Kekuatan Seorang Pelabur Saham Terletak Pada Huruf ‘M’?

Menurut kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka, Goals boleh ditakrifkan sebagai Matlamat. Bersinonim juga dengan tujuan, objektif, sasaran, kehendak, hajat, hasrat, niat, maksud, impian, cita-cita, harapan, misi, motif, destinasi, inspirasi, haluan dan sebagainya.

Manakala daripada segi maksud, matlamat boleh didefinisikan sebagai idea tentang keputusan pada masa hadapan atau perancangan yang ingin dicapai oleh seseorang individu atau kumpulan, atau pun organisasi.

Seseorang yang mempunyai Matlamat kebiasaannya menetapkan tarikh sejajar dengan pandangan asal mereka. Matlamatnya hampir sama dengan sasaran atau tujuan, yang bertindak balas dengan reaksi dan hasil pada pengakhiran sebuah misi.

Di antara teori awal yang dibangunkan bagi mengukuhkan sasaran sebuah Matlamat ialah, Goal-setting theory (Teori penetapan matlamat), telah diperkenalkan oleh Edwin A. Locke dan Gary P. Latham. Berdasarkan penyelidikan mendalam mereka telah merumuskan bahawa, teori tersebut sangat penting dan sesuai digunakan bagi membangunkan sebuah organisasi.

Menurut mereka lagi, berdasarkan teori  yang telah diperkenalkan pada tahun 2002 melalui kajian komprehensif merumuskan; semakin sukar sesebuah matlamat, semakin besar komitmen dan kesukaran yang dihadapi. Seseorang memerlukan pengetahuan tinggi dan matlamat yang jelas, bagi menyempurnakan misi mereka.

Berikut adalah di antara kriteria-kriteria yang ditekankan dalam teori penetapan matlamat, untuk mencapai matlamat yang diinginkan:

  • Matlamat sangat mengutamakan perhatian, fokus dan usaha ke arah aktiviti yang berkaitan dengan sebuah matlamat. Semakin sukar sebuah matlamat, semakin sukar usaha yang perlu diberi. Matlamat perlu seiring dengan peningkatan ketekunan seseorang. Matlamat memerlukan pengetahuan dan pelbagai strategi untuk di sempurnakan.
  • Hubungan positif di antara matlamat dan prestasi bergantung kepada beberapa faktor. Pertama, matlamat mesti dianggap penting dan individu mesti melakukannya dengan sepenuh hati. Penetapan matlamat seseorang atau organisasi, boleh membantu meningkatkan prestasi, namun semuanya masih bergantung dengan prestasi individu itu sendiri. Bagi meningkatkan prestasi diri mereka dalam mencapai matlamat, mereka memerlukan tindak balas atau maklum balas positif terhadap matlamat mereka.
  • Teori mereka juga sangat mengesyorkan kita menggunakan formula analisa SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-Bound), dalam mencapai matlamat. Namun bukan semua penyelidik bersetuju untuk menggunakan formula SMART, kerana ianya tidak termasuk mengenalpasti kesukaran atau halangan matlamat seseorang.
  • Locke dan Latham juga ada mengesyorkan bahawa, pemilihan sebuah matlamat tidak perlu terlalu sulit seperti memanjat dinding yang berkecondongan 90 darjah. Ini disebabkan hasil kajian mereka, bukan semua orang mampu menyempurnakan matlamat yang terlalu sulit dan payah untuk disempurnakan.
  • Matlamat boleh dipecah-pecahkan dalam pelbagai kategori jarak sesuatu masa. Mungkin ada matlamat boleh disempurnakan dalam jangka masa yang singkat, contohnya sehari. Mungkin ada matlamat yang perlu dicapai dalam tempoh masa yang lebih panjang, contohnya lima tahun.

Sebagai seorang pelabur atau pedagang saham, apakah matlamat anda? Adakah anda sudah menyempurnakan matlamat tersebut?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!