Jim Chanos ‘The Financial Puzzle Artist’ – Encyclopedia Of Short Seller

Beliau bernama James S. “Jim” Chanos atau lebih dikenali sebagai Jim Chanos. Dilahirkan pada 24 Disember 1957 dan merupakan pengasas dan pengarah kepada Kynikos Associates, sebuah firma Hedgefund di Amerika Syarikat.

Sedikit fakta tentang Kynikos Associates:

Merupakan syarikat Hedgefund yang memfokuskan sepenuhnya kepada Short-Selling. Telah ditubuhkan pada tahun 1985 oleh Jim Chanos dan ‘Cynic(κυνικός)’ membawa maksud ‘Selling’ dalam bahasa Greek. Ketika artikel ini ditulis, Asset Under Management (AUM) milik  Kynikos Associates adalah sebanyak $1,123,034,250. Main trilion dolar tu.

Di dalam dunia kewangan, hanya terdapat 3 firma yang memfokuskan kepada Short-seller sepenuhnya dan Kynikos adalah pelopor kepada pendekatan firma Hedgefund seperti ini.

Kehidupan Awal:

Beliau dilahirkan dalam keluarga yang berpindah randah yang berasal dari Greece. Keluarganya tinggal di Milwaukee dan mempunyai perniagaan pembersihan pakaian ataupun dobi. Beliau merupakan pemegang ijazah B.A dalam Economic & Political dari University of Yale pada tahun 1980.

Karier:

Beliau terlibat sebagai short-seller secara tidak sengaja. Ianya bermula apabila beliau mengambil position Short terhadap saham Baldwin United, pengeluar dan kilang piano yang beroperasi lebih daripada 100 tahun. Beliau terpanggil untuk melakukan short-selling terhadap Baldwin United setelah melihat terdapat aktiviti fraud dalam kewangan syarikat tersebut.

Di sinilah muncul idea utama beliau untuk melakukan short-selling terhadap saham. Beliau mengambil peluang dan kesempatan terhadap syarikat perniagaan yang bekerja di sebalik kegiatan aktiviti fraud.

Fakta ringkas, kejatuhan Baldwin Piano pada tahun 1981 sehingga tahun 1982 merupakan salah satu kejatuhan syarikat korporat yang paling teruk dalam sejarah kewangan di Amerika Syarikat ketika itu. Namun pada tahun 1985, beliau dipecat daripada firma Hedgefund tempat beliau bekerja, disebabkan mengalami kerugian besar hasil daripada short-selling analisis yang dilakukan beliau.

Tidak gentar dan mengalah, kemudiannya beliau memulakan karier baru, dengan menubuhkan firma syarikat Hedgefund beliau sendiri iaitu Kynikos Associates. Mengambil position Short terhadap Enron merupakan kejayaan terbesar yang pernah beliau catatkan.

Tahukah anda nilai keseluruhan kekayaan beliau pada tahun 2009 bertukar daripada $300 juta kepada $1.5 bilion? Kemudiannya pada tahun yang sama, beliau disingkirkan daripada senarai status US Forbes 400 kerana mengalami kerugian peribadi yang besar.

Dan tahukah anda George Soros yang digelar sebagai ‘The Man Who Broke The Bank of England’ juga merupakan salah seorang pelabur kepada Kynikos Associates? Mungkin ianya disebabkan falsafah pelaburan beliau iaitu ‘Buy First Investigate Later’.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Perkara Yang Menjadikan Suamiku Paling Sweet di Dunia

Harap YB Khairy Jamaluddin tak marah kami guna gambar beliau sebagai gambar hiasan yang kami pinjam dari SARC Menswear.

Zaman sekarang memang kena sangat berhati-hati semasa memilih suami. Kaum perempuan tidak lagi terlalu memandang kepada dark, tall dan handsome kerana terdapat beberapa kriteria lebih penting yang perlu dipertimbangkan untuk memilih suami. Jadi jika sudah berumahtangga, pastinya anda mengimpikan Encik Suami untuk memiliki 5 perkara ini.

5 Perkara Yang Menjadikan Suamiku Paling Sweet

#1. Mempunyai pendapatan yang stabil

Sebagai seorang lelaki, mencari rezeki untuk keluarga adalah satu kewajipan. Setiap lelaki seharusnya mempersiapkan diri dengan mempunyai pendapatan yang tetap sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Bagi yang bekerja makan gaji boleh dikatakan stabil kerana memperolehi gaji bulanan yang tetap.

Bagaimana pula suami yang bekerja sendiri atau yang menjalankan perniagaan sendiri? Pastikan perniagaan stabil dan mempunyai modal pusingan yang mencukupi untuk tempoh setahun. Selain daripada itu, pastikan beliau tidak mempunyai hutang yang melebihi kadar kemampuan.

Bagi isteri yang lebih agresif, ajaklah Encik Suami semak CTOS dan CCRIS supaya mudah jika nak buat pembiayaan di Bank. Amalkan konsep tiada rahsia antara kita… InshaAllah kekal bahagia selama-lamanya.

#2. Mempunyai hartanah (rumah sendiri)

Tahu tak lelaki yang sudah memiliki rumah sendiri di awal usia adalah lelaki menjadi pilihan utama wanita-wanita di Malaysia?! Perempuan sangat suka kalau bakal suami dia dah ada rumah sebelum kahwin. Lepas kahwin, boleh terus duduk sama-sama.

Maklumlah kebanyakan pasangan biasanya memilih untuk membina rumahtangga tanpa melibatkan ibu bapa. Oleh itu, mereka memilih untuk tinggal berasingan berbanding bersama keluarga mertua dan ipar duai.

Lelaki, jika merancang untuk berkahwin, sila beli rumah cepat. Senang sikit hati bakal pak mertua nak beri green light. Boleh baca 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Jika Encik Suami kita belum cukup duit, boleh gunakan duit KWSP untuk pengeluaran membina / membeli rumah. Baca baca lebih terperinci di sini.

#3. Mempunyai kenderaan

Pakai Kereta Sekadar Berharga Setahun Gaji

Kenderaan adalah merupakan keperluan utama. Lelaki biasanya gemar menunggang motosikal kerana lebih mudah untuk bergerak. Adalah bonus juga bagi seseorang lelaki yang mempunyai motosikal dan juga kereta kerana kenderaan adalah keperluan utama sebuah keluarga.

Cukup sekadar kereta biasa-biasa, buat apa pakai kereta mewah tapi duduk rumah sewa, AMBOI…

Janganlah pentingkan kereta mewah sampai menyusahkan diri sendiri. Sebenarnya membeli kereta bukanlah satu pelaburan yang menguntungkan. Kereta pasti susut nilai dan jangan lupa kita juga perlu menanggung kos servis yang semakin tinggi. Baru je hutang bank selesai, kereta pula baru mula nak meragam.

#5. Mencarum Takaful

Kirakan berapa hutang dan belanja bulanan Encik Suami. Masukkan segala hutang seperti kereta, rumah, kad kredit, loan peribadi, loan ASB dan sebagainya. Sekiranya terjadi sesuatu musibah pada suami kita adakah kita sebagai isteri mampu menampung segala hutang suami tadi? Cukup ke duit kita? Bagaimana kalau isteri tak bekerja?

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud:

“Tinggalkan anak dan isteri dengan kesenangan lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta.” (Hadith riwayat Al-Bukhari)

Jadi kalau Encik Suami belum mencarum Takaful untuk diri sendiri bermakna suami anda belum cukup menyintai dan menyayangi anda. Suami yang sweet pasti telah bersedia dari awal untuk menghadapi segala kemungkinan di masa akan datang.

Kepada anda yang masih tak berapa nak faham konsep Takaful (insuran), boleh baca di sini.

Ada 5 Perkara Ini Pada Pasangan Anda, Memang Sangat Beruntung

Kalau kita lihat kepada kelima-lima perkara di atas, boleh dikatakan semuanya menjurus kepada kepentingan pelaburan.

Jika kira rujuk kepada Teori Maslow, seseorang memerlukan 5 perkara utama iaitu keperluan fisiologi, keselamatan, keperluan sosial, penghargaan diri dan kesempurnaan diri. Kita lihat 3 keperluan terawal iaitu fisiologi merujuk kepada tempat tinggal, makan minum dan pakaian, kemudian yang kedua adalah keselamatan dan yang ketiga ialah kasih sayang.

 

Suami yang sweet bukan suami yang romantik selalu. Suami yang sweet ialah suami yang sentiasa menguruskan kewangan diri dan keluarga dengan baik. Kalau calon suami perangai macam ni baguslah. Sebaiknya kongsikan artikel ini dekat dia.

Iklan

Tuan Haji Mohd Asri – Pemenang Anugerah Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

Tahniah diucapkan kepada mentor pelaburan saham Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad di atas kejayaan memenangi anugerah Social Influencer of the Year 2018 daripada Bursa Marketplace (sebahagian daripada Bursa Malaysia).

Anugerah tersebut telah disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Bursa Malaysia iaitu Datuk Seri Tajuddin Atan pada acara The Marketplace Fair @ Penang yang telah berlangsung pada 5 Januari 2019 yang lalu.

Beliau turut menjadi salah seorang daripada speaker pada acara tersebut yang turut dihadiri Menteri Kewangan Malaysia, YB Lim Guan Eng.

Mentor Pelaburan Saham #1 Malaysia

Ada yang masih belum kenal Tuan Haji Asri Ahmad daripada Asri Ahmad Academy, mentor pelaburan saham yang popular di Malaysia? Berikut sedikit info mengenai beliau:

Beliau telah melibatkan diri dalam bidang pelaburan saham di Bursa Malaysia lebih daripada 20 tahun dan merupakan pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal selama 15 tahun. Pada tahun 2016 beliau telah diiktiraf sebagai ikon (Social Influencer) BursaMarketPlace (sebahagian daripada Bursa Malaysia) dan segala perkongsian beliau adalah berkenaan pelaburan saham yang sah di sisi undang-undang.

Sepanjang 5 tahun ini, beliau telah berkongsi ilmu pelaburan saham kepada lebih 30,000 peserta di seluruh Malaysia.

Dulu-dulu memang susah nak jumpa dengan orang yang nak ajar pasal saham ni. Maklumlah bukan mudah nak ubah persepsi masyarakat kita. Mereka nampak yang negatif saja bila cerita bab pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Rebut Peluang Belajar Dengan Beliau

Beliau sering mengadakan seminar dan kursus bagi mereka yang berminat nak tahu lebih lanjut pasal pelaburan saham yang sah dan patuh Syariah ini. Dan yang terkini, kalau anda tak sempat nak belajar secara terus dengan Asri Ahmad Academy, kini anda boleh Belajar Saham Online Melalui Telefon Pintar Dengan Aplikasi LaburSaham.

Muat turun aplikasi LaburSaham hari ini juga dan belajar saham dengan telefon pintar di mana saja anda berada.

Untuk pengguna Android, muat turun di Google Play Store.

Untuk pengguna Apple pula, boleh muat turun di Apple App Store.

Tiada lagi alasan untuk tidak terlibat dengan pelaburan saham sebab tak tahu.

Lintas langsung dari The Marketplace Fair @ PenangAlhamdullillah… Majlis Penyampaian Anugerah Penghargaan sebagai Bursa Marketplace Social Influencer oleh YBhg Datuk Seri Tajuddin Atan, CEO Bursa Malaysia..Terima kasih Bursa Malaysia atas pengiktirafan yang diberi…#labursaham#labursyariah#asriahmadacademy#bursamalaysia#bursamarketplace

Posted by Mohd Asri on Sabtu, 5 Januari 2019

Iklan

[2020] Berapa Agaknya Gaji Pengarah Syarikat Top 30 Di Malaysia?

Dengar kata gaji pengarah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia ni tinggi-tinggi? Ada yang kata gaji mereka ni tinggi melampau dan tak masuk akal.

Untuk senarai ini, kita akan hanya beri tumpuan kepada syarikat-syarikat Top 30 Yang Tersenarai dalam FBM KLCI. Apa pula FBM KLCI ni?

FBM KLCI Sebagai Penanda Aras Bursa Malaysia

Sama seperti saham, FBM KLCI juga ada turun naiknya, tetapi kalau saham menggunakan harga untuk menilaikan saham tersebut – FBM KLCI pula menggunakan sistem mata (point).

Dan ianya terdiri daripada 30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia berdasarkan market capitalization mereka.

Nota:
Market Capitalization = Nilai sesuatu saham
Market Capitalization = Harga Saham x Jumlah Volume Saham

Senang cerita, 30 syarikat terbesar Bursa Malaysia bergabung maka terhasillah FBM KLCI.

30 Syarikat Terbesar Malaysia

Dah tau apa itu FMB KLCI, jom kita tengok senarai Top 30 berikut:

Setakat 12 Februari 2020

Mesti kenal syarikat-syarikat terkemuka di atas ni kan? Samada kita guna perkhidmatan yang mereka tawarkan, atau pernah beli barang keluaran mereka.

Sekarang dah tahu 30 syarikat terbesar Malaysia, jom kita tengok pula berapa gaji pengarah syarikat.

1. Gaji Pengarah Maybank

Sumber: Maybank Annual Report 2018 – Corporate (English)

Pendapatan Tertinggi: Datuk Abdul Farid Alias – RM9,599,293 setahun atau RM799,941 sebulan

2. Gaji Pengarah Tenaga Nasional Berhad (TNB)

Sumber: TNB Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Seri Ir. Azman bin Mohd – RM11,499,461 setahun atau RM958,288 sebulan

3. Gaji Pengarah Public Bank

Sumber: 2018 Public Bank Annual Report

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dato’ Sri Dr. Teh Hong Piow – RM42,389,000 setahun atau RM3,532,416 sebulan

4. Gaji Pengarah Petronas Chemicals

Sumber: ​Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Md Arif Mahmood – RM312,500 setahun atau RM26,041 sebulan

5. Gaji Pengarah CIMB

Sumber: CIMB 2018 Annual Report

Pendapatan Tertinggi: Tengku Dato’ Sri Zafrul bin Tengku Abdul Aziz – RM8,689,000 setahun atau RM724,083 sebulan

6. Gaji Pengarah IHH Healthcare

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Dr Tan See Leng – RM36,175,000 setahun atau RM3,014,583 sebulan

7. Gaji Pengarah Maxis

Sumber: Annual Report Year 2018

Pendapatan Tertinggi: Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda – RM537,891 setahun atau RM44,824 sebulan

8. Gaji Pengarah Axiata

Sumber: Integrated Annual Report 2018

Ahli Lembaga Pengarah Axiata mengumumkan bahawa mereka tidak akan mendedahkan nama pihak pengurusan kanan beserta dengan gaji yang mereka terima.

Sumber: Integrated Annual Report 2018

Yang didedahkan, Chairman (pengerusi) menerima bayaran sebanyak RM30,000 sebulan manakala Pengarah pula menerima RM20,000 sebulan.

9. Gaji Pengarah Sime Plantation

Sumber: SDP Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dato’ Seri Mohd Bakke Salleh – RM2,150,000 setahun atau RM179,167 sebulan

10. Gaji Pengarah MISC Berhad

Sumber: MISC Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Nasarudin Md Idris – RM474,260 setahun atau RM39,521 sebulan

11. Gaji Pengarah Hong Leong Bank

Sumber: Hong Leong Bank Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Mr Domenic Fuda – RM12,024,000 setahun atau RM1,002,000 sebulan

12. Gaji Pengarah Nestle

Sumber: Nestle Corporate Governance and Financial Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Alois Hofbauer – RM6,145,965 setahun atau RM512,163 sebulan

13. Gaji Pengarah Digi

Sumber: Annual Report Year 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Saw Choo Boon – RM279,399 setahun atau RM23,283 sebulan

14. Gaji Pengarah Petronas Gas

Sumber: PGB Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Mohd Anuar Taib – RM309,000 setahun atau RM25,750 sebulan

15. Gaji Pengarah IOI Corporation

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Dato’ Lee Yeow Chor – RM15,608,000 setahun atau RM1,300,667 sebulan

16. Gaji Pengarah PPB Group

Sumber: PPB Group Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Lim Soon Huat – RM3,404,000 setahun atau RM283,667 sebulan

17. Gaji Pengarah KL Kepong Berhad

Sumber: KL Kepong Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dato’ Seri Lee Oi Hian – RM8,711,000 setahun atau RM725,917 sebulan

18. Gaji Pengarah Hap Seng Consolidated

Sumber: Corporate Governance Report 2018

Hap Seng juga tidak mendedahkan berapa pendapatan yang diterima oleh ahli lembaga pengarah mereka.

Namun jika kita ambil purata pendapatan lima orang pengurusan syarikat iaitu RM14,446,236 setahun, maka seorang akan memperolehi pendapatan RM2,889,247 setahun atau RM240,770 sebulan.

19. Gaji Pengarah RHB Bank

Sumber: Annual Report 2018 – Financial Section

Pendapatan Tertinggi: Dato’ Khairussaleh Ramli – RM4,506,000 setahun atau RM375,500 sebulan

20. Gaji Pengarah Petronas Dagangan

Sumber: Integrated Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik siapa yang memperolehi pendapatan tertinggi, sekadar kita tahu Pengerusi mendapat bayaran sebanyak RM24,000 sebulan, manakala Ahli Lembaga Pengarah yang lain mendapat RM12,000 sebulan.

21. Gaji Pengarah Genting Berhad

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Lim Kok Thay – RM183,070,000 setahun atau RM15,255,833 sebulan

22. Gaji Pengarah Hartalega

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Kuan Mun Leong – RM2,067,557 setahun atau RM172,296 sebulan

23. Gaji Pengarah Press Metal

Sumber: Press Metal Aluminium Holdings Berhad – CG Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Koon Poh Ming – RM2,100,000 setahun atau RM175,000 sebulan

24. Gaji Pengarah Dialog Group

Sumber: Dialog Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dr Ngau Boon Keat – RM9,362,000 setahun atau RM780,167 sebulan

25. Gaji Pengarah Hong Leong Financial Group

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Mr Tan Kong Khoon – RM12,047,000 setahun atau RM1,003,917 sebulan

26. Gaji Pengarah Genting Malaysia

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Lim Kok Thay – RM93,516,000 setahun atau RM7,793,000 sebulan

27. Gaji Pengarah Sime Darby

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Jeffri Salim Davidson – RM2,887,000 setahun atau RM240,583 sebulan

28. Gaji Pengarah Top Glove Corporation

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dr Lim Wee Chai – RM3,524,014 setahun atau RM293,668 sebulan

29. Gaji Pengarah AmBank Group

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Azman Hashim – RM2,479,000 setahun atau RM206,583 sebulan

30. Gaji Pengarah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB)

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Rosli Abdullan – RM432,696 setahun atau RM36,058 sebulan

Pengarah Dengan Gaji Tahunan Tertinggi

1. Genting Berhad: Tan Sri Lim Kok Thay – RM183,070,000 setahun atau RM15,255,833 sebulan

2. Genting Malaysia: Tan Sri Lim Kok Thay – RM93,516,000 setahun atau RM7,793,000 sebulan

3. IHH Healthcare: Dr Tan See Leng – RM36,175,000 setahun atau RM3,014,583 sebulan

Pengarah Dengan Gaji Tahunan Terendah

1. Digi: Tan Sri Saw Choo Boon – RM279,399 setahun atau RM23,283 sebulan

2. Petronas Gas: Datuk Mohd Anuar Taib – RM309,000 setahun atau RM25,750 sebulan

3. Petronas Chemicals: Datuk Md Arif Mahmood – RM312,500 setahun atau RM26,041 sebulan

With great money comes great responsibility. Harapnya mereka yang bergaji besar sebegini tiada yang bermasalah dengan pihak LHDN.

Iklan

Ambil Tahu 12 Perkara ini Sebelum Nak Melabur Saham KLCC Stapled Group

Tersenarai pada 9 Mei 2013, KLCC Stapled Group (KLCCSS) merupakan ‘stapled securities’ yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Ia menjana pendapatan yang stabil daripada hartanah-hartanah terkenal di kawasan Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Kini, nilai hartanah kepunyaan KLCCSS mencecah RM15.7 bilion, meletakkan KLCCSS sebagai REIT yang terbesar di Malaysia.

Di sini, saya ingin memberi ‘update’ prestasi kewangan KLCCSS dan menilainya secara objektif dengan penggunaan metrik penilaian. Jom kita lihat 12 perkara yang anda perlu tahu tentang KLCCSS sebelum nak melabur ke dalamnya.

Prestasi Segmen

1. Pejabat

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM595.9 juta daripada segmen pejabat yang mempunyai hartanah-hartanah seperti berikut: PETRONAS Twin Towers, Menara 3 PETRONAS, Menara ExxonMobil, Menara Dayabumi dan 33% saham pada Menara Maxis. Di sini, dari pandangan jauh, segmen ini telah mengekalkan perolehannya pada RM148 – RM150 juta sejak tersenarai di dalam Bursa Malaysia.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

2. Runcit / Retail

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM496.0 juta daripada segmen retail, yang terdiri daripada Suria KLCC dan retail podium di Menara 3 PETRONAS. Dari pandangan jauh, segmen ini telah mencapai peningkatan perolehan secara stabil sebanyakRM110 – RM120 juta setiap suku tahunan pada tahun 2013 – 2014 kepada sebanyak RM120 – RM125 juta setiap suku tahunan yang terkini.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

3. Hotel

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM 174.9 juta daripada Mandarin Oriental Kuala Lumpur (MOKL). Daripada pandangan jauh, ia telah mengekalkan perolehannya dalam lingkungan RM30 – RM50 juta setiap suku tahunan sepanjang tempoh 5 tahun yang lepas.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

4. Khidmat Pengurusan Hartanah

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM199.1 juta daripada khidmat pengurusan hartanah dan ‘car park’ dalam hartanah yang disebutkan atas. Segmen ini telah mencapai peningkatan daripada segi perolehan secara stabil sebanyak RM50 juta setiap suku tahunan sejak ia tersenarai dalam Bursa Malaysia sejak Mei 2013.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

Pencapaian Keseluruhan

5. Keuntungan

Oleh yang demikian, KLCCSS telah menjanakan perolehan sebanyak RM1.39 bilion sepanjang 12 bulan yang lalu. Daripada jumlah tersebut, ia telah mendapat distributable income sebanyak RM698.3 juta.

Maka, KLCCSS kini masih berjaya mengekalkan pertumbuhan perolehan dan keuntungan dengan perlahan dan stabil sejak tahun 2013. Sepanjang 12 bulan lepas, Distribution Per Unit (DPU) yang diisytiharkan oleh KLCCSS adalah 36.45 sen.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

6. Penyata Imbangan

Pada 30 September 2018, KLCCSS mempunyai sebanyak RM2.27 bilion dalam total borrowings. Maka, gearing ratio-nya ialah 17.3%. Kini, ratio ini adalah di antara yang terendah jika dibandingkan dengan REIT yang tersenarai dalam Bursa Malaysia.

Purata kos hutang ialah 4.59%  setiap tahun. 84% daripada total borrowings-nya dikenakan kadar faedah yang tetap. Maka, risiko peningkatan kadar faedah daripada kenaikan interest rate oleh Bank Negara Malaysia adalah lebih rendah bagi KLCCSS, jika ia dibandingkan dengan REIT yang mempunyai lebih banyak hutang yang dikenakan kadar faedah secara ‘floating rate’.

Perkembangan Terkini

7. Workplace for Tomorrow (WFT)

Sejak tahun 2017, KLCCSS telah bekerjasama dengan PETRONAS untuk mengubah suai ruang pejabatnya dengan mengamalkan konsep WFT. WFT ialah satu inisiatif untuk bina ruang pekerjaan yang selesa, moden, dan produktif untuk pekerja PETRONAS.

Kini, projek WFT telah mencapai sebanyak 45% keselesaian dan ia dijangka disiapkan sepenuhnya pada tahun 2020.

8. Penyewa Terbaru di Q3 2018

Suria KLCC akan menjana pendapatan baru daripada penyewa bermutu tinggi yang baru seperti Acme Bar & Coffee, Dotty’s, B& by Boost, APM Monaco, Michael Kos, Delirium dan Cigar Malaysia. Selain daripada itu, penyewa seperti Gucci, Puma, Furla, dan Mothercare kini tengah ubahsuai ruang kedai mereka untuk menambah baik ‘shopping experience’ di kalangan pengunjung yang datang ke kedai mereka di Suria KLCC.

9. Pengubahsuaian Mandarin Oriental (MOKL)

Pada suku ketiga 2018, pengubahsuaian untuk menambah baik segelintir bilik di MOKL telah selesai. Kini, MOKL mula beroperasi dengan full-room inventory.

10. Tarikh Luput Lease Agreement

Pada masa hadapan, KLCCSS akan menjana pendapatan stabil daripada triple net lease agreements yang tersebut:

No. Hartanah Penyewa Tarikh Peluputan
1 PETRONAS Twin Tower Petroliam Nasional Bhd 30 September 2027
2 Menara 3 PETRONAS Petroliam Nasional Bhd 14 Disember 2026
 

 

 

3

 

 

 

Menara ExxonMobil

ExxonMobil Exploration & Production Malaysia Inc

 

Petroliam Nasional Bhd

 

 

 

31 Januari 2035

4 Menara Dayabumi Petroliam Nasional Bhd 31 Disember 2031
 

 

 

 

5

 

 

 

 

Menara Maxis

Impian Klasik Sdn Bhd

 

Tanjung City Centre Property Management Sdn Bhd

 

 

 

 

1 Jun 2028

Sumber: Laporan Tahunan 2017 KLCCSS

Penilaian Saham

Pada 9 Januari 2019, harga saham KLCCSS ialah RM 7.81 seunit. Maka:

11. P/B Ratio

Pada 30 September 2018, KLCCSS mempunyai sejumlah RM 7.24 dalam aset bersih seunit. P/B Ratio terkini-nya adalah 1.08, dekat dengan P/B Ratio yang berpurata 1.06 dari tahun 2013 ke tahun 2017.

12. Kadar Dividen

Di Nota 5, saya mendapati bahawa KLCCSS telah mengisytiharkan DPU sebanyak 36.45 sen pada 12 bulan yang lalu. Maka, kadar dividen yang kasar ialah 4.67% setiap tahun, serupa dengan 4.67% iaitu purata kadar dividen kasar dari tahun 2013 ke tahun 2017.

Untuk pelabur individu di Malaysia, kita akan menerima DPU bersih setelah DPU kasar yang telah diisytiharkan ditolak bayaran 10% withholding tax kepada LHDN. Maka, DPU bersih ialah 32.81 sen dan kadar dividen bersih iaitu sebanyak 4.20% setiap tahun.

Sudut Pandangan

Secara kesimpulan, KLCCSS telah memberikan kestabilan daripada segi keuntungan kepada pemegang saham sejak tersenarai dalam Bursa Malaysia sejak daripada Mei 2013 lagi.

Ini adalah hasil daripada sumbangan terutamanya daripada lease agreements bagi hartanah segmen pejabat yang bersifat jangka panjang, dan peningkatan secara stabil daripada segmen retail dan perkhidmatan pengurusan hartanah.

Oleh itu, keuntungan stabil telah menyebabkan kestabilan harga unit KLCCSS.

Sumber: Yahoo! Finance

Saya berpendapat bahawa pelaburan KLCCSS bukan sesuai untuk semua pelabur, terutamanya pelabur yang ingin mencapai pertumbuhan modal. Ini adalah kerana KLCCSS tidak aktif dalam pembelian hartanah baru untuk menambah portfolio mereka pada masa hadapan.

Soalan: ‘Beli atau tak beli KLCCSS?’

Jawapan: ‘Ini bergantung kepada sebab anda ingin melabur saham. Jika mementingkan kestabilan keuntungan, KLCCSS boleh dipertimbangkan. Tetapi, jika anda inginkan pertumbuhan modal, mungkin KLCCSS bukanlah saham yang sesuai untuk anda.’

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth PersonValue Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Artikel ini pada asalnya telah diterbitkan di dalam Bahasa Inggeris di The Fifth Person.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!