Kekuatan Seorang Pelabur Saham Terletak Pada Huruf ‘M’?

Menurut kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka, Goals boleh ditakrifkan sebagai Matlamat. Bersinonim juga dengan tujuan, objektif, sasaran, kehendak, hajat, hasrat, niat, maksud, impian, cita-cita, harapan, misi, motif, destinasi, inspirasi, haluan dan sebagainya.

Manakala daripada segi maksud, matlamat boleh didefinisikan sebagai idea tentang keputusan pada masa hadapan atau perancangan yang ingin dicapai oleh seseorang individu atau kumpulan, atau pun organisasi.

Seseorang yang mempunyai Matlamat kebiasaannya menetapkan tarikh sejajar dengan pandangan asal mereka. Matlamatnya hampir sama dengan sasaran atau tujuan, yang bertindak balas dengan reaksi dan hasil pada pengakhiran sebuah misi.

Di antara teori awal yang dibangunkan bagi mengukuhkan sasaran sebuah Matlamat ialah, Goal-setting theory (Teori penetapan matlamat), telah diperkenalkan oleh Edwin A. Locke dan Gary P. Latham. Berdasarkan penyelidikan mendalam mereka telah merumuskan bahawa, teori tersebut sangat penting dan sesuai digunakan bagi membangunkan sebuah organisasi.

Menurut mereka lagi, berdasarkan teori  yang telah diperkenalkan pada tahun 2002 melalui kajian komprehensif merumuskan; semakin sukar sesebuah matlamat, semakin besar komitmen dan kesukaran yang dihadapi. Seseorang memerlukan pengetahuan tinggi dan matlamat yang jelas, bagi menyempurnakan misi mereka.

Berikut adalah di antara kriteria-kriteria yang ditekankan dalam teori penetapan matlamat, untuk mencapai matlamat yang diinginkan:

  • Matlamat sangat mengutamakan perhatian, fokus dan usaha ke arah aktiviti yang berkaitan dengan sebuah matlamat. Semakin sukar sebuah matlamat, semakin sukar usaha yang perlu diberi. Matlamat perlu seiring dengan peningkatan ketekunan seseorang. Matlamat memerlukan pengetahuan dan pelbagai strategi untuk di sempurnakan.
  • Hubungan positif di antara matlamat dan prestasi bergantung kepada beberapa faktor. Pertama, matlamat mesti dianggap penting dan individu mesti melakukannya dengan sepenuh hati. Penetapan matlamat seseorang atau organisasi, boleh membantu meningkatkan prestasi, namun semuanya masih bergantung dengan prestasi individu itu sendiri. Bagi meningkatkan prestasi diri mereka dalam mencapai matlamat, mereka memerlukan tindak balas atau maklum balas positif terhadap matlamat mereka.
  • Teori mereka juga sangat mengesyorkan kita menggunakan formula analisa SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-Bound), dalam mencapai matlamat. Namun bukan semua penyelidik bersetuju untuk menggunakan formula SMART, kerana ianya tidak termasuk mengenalpasti kesukaran atau halangan matlamat seseorang.
  • Locke dan Latham juga ada mengesyorkan bahawa, pemilihan sebuah matlamat tidak perlu terlalu sulit seperti memanjat dinding yang berkecondongan 90 darjah. Ini disebabkan hasil kajian mereka, bukan semua orang mampu menyempurnakan matlamat yang terlalu sulit dan payah untuk disempurnakan.
  • Matlamat boleh dipecah-pecahkan dalam pelbagai kategori jarak sesuatu masa. Mungkin ada matlamat boleh disempurnakan dalam jangka masa yang singkat, contohnya sehari. Mungkin ada matlamat yang perlu dicapai dalam tempoh masa yang lebih panjang, contohnya lima tahun.

Sebagai seorang pelabur atau pedagang saham, apakah matlamat anda? Adakah anda sudah menyempurnakan matlamat tersebut?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Meggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: