Kajian Kes Bagi ‘N’ Dalam CANSLIM

Pelaburan saham adalah satu perniagaan yang perlu kita ambil serius. Bukan untuk kita ‘main saham’ kerana ia sudah semestinya bukan satu permainan tetapi ia adalah satu perniagaan.

Malah perniagaan yang kita ceburi ini melibatkan jualan puluhan dan jutaan ringgit.

Maka untuk menjadi seorang pelabur saham yang bagus, kita perlu memahami perniagaan saham yang kita terlibat itu dengan baik. Pemilihan saham yang betul boleh dilakukan dengan menggunakan kaedah CANSLIM yang diasaskan oleh William J. O’Neil.

Pemilihan saham menggunakan kaedah CANSLIM ini adalah cara pantas untuk mencari saham-saham yang berpotensi sebelum pelabur institusi melabur ke dalam saham tersebut. Pada penulisan ini, kita akan lihat kepada elemen ‘N’ iaitu new product, new management dan new event.

Secara asasnya CANSLIM adalah singkatan akronim yang menggabungkan 7 kriteria dalam pemilihan saham. Kriteria CANSLIM adalah seperti di bawah :

  1. ‘C’ – Current Quarter Earning
  2. ‘A’ – Annual Earning
  3. ‘N’ – New product/management/event
  4. ‘S’ – Supply and Demand
  5. ‘L’ – Leader/laggard
  6. ‘I’ – Institutional
  7. ‘M’ – Market direction

Untuk kriteria yang ketiga adalah ‘N’ iaitu perkara-perkara yang baru berlaku dalam syarikat atau dipanggil catalyst. Syarikat yang baik akan sentiasa mencipta sesuatu yang baru atau mencari inovasi yang baru untuk mengekalkan syarikat sentiasa relevan dalam industri.

Kriteria ‘N’ merangkumi sesuatu produk yang baru, personaliti kepimpinan yang baru atau apa-apa berita yang baru dikeluarkan oleh syarikat.

Jika sesuatu yang baru itu adalah positif atau memberi kesan kepada pendapatan syarikat dan kesan kepada kepimpinan syarikat maka ia akan menarik pelabur untuk melabur ke dalam syarikat tersebut.

Sebagai contoh, syarikat Mah Sing Group (MAHSING) yang pada asalkan adalah sebuah syarikat property developer namun pada tahun 2020 syarikat tersebut telah mengumumkan akan terlibat dalam industri pengeluaran sarung tangan getah yang mana pada ketika itu sarung tangan getah mendapat permintaan yang tinggi.

Hasil daripada pengumuman itu harga saham syarikat Mahsing telah melonjak naik sehingga 100%.

Kredit: Trading View

Harga saham MAHSING berada di sekitar RM0.70 sebelum pengumuman dibuat. Harga melonjak naik ke paras RM1.40 hanya dalam masa beberapa hari.

Selepas 7 bulan daripada pengumuman tersebut, syarikat MAHSING sekali lagi membuat pengumuman bahawa mereka telah bersedia untuk mengeluarkan sarung tangan getah dan telah berjaya mendapat tempahan sarung tangan sehingga bulan September 2021.

Harga saham MAHSING meningkat 10% selepas pengumuman dibuat.

Kredit: The Edge Markets

Inilah gaya pemilihan saham menggunakan CANSLIM. Kita perlu sentiasa peka dengan berita semasa dan membuat kajian terperinci mengenai syarikat yang ingin kita laburkan. Dengan hanya memfokuskan pada kriteria ‘N’ sahaja kita sudah mampu untuk menjana keuntungan yang berganda.

Tengok chart dah reti, tekan ‘buy’ dan ‘sell’ pun tahu tapi…saham yang kita pilih itu bagus ke?

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan yang dilaburkan. Betul tak?

 Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Best ke formula ni?
Tak susah ke?

Nak tahu apa istimewa sangat formula ini?

Dapatkan eBook CANSLIM -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM

Previous ArticleNext Article

3 Perkara Penting Dalam Trading Plan

Dalam pelaburan saham, persoalan yang selalu timbul dalam kalangan pelabur adalah saham apa yang boleh dibeli dan bilakah masa terbaik untuk membuat pembelian. Bagi menjawab persoalan itu, sudah pasti para pelabur akan menggunakan ilmu Analisis Fundamental dan juga Analisis Teknikal.

Namun begitu, dua jenis analisis tersebut sememangnya penting dan terbukti membantu para pelabur dan terdapat satu lagi perkara yang sering pelabur alpa, trading plan.

Dengarnya remeh, tapi apa kata jika anda buat dahulu trading plan anda dan lihat kesannya.

Tak tahu apa fungsi trading plan dan tak tahu apa yang perlu ada dalam trading plan anda?

Jom tonton 3 perkara penting dalam trading plan. Semoga bermanfaat.

Trading plan merupakan satu rekod pembelian saham anda. Maklumat-maklumat penting berkenaan pelaburan anda perlu direkodkan. Cuba bayangkan jika dalam tempoh masa 6 bulan, berapa jual beli saham yang berlaku.

Ada yang untung, ada yang rugi. Tapi adakah anda ingat dan yakin teknik belian mana yang membuat keuntungan dan kerugian tanpa melihat semula kepada rekod?

3 perkara ini merupakan perkara asas dan penting perlu ada dalam trading plan anda.

  1. Harga belian
  2. Harga sasaran
  3. Stop loss

Harga belian adalah harga ketika anda membuat pembelian saham tersebut. Untuk membantu anda pada masa hadapan, anda boleh meletakkan juga sebab kenapa anda membeli saham tersebut dan kenapa pada harga tersebut.

Harga sasaran merupakan harga jualan yang anda sasarkan selepas mendapat keuntungan. Harga ini boleh ditentukan melalui beberapa perkara seperti yang ditunjukkan dalam video di atas.

Stop loss pula merupakan satu harga yang ditentukan oleh pelabur untuk meminimumkan kerugian. Ini boleh dilakukan menggunakan kadar peratusan kerugian yang anda sanggup rugi dan juga berdasarkan analisis teknikal.

Itulah 3 perkara penting dalam trading plan yang perlu ada. Seringkali para pelabur alpa akan perkara ini dan betapa pentingnya rekod ini untuk membantu anda menganalisis keuntungan dan kerugian pelaburan saham anda.

Semoga ilmu kali ini bermanfaat dan dapat membantu anda berjaya dalam dunia pelaburan!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.