Kekuatan Seorang Pelabur Saham Terletak Pada Huruf ‘M’?

Menurut kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka, Goals boleh ditakrifkan sebagai Matlamat. Bersinonim juga dengan tujuan, objektif, sasaran, kehendak, hajat, hasrat, niat, maksud, impian, cita-cita, harapan, misi, motif, destinasi, inspirasi, haluan dan sebagainya.

Manakala daripada segi maksud, matlamat boleh didefinisikan sebagai idea tentang keputusan pada masa hadapan atau perancangan yang ingin dicapai oleh seseorang individu atau kumpulan, atau pun organisasi.

Seseorang yang mempunyai Matlamat kebiasaannya menetapkan tarikh sejajar dengan pandangan asal mereka. Matlamatnya hampir sama dengan sasaran atau tujuan, yang bertindak balas dengan reaksi dan hasil pada pengakhiran sebuah misi.

Di antara teori awal yang dibangunkan bagi mengukuhkan sasaran sebuah Matlamat ialah, Goal-setting theory (Teori penetapan matlamat), telah diperkenalkan oleh Edwin A. Locke dan Gary P. Latham. Berdasarkan penyelidikan mendalam mereka telah merumuskan bahawa, teori tersebut sangat penting dan sesuai digunakan bagi membangunkan sebuah organisasi.

Menurut mereka lagi, berdasarkan teori  yang telah diperkenalkan pada tahun 2002 melalui kajian komprehensif merumuskan; semakin sukar sesebuah matlamat, semakin besar komitmen dan kesukaran yang dihadapi. Seseorang memerlukan pengetahuan tinggi dan matlamat yang jelas, bagi menyempurnakan misi mereka.

Berikut adalah di antara kriteria-kriteria yang ditekankan dalam teori penetapan matlamat, untuk mencapai matlamat yang diinginkan:

  • Matlamat sangat mengutamakan perhatian, fokus dan usaha ke arah aktiviti yang berkaitan dengan sebuah matlamat. Semakin sukar sebuah matlamat, semakin sukar usaha yang perlu diberi. Matlamat perlu seiring dengan peningkatan ketekunan seseorang. Matlamat memerlukan pengetahuan dan pelbagai strategi untuk di sempurnakan.
  • Hubungan positif di antara matlamat dan prestasi bergantung kepada beberapa faktor. Pertama, matlamat mesti dianggap penting dan individu mesti melakukannya dengan sepenuh hati. Penetapan matlamat seseorang atau organisasi, boleh membantu meningkatkan prestasi, namun semuanya masih bergantung dengan prestasi individu itu sendiri. Bagi meningkatkan prestasi diri mereka dalam mencapai matlamat, mereka memerlukan tindak balas atau maklum balas positif terhadap matlamat mereka.
  • Teori mereka juga sangat mengesyorkan kita menggunakan formula analisa SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-Bound), dalam mencapai matlamat. Namun bukan semua penyelidik bersetuju untuk menggunakan formula SMART, kerana ianya tidak termasuk mengenalpasti kesukaran atau halangan matlamat seseorang.
  • Locke dan Latham juga ada mengesyorkan bahawa, pemilihan sebuah matlamat tidak perlu terlalu sulit seperti memanjat dinding yang berkecondongan 90 darjah. Ini disebabkan hasil kajian mereka, bukan semua orang mampu menyempurnakan matlamat yang terlalu sulit dan payah untuk disempurnakan.
  • Matlamat boleh dipecah-pecahkan dalam pelbagai kategori jarak sesuatu masa. Mungkin ada matlamat boleh disempurnakan dalam jangka masa yang singkat, contohnya sehari. Mungkin ada matlamat yang perlu dicapai dalam tempoh masa yang lebih panjang, contohnya lima tahun.

Sebagai seorang pelabur atau pedagang saham, apakah matlamat anda? Adakah anda sudah menyempurnakan matlamat tersebut?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur