Jim Chanos ‘The Financial Puzzle Artist’ – Encyclopedia Of Short Seller

Beliau bernama James S. “Jim” Chanos atau lebih dikenali sebagai Jim Chanos. Dilahirkan pada 24 Disember 1957 dan merupakan pengasas dan pengarah kepada Kynikos Associates, sebuah firma Hedgefund di Amerika Syarikat.

Sedikit fakta tentang Kynikos Associates:

Merupakan syarikat Hedgefund yang memfokuskan sepenuhnya kepada Short-Selling. Telah ditubuhkan pada tahun 1985 oleh Jim Chanos dan ‘Cynic(κυνικός)’ membawa maksud ‘Selling’ dalam bahasa Greek. Ketika artikel ini ditulis, Asset Under Management (AUM) milik  Kynikos Associates adalah sebanyak $1,123,034,250. Main trilion dolar tu.

Di dalam dunia kewangan, hanya terdapat 3 firma yang memfokuskan kepada Short-seller sepenuhnya dan Kynikos adalah pelopor kepada pendekatan firma Hedgefund seperti ini.

Kehidupan Awal:

Beliau dilahirkan dalam keluarga yang berpindah randah yang berasal dari Greece. Keluarganya tinggal di Milwaukee dan mempunyai perniagaan pembersihan pakaian ataupun dobi. Beliau merupakan pemegang ijazah B.A dalam Economic & Political dari University of Yale pada tahun 1980.

Karier:

Beliau terlibat sebagai short-seller secara tidak sengaja. Ianya bermula apabila beliau mengambil position Short terhadap saham Baldwin United, pengeluar dan kilang piano yang beroperasi lebih daripada 100 tahun. Beliau terpanggil untuk melakukan short-selling terhadap Baldwin United setelah melihat terdapat aktiviti fraud dalam kewangan syarikat tersebut.

Di sinilah muncul idea utama beliau untuk melakukan short-selling terhadap saham. Beliau mengambil peluang dan kesempatan terhadap syarikat perniagaan yang bekerja di sebalik kegiatan aktiviti fraud.

Fakta ringkas, kejatuhan Baldwin Piano pada tahun 1981 sehingga tahun 1982 merupakan salah satu kejatuhan syarikat korporat yang paling teruk dalam sejarah kewangan di Amerika Syarikat ketika itu. Namun pada tahun 1985, beliau dipecat daripada firma Hedgefund tempat beliau bekerja, disebabkan mengalami kerugian besar hasil daripada short-selling analisis yang dilakukan beliau.

Tidak gentar dan mengalah, kemudiannya beliau memulakan karier baru, dengan menubuhkan firma syarikat Hedgefund beliau sendiri iaitu Kynikos Associates. Mengambil position Short terhadap Enron merupakan kejayaan terbesar yang pernah beliau catatkan.

Tahukah anda nilai keseluruhan kekayaan beliau pada tahun 2009 bertukar daripada $300 juta kepada $1.5 bilion? Kemudiannya pada tahun yang sama, beliau disingkirkan daripada senarai status US Forbes 400 kerana mengalami kerugian peribadi yang besar.

Dan tahukah anda George Soros yang digelar sebagai ‘The Man Who Broke The Bank of England’ juga merupakan salah seorang pelabur kepada Kynikos Associates? Mungkin ianya disebabkan falsafah pelaburan beliau iaitu ‘Buy First Investigate Later’.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM