Jim Chanos ‘The Financial Puzzle Artist’ – Encyclopedia Of Short Seller

Beliau bernama James S. “Jim” Chanos atau lebih dikenali sebagai Jim Chanos. Dilahirkan pada 24 Disember 1957 dan merupakan pengasas dan pengarah kepada Kynikos Associates, sebuah firma Hedgefund di Amerika Syarikat.

Sedikit fakta tentang Kynikos Associates:

Merupakan syarikat Hedgefund yang memfokuskan sepenuhnya kepada Short-Selling. Telah ditubuhkan pada tahun 1985 oleh Jim Chanos dan ‘Cynic(κυνικός)’ membawa maksud ‘Selling’ dalam bahasa Greek. Ketika artikel ini ditulis, Asset Under Management (AUM) milik  Kynikos Associates adalah sebanyak $1,123,034,250. Main trilion dolar tu.

Di dalam dunia kewangan, hanya terdapat 3 firma yang memfokuskan kepada Short-seller sepenuhnya dan Kynikos adalah pelopor kepada pendekatan firma Hedgefund seperti ini.

Kehidupan Awal:

Beliau dilahirkan dalam keluarga yang berpindah randah yang berasal dari Greece. Keluarganya tinggal di Milwaukee dan mempunyai perniagaan pembersihan pakaian ataupun dobi. Beliau merupakan pemegang ijazah B.A dalam Economic & Political dari University of Yale pada tahun 1980.

Karier:

Beliau terlibat sebagai short-seller secara tidak sengaja. Ianya bermula apabila beliau mengambil position Short terhadap saham Baldwin United, pengeluar dan kilang piano yang beroperasi lebih daripada 100 tahun. Beliau terpanggil untuk melakukan short-selling terhadap Baldwin United setelah melihat terdapat aktiviti fraud dalam kewangan syarikat tersebut.

Di sinilah muncul idea utama beliau untuk melakukan short-selling terhadap saham. Beliau mengambil peluang dan kesempatan terhadap syarikat perniagaan yang bekerja di sebalik kegiatan aktiviti fraud.

Fakta ringkas, kejatuhan Baldwin Piano pada tahun 1981 sehingga tahun 1982 merupakan salah satu kejatuhan syarikat korporat yang paling teruk dalam sejarah kewangan di Amerika Syarikat ketika itu. Namun pada tahun 1985, beliau dipecat daripada firma Hedgefund tempat beliau bekerja, disebabkan mengalami kerugian besar hasil daripada short-selling analisis yang dilakukan beliau.

Tidak gentar dan mengalah, kemudiannya beliau memulakan karier baru, dengan menubuhkan firma syarikat Hedgefund beliau sendiri iaitu Kynikos Associates. Mengambil position Short terhadap Enron merupakan kejayaan terbesar yang pernah beliau catatkan.

Tahukah anda nilai keseluruhan kekayaan beliau pada tahun 2009 bertukar daripada $300 juta kepada $1.5 bilion? Kemudiannya pada tahun yang sama, beliau disingkirkan daripada senarai status US Forbes 400 kerana mengalami kerugian peribadi yang besar.

Dan tahukah anda George Soros yang digelar sebagai ‘The Man Who Broke The Bank of England’ juga merupakan salah seorang pelabur kepada Kynikos Associates? Mungkin ianya disebabkan falsafah pelaburan beliau iaitu ‘Buy First Investigate Later’.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Amazon Vs Alibaba, Apakah Perbezaan Dan Persamaan Mereka?

Tidak dinafikan, perniagaan online sekarang merupakan pilihan orang ramai ketika tersebarnya virus Covid-19 yang menyerang dunia. Sebelum ini, perniagaan e-commerce merupakan pilihan orang ramai kerana barangan yang ditawarkan adalah lebih murah berbanding dengan harga pasaran.

Kini, e-commerce menjadi pilihan ramai kerana kekangan akibat Covid-19 ini.

Menyebut tentang perniagaan e-commerce ini, kita tidak boleh menafikan dua pemain utama yang menguasai perniagaan e-commerce dunia iaitu Amazon dan Alibaba. Kedua-dua syarikat ini telah menguasai hampir keseluruhan pasaran e-commerce dunia pada hari ini.

Walaupun syarikat ini di dalam bidang yang sama, jika kita meneliti dengan terperinci, sebenarnya kedua model perniagaan yang dilakukan oleh dua syarikat ini sangat berbeza.

Mari kita lihat bagaimana persamaan dan perbezaan  di antara model perniagaan kedua syarikat ini dijalankan dan bagaimana syarikat ini berjaya dengan model perniagaan yang dipilih mereka. Pertama, mari kita lihat bagaimana model perniagaan yang dilakukan oleh Amazon.

Syarikat ini menggunakan model perniagaan yang mana penjual perlu menjual produk mereka melalui platform Amazon dan penghantaran produk tersebut adalah melalui Amazon.

Amazon yang memfokuskan kepada penghantaran yang cukup efektif bagi memberi kepuasan semaksimum mungkin kepada pelanggan mereka. Model perniagaan ini menjadikan Amazon memerlukan gudang untuk menyimpan barangan mereka sebelum sampai kepada pelanggan mereka.

Amazon mengawal logistik dan menjadikan penghantaran barangan jualan mereka begitu pantas berbanding dengan pesaingnya yang lain.

Berbeza dengan Alibaba yang tidak mempunyai gudang kerana Alibaba hanya menyediakan platform yang menghubungkan antara penjual dan juga pembeli tanpa melibatkan sebarang urusan logistik.

Apa yang menjadikan Alibaba begitu unik adalah, ramai peniaga kecil menggunakan platform yang dibangunkan oleh Alibaba untuk memasarkan produk mereka. Alibaba hanya menjadi orang tengah di dalam urusan jual beli tersebut.

Alibaba menpunyai dua platform yang mana mensasarkan kepada golongan pelanggan yang berbeza. Platform pertama yang diperkenalkan oleh Alibaba adalah Taobao.

Pada asalnya, platform ini diwujudkan untuk bersaing dengan e-Bay pada awal melinium yang mana cuba menguasai pasaran China ketika itu. Selain Taobao, Alibaba juga mempunyai satu lagi platform yang dikhususkan untuk jenama terkenal untuk berniaga di dalam ekosistem mereka yang diberi nama Tmall.

Banyak jenama terkenal yang menggunakan Tmall seperti Nike, Hugo Boss, Zara dan sebagainya.

Selain perbezaan itu, mari kita lihat apakah persamaan yang dimiliki oleh dua gergasi syarikat ini. Syarikat ini mempunyai satu persamaan di dalam e-commerce yang mana mereka mengawal data pelanggan.

Data ini tadi akan digunakan untuk melihat corak pembelian dari pelanggan.

Dari segi data pelanggan, Amazon lebih terkedepan dalam mengumpul data pelanggan kerana mengawal proses customer service. Pihak penjual hanya menjual produk mereka melalui Amazon sahaja.

Alibaba pula tidak memegang data pelanggan mereka secara terperinci kerana urusan customer service ini adalah diantara penjual dan pelanggan sahaja tetapi secara umum Alibaba akan mengambil maklumat  produk yang mana menjadi pilihan para pelanggan mereka.

Iklan akan disediakan kepada peniaga yang ingin membuat kedai online mereka lebih terkedepan berbanding dengan peniaga yang lain.

Persamaan lain adalah keduanya melabur dalam sektor teknologi – Alibaba Cloud dan Amazon Web Services.

Kini, kedua-duanya giat melakukan pelaburan untuk menambah penguasaan dalam dunia e-commerce. Amazon yang telah mencapai taraf trilion dollar company manakala Alibaba hanya separuh daripada Amazon dari segi market capitalization.

Sumber Rujukan:

Iklan

Richard Dennis Mengembangkan Modal $1,600 USD Kepada $200 Juta USD Dalam 10 Tahun

Richard Dennis dilahirkan di Chicago pada Januari 1949 merupakan seorang pedagang komoditi tersohor yang diberi nama jolokan “Prince of the Pit’. Beliau memulakan kerjaya dalam bidang trading seawal umur 17 tahun dengan menjadi ‘order runner’ di Chicago Mercantile Exchange (CME). Beberapa tahun kemudian beliau mula melakukan aktiviti trading untuk dirinya sendiri di Mid America Commodity Exchange melalui mini kontrak.

Pada ketika itu, umur minima untuk menjadi trader komoditi ialah 21 tahun. Disebabkan Dennis masih lagi dibawah umur jadi beliau mengupah ayahnya untuk menjalankan aktiviti trading sementara Dennis bertindak sebagai order runner untuk dirinya sendiri. Walaupun sibuk dengan kerjaya trading, Dennis masih sempat melanjutkan pelajaran dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Falsafah di Univerisiti DePaul. Setelah tamat pengajian, beliau turut ditawarkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di peringkat Sarjana dari Universiti Tulane.

Tekad Untuk Berjaya Dalam Trading

Dennis menolak tawaran sambung belajar tersebut setelah menyedari beliau lebih berminat untuk meneruskan kerjaya dalam bidang trading. Pada tahun 1970 ketika berumur 23 tahun, beliau meminjam $1,600 dari keluarganya sebagai modal permulaan. Sebanyak $1,200 digunakan untuk bayaran bagi mendapatkan lesen berdagang di Mid America Commodity Exchange.

Berbekalkan baki $400 dari wang pinjaman itulah beliau mulakan aktiviti dagangan. Dalam tempoh tiga tahun, modal beliau berjaya dikembangkan ke $100,000. Pada tahun 1974, beliau berjaya mencatat keuntungan besar sebanyak $500,000 melalui perdagangan komoditi soya.

26 Tahun Dah Bergelar Jutawan Komoditi Trading

Ketika Dennis berumur 26 tahun, beliau telah berjaya menjadi jutawan melalui komoditi trading. Kemuncak kejayaan beliau ialah apabila beliau berjaya menggandakan keuntungannya kepada $200 Juta dalam tempoh 10 tahun.

Pada satu ketika, Dennis dan kawannya yang juga seorang pedagang komoditi William Eckhardt, berdebat mengenai apa yang diperlukan untuk berjaya dalam trading. Richard Dennis percaya bahawa kejayaan dalam trading boleh diajar kepada sesiapa sahaja. Eckhardt tidak fikir begitu. Eckhard percaya bahawa Dennis mempunyai keistimewaan yang membolehkannya untung dari trading.

Bagi membuktikan bahawa kejayaan dalam bidang trading boleh dilatih jika seseorang benar-benar komited untuk belajar mengenainya, beliau telah melakukan satu eksperimen dengan merekrut seramai 21 orang lelaki dan 2 orang wanita untuk dilatih dalam bidang trading. Mereka telah dibahagikan kepada dua kelompok kumpulan. Kumpulan pertama memulakan latihan pada Disember 1983 manakala kumpulan seterusnya dilatih pada Disember 1984.

Protege Beliau Pun Sangat Berjaya

Kredit Gambar: Turtle Trader

Tempoh pengajaran dalam sekitar 2 minggu sahaja dimana para pelatih diajar mengenai trend following, matawang dan pasaran bond juga trading system yang beliau praktikkan sebelum ini sehingga berja membuat keuntungan berlipat kali ganda. Setiap seorang pelatih beliau diberikan modal sebanyak $1 juta untuk mereka uruskan. Dipendekkan cerita, setelah eskperimen ini berakhir 5 tahun kemudian, para pelatih beliau membuat keuntungan keseluruhan sebanyak $175 juta.

Disebakan rekod kejayannya, beliau diberi kepercayaan oleh beberapa individu kaya untuk menguruskan aset persendirian mereka. Langit tak sentiasa cerah. Ketika market crash Black Monday 1987, Dennis dilaporkan mengalami kerugian berpuluh juta. Beliau cuba untuk bangkit dan mendapatkan semula modal yang telah hangus, namun tidak berjaya.

Setelah beberapa tahun mencuba, beliau akhirnya nekad untuk berubah arah dalam arena politik. Beliau merupakan pengasas kepada Roosevelt Center for American Policy Studies, iaitu sebuah badan pemikir politik. Beliau juga dilaporkan banyak menaja ahli politik Demokrat di Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Tahun 1983 Dah Mula Pakai Sistem Untuk Trade

Bagi mereka yang dah tahu pasal Turtle Trading ni, memang terbaik. Tapi tahukah anda ada lagi kaedah yang terbaik iaitu dengan menggunakan Algorithm Trading? Nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk Pengenalan Kepada Perdagangan Algoritma (Algorithm Trading).

Nak belajar dengan lebih mendalam, boleh ikuti kelas berikut yang dianjurkan oleh Tuan Firdaus Majid yang merupakan TImbalan Presiden bagi Malaysian Association of Technical Analysts (MATA). Malaysia baru nak berjinak-jinak dengan penggunaan sistem untuk berdagang.

Kalau nak tahu lebih mendalam tentang Perdagangan Algoritma ini, boleh bersama-sama dengan beliau untuk mendapat hands-on experience dan bagaimana ianya boleh membantu kita sebagai seorang pelabur – tidak kira trader mahu pun investor.

Apa yang akan dirungkaikan pada hari tersebut:

Objektif Anda sebagai “Traders” dan “Investors”

  • “Boleh Rempit Tak?”
  • “Boleh Hold Berapa Lama?”
  • “Nak Hold untuk 3 bulan?”
  • Definisi Linggo Trader
  • Rempit
  • Intraday
  • T4
  • Swing
  • Long Term

Teknik yang akan dikaji:

  • Prestasi Sistem Dagangan Legenda “Turtle” di Bursa Malaysia
  • Signal Asas Turtle Trading
  • Analisis UNTUNG RUGI Sistem Turtle
  • Menilai KESTABILAN Sistem Turtle

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2018

Bulan Mac 2018 kita dapat lihat yang Indeks FBMKLCI bermula dengan lemah berikutan kejatuhan pada bulan Februari, tetapi telah rebound semula pada akhir bulan.

Ini berikutan ‘perang’ kerajaan Amerika Syarikat dan China berkenaan isu tarif yang sangat hangat sehingga memberikan kesan negatif kepada hampir seluruh dunia.

Indeks FBMKLCI 1 Mac 2018: 1,860.86 Mata

Indeks FBMKLCI 5 Mac 2018: 1,837.90 Mata

Indeks FBMKLCI 5 Mac 2018 Paras Terendah Bulan Mac: 1,834.66 Mata

Indeks FBMKLCI 30 Mac 2018: 1,863.46 Mata

Kenaikan Sebulan: 2.6 Mata atau 0.14%

Kalau bulan Februari tempoh hari katanya akan berlaku Chinese New Year rally, namun ianya tak menjadi kenyataan.

Gendang pilihanraya yang semakin dirasa diharapkan dapat melonjakkan pasaran di Bursa Malaysia, juga seperti belum kelihatan bahangnya.

Tanpa sebarang petunjuk jelas terhadap hala tuju pasaran saham, jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Bulan Mac 2018.

Sumber: Screener iSaham

Sumber: Bursa Marketplace

2. Nexgram Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pansar Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

4. Ire-Tex Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

5. Asdion Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. Brahims Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Eastland Equity

Sumber: Bursa Marketplace

8. Edaran Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. K-Star Sports Limited

Sumber: Bursa Marketplace

10. Nestle (M) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

 

Mac 2018 Bulan Yang Tidak Menentu

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Bulan Mac 2018 menunjukkan bahawa walaupun pasaran saham tidak mempunyai hala tuju yang jelas, masih boleh buat duit tetapi kena lebih berhati-hati.

Kalau kita tengok pada senarai tersebut juga, 8 saham adalah di bawah paras RM1 dan banyak juga dalam kategori Super Penny.

Mac juga menyaksikan tiga perkara yang pelik berlaku:

  • Pansar yang telah pun tersenarai di tempat nombor dua bulan lepas dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Februari 2018, kali ni berada di kedudukan nombor tiga pula untuk Mac – sesuatu yang amat jarang berlaku
  • Brahims yang tersenarai di tempat keempat bulan lepas dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Febuari 2018, tiba-tiba bulan ni berada di tempat keenam paling untung – membuat reversal yang hebat
  • Nestle yang merupakan saham termahal di Bursa Malaysia, juga boleh masuk dalam senarai bulan ini – siapa kata saham mahal tak boleh untung banyak?

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Kenali 4 Pemuda Hebat Yang Tersenarai Dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’

Sekalung tahniah diucapkan kepada pemuda-pemuda yang mengharumkan negara sehingga diiktiraf di peringkat antarabangsa apabila tersenarai di dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’. Biasa kita dengar Forbes buat senarai untuk orang terkaya je kan? Kali ini Forbes menyenaraikan pemuda terbaik di antara yang terbaik, yang memberi sumbangan terbesar dalam bidang masing-masing.

Siapakah gerangan 4 pemuda hebat dari Malaysia tersebut? Jom kita berkenalan dengan mereka semua.

1. Melvin Poh: Pelabur dan Pengasas, The Asian Entrepreneur

Melvin merupakan pengasas The Asian Enterpreneur, yang merupakan platform global perkongsian ilmu orang ramai dan menghasilkan kandungan pendidikan mengenai keusahawanan peringkat Asia.

Menembusi lebih daripada 20 buah negara dan mempunyai 650 orang penulis seluruh dunia, The Asian Enterpreneur diiktiraf seluruh dunia untuk sumbangannya dalam bidang kandungan pendidikan yang bermanfaat.

2. Cheong Jin Xi: Pengasas, Poladrone

Seterusnya kita ada Jin Xi dengan syarikat beliau bernama Poladrone, yang telah memeta dan menganalisa lebih daripada 200,000 hektar tanah pertanian di Asia Tenggara.

Beliau telah membuka mata orang ramai tentang bagaimana dron boleh membantu meningkatkan produktiviti bagi tanaman mereka.

3. Kendrick Wong: Pengasas dan CEO, Omnilytics

Baru berusia 27 tahun, Kendrick mengetuai sebuah syarikat yang pakar dalam analisis fesyen dan kecerdasan pasaran. Beliau yang telah membangunkan dua syarikat dan kemudian menjualnya, memiliki pemahaman yang mendalam dalam industri pakaian yang bernilai jutaan ringgit.

4. Aaron Patel: CEO, iHandal Energy Solutions

Beliau bermula dengan projek kejuruteraan semasa di bangku sekolah menengah, sehinggalah hari ini Aaron Patel menjadi penyedia penyelesaian bagi kejuruteraan terma di rantau Asia.

Berbekalkan visi untuk menjadikan masa depan yang lebih hijau untuk generasi akan datang, beliau menumpukan perhatian di dalam pembangunan teknologi baru di dalam industri hijau.

Kenali Mereka Dengan Lebih Dekat Dengan Video on Demand

Sebenarnya keempat-empat ikon muda ini telah pun berkongsi pengalaman mereka di atas satu pentas pada acara Business Foresight Forum (BFF) 2019 yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC) yang telah pun diadakan pada 19 September 2019 yang lalu.

Bagi mereka yang terlepas menyaksikan mereka secara langsung, jangan risau. Anda masih berpeluang untuk bersama-sama mereka dengan melanggan Video on Demand serendah RM90.

Langgan sekarang di https://www.ticket2u.com.my/event/14790/business-foresight-forum-(bff)-2019-(live-streaming).

Langgan segera, kena promosi ini akan tamat pada 3 Oktober 2019.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!