Cara Buka Akaun Saham (CDS) RHB Investment Bank

Sebelum ini kami sudah berkongsi cara-cara buka akaun saham (CDS) dengan Maybank Investment Bank & Hong Leong Investment Bank.

Oh ya, tiada had untuk buka berapa banyak pun akaun CDS. Pada pandangan kami, setiap broker atau Bank Pelaburan ada kelebihan masing-masing.

Jika anda berminat menggunakan platform RHB semasa nak jual beli saham di Bursa Malaysia, kenalah buka akaun saham dengan RHB Investment Bank (bukan cawangan bank RHB biasa tu ya)

Ikut panduan bergambar seperti di bawah:

Dan kalau nak buka akaun CDS dengan broker lain, boleh rujuk:

Nak buka akaun CDS dengan RHB secara percuma? Sila layari www.asriahmadacademy.com dan hadir seminar yang mereka anjurkan bersama Bursa Malaysia-i.

Previous ArticleNext Article

12 Comments

  1. Tuan , bagaimana cara hendak jual saham sentoria (rhb investment) ? Sy x tahu lgsung tentang saham… Terima Kasih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Beli Saham Olok-Olok di BursaMarketPlace. Follow Tutorial Ini

“Ishh…Tak beranilah nak beli saham lagi, ada cara tak nak test-test dulu?”

Nak praktis jual beli saham secara olok-olok terlebih dahulu sebelum guna duit betul-betul? Zaman canggih ni semua benda pun boleh. Cubalah kemudahan yang disediakan oleh BursaMktPlc secara percuma. Kepada yang belum tahu, BursaMktPlc ni adalah sebahagian dari Bursa Malaysia.

1. Layari http://www.bursamarketplace.com. Login dengan memasukkan email dan kata laluan yang diisi semasa anda daftar (register). Nak lebih mudah boleh login menggunakan akaun Facebook anda.

2 Klik Get Started Now

3. Lengkapkan langkah pertama dengan memilih Tycoons -> Next Step

4. Pilih saham mana yang anda mahu perhatikan. Pilih PETRONAS CHEML -> Next Step

5. Klik ADD TO MY WATCHLIST untuk mula perhatikan saham ini.

6. Berikan nama kepada WATCHLIST baru anda. Masukkan Tycoon1.

7. Tekan butang Toggle atas kiri, dan pilih WATCHLIST.

8. Anda akan Nampak saham PETRONAS CHEML di dalam WATCHLIST anda.

9. Anda perlu Create Portfolio terlebih dahulu untuk masukkan modal anda. Klik pada Tab MY PORTFOLIO dan Masukkan Nama Portfolio – Oil & Gas, dan nilai Add Cash RM10,000 dan klik Create Portfolio. Tiada betul salah di sini, masukkan ikut suka.

10. Klik semula Tab MY WATCHLIST dan klik icon graf tersebut.

11. Klik Get Price untuk dapatkan harga semasa saham tersebut. Masukkan jumlah saham, 1 lot saham bersamaan 100 unit. Kalau 1000 unit bersamaan dengan 10 lot saham.

12. Tahniah. Anda kini pemegang 1,000 unit (10 lot) saham PETRONAS CHEML. Perhatikan jumlah wang tunai yang ada dalam tangan, dan saham apa yang anda pegang di dalam MY PORTFOLIO.

SELAMAT MENCUBA

Kini anda perlu perhatikan pergerakan saham dan boleh jual beli seperti anda lakukan secara LIVE. Tak salah untuk kita berdagang OLOK-OLOK untuk menimba ilmu, daripada duit hangus dek kerana rakus sangat untuk mengejar kekayaan.

Nak Melabur Saham, Kena Ada Ilmu

Banyak sebenarnya yang perlu anda lakukan, siapa kata pelaburan saham ni senang? Dan yang paling penting sekali, saham ini bukanlah judi. Hanya dengan ilmu barulah anda boleh maksimakan keuntungan dan meminimakan kerugian.

Iklan

Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat

“Eh bro, orang kata jangan beli saham-saham syarikat oil & gas sebab harga minyak dunia tengah jatuh sekarang, betul ke?”

“Tak semua sektor yang terjejas bro….fahamkan dulu bisnes oil & gas tu”

Industri oil & gas merupakan di antara penyumbang utama kepada pendapatan negara saban tahun. Maklumlah, negara kita memang kaya dengan sumber semulajadi. Syarikat gergasi nasional, Petroliam Nasional Berhad (Petronas) giat menjalankan aktiviti cari gali dan pemprosesan petroleum.

Industri Petroleum sudah lama bertapak di Malaysia sejak tahun 1910 lagi, dengan penemuan telaga minyak pertama di Miri, Sarawak.

Syarikat-syarikat penggiat dalam industri ini adalah:

  • Shell (Belanda)
  • Exxonmobil (Amerika Syarikat)
  • PetroChina (China)
  • Gazprom (Rusia)
  • BP (Britain)

Pemprosesan minyak dan gas asli secara asasnya mempunyai tiga sektor atau fasa yang terbahagi kepada :

  1. Huluan (Upstream)
  2. Pertengahan (Midstream)
  3. Hiliran (Downstream)

Sekarang kita perhalusi pula ketiga-ketiga sektor tersebut:

1. Huluan/Upstream

  • Peringkat terawal gas dan minyak. Pada peringkat ini, syarikat cari gali akan mencari lokasi penggalian sumber asli tersebut. Proses ini juga dikenali sebagai eksplorasi. Fasa Upstream ini juga dikenali sebagai sektor penerokaan dan pengeluaran (exploration & production / E&P).
  • Proses ini giat berlaku di bawah pelantar minyak, sama ada yang terletak di tengah lautan atau di daratan.
  • Ekoran kejatuhan harga minyak dunia, sektor huluan juga turut terjejas. Walaupun harga pasaran minyak semakin meningkat, sektor ini tidak mendapat keuntungan yang tinggi, kerana kontrak penggalian yang semakin berkurangan.
  • Di antara syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang terlibat di dalam sektor ini adalah Deleum Berhad, UMW Oil & Gas dan Hibiscus Petroleum.

Ayuh tengok prestasi saham syarikat-syarikat ini untuk setahun yang lalu:

Deleum Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM0.95

Harga Saham 21 Disember 2017: RM0.94

Pulangan Setahun : Turun RM0.01 atau -1%

UMW Oil & Gas Corporation Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM0.81

Harga Saham 21 Disember 2017: RM0.30

Pulangan Setahun : Turun RM0.51 atau -63%

Hibiscus Petroleum Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM0.39

Harga Saham 21 Disember 2017: RM0.82

Pulangan Setahun : Untung RM0.43 atau 110%

2. Pertengahan/Midstream

  • Setelah proses cari gali dilakukan, minyak mentah dan gas asli yang diperoleh akan dihimpunkan di pelantar minyak sebelum dihantar ke untuk pemprosesan.
  • Minyak mentah dan gas asli tersebut akan disalurkan melalui paip atau dibawa menggunakan kontena kapal atau kereta api ke kilang pemprosesan, untuk dijadikan produk sebelum dipasarkan.
  • Sektor ini mengalami keuntungan yang suram sama seperti peringkat Upstream.
  • Syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia adalah seperti Alam Maritim Resources Berhad, Bumi Armada dan Dayang Enterprise Holdings.

Bagaimana prestasi saham syarikat-syarikat ini untuk setahun yang lalu?

Alam Maritim Resources Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM0.27

Harga Saham 21 Disember 2017: RM0.15

Pulangan Setahun : Rugi RM0.12 atau -44.4%

Bumi Armada Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM0.62

Harga Saham 21 Disember 2017: RM0.74

Setahun Untung RM0.12 atau 19.4%

Dayang Enterprise Holdings Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM0.97

Harga Saham 21 Disember 2017: RM0.56

Pulangan Setahun : Rugi RM0.41 atau -42.3%

3. Hiliran/Downstream

  • Merupakan aktiviti pemprosesan minyak mentah dan gas asli kepada produk dalam pasaran. Fasa hiliran merujuk kepada proses penapisan minyak mentah dan gas asli dan penjualan serta pengedaran gas asli dan produk yang dihasilkan daripada minyak mentah dan gas asli.
  • Di antara produk yang terhasil adalah LPG, petrol, bahan api jet, diesel, minyak bahan api, asfalt dan kokas petroleum.
  • Segmen hiliran termasuklah penapisan minyak, kedai pengedaran petroleum, kedai runcit dan syarikat pengedaran gas asli.
  • Berbeza dengan Upstream dan Midstream, peringkat huluan masih menjana keuntungan yang baik. Sektor ini menghasilkan produk keperluan dan dekat dengan pengguna.
  • Dialog Group, Petronas Dagangan dan Petron Malaysia Refining & Marketing merupakan di antara syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Prestasi saham syarikat-syarikat ini untuk setahun yang lalu adalah seperti berikut:

Dialog Group Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM1.52

Harga Saham 21 Disember 2017: RM2.48

Pulangan Setahun : Untung RM0.96 atau 63.2%

Petronas Dagangan Berhad

Harga Saham 21 Disember 2016: RM23.52

Harga Saham 21 Disember 2017: RM24.26

Pulangan Setahun : Untung RM0.74 atau 3.1%

Petron Malaysia Refining & Marketing

Harga Saham 21 Disember 2016: RM4.10

Harga Saham 21 Disember 2017: RM13.24

Pulangan Setahun : Untung RM9.14 atau 223%

Harapan kami maklumat ini akan dapat membantu anda membuat keputusan semasa ingin membeli saham syarikat-syarikat industri oil & gas ini. Saham adalah perniagaan, fahami dulu perniagaan tersebut sebelum mengambil sebarang keputusan.

Iklan

Yuran Seminar RM99 Mahal? Kasilah Free!

Nak menuntut ilmu buat duit, tapi tak nak keluar duit? Fuh. I cannot brain this.
Katanya kalau yuran RM99 untuk masuk seminar pelaburan saham tu mahal? Tengoklah juga content yang disampaikan. Ada seminar yang content sampai nak pengsan kot dia kasi.

Harga saham Nestle pun RM146 seunit.

Bro, pasaran saham ni bukan tempat orang tak ada duit untuk buat duit. Pergilah usaha cara lain untuk tambahkan duit simpanan dulu. Pergilah belajar dekat kelas cuci otak, kelas pengurusan kewangan, kelas online marketing, kelas FB Ads dan sebagainya.

Cuba kita fikir balik dan renung-renungkan:

    • Sekolah Rendah belajar ilmu dunia dan ilmu agama perlukan duit.
    • Sekolah Menengah belajar ilmu dunia dan ilmu agama perlukan duit.
    • Universiti belajar ilmu peringkat tinggi perlukan duit (siap berhutang PTPTN RM17,000 untuk belajar)
    • Nak masuk kelas belajar memasak, menjahit, bahkan nak belajar Microsoft Excel pun perlukan duit yuran.

Ada juga yang kata,

“Mencari ilmu dengan individu yang hanya nak ambil kesempatan dengan menjaja air liur ni sesungguhnya satu perbuatan sia-sia”

Wah. This one also I cannot brain. 

Cakap orang memang senang, cuba kau jual air liur kau? Nak tengok berapa orang pula nak datang dengar.

Seminar itu sendiri adalah sejenis bisnes. Perniagaan dalam kategori pendidikan/latihan/khidmat nasihat. Nak pula yang join seminar dia ada yang berjaya. Memang bertambah popular la seminar tu.

Memang kita boleh berjaya juga kalau tak pergi seminar bagai. Kita boleh cuba cari jalan sendiri, tapi kita akan ambil masa yang lama.

Sedar-sedar, kita dah jadi tua masa kita dah berjaya nanti. Itupun kalau berjaya. Lepas tu kita rasa pelik kenapa ramai yang jauh lebih muda dah berjaya buat duit di pasaran saham.

Ilmu Buat Duit Yang Free?

Tapi bila berpeluang untuk belajar ilmu kembangkan duit melalui pelaburan saham yang sah, kalau boleh kita nak yang free. What???

Tempoh hari Bursa Malaysia-i anjurkan workshop (siap kena bawa laptop) dengan yuran RM10 pun banyak kerusi kosong. Oh ya, kalau terlepas, dengarnya ada lagi workshop tu, boleh cepat-cepat lihat di sini.

Memang ada seminar yang percuma, tapi alasan lain pula yang akan muncul:

  • “Jauhlah, takde kelas yang dekat sikit ke? Buatlah depan rumah aku ni”
  • “Sibuklah tarikh tu, ada program memancing, ada tarikh lain tak?”
  • “Free ni mesti tak bagus, sebab seminar dia tak laku kan?”
  • “Ala, lepas tu mesti dia nak upsell kelas mahal pulak”
  • “Ada kasi makan tak?”

Nak free sangat? Pergilah seminar Dato’ Dr. Nazri Khan, beliau masih anjur secara percuma.

‘Orang Lain’ Kena Bayar $99 US Dolar, Rileks Je

Kalau nak tahu, ‘orang lain’ sanggup bayar sehingga $99 US Dolar (RM410) untuk hadiri seminar pelaburan saham (asas pula tu). Nak seat harga $199 (RM824) juga ada.

Cuma bukan dalam Bahasa Melayu.

Tak percaya, masuk sendiri laman web Value Investing Summit.

Berebut-rebut ‘orang lain’ nak datang program ni. Apalah sangat harga yuran $99 USD dengan apa yang akan disampaikan, panelis yang akan hadir, Warren Buffett Thailand pun akan datang berkongsi ilmu.

Tapi kalau kita diberikan peluang seperti di atas, macam-macam alasan yang kita boleh jangkakan:

  • “Kenapa 2 hari, takde yang sehari ke?”
  • “Bayar mahal-mahal, takde makan ke?”
  • “Harga early bird ni sampai bila-bila ke?”

Diri Sendiri Tak Mahu Berubah, Jangan Harap Orang Lain Boleh Ubahkan

Kesimpulannya, kalau diri sendiri pun tak ada niat nak berubah, jangan pula salahkan takdir.

“Kenapalah aku tak kaya-kaya?”
“Kenapalah hidup aku macam ni je?”

Percayalah, rezeki Allah dah tentukan. Tetapi sesiapa yang berusaha lebih, insyaAllah dapat pun lebih.

Manusia memang tak mampu mengkayakan orang lain. Itu semua atas izin Allah.

Betulkan cara kita berfikir.
Betulkan cara kita bercakap.
Betulkan cara kita menulis.

Iklan

6 Syarikat Gergasi Yang Rugi Teruk Akibat Dari Covid-19

Koronavirus yang semakin merebak ke seluruh dunia pada masa kini telah menyebabkan para pelabur semakin panik di dalam pasaran saham. Keadaan pasaran yang semakin tidak menentu telah mengakibatkan banyak syarikat gergasi yang mengalami kerugian akibat dari situasi ini.

Krisis yang kunjung tiba ini tidak tahu bila akan berkesudahan. Yang paling membimbangkan adalah pembatalan acara sukan Olimpik yang bakal diadakan di Tokyo pada tahun ini. Sebelum ini, sukan Olimpik hanya dibatalkan ketika perang dunia, berlangsng tetapi kali ini dengan penularan wabak Covid-19 ini, tidak mustahil acara tahunan tersebut terpaksa dibatalkan demi menjaga keselamatan orang ramai.

Jom kita lihat senarai syarikat yang mengalami kerugian yang tinggi kesan dari wabak yang merbahaya ini.

1. Microsoft

Microsoft mengalami kerugian yang sangat besar disebabkan kesan wabak ini. Syarikat ini menggunakan pihak pengilang dari China untuk menghasilkan barangan komputer mereka.

Di antara barangan komputer yang tidak dapat dipenuhi di dalam pasaran pengguna adalah barangan hardware seperti komputer Surface yang mengalami gangguan bekalan komponen dari China.

CEO Microsoft juga mengeluarkan kenyataan bahawa syarikat tersebut tidak akan mencapai sasaran keuntungan yang dijangka pada suku tahun yang akan datang.

Microsoft telah kehilangan sebanyak $62 bilion hanya dalam tempoh satu hari.

2. Apple

Syarikat yang pernah menjadi pesaing rapat kepada Microsoft suatu ketika dahulu, turut mengalami kerugian yang besar akibat daripada penutupan Apple Store mereka di China.

Selain itu juga, syarikat ini turut menerima nasib yang sama apabila kebanyakan produk mereka tidak dapat disiapkan akibat kekurangan bekalan komponen dari pihak pengilang yang telah menutup operasi kilang. Kesannya, produk terkenal yang dihasilkan oleh syarikat ini seperti iPhone tidak dapat dijual kepada pelanggan seperti yang diharapkan.

Ianya telah menyebabkan Apple telah kerugian sebanyak $26 bilion hanya dalam masa satu hari.

3. Mastercard

Mastercard terkenal dengan menyediakan kemudahan kad kredit kepada pelanggan mereka. Syarikat ini yang menerima tempiasnya akibat dari larangan penerbangan yang dibuat oleh sesetengan negara, yang telah mengakibatkan industri pelancongan terjejas teruk.

Industri pelancongan berkait rapat dengan penggunaan kad kredit yang mana akan memudahkan urusan para pelancong terutamanya didalam tempaha hotel. Selain itu juga, industri e-commerce juga terbantut akibat daripada peristiwa ini

Akibatnya, nilai Mastercard telah menyusut sebanyak $21.9 bilion dalam tempoh satu hari.

4. Coca-Cola

Selain industri teknologi, syarikat minuman terkenal dunia juga mengalami nasib yang sama. Syarikat ini yang mengalami kekurangan bekalan bahan utama yang digunakan di dalam proses pembuatan minuman yang popular bagi syarikat tersebut; iatu Diet Coke.

Minuman Diet Coke merupakan miuman yang dihaslkan oleh syarikat tersebut yang menggunakan bahan artificial sweetener yang dimport dari China. Dengan penularan wabak ini, Coca-Cola tidak dapat menghasilkan minuman Diet Coke ini.

Akibatnya, nilai syarikat telah berkurangan sebanyak $6 bilion dalam tempoh satu hari.

5. Royal Caribbean Cruises

Merupakan syarikat yang mempunyai penguasaan pasaran sebanyak 19% di dalam dunia percutian mewah melalui kapal laut. Syarikat ini yang berpengkalan di Miami Florida turut terkesan dengan kehadiran wabak ini yang telah merebak ke seluruh dunia.

Bilangan pelancong yang semakin berkurangan telah menjejaskan pendapatan syarikat ini, yang mendakwa terpaksa membatalkan hampir 30 tempahan pelayaran yang telah dibuat oleh pelanggan mereka.

Syarikat ini telah kehilangan sebanyak $1.5 bilion dalam tempoh sehari.

6. United Airlines

Syarikat penerbangan sudah pastinya turut terjejas teruk kerana bilangan pelancong yang semakin berkurangan. Syarikat ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa hampir tiada penerbangan ke China dan juga sebanyak 75% penerbangan ke Trans-Pacific routes telah dibatalkan akibat daripada Covid-19 ini.

Syarikat ini telah kehilangan sebanyak $1.2 bilion dalam masa sehari.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!