Ivan Boesky, Penyangak Terbesar Di Wall Street Era 1980-An

Penipuan di dalam pasaran saham merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Walaupun mempunyai badan yang bertanggungjawab untuk memantau kegiatan pelaburan, ia tidak menghalang para scammers daripada menipu para pelabur lain terutamanya yang masih baru dan tamak.

Jom berkenalan dengan Ivan Boesky yang merupakan pelabur yang sangat licik di Wall Street pada era 1980-an. Kisah Ivan Boesky ini telah diinspirasikan di dalam filem “Wall Street” sebagai Gordon Gekko dan filem tersebut telah berjaya memenangi beberapa anugerah.

Walaupun ramai yang membuat spekulasi siapa Gordon Gekko yang sebenar, kisah Ivan Boesky ini hampir menyamai kehidupan yang dilalui oleh Gordon Gekko dalam watak filem tersebut.

Siapa Ivan Boesky?

Ivan Boesky merupakan anak imigran yang berasal dari Rusia dan dilahirkan di Michigan pada tahun 1937. Beliau merupakan graduan dari Universiti Detroit dalam bidang undang-undang.

Permulaan kerjayanya adalah sebagai seorang kerani di sebuah syarikat di Michigan. Beliau kemudian telah berkahwin dengan anak perempuan seorang hartawan terkenal di Detroit yang mempunyai rangkaian hotel.

Selepas bapa mertuanya meninggal dunia, isterinya telah mewarisi harta kekayaan bapanya selepas perebutan dengan adik-beradik yang lain berakhir di mahkamah.

Ivan Boesky dan isterinya kemudian berpindah ke New York untuk membina kehidupan yang baru. Di sana, beliau bekerja sebagai penganalisis saham di L.F. Rothschild. Setelah memiliki pengalaman yang cukup di dalam pasaran saham, beliau tekad untuk menubuhkan syarikat pelaburan sahamnya yang sendiri.

Maka pada tahun 1975, lahirlah syarikat Ivan Boesky and Company. Beliau memulakan syarikat tersebut dengan menggunakan duit isterinya sebanyak USD700 ribu. Dari sinilah bermulanya kegiatan jenayah yang beliau mulakan.

Kegiatan Jenayah Yang Dilakukan Ivan Boesky

Di era 1980-an ketika Ronald Reagan menjadi presiden Amerika Syarikat, beliau telah membuat polisi di bawah pentadbirannya yang menggalakkan syarikat bergabung di antara satu sama atau membeli pesaing mereka. Ini telah memberi peluang kepada Ivan Boesky untuk melakukan jenayah terancang.

Kredit Gambar: CNBC

Di antara jenayah yang dilakukan oleh Ivan Boesky adalah melakukan arbitrage di mana mereka membeli saham syarikat yang bakal dijual  dengan jumlah yang sangat besar sebelum syarikat itu secara rasmi dijual kepada pihak ketiga. Secara umumnya, teknik ini tidak melanggar undang-undang jika dilakukan tanpa melibatkan orang dalam.

Dengan melakukan demikian, Ivan Boesky akan mendapat keuntungan di atas angin tanpa perlu melakukan kajian terhadap perniagaan yang syarikat tersebut lakukan. Beliau hanya perlu tahu senarai syarikat yang bakal dijual dan membeli saham dalam kuantiti yang besar.

Dengan berbuat demikian, beliau akan membeli pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi.

Disebabkan teknik yang digunakan tersebut memerlukan orang dalam di dalam sesebuah syarikat, maka di sinilah terjadinya Insider Trading.

Ivan Boesky berjaya melakukanya dan mendapat keuntungan yang luar biasa di dalam pasaran Wall Street. Kkemuncak kejayaannya iaitu pada pertengahan 1980-an, beliau dan isterinya mempunyai kekayaan sebanyak USD280 juta dan syarikatnya menguruskan wang sebanyak USD3 bilion.

Kejatuhan Ivan Boesky

Kredit Gambar: Business Insider

Bak kata pepatah, ‘sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua’. Pada tahun 1987, pihak SEC dapat megesan kegiatan Insider Trading yang dilakukan oleh Ivan Boesky.

Beliau didapati bersalah oleh Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat dan dikenakan denda sebanyak USD100 juta dan 3 tahun penjara. Beliau kemudiannya bersetuju untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk membongkar kegiatan haram yang berlaku dalam dunia Wall Street ini.

Hukuman penjaranya dipendekkan menjadi 22 bulan. Pihak mahkamah kemudiannya telah mengharamkan Ivan Boesky daripada terlibat dalam dunia saham sepanjang hayat beliau.

Sumber Rujukan:

Nak tahu lebih lanjut mengenai kisah ini, jemput baca Gordon Gekko (The King Of Wall Street): Tamak Itu Bagus.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!