Rumah Mana Patut Kita Beli, High Atau Low Density?

Bagi memilih rumah kediaman, ianya sangat subjektif dan berbeza mengikut pendapat masing masing. Selain daripada harga dan lokasi yang selalu dibincangkan, faktor kepadatan penduduk juga perlu diambil kira.

Kepadatan penduduk boleh dikira melalui pelbagai istilah:

 • Unit / ekar
 • Unit / tingkat
 • Unit / blok
 • Jumlah blok
 • Jumlah tingkat

Semua istilah ini akan diterjemahkan kepada betapa sunyi atau betapa sibuknya sesuatu pembangunan berstrata tersebut. Istilah ini juga tiada yang betul dan tiada juga yang salah mengenainya.

Ada yang kata 8 unit per tingkat dikira low density. Ada yang kata kurang dari 20 tingkat dikira low density.

Ada yang kata lebih daripada 2 blok dikira high density. Usah diendahkan apa orang kata kerana yang nak beli dan yang nak buat keputusan adalah kita, dan berikut merupakan kelebihan dan kekurangan pembangunan jenis strata high density dan low density.

Pembangunan Berstrata Low Density

Kredit Gambar: Booking.com

Kelebihan

 • Lebih selamat – Apabila kurangnya unit di dalam sesuatu pembangunan, kita dapat mengenali muka dan nama jiran dengan lebih mudah.

Semestinya, akan wujud suasana kejiranan yang lebih ramah. Seterusnya, mudah untuk mencurigai “unfamiliar faces” dan lebih selamat jika orang lain mengenali di antara satu sama lain.

 • Lagi senang naik harga – Bayangkan suasana yang mempunyai privasi yang tinggi, selesa dan tidak bising, adakah akan wujud banyak penduduk yang ingin berpindah bagi mendapatkan lebih ketenangan?

Semakin sikit unit, semakin tinggi permintaan, seterusnya lagi mudah untuk naik harga.

Kekurangan

 • Yuran Penyelenggaraan –  (“Maintenance”) yang lebih tinggi – Sifir mudah, jumlah kos penyelenggaraan bagi kolam renang bersaiz olimpik yang dikongsi oleh 100 unit dan 500 unit, yang manakah akan lebih mahal?

Sudah tentu yang lebih sedikit penduduknya. Namun, jika ramai yang culas, fasiliti tidak akan dapat diselenggara dengan baik.

 • Harga mahal – Cuba bandingkan pembangunan berstrata dengan RUMAHWip dan rumah rumah bantuan kerajaan yang lain, yang mana lebih murah dan bandingkan pula kepadatan penduduknya.

Pembangunan Berstrata High Density

Kredit Gambar: Instagram @xtrajossanggur

Kelebihan

 • Yuran Penyelenggaraan yang rendah – Kos yang tinggi bakal dikongsi oleh ramai penduduk seterusnya menyebabkan satu unit membayar sedikit sahaja.
 • Harga yang lebih murah

Kekurangan

 • Kongsi fasiliti dengan ramai orang – bagi mereka yang tidak suka ramai sangat mata yang memerhati ketika menggunakan fasiliti, kediaman high density mungkin bukan untuk anda.
 • Waktu menunggu lif – Terutamanya pada waktu puncak, pembangunan high density  akan menyebabkan anda menunggu lebih lama daripada kebiasaan.

Lebih lebih lagi jika blok tersebut mempunyai banyak unit per blok dan banyak unit per tingkat.

 • Penduduk minda kelas ketiga – Bukan niat saya untuk memukul rata tetapi, harga yang rendah akan menarik lebih ramai pembeli minda kelas ketiga seterusnya akan menyebabkan lebih tinggi peluang untuk fasiliti am disalah guna dan kotor.

Namun, bagi sesetengah kawasan contohnya Mont Kiara, harga jualan ditetapkan pada suatu harga yang hanya civilised people mampu bayar.

 • Masalah parkir dan pergerakan keluar masuk kereta.
 • Capital Appreciation lemah – Pada sesuatu masa akan terdapat penjual unit. Lagi tinggi jumlah unit, akan lebih ramai yang akan menjual unit.

Jadi, penjual akan berebut untuk melawan harga masing-masing melainkan unit mereka adalah unik seperti terdapat ekstra renovasi dan sebagainya.

 • Ramai buat investment, beware of foreigners. Bayangkan ada 100 unit serentak diiklankan untuk disewa, jika terdapat pemilik yang terdesak, pemilik tersebut perlu menurunkan sewa atau terpaksa menerima warga asing sebagai penyewa mereka.

  Jika kita ingin membeli hartanah jenis berstrata bagi tujuan duduk sendiri, ianya sangat subjektif.

Bergantung kepada diri kita sama ada mahukan kejiranan yang lebih sibuk atau lebih privasi.

Ya, ada premium daripada segi harga dan jumlah bayaran yuran penyelenggaraan yang lebih akan dikenakan.

Jika anda kita membeli hartanah jenis berstrata bagi tujuan pelaburan, sangat digalakkan untuk memilih yang kurang kepadatan penduduk. Ini kerana di pasaran sekunder, bagi sesebuah keluarga, mereka lebih memilih kediaman yang lebih tenang untuk didiami.

Jadi, akan ada lebih permintaan bagi hartanah jenis ini.

Selain itu, kita juga akan mempunyai persaingan yang lebih sedikit berbanding pembangunan strata yang mempunyai lebih penduduk.

Kediaman berstrata ini selalunya orang akan jadikan ianya sebagai kediaman bersifat sementara, mesti ramai daripada kita yang lebih menyukai landed daripada kediaman yang bertingkat-tingkat kan?

Pada masa hadapan, sama ada hartanah ini akan laku ianya juga akan berbalik kepada kebijaksanaan JMB atau badan pengurusan sesebuah pembangunan berstrata tersebut.

Jika, umur hartanah lebih daripada 10 tahun tapi diselenggara baik, tetap akan laku.

Secara amnya, jika saiz, fasiliti dan harganya sama, kebanyakan orang akan memilih low density development. Ke ada yang berfikiran sebaliknya?

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Transaksi Hartanah Dijangka Meningkat Pada 2023

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Meskipun berlaku ketidaktentuan selepas keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 diumumkan namun kestabilan yang dicapai susulan pelantikan Perdana Menteri Malaysia ke-10 akan memberi impak positif kepada pasaran hartanah komersial dan perindustrian pada 2023.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Irhamy Valuers International, Irhamy Ahmad berkata transaksi dijangka meningkat sejajar dengan keyakinan pelabur.

Beliau berkata prestasi ekonomi 2023 negara ini diunjurkan disokong oleh asas yang kukuh serta struktur ekonomi Malaysia yang pelbagai.

“Sokongan dasar yang berterusan akan meredakan kesan kenaikan kos sara hidup dan mengurangkan risiko penurunan yang berpunca daripada ketidaktentuan geopolitik yang berlanjutan di samping keadaan kewangan global yang semakin ketat,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Irhamy Valuers International merupakan sebahagian daripada syarikat  teknologi hartanah global, Juwai IQI.

Irhamy berkata sektor hartanah komersial, perindustrian dan logistik dijangkakan sibuk dalam jangka masa sederhana berdasarkan pertanyaan lebih tinggi yang diterima daripada sekor korporat.

Jumlah transaksi hartanah semua sektor meningkat 36 peratus pada separuh pertama 2022 manakala transaksi komersial dan perindustrian menyumbang 29.3 peratus kepada nilai transaksi keseluruhan, bersamaan kira-kira RM24.77 bilion.

Beliau berkata bilangan transaksi komersial meningkat dalam setiap julat harga, dengan jalur harga tertinggi menunjukkan kadar pertumbuhan tertinggi pada 54 peratus.

“Nilai transaksi pada separuh pertama 2022 adalah jauh lebih tinggi daripada paras sebelum pandemik berlaku, yang secara relatifnya kekal stabil pada 2018 dan 2019.

“Kami yakin nilai transaksi akan terus meningkat sehingga tahun 2023, tetapi lebih sederhana. Pertumbuhan akan kembali kepada keadaan yang jauh lebih sama dengan aliran sebelum ini disebabkan perbandingan asas yang lebih tinggi apabila kita melepasi angka yang sangat rendah pada 2020 dan 2021,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/transaksi-hartanah-dijangka-meningkat-pada-2023/