Ivan Boesky, Penyangak Terbesar Di Wall Street Era 1980-An

Penipuan di dalam pasaran saham merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Walaupun mempunyai badan yang bertanggungjawab untuk memantau kegiatan pelaburan, ia tidak menghalang para scammers daripada menipu para pelabur lain terutamanya yang masih baru dan tamak.

Jom berkenalan dengan Ivan Boesky yang merupakan pelabur yang sangat licik di Wall Street pada era 1980-an. Kisah Ivan Boesky ini telah diinspirasikan di dalam filem “Wall Street” sebagai Gordon Gekko dan filem tersebut telah berjaya memenangi beberapa anugerah.

Walaupun ramai yang membuat spekulasi siapa Gordon Gekko yang sebenar, kisah Ivan Boesky ini hampir menyamai kehidupan yang dilalui oleh Gordon Gekko dalam watak filem tersebut.

Siapa Ivan Boesky?

Ivan Boesky merupakan anak imigran yang berasal dari Rusia dan dilahirkan di Michigan pada tahun 1937. Beliau merupakan graduan dari Universiti Detroit dalam bidang undang-undang.

Permulaan kerjayanya adalah sebagai seorang kerani di sebuah syarikat di Michigan. Beliau kemudian telah berkahwin dengan anak perempuan seorang hartawan terkenal di Detroit yang mempunyai rangkaian hotel.

Selepas bapa mertuanya meninggal dunia, isterinya telah mewarisi harta kekayaan bapanya selepas perebutan dengan adik-beradik yang lain berakhir di mahkamah.

Ivan Boesky dan isterinya kemudian berpindah ke New York untuk membina kehidupan yang baru. Di sana, beliau bekerja sebagai penganalisis saham di L.F. Rothschild. Setelah memiliki pengalaman yang cukup di dalam pasaran saham, beliau tekad untuk menubuhkan syarikat pelaburan sahamnya yang sendiri.

Maka pada tahun 1975, lahirlah syarikat Ivan Boesky and Company. Beliau memulakan syarikat tersebut dengan menggunakan duit isterinya sebanyak USD700 ribu. Dari sinilah bermulanya kegiatan jenayah yang beliau mulakan.

Kegiatan Jenayah Yang Dilakukan Ivan Boesky

Di era 1980-an ketika Ronald Reagan menjadi presiden Amerika Syarikat, beliau telah membuat polisi di bawah pentadbirannya yang menggalakkan syarikat bergabung di antara satu sama atau membeli pesaing mereka. Ini telah memberi peluang kepada Ivan Boesky untuk melakukan jenayah terancang.

Kredit Gambar: CNBC

Di antara jenayah yang dilakukan oleh Ivan Boesky adalah melakukan arbitrage di mana mereka membeli saham syarikat yang bakal dijual  dengan jumlah yang sangat besar sebelum syarikat itu secara rasmi dijual kepada pihak ketiga. Secara umumnya, teknik ini tidak melanggar undang-undang jika dilakukan tanpa melibatkan orang dalam.

Dengan melakukan demikian, Ivan Boesky akan mendapat keuntungan di atas angin tanpa perlu melakukan kajian terhadap perniagaan yang syarikat tersebut lakukan. Beliau hanya perlu tahu senarai syarikat yang bakal dijual dan membeli saham dalam kuantiti yang besar.

Dengan berbuat demikian, beliau akan membeli pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi.

Disebabkan teknik yang digunakan tersebut memerlukan orang dalam di dalam sesebuah syarikat, maka di sinilah terjadinya Insider Trading.

Ivan Boesky berjaya melakukanya dan mendapat keuntungan yang luar biasa di dalam pasaran Wall Street. Kkemuncak kejayaannya iaitu pada pertengahan 1980-an, beliau dan isterinya mempunyai kekayaan sebanyak USD280 juta dan syarikatnya menguruskan wang sebanyak USD3 bilion.

Kejatuhan Ivan Boesky

Kredit Gambar: Business Insider

Bak kata pepatah, ‘sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua’. Pada tahun 1987, pihak SEC dapat megesan kegiatan Insider Trading yang dilakukan oleh Ivan Boesky.

Beliau didapati bersalah oleh Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat dan dikenakan denda sebanyak USD100 juta dan 3 tahun penjara. Beliau kemudiannya bersetuju untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk membongkar kegiatan haram yang berlaku dalam dunia Wall Street ini.

Hukuman penjaranya dipendekkan menjadi 22 bulan. Pihak mahkamah kemudiannya telah mengharamkan Ivan Boesky daripada terlibat dalam dunia saham sepanjang hayat beliau.

Sumber Rujukan:

Nak tahu lebih lanjut mengenai kisah ini, jemput baca Gordon Gekko (The King Of Wall Street): Tamak Itu Bagus.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: