini pula.

1. Ruang Rumah

Memandangkan kita bakal membina keluarga bahagia anda di rumah tersebut, pastikan rumah dalaman rumah tersebut sesuai.

Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 bilik air dan jumlah bilik adalah mencukupi untuk keperluan kita sekeluarga.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Kredit Gambar: @kualalumpurcity

Dapur yang luas adalah bonus kerana golongan wanita cenderung menggunakan dapur sebagai ruang sosial mereka.

Sekiranya kita bakal membeli rumah teres, pastikan ada lebihan ruang untuk aktiviti menjemur baju, aktiviti berkeluarga seperti bersukan, BBQ dan ruang parkir yang selesa dengan jumlah kenderaan yang ada.

2. Lokasi Bilik

Bilik tidak sepatutnya menghadap tandas dan bilik juga tidak sesuai menghadap pintu utama rumah.

Ini penting supaya ahli keluarga mempunyai privasi apabila orang datang ke rumah daripada pintu utama rumah.

Lihat juga lebihan ruang di kiri & kanan, belakang rumah dan loteng rumah sekiranya anda berhasrat untuk menambah jumlah bilik seiring pertambahan ahli keluarga anda kelak.

3. Faktor Persekitaran

Lihat keadaan semasa kawasan kejiranan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu yang berbeza.

Yang pertama pada waktu puncak ketika orang sibuk keluar ke pejabat dan menghantar anak. Kedua, pada hujung minggu untuk melihat keadaan trafik semasa dan ketiga pada waktu malam.

Pada waktu malam kita dapat lihat senario sebenar kawasan kejiranan tersebut samada jiran sebelah sering parkir kereta di depan rumah orang lain, kutu rayau dan pelbagai lagi.

Membaca melalui forum dan bertanya orang yang tinggal di kawasan itu sebenarnya tidak mencukupi.

Kita perlu merasai sendiri pengalamannya. Bagaimana perasaannya apabila ingin keluar ke pejabat pada sebelah pagi dan melihat gambaran anak-anak membesar di kawasan kejiranan tersebut.

Kesimpulannya di sini, bukanlah satu dosa sekiranya kita ingin viewing rumah tersebut berulang kali. Biarlah ejen hartanah yang menguruskan rumah tersebut bosan sekalipun dengan kita hatta kita viewing 18 kali.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Hal ini kerana, di hujung hari duit kita juga yang akan dikeluarkan dan masa depan kita sebagai bakal pemilik rumah bergantung kepada proses viewing ini.

Selepas puas viewing, jangan lupa untuk pastikan rekod CCRIS dan CTOS berada dalam keadaan baik untuk memohon pinjaman pembiayaan hartanah dari bank.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa pandangan Tuan Faizul Ridzuan tentang masa terbaik untuk beli rumah?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!