Ivan Boesky, Penyangak Terbesar Di Wall Street Era 1980-An

Penipuan di dalam pasaran saham merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Walaupun mempunyai badan yang bertanggungjawab untuk memantau kegiatan pelaburan, ia tidak menghalang para scammers daripada menipu para pelabur lain terutamanya yang masih baru dan tamak.

Jom berkenalan dengan Ivan Boesky yang merupakan pelabur yang sangat licik di Wall Street pada era 1980-an. Kisah Ivan Boesky ini telah diinspirasikan di dalam filem “Wall Street” sebagai Gordon Gekko dan filem tersebut telah berjaya memenangi beberapa anugerah.

Walaupun ramai yang membuat spekulasi siapa Gordon Gekko yang sebenar, kisah Ivan Boesky ini hampir menyamai kehidupan yang dilalui oleh Gordon Gekko dalam watak filem tersebut.

Siapa Ivan Boesky?

Ivan Boesky merupakan anak imigran yang berasal dari Rusia dan dilahirkan di Michigan pada tahun 1937. Beliau merupakan graduan dari Universiti Detroit dalam bidang undang-undang.

Permulaan kerjayanya adalah sebagai seorang kerani di sebuah syarikat di Michigan. Beliau kemudian telah berkahwin dengan anak perempuan seorang hartawan terkenal di Detroit yang mempunyai rangkaian hotel.

Selepas bapa mertuanya meninggal dunia, isterinya telah mewarisi harta kekayaan bapanya selepas perebutan dengan adik-beradik yang lain berakhir di mahkamah.

Ivan Boesky dan isterinya kemudian berpindah ke New York untuk membina kehidupan yang baru. Di sana, beliau bekerja sebagai penganalisis saham di L.F. Rothschild. Setelah memiliki pengalaman yang cukup di dalam pasaran saham, beliau tekad untuk menubuhkan syarikat pelaburan sahamnya yang sendiri.

Maka pada tahun 1975, lahirlah syarikat Ivan Boesky and Company. Beliau memulakan syarikat tersebut dengan menggunakan duit isterinya sebanyak USD700 ribu. Dari sinilah bermulanya kegiatan jenayah yang beliau mulakan.

Kegiatan Jenayah Yang Dilakukan Ivan Boesky

Di era 1980-an ketika Ronald Reagan menjadi presiden Amerika Syarikat, beliau telah membuat polisi di bawah pentadbirannya yang menggalakkan syarikat bergabung di antara satu sama atau membeli pesaing mereka. Ini telah memberi peluang kepada Ivan Boesky untuk melakukan jenayah terancang.

Kredit Gambar: CNBC

Di antara jenayah yang dilakukan oleh Ivan Boesky adalah melakukan arbitrage di mana mereka membeli saham syarikat yang bakal dijual  dengan jumlah yang sangat besar sebelum syarikat itu secara rasmi dijual kepada pihak ketiga. Secara umumnya, teknik ini tidak melanggar undang-undang jika dilakukan tanpa melibatkan orang dalam.

Dengan melakukan demikian, Ivan Boesky akan mendapat keuntungan di atas angin tanpa perlu melakukan kajian terhadap perniagaan yang syarikat tersebut lakukan. Beliau hanya perlu tahu senarai syarikat yang bakal dijual dan membeli saham dalam kuantiti yang besar.

Dengan berbuat demikian, beliau akan membeli pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi.

Disebabkan teknik yang digunakan tersebut memerlukan orang dalam di dalam sesebuah syarikat, maka di sinilah terjadinya Insider Trading.

Ivan Boesky berjaya melakukanya dan mendapat keuntungan yang luar biasa di dalam pasaran Wall Street. Kkemuncak kejayaannya iaitu pada pertengahan 1980-an, beliau dan isterinya mempunyai kekayaan sebanyak USD280 juta dan syarikatnya menguruskan wang sebanyak USD3 bilion.

Kejatuhan Ivan Boesky

Kredit Gambar: Business Insider

Bak kata pepatah, ‘sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua’. Pada tahun 1987, pihak SEC dapat megesan kegiatan Insider Trading yang dilakukan oleh Ivan Boesky.

Beliau didapati bersalah oleh Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat dan dikenakan denda sebanyak USD100 juta dan 3 tahun penjara. Beliau kemudiannya bersetuju untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk membongkar kegiatan haram yang berlaku dalam dunia Wall Street ini.

Hukuman penjaranya dipendekkan menjadi 22 bulan. Pihak mahkamah kemudiannya telah mengharamkan Ivan Boesky daripada terlibat dalam dunia saham sepanjang hayat beliau.

Sumber Rujukan:

Nak tahu lebih lanjut mengenai kisah ini, jemput baca Gordon Gekko (The King Of Wall Street): Tamak Itu Bagus.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur