Kenapa Saham Aku Asyik Rugi, Rugi, Rugi?

“Adoi, orang lain elok je untung…aku ni asyik rugiiiiii je dah kenapa?”

Ingat tuan puan..
Kena terima hakikat. Orang meniaga pun bukan hari-hari boleh untung. Kadang-kadang bila takde pelanggan beli barang pun dah kira rugi.

Pelaburan saham ini juga satu bentuk perniagaan. Bukan beli nombor. Bukan benda main-main.

Untung itu rezeki, rugi itu pasti.

Bergurulah supaya kita dapat dibimbing dan tidak sesat jalan. Bukan sahaja dapat minimumkan kerugian, kita juga boleh maksimumkan pulangan.

Satu lagi, kami selalu nasihatkan supaya melabur dengan duit lebihan dan bukan duit tabung anak. Jadi bila saham kita harganya jatuh atau sedang rugi, takdelah kita rasa serabut sangat.

Jom kita tengok sebab-sebab orang selalu sangat rugi dari untung. Bila dah tahu kita perbaiki kesilapan dan buat sampai jadi.

Rasa Hebat, Tak Perlu Ilmu

Orang Malaysia ni memang terkenal dengan sikap suka ikut-ikut orang. Dan kalau boleh semua benda nak senang dan cepat. Bila kawan tunjuk saham dia sedang untung, mulalah kita jadi tak tentu arah. Terus ikut apa yang kawan tu buat.

Tiada Strategi

Majoriti yang terlibat dalam pasaran saham masih ada kerja hakiki. Mereka jadikan saham sebagai sumber pendapatan sampingan. Bila masih bekerja memang tak ada masa nak tengok saham hari-hari. Jadi perlu ada strategi supaya hidup kekal tenang.

Lemah Pengurusan Risiko

Benda boleh Google, buat apa nak masuk kelas belajar? Memang betul semua benda boleh dicari dalam internet, tetapi kefahaman kita berbeza-beza. Tak semua benda kita boleh cepat belajar sendiri.

Emosi – Tiada Kesabaran

Realitinya ada orang bila dah nampak saham dia naik dan untung 10%, dia rasa nak lagi dan lagi, sudahnya bukan dapat untung tetapi rugi. Siapa pernah kena macam ni?

Tenang. Rugi bukan tanda gagal. Kalau nak untung sepanjang masa dan tak nak rugi maka jauhilah pasaran saham.

Ayuh bangkit dan belajar lagi. Bukan senang nak senang walaupun nampak senang. Tetapkan impian untuk jadi pelabur yang bijak dan bertaqwa.

Masih belum terlibat dalam pasaran saham? Rileks, masih belum terlambat. Jom kita dalami ilmu pelaburan saham yang sah dan patuh syariah! Jika anda “Zero” tentang pelaburan saham di Bursa Malaysia sertai kami di labursaham.com

Artikel ini dibawakan oleh Asri Ahmad Academy. Dapatkan 10,000 tiket PERCUMA ke First Step Labur Saham Syariah dengan kerjasama Bursa Malaysia hari ini juga!

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: