Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia

Seperti diketahui umum, terdapat 907 syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia. Namun begitu, bukan semua syarikat ini membuat keuntungan atau berada dalam prestasi yang baik.

Bagi syarikat yang bermasalah, Bursa Malaysia akan kategorikan syarikat ini di bawah status pemerhatian. Bermasalah dari sudut kewangan, laporan kewangan yang tidak tepat, pihak pengurusan yang bermasalah, dan indikator yang paling penting adalah syarikat tersebut mengalami kerugian yang teruk.

Status Practice Note 17 (PN 17) diberi bagi syarikat (kaunter) yang tersenarai di papan utama, manakala Guidance Note 3 (GN3) bagi kaunter didalam ACE Market. Senarai kaunter PN17 dan GN3 ini akan sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

Jika sesebuah syarikat telah diumumkan berstatus PN17 atau GN3, mereka perlu mengemukakan pelan perancangan penstrukturan semula syarikat kepada Bursa Malaysia. Tujuannya adalah untuk membetulkan semula operasi syarikat agar dapat mencapai semula keuntungan. Selepas pelan tersebut dilaksanakan, syarikat berkenaan boleh membuat permohonan rayuan untuk dikeluarkan dari senarai pemerhatian.

Sekiranya syarikat berkenaan gagal berbuat demikian, Bursa Malaysia berhak untuk menggantung urusniaga saham syarikat tersebut dan berkemungkinan akan dinyah senarai daripada pasaran. Jika ada para pelabur yang masih memegang saham syarikat yang telah dinyah senarai ini, risikonya sangat tinggi. Anda berkemungkinan akan kehilangan keseluruhan wang pelaburan jika syarikat tidak dapat membuat bayaran pulangan.

Jika anda mempunyai trading platform, anda boleh mengenal pasti syarikat PN17 atau GN3 apabila terdapat tanda seru ‘!’. Contoh disertakan seperti dibawah.

Senarai penuh syarikat berkenaan seperti dibawah: (Kemaskini terakhir pada 31 Oktober 2017)

Kaunter PN17

  1. ASIA KNIGHT BERHAD (AKNIGHT)
  2. BERJAYA MEDIA BERHAD (BJMEDIA)
  3. CN ASIA CORPORATION BERHAD (CNASIA)
  4. EKA NOODLES BERHAD (EKA)
  5. HB GLOBAL LIMITED (HBGLOB)
  6. KINSTEEL BHD (KINSTEL)
  7. KUANTAN FLOUR MILLS BERHAD (KFM)
  8. LION DIVERSIFIED HOLDINGS BERHAD (LIONDIV)
  9. MAA GROUP BERHAD (MAA)
  10. MALAYSIA PACIFIC CORPORATION BERHAD (MPCORP)
  11. MAXWELL INTERNATIONAL HOLDINGS BERHAD (MAXWELL)
  12. MULTI SPORTS HOLDINGS LTD (MSPORTS)
  13. NAKAMICHI CORPORATION BERHAD (NAKA)
  14. PERISAI PETROLEUM TEKNOLOGI BERHAD (PERISAI)
  15. PETROL ONE RESOURCES BERHAD (PETONE)
  16. STONE MASTER CORPORATION BERHAD (STONE)
  17. TH HEAVY ENGINEERING BERHAD (THHEAVY)
  18. YFG BERHAD (YFG)

Kaunter GN3

  1. PARLO BERHAD (FORMERLY KNOWN AS CYBERTOWERS BERHAD) (PARLO)
  2. R&A TELECOMMUNICATION GROUP BERHAD (R&A)
  3. WINTONI GROUP BERHAD (WINTONI)

Untuk mendapatkan senarai terkini, anda boleh rujuk laman web Bursa Malaysia di PN17 and GN3 Companies.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi September 2018

Di kala ketegangan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China semakin memuncak, begitu juga pasaran saham di Malaysia yang terasa bahangnya. Adakah krisis akan datang tak lama lagi?

Oleh itu, kita semua diminta untuk lebih berhati-hati dalam membuat pelaburan. Tengok sajalah Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Septeber 2018 berikut, dan jadikannya sebagai iktibar:

Sumber: iSaham Screener

1. iDimension Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

2. Key Alliance Group

Sumber: Bursa Marketplace

3. MTD ACPI Engineering

Sumber: Bursa Marketplace

4. Tanco Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Stone Master Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

6. Zelan Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Tatt Giap Group

Sumber: Bursa Marketplace

8. Protasco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. Naim Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

10. Utusan Melayu (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pentingnya Ada Trading Plan Dan Cut Loss

Sanggup ke nak rugi sebanyak 35% seperti yang tertera di atas? Tentunya tidak, itulah sebabnya kita disarankan untuk membuat Trading Plan setiap kali kita hendak melabur. Dan apabila telah sampai masanya untuk Cut Loss, buat cepat-cepat sebelum kerugian semakin melarat.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan September 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Bursa Marketplace Baru Lancar MLT (Mirror, Learn & Trade)

Baru-baru ini, Bursa Marketplace telah melancarkan platform baru yang bernama MLT (Mirror, Learn & Trade).

Objektif MLT dibangunkan adalah untuk membina keyakinan dan memberi bimbingan kepada orang ramai yang baru nak mula melabur atau berdagang di Bursa Malaysia. Dengan menyertai platform baru ini, semua pengguna boleh lihat dan ikut bagaimana seseorang penganalisa pelaburan berlesen mengurus portfolio mereka, dan merebut peluang yang ada dalam pasaran saham.

Yang lebih penting lagi, platform ini adalah percuma untuk semua, selagi anda merupakan pengguna yang berdaftar dengan BursaMKTPLC.

Buat masa ini, ada 9 penganalisa dan 2,813 mirror yang anda boleh follow. Setiap pengguna yang berdaftar akan diberi modal maya (olok-olok) sebanyak RM100,000.

Kenapa Best Sangat MLT Ni?

Bagi pelabur baru, bayangkan anda dapat modal percuma untuk mula mengurus portfolio tersendiri. Bila dah ada duit, boleh belajar dengan penganalisa yang berpengalaman dan strategi yang mereka gunakan.

Juga akan diberi idea-idea mengenai saham-saham apa nak beli, dengan komuniti MLT sendiri di dalam satu platform yang mudah untuk digunakan.

Tapi tak ada jaminan atau kata gerenti untung kalau ikut ‘mazhab-mazhab’ mereka ni.

Sempena pelancaran MLT ini, pelbagai hadiah menarik disediakan untuk semua pengguna baru yang berdaftar.

Apa tunggu lagi, daftar sekarang di lawan web Bursa Marketplace. Kalau dah buka akaun sebelum ini, guna saja akaun tu.

Iklan

Tiga Fokus Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (6–10 April 2020)

Indeks utama Wall Street jatuh lebih daripada 1.50% pada Jumaat lalu (3 April 2020) dengan jumlah pengangguran yang mencecah 10 juta dalam masa dua minggu disebabkan pandemik Covid-19.

Dalam data terkini pada hari Jumaat, pertumbuhan jumlah pekerjaan di Amerika Syarikat selama 113 bulan berturut-turut berakhir berikutan pemberhentian pekerja secara mendadak di negara itu sejak tiga minggu lepas.

Penularan koronavirus yang semakin meningkat saban hari terutamanya di Eropah dan Amerika Syarikat telah memaksa penduduk dunia berkurung di rumah masing-masing. Hal ini menyebabkan aktiviti ekonomi terhenti dengan kebanyakan sektor penting di ambang kejatuhan yang memaksa mereka membuat penjimatan dengan pengurangan pekerja.

Indeks S&P 500 yang terdiri daripada 500 buah syarikat besar di Amerika Syarikat susut sehingga 27% dari paras tertinggi yang dicapai pada pertengahan Februari lepas. Ia bersamaan dengan jumlah US$7 trilion nilai pasaran yang hilang daripada indeks tersebut.

Pasaran Asia pada Isnin (6 April) mencatat prestasi yang agak memberangsangkan dengan majoriti indeks saham utama merekodkan kenaikan dengan Indeks ASX200 di Australia, Nikkei (Jepun), Kospi (Korea Selatan), IDX (Indonesia) dan PSEi (Filipina) masing-masing menokok lebih daripada 3%. Hal ini dipacu oleh sentimen pelabur yang semakin pulih dengan jumlah kematian yang semakin berkurangan.

Walaubagaimanapun, Indeks Komposit Kuala Lumpur hanya mencatat kenaikan sebanyak 0.83% dalam penutupan pasaran hari Isnin (6 April 2020).

Dalam perkembangan pasaran komoditi hitam, penanda aras West Texas Intermediate (WTI) didagangkan di sekitar US$27 setong pada Isnin (6 April) selepas melonjak hingga US$29 pada Jumaat lepas.

Setakat ini pasaran minyak mentah merekodkan peningkatan hampir 40% sejak mencecah paras terendah pada 31 Mac 2020 dipacu oleh ura-ura pemotongan bekalan oleh pengeluar-pengeluar minyak mentah terbesar dunia.

Penularan koronavirus di Eropah menunjukkan tanda-tanda semakin reda dengan Sepanyol dan Itali merekodkan penurunan jumlah kes sejak beberapa hari lepas. Manakala di Amerika Syarikat, jumlah kes positif dikatakan hampir mencecah paras tertinggi walaupun berlaku banyak ketidaktentuan dalam usaha membendung virus tersebut di negara itu.

Berikut adalah tiga catalyst utama yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Perkembangan Penularan Covid-19

Jumlah kematian disebabkan virus Covid-19 di seluruh dunia mencecah 70,000 orang pada Isnin (6 April), menurut data yang dikeluarkan oleh Universiti John Hopkins. Jabatan Kesihatan Amerika Syarikat pula memberi amaran bahawa minggu ini akan menjadi tempoh yang paling mencabar dengan jumlah kematian di negara itu menghampiri jumlah 10,000.

Sehingga hari ini, Amerika Syarikat kekal di tangga pertama dengan jumlah kes terbanyak, manakala Sepanyol telah naik ke tangga kedua, Itali di tangga ketiga, seterusnya Jerman, Perancis dan China di tangga keenam.

Itali pada Ahad merekodkan jumlah kematian paling rendah sejak dua minggu lepas, manakala Sepanyol dan Perancis turut mencatat jumlah kematian yang semakin rendah. Di Britain pula, 47,000 orang telah dijangkiti termasuklah Perdana Menteri Boris Johnson.

Sebagai pelabur atau pedagang, perkembangan pandemik Covid-19 perlu diteliti dari hari ke hari kerana ia adalah catalyst utama kepada pergerakan pasaran saham global. Oleh itu, jika situasi bertambah positif terutamanya di Amerika Syarikat, Eropah dan China, kita bakal melihat pemulihan dalam ekonomi global keseluruhannya.

2. Ketidakpastian Pasaran Komoditi Hitam

Harga minyak mentah jatuh sebanyak 3% pada Isnin apabila Arab Saudi dan Russia menangguhkan rundingan untuk memotong bekalan ke hari Khamis (9 April) yang sepatutnya berlangsung pada Isnin (6 April).

Sebelum ini harga komoditi hitam jatuh sehingga mencecah US$20 setong apabila mesyuarat OPEC dan Russia gagal mencapai persetujuan untuk menambah pemotongan bekalan pada 6 Mac 2020 yang lalu.

Kejatuhan harga minyak sejak sebulan yang lepas bukan hanya disebabkan oleh berita ini tetapi juga ditekan oleh permintaan yang semakin merosot disebabkan penularan koronavirus.

Kejatuhan harga hingga ke paras di bawah US$25 setong memaksa Presiden Trump untuk campur tangan disebabkan kos pengeluaran yang tinggi di AS akan menyebabkan pengeluar di negara itu kerugian.

Presiden Trump cuba membawa Putera Mohamed Bin Salman dan Presiden Vladimir Putin ke meja rundingan bagi meneruskan pemotongan bekalan tetapi Arab Saudi hanya akan besetuju jika AS turut sama memotong bekalan mereka.

Sejak pemotongan bekalan dibuat oleh negara-negara OPEC dan Russia sejak beberapa tahun lalu, AS tidak pernah menyertai pakatan ini dan sejak itu negara Uncle Sam menjadi pengeluar minyak mentah tertinggi di dunia.

Kali ini, Arab Saudi juga mahu Kanada menyertai pakatan pemotongan bekalan minyak mentah dunia. Untuk rekod, Kanada adalah pengeksport minyak mentah terbesar ke Amerika Syarikat.

3. Pengangguran Amerika Syarikat Terus Meningkat

Sekali lagi data tuntutan faedah pengangguran (Jobless Claims) di Amerika Syarikat akan menjadi data perhatian pada minggu ini selepas ia merekodkan 10.4 juta tuntutan pada bulan Mac 2020.

Jabatan Buruh AS mencatatkan 6.6 juta tuntutan faedah pengangguran pada minggu berakhir 28 Mac. Peningkatan ini adalah dua kali ganda berbanding tuntutan faedah pengangguran yang dicatatkan pada minggu sebelum itu sebanyak 3.28 juta permohonan pada minggu berakhir 21 Mac.

Untuk data minggu ini, penganalisa ekonomi menjangkakan sejumlah lima juta orang pekerja akan kehilangan pekerjaan sekaligus membawa jumlah kepada 15 juta pengangguran sejak bulan Mac dan tidak mustahil kadar pengangguran mencapai 10% pada akhir bulan ini.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Sejarah Penubuhan Hedge Fund Terbesar Di Dunia Oleh Ray Dalio

Hedge fund merupakan salah satu institusi kewangan yang melaburkan duit pelabur dengan menggunakan teknik yang sukar dijangka oleh pelabur biasa. Kebiasaanya pelabur yang melabur dalam hedge fund ini adalah golongan pertengahan dan atasan yang mempunyai modal besar. Yuran pelaburan untuk melabur dalam hedge fund ini kebiasanya sangat tinggi berbanding dengan pelaburan mutual fund.

Dunia hedge fund tidak akan lengkap jika kita tidak menyebut pelabur lagenda yang terkenal dengan kehebatan mengurus hedge fund dengan keuntungan yang kosisten setiap tahun. Beliau yang dimaksudkan adalah Raymond Dalio.

Raymond Dalio merupakan salah seorang pengurus hedge fund yang terkenal di dunia dan terbesar dunia dengan nilai aset sebanyak USD160 bilion dollar pada tahun 2014. Beliau dilahirkan di New York pada tahun 1949 dan merupakan anak tunggal kepada pemain muzik jazz. Susur galur keturunannya adalah dari negara Itali dan keluarganya tidak mempunyai latar belakang dalam bidang perniagaan mahu pun bidang ekonomi.

Mula Melabur Saham Ketika Umur 12 Tahun

Beliau mula melabur di Wall Street ketika berusia 12 tahun, di mana beliau telah membeli saham syarikat penerbangan yang bernama Northeast Airlines. Nasib beliau begitu baik kerana mendapat keuntungan sebanyak tiga kali ganda daripada nilai asal apabila syarikat penerbangan itu bergabung dengan syarikat yang lain.

Beliau banyak mendapat tips untuk membeli saham tersebut ketika bekerja sebagai kedi di sebuah resort golf yang terletak di pinggir bandar New York. Peristiwa tersebut membuatkan beliau bersemangat untuk terus menceburi bidang saham dan pelaburan di Wall Street.

Beliau menamatkan pengajian dalam jurusan ekonomi di Universiti Long Island dan menyambung pengajian di peringkat master di Universiti Harvard yang merupakan salah satu universiti terbaik dunia. Pada tahun 1971 semasa masih belajar di Harvard, beliau bekerja secara sambilan sebagai seorang kerani di New York Stock Exchange. Di sinilah beliau diperkenalkan dengan perdagangan mata wang dunia dan ini telah menarik minat beliau lebih mendalam dalam dunia pelaburan.

Setelah tamat pengajian di peringkat master pada tahun 1973 ,beliau kemudiannya berkerja sebagai pengarah penganalisis komuditi di firma Dominick & Dominick LLC.

Setahun kemudian, beliau telah berpindah ke Shearson Hayden Stone sebagai futures trader dan broker. Jodoh beliau dengan firma kewangan ini tidak lama apabila dipecat setahun kemudian kerana telah menumbuk bekas majikannya itu.

Lokasi Headquarters yang terletak di pinggir bandar New York dan dikelilingi dengan alam semula jadi membuatkan Bridgewater begitu unik berbanding hedge fund yang  lain

Menubuhkan Bridgewater Association Pada Tahun 1975

Pada tahun 1975, beliau telah menubuhkan syarikat hedge fundnya yang diberi nama Bridgewater Association dari apartment kediamannya. Pada permulaan penubuhan syarikatnya itu, wang pelaburan yang diperolehinya adalah daripada pelanggan dan kenalan di tempat kerjanya yang lama. Ramai kenalan lamanya percaya bahawa beliau mampu untuk menguruskan wang pelaburan mereka dengan baik, serta dapat memberi pulangan yang lumayan.

Pada awalnya, beliau bermula dengan perdagangan komoditi di pasaran saham. Bagi beliau, untuk berdagang dalam bidang komoditi, ianyaa memerlukan pengetahuan yang luas dan tidak hanya bergantung kepada analisa pasaran harga saham sahaja.

Ray mempelajari selok-belok tentang komoditi seperti penanaman jagung, soya serta perternakan ayam dan lembu di Texas pada akhir dekad 1970-an dengan petani di sana. Beliau cuba untuk memahami bagaimana proses perternakan binatang ternakan daripada awal sehingga ianya dijual di pasaran.

Produk McChicken Nugget adalah salah satu produk McDonalds yang mendapat khidmat nasihat Bridgewater Association sebelum dipasarkan ke pasaran Amerika Syarikat

Daripada pemerhatian yang dilakukanya, Ray menyedari bahawa perternakan binatang ternakan mempunyai kaitan rapat dengan penghasilan makanan untuk binatang tersebut. Komoditi yang penting bagi binatang ternakan adalah seperti jagung, soya dan gandum. Pasaran harga bergantung kepada turun naiknya komoditi makanan mereka.

Jika komoditi itu dapat dikawal, harga bagi binatang ternakan juga turut dapat dikawal. McDonalds merupakan salah sebuah syarikat yang menggunakan khidmat nasihat daripada syarikat Bridgewater Association milik beliau.

Hampir Muflis Suatu Ketika Dulu

Langit tidak selalunya cerah dalam kehidupan semua orang. Pada awal tahun 1980-an, Ray telah membuat satu kesilapan yang besar di dalam hidupnya. Beliau telah meramal bahawa  ekonomi  Amerika Syarikat akan mengalami kegawatan yang besar pada awal 1980-an. Beliau dengan begitu yakin bahawa kegawatan akan melanda pasaran saham Amerika Syarikat tetapi malangnya pada tahun 1982, ekonomi Amerika Syarikat tidak pun mengalami kegawatan malah telah menunjukkan prestasi terbaik.

Akibat daripada kesilapan ramalan yang dibuat ini,  Bridgewater Association berada di ambang muflis dan kehilangan wang pelaburan beliau dan juga pelanggannya. Ramai pelanggan yang berurusan dengan syarikatnya itu, mula menarik balik wang pelaburan mereka. Pada masa ini, disebabkan kesempitan wang, Ray terpaksa meminjam duit daripada bapanya sebanyak $4000 USD untuk meneruskan kehidupan.

Kini beliau mempunyai dua pilihan sahaja, samada ingin meneruskan matlamatnya bersama Bridgewater atau pun menutup terus syarikat tersebut dan mencari pekerjaan dengan syarikat yang lain. Pada masa ini, Ray telah membuat pilihan yang tepat iaitu meneruskan misinya bersama syarikat dan akan membangunkan semula syarikatnya Bridgewater yang hampir lumpuh itu.

Pilih Untuk Bangunkan Semula Syarikat

Ternyata pilihan yang dilakukan olehnya amatlah tepat kerana melalui syarikat Bridgewater, dia mendapat gelaran bilionaire pada masa kini.

Dengan trek rekod yang begitu baik selepas tahun kejatuhan tersebut, beliau kembali mendapat kepercayaan orang ramai untuk menguruskan wang pelaburan mereka. Bridgewater kembali mendapat kepercayaan Bank Dunia untuk menguruskan wang pencen pekerja mereka yang bernilai sebanyak $5 juta USD.

Selepas mendapat kepercayaan Bank Dunia dalam menguruskan wang pencen, pada tahun 1989 syarikat Kodak yang mana pada masa itu merupakan sebuah syarikat bluechip di Wall Street, telah menggunakan perkhidmatan syarikatnya bagi menguruskan wang pencen para pekerja mereka.

Semua pekerja di Bridgewater Association wajib membaca dan mengikuti prinsip yang telah ditetapkan oleh Ray Dalio yang ditulisnya, iaitu sebanyak 214 prinsip

Di antara pencapaian yang paling membanggakan pernah dicapai oleh syarikat ini, adalah pada tahun 2008. Tahun tersebut merupakan tahun kemelesetan ekonomi Amerika Syarikat yang menyaksikan institusi kewangan gergasi seperti Lehman Brothers diisytiharkan muflis.

Apa yang menarik mengenai Bridgewater, mereka telah dapat menjangkakan dengan tepat bahawa pasaran saham dan ekonomi Amerika akan ditimpa kegawatan setahun sebelum itu iaitu pada tahun 2007. Jadi langkah berjaga-jaga telah diambil oleh syarikat hedge fund beliau.

Apabila tiba tahun kemelesetan ekonomi iaitu tahun 2008, syarikat ini masih membuat keuntungan yang baik berbanding dengan syarikat hedge fund yang lain dan ini telah membuat Ray Dalio semakin terkenal di kalangan masyarakat dunia, khususnya dikalangan pelabur di Amerika.

Buku Principles oleh Ray Dalio

Selain daripada hedge fund, Ray Dalio juga merupakan seorang penulis buku yang terkenal. Buku yang bertajuk Principles telah diterbitkan pada tahun 2017. Buku ini menjadi best-seller untuk New York Times pada tahun tersebut. Buku ini mengumpulkan prinsip-prinsip yang diamalkan oleh Ray Dalio bersama dengan Bridgewater Association sepanjang 4 dekad dalam dunia pelaburan.

Prinsip-prinsip yang terdapat dalam buku ini secara asasnya mengajar cara-cara membuat keputusan yang tepat, terutama dalam kerja seharian kita dan juga di dalam kehidupan. Ray menggunakan prinsip yang terdapat dalam buku ini ketika syarikat mereka berhadapan dengan krisis ekonomi pada tahun 2008.

Sehingga kini syarikat Bridgewater Association telah memenangi pelbagai anugerah di atas kecermerlangan dan kejayaan yang dikecapi oleh syarikat tersebut.

Buku bertajuk Principles yang merupakan salah satu buku yang mencapai taraf New York best-seller

Kini beliau mempunyai kekayaan sebanyak $18.1 billion dan merupakan seorang yang dermawan. Pada tahun 2011, Ray telah berikrar untuk memberikan lebih daripada separuh harta yang dimiliki ketika beliau masih hidup kepada badan kebajikan yang diasaskan oleh Bill Gates dan isterinya, Melinda Gates.

Rujukan Major:

  1. https://www.investopedia.com/articles/investing/030516/ray-dalios-success-story-net-worth-education-top-quotes.asp
  2. https://www.youtube.com/watch?v=HSWASqeXuK4&t=475s
  3. https://www.valuewalk.com/ray-dalio-bridgewater/
  4. https://upclosed.com/people/ray-dalio/

Rujukan Minor:

  1. https://www.cnbc.com/2017/09/15/ray-dalio-went-broke-and-nearly-shut-bridgewater-hedge-fund.html
  2. https://www.businessinsider.my/bridgewater-ray-dalio-lesson-from-going-broke-2017-4/?r=US&IR=T
  3. https://fs.blog/ray-dalio/
  4. https://dealbook.nytimes.com/2011/04/28/bridgewaters-dalio-joins-giving-pledge/

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!