Rumah Mana Patut Kita Beli, High Atau Low Density?

Bagi memilih rumah kediaman, ianya sangat subjektif dan berbeza mengikut pendapat masing masing. Selain daripada harga dan lokasi yang selalu dibincangkan, faktor kepadatan penduduk juga perlu diambil kira.

Kepadatan penduduk boleh dikira melalui pelbagai istilah:

 • Unit / ekar
 • Unit / tingkat
 • Unit / blok
 • Jumlah blok
 • Jumlah tingkat

Semua istilah ini akan diterjemahkan kepada betapa sunyi atau betapa sibuknya sesuatu pembangunan berstrata tersebut. Istilah ini juga tiada yang betul dan tiada juga yang salah mengenainya.

Ada yang kata 8 unit per tingkat dikira low density. Ada yang kata kurang dari 20 tingkat dikira low density.

Ada yang kata lebih daripada 2 blok dikira high density. Usah diendahkan apa orang kata kerana yang nak beli dan yang nak buat keputusan adalah kita, dan berikut merupakan kelebihan dan kekurangan pembangunan jenis strata high density dan low density.

Pembangunan Berstrata Low Density

Kredit Gambar: Booking.com

Kelebihan

 • Lebih selamat – Apabila kurangnya unit di dalam sesuatu pembangunan, kita dapat mengenali muka dan nama jiran dengan lebih mudah.

Semestinya, akan wujud suasana kejiranan yang lebih ramah. Seterusnya, mudah untuk mencurigai “unfamiliar faces” dan lebih selamat jika orang lain mengenali di antara satu sama lain.

 • Lagi senang naik harga – Bayangkan suasana yang mempunyai privasi yang tinggi, selesa dan tidak bising, adakah akan wujud banyak penduduk yang ingin berpindah bagi mendapatkan lebih ketenangan?

Semakin sikit unit, semakin tinggi permintaan, seterusnya lagi mudah untuk naik harga.

Kekurangan

 • Yuran Penyelenggaraan –  (“Maintenance”) yang lebih tinggi – Sifir mudah, jumlah kos penyelenggaraan bagi kolam renang bersaiz olimpik yang dikongsi oleh 100 unit dan 500 unit, yang manakah akan lebih mahal?

Sudah tentu yang lebih sedikit penduduknya. Namun, jika ramai yang culas, fasiliti tidak akan dapat diselenggara dengan baik.

 • Harga mahal – Cuba bandingkan pembangunan berstrata dengan RUMAHWip dan rumah rumah bantuan kerajaan yang lain, yang mana lebih murah dan bandingkan pula kepadatan penduduknya.

Pembangunan Berstrata High Density

Kredit Gambar: Instagram @xtrajossanggur

Kelebihan

 • Yuran Penyelenggaraan yang rendah – Kos yang tinggi bakal dikongsi oleh ramai penduduk seterusnya menyebabkan satu unit membayar sedikit sahaja.
 • Harga yang lebih murah

Kekurangan

 • Kongsi fasiliti dengan ramai orang – bagi mereka yang tidak suka ramai sangat mata yang memerhati ketika menggunakan fasiliti, kediaman high density mungkin bukan untuk anda.
 • Waktu menunggu lif – Terutamanya pada waktu puncak, pembangunan high density  akan menyebabkan anda menunggu lebih lama daripada kebiasaan.

Lebih lebih lagi jika blok tersebut mempunyai banyak unit per blok dan banyak unit per tingkat.

 • Penduduk minda kelas ketiga – Bukan niat saya untuk memukul rata tetapi, harga yang rendah akan menarik lebih ramai pembeli minda kelas ketiga seterusnya akan menyebabkan lebih tinggi peluang untuk fasiliti am disalah guna dan kotor.

Namun, bagi sesetengah kawasan contohnya Mont Kiara, harga jualan ditetapkan pada suatu harga yang hanya civilised people mampu bayar.

 • Masalah parkir dan pergerakan keluar masuk kereta.
 • Capital Appreciation lemah – Pada sesuatu masa akan terdapat penjual unit. Lagi tinggi jumlah unit, akan lebih ramai yang akan menjual unit.

Jadi, penjual akan berebut untuk melawan harga masing-masing melainkan unit mereka adalah unik seperti terdapat ekstra renovasi dan sebagainya.

 • Ramai buat investment, beware of foreigners. Bayangkan ada 100 unit serentak diiklankan untuk disewa, jika terdapat pemilik yang terdesak, pemilik tersebut perlu menurunkan sewa atau terpaksa menerima warga asing sebagai penyewa mereka.

  Jika kita ingin membeli hartanah jenis berstrata bagi tujuan duduk sendiri, ianya sangat subjektif.

Bergantung kepada diri kita sama ada mahukan kejiranan yang lebih sibuk atau lebih privasi.

Ya, ada premium daripada segi harga dan jumlah bayaran yuran penyelenggaraan yang lebih akan dikenakan.

Jika anda kita membeli hartanah jenis berstrata bagi tujuan pelaburan, sangat digalakkan untuk memilih yang kurang kepadatan penduduk. Ini kerana di pasaran sekunder, bagi sesebuah keluarga, mereka lebih memilih kediaman yang lebih tenang untuk didiami.

Jadi, akan ada lebih permintaan bagi hartanah jenis ini.

Selain itu, kita juga akan mempunyai persaingan yang lebih sedikit berbanding pembangunan strata yang mempunyai lebih penduduk.

Kediaman berstrata ini selalunya orang akan jadikan ianya sebagai kediaman bersifat sementara, mesti ramai daripada kita yang lebih menyukai landed daripada kediaman yang bertingkat-tingkat kan?

Pada masa hadapan, sama ada hartanah ini akan laku ianya juga akan berbalik kepada kebijaksanaan JMB atau badan pengurusan sesebuah pembangunan berstrata tersebut.

Jika, umur hartanah lebih daripada 10 tahun tapi diselenggara baik, tetap akan laku.

Secara amnya, jika saiz, fasiliti dan harganya sama, kebanyakan orang akan memilih low density development. Ke ada yang berfikiran sebaliknya?

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Hartanah SoHo bermaksud Small Office Home Office, merupakan sebuah hartanah yang direka bentuk untuk menjadi kediaman dan pejabat.

SoHo hanya mempunyai kelengkapan asas seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan kebanyakan SoHo dibina tanpa dapur dan balkoni.

Baca : 6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Keluasannya adalah kurang daripada 500 kaki persegi dan wujud secara mendadak di pusat bandar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu

Ini berlaku gara-gara pengisytiharan Akta Hakmilik Strata pada 2013 untuk membina lebih banyak unit bersaiz kecil (500 kaki persegi) yang lebih mampu milik.

Sasaran utama pembeli unit kediaman SoHo adalah golongan muda yang baru berkahwin dan usahawan muda yang ingin menduduki hartanah di kawasan komersial berdekatan dengan :-

 • MRT/KTM/LRT
 • Pusat Beli Belah/Pasaraya
 • Lot Perniagaan Komersial
 • Akses Lebuhraya
 • Restoran Makanan Segera

Menjelang tahun 2017, permintaan terhadap hartanah SoHo meningkat khususnya dari SME dan startup yang semakin meningkat jumlahnya menerusi pelbagai program subsidi dan geran kerajaan menerusi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Data daripada NAPIC juga menunjukkan transaksi hartanah SoHo meningkat sebanyak 18% setiap tahun semenjak tahun 2013.

SoHo mencatatkan pemilikan sebanyak 3,437 unit pada tahun 2013 kepada 4,800 unit pada tahun 2017 dengan kebanyakan pembeli adalah individu / SME untuk pelaburan hartanah atau dijadikan kediaman dan pejabat.

Permintaan juga dijangka meningkat kepada unit terbaru di pasaran seperti:

Kenapa Permintaan SOHO Meningkat?

Kebanyakan SoHo hadir di pasaran dengan tanda harga di bawah RM500,000 dengan fasiliti seperti gimnasium, kolam renang, lot parkir dan sekuriti 24 jam.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Pemilik syarikat yang telah mengecilkan saiz syarikat dan memerlukan ruang yang lebih kecil akan memilih SoHo sebagai alternatif utama menggantikan co-working space kerana mempunyai kebebasan untuk bekerja lebih masa tanpa terikat dengan waktu operasi co-working space.

Memandangkan bayaran bulanan adalah lebih rendah, pemilik syarikat mempunyai bajet tambahan yang boleh difokuskan untuk aktiviti syarikat.

Dijangka 75% tenaga kerja golongan milennial di Malaysia menjelang tahun 2025 adalah usahawan gig yang sukakan fleksibiliti samada mereka mendapatkannya dengan menyewa/membeli SoHo atau menyewa meja di co-working space.

Faktor Luaran Yang Membantu Peningkatan Permintaan SOHO

Photo by Pixabay from Pexels

Semenjak tahun 2019 lagi Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) cuba menyelesaikan isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual.

Antara langkah popular adalah dengan mewujudkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang membolehkan pembeli rumah membeli tanpa kos tambahan duti setem, MOT, SPA.

Tawaran dari pemaju hartanah pada hari ini yang dilihat terdesak seperti menawarkan rebat, cashback dan diskaun pada amaun yang luar biasa juga bakal membantu peningkatkan permintaan SoHo di masa hadapan.

Jangan terkejut sekiranya anda mendapat pemaju hartanah hari ini bukan sahaja menawarkan deposit percuma, bahkan duit muka mampu dibayar secara ansuran sehingga 22 bulan dan ada pemaju yang menawarkan kabinet dan perabot secara percuma!

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jumlah hartanah SoHo yang dilelong pada tahun 2018 meningkat sebanyak 835 atau 255 unit berbanding 2017 dan ini bermakna secara purata terdapat 21 kes lelong SoHo setiap bulan.

Pada tahun 2019, hartanah RM300,000 hingga RM500,000 tidak terjual adalah sebanyak 7,883 unit dan hartanah lebih RM500,000 sebanyak 12,258 unit yaqni 40.9% daripada jumlah keseluruhan hartanah tidak terjual 2019.

Penawaran inventori dari pemaju juga telah menurun mendadak bermula tahun 2015 dan paling rendah adalah pada tahun 2019.

 • 2014 : 673,235 unit
 • 2015 : 568,951 unit
 • 2016 : 451,913 unit
 • 2017 : 448,199 unit
 • 2018 : 449,685 unit
 • Q3 2019 : 442,468 unit

Landskap Masa Hadapan Di Malaysia

Golongan milennial cenderung untuk menjadi usahawan berbanding bekerja 9-5 di pejabat kerana inginkan fleksibiliti dalam gaya hidup.

Golongan ini ini juga sanggup menangguhkan matlamat hidup yang konservatif seperti memiliki rumah dan berkeluarga dan.

Trend tinggal di co-living semakin mendapat tempat kerana penghuni berkongsi ruang hidup, minat dan nilai yang sama dan wujud di kawasan tumpuan bandar utama dengan penguasaan gig ekonomi yang lebih meluas.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Disebabkan harga rumah pada hari ini dilihat semakin tidak mampu milik, konsep co-living yang mengetengahkan konsep kolaboratif perkongsian ruang dan kemudahan yang menjimatkan wang kini semakin mendapat tempat.

Gaya hidup minimalis lebih cenderung kepada golongan milennial introvert yang lebih selesa berada di rumah berbanding keluar bersosial.

Golongan ini tidak sukakan komitmen dan lebih gemar berbelanja kepada pengalaman sebenar seperti bercuti, makan di restoran dan aktiviti sosial yang menyihatkan.

Kita boleh menjangkakan ketiga – tiga golongan ini lebih cenderung untuk menyewa SoHo kerana inginkan fleksibiliti, ruang yang minimalis dan akses kemudahan yang pelbagai.

Sebenarnya norma baharu dalam hartanah telah lama dibentuk dan golongan milennial dilihat cenderung membeli/menyewa SoHo berbanding rumah teres yang terletak di pinggir bandar.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Lebihan penawaran untuk SoHo boleh di selesaikan dengan sendirinya sekiranya stimulus yang dilancarkan Kerajaan terus konsisten sehingga isu lambakan hartanah ini selesai.

Ini bukanlah pengakhiran untuk ruangan pejabat kerana permintaan terhadap ruang pejabat di lot komersial akan tetap ada.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Hanya trend penyewaan pejabat kini sedikit berbeza dan orang awam inginkan nilai tambah yang mereka boleh dapatkan berbanding ruang pejabat yang lapang dan kosong.

Apa yang pasti, samada co-working space atau SoHo menjadi pilihan utama mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!