Kerajaan Nak Ambil Alih 4 Tol Bernilai RM6.2 Bilion, Saham Gamuda Jadi Apa?

KUALA LUMPUR: Kerajaan menerusi Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF Inc) mengemuka tawaran pengambilalihan kepentingan dalam empat pengendali lebuh raya utama membabitkan nilai RM6.2 bilion.

Empat lebuh raya terbabit ialah Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd (LITRAK) pada nilai RM2.47 bilion; Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Sdn Bhd (SPRINT) (RM1.984 bilion); KESAS Sdn Bhd (RM1,377 bilion) dan Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong Sdn Bhd (SMART) pada nilai RM369 juta.

Pengambilalihan itu seiring dengan pengumuman kerajaan pada Februari lalu yang bercadang untuk mengambil alih empat lebuh raya terbabit, sebagai sebahagian daripada janji pilihan raya.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, Gamuda Bhd yang juga pemegang saham terbesar dalam keempat-empat pengendali lebuh raya terbabit berkata, pihaknya hari ini menerima surat tawaran daripada MOF Inc bagi mengambil alih semua kepentingan termasuk saham biasa, saham keutamaan dan saham pinjaman.

Katanya, tawaran itu akan dilaksanakan oleh sebuah syarikat tujuan khas (SPV) yang dimiliki sepenuhnya oleh MOF Inc yang akan dikenal pasti kemudian.

“Tawaran kepada setiap pengendali konsesi lebuh raya sah sehingga jam 5 petang pada 12 Julai ini. Tawaran itu tidak sah selepas itu melainkan MOF Inc setuju dalam bentuk bertulis untuk melanjutkan tempoh tawaran berkenaan.

“Semua tawaran kepada keempat-empat syarikat konsesi ini tertakluk kepada dapatan kajian daya maju yang memuaskan, kelulusan Kabinet dan pelaksanaan perjanjian definitif berhubung tawaran dan pematuhan kepada terma-terma tawaran itu.

“Tawaran-tawaran ini saling mengikat terhadap satu sama lain melainkan diberi pelepasan oleh MOF Inc atau SPV dalam bentuk bertulis,” katanya.

Gamuda memiliki 70 peratus kepentingan dalam KESAS; SPRINT (52 peratus); LITRAK (44 peratus) dan 50 peratus dalam SMART.

LITRAK ialah pengendali Lebuhraya Damansara Puchong (LDP).

Sumber: BH Online

Durian Runtuh Buat Gamuda

Memang power Gamuda, banyak gak tu nilai RM6.2 bilion yang ditawarkan oleh pihak kerajaan.

Jom kita tengok prestasi harga saham Gamuda sepanjang setahun yang lalu:

Sumber: Bursa Marketplace

Kelihatan harga saham banyak jatuh pada bulan Oktober yang lalu, sehingga ke paras terendah iaitu RM2.07.

Namun ianya telah membuat kenaikan yang steady, dan ditutup pada paras RM3.83 pada Jumaat (21 Jun 2019) yang lalu. Dah naik hampir 100% daripada paras terendah.

Siapa Pemilik Gamuda Berhad?

Sumber: Bursa Marketplace

Nama-nama besar seperti PNB, KWSP, KWAP, Tabung Haji dan banyak lagi merupakan pemegang saham terbesar Gamuda ni. Jerung antarabangsa seperti Vanguard dan Norges Bank kelihatan banyak menjual, tetapi jerung tempatan yang lain banyak membeli pula.

Kalau nak tahu, harga saham Gamuda jatuh banyak selepas kekalahan kerajaan Barisan Nasional pada pilihanraya yang lalu (Mei 2018). Jatuh daripada harga RM5 lebih seunit, sehinggalah ke paras yang dicatatkan sekarang.

Adakah masanya telah tiba untuk harga saham Gamuda naik semula ke paras RM5? Sama-sama kita tunggu dan lihat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Technical Analysis: Teknik Trailing Stop

Pengurusan kewangan dalam pasaran saham bukannya bertujuan bagi mendapatkan keuntungan segera. Sebenarnya pengurusan kewangan dalam pelaburan ini bertujuan meneruskan kelangsugan hidup untuk jangka masa panjang dan meningkatkan modal pelaburan.

Oleh itu teknik trailing stop adalah salah satu cara membantu memastikan keupayaan pelabur meneruskan perjalanan agar tidak rugi setelah mencatatkan keuntungan. Elok-elok portfolio hijau, tiba-tiba bertukar merah tanpa adanya trailing stop ini.

Apa Itu Trailing Stop?

Trailing stop adalah teknik untuk menjaga keuntungan secara berterusan, selagi mana harga saham bergerak dalam arah yang memihak kepada keuntungan pelabur. Teknik ini mampu membantu memaksimakan nilai dan peratusan keuntungan dalam pelaburan.

Pada kebiasanya trailing stop ini diletakkan sebelum mula membeli, dengan kata mudah sama seperti target price. Walaubagaimanapun ianya boleh diubah-ubah mengikut kesesuaian keadaan semasa. 

Trailing stop ini hanya bergerak dalam satu arah, kerana ianya dibentuk untuk mengunci harga keuntungan dan kadar kerugian. Apabila trailing stop ini bergerak ke atas, ianya tak boleh ditukarkan ke bawah.

Pelabur boleh menggunakan trailing stop ini dalam pelbagai jenis pelaburan seperti saham, aset digital dan sebagainya.

Namun trailing stop adalah berbeza dengan target price. Target price adalah tempat menjangka harga jual di paras yang ditentukan, traling stop adalah melepaskan pegangan selepas saham membuat keuntungan yang berterusan. Biasanya ianya boleh menggunakan pengiraan harga yang tetap (fix amout) atau menggunakan indikator.

Apa Tujuan Trailing Stop?

  • Untuk mengelakkan dari tersangkut di lembah kerugian selepas mendapat keuntungan
  • Membantu meletakkan titik penjualan selepas stock naik dalam kawasan yang memihak kepada pelaburan kita
  • Paling penting, membantu mengurangkan permainan perasaan dan emosi dalam pelaburan – “aiikkk..dia rebound balik??”

Perbezaan Trailing Stop Dengan Cut Loss?

Perbezaan utama di antara cut loss dan trailing stop adalah daripada segi daya tarikan trend yang menuju ke atas atau ke bawah. Dan trailing stop ini dibentuk dengan lebih fleksibel berbanding stop loss, selagi mana harga masih berada dalam keadaan menguntungkan posisi trailing stop boleh berubah-rubah mengikut keadaan harga.

Cut loss pula adalah harga melepaskan pegangan selepas harga jatuh ke bawah daripada harga belian, yang mana cut loss ini tidak fleksibel berbanding trailing stop. Ini kerana cut loss akan membawa kepada kerugian yang lebih besar sekiranya tidak disiplin.

Namun bagi trailing stop ianya akan membawa kepada keuntungan yang berkurangan sekiranya tidak menjualnya pada paras trailing stop.

Sebagai contoh:

Menggabungkan teknik combo trailing stop dan cut loss mampu menjana keuntungan yang lebih besar dalam pelaburan.

Dengan kebolehan menjaga dua teknik mudah ini mampu membawa kepada matlamat mengurus kerugian dan meningkatkan keuntungan. Apa sahaja harga yang naik pada masa akan datang membantu meminimakan potensi kerugian.

Namun begitu bagi trader harian, sukar bagi mereka untuk meletakkan paras trailing stop, ini kerana sifat candlestick masih belum cukup sempurna. Walaupun begitu, bagi trader harian boleh menggunakan Target Price. 

Apakah teknik-teknik yang membantu dalam melakukan trailing stop?

1. Jual pada harga bawah harga rendah sebelumnya (previous low)

Seperti biasa, setiap yang naik pasti akan turun, begitu juga dengan saham yang terbang tinggi (bull), pasti akan membuat penurunan semula (retracement) sebelum meneruskan kenaikan.

Bagi teknik ini, pengangan saham masih boleh di simpan selagi mana harga stock berkenaan tidak mencecah atau melebihi paras rendah (previous low) sebelumnya.

2. Bawah garisan trend (Break trend line)

Antara asas dalam pelaburan saham adalah support resistant dan trendline turun naik. Garisan ini yang akan menetukan sama ada kenaikkan akan terus bertahan atau berlaku perubahan.

Bagi teknik ini, pegangan saham dilepaskan selepas harga melepasi atau memecah trendline yang dilukis ke arah menaik (bull).

3. Moving Average

Moving Average adalah petunjuk yang menunjukkan purata harga masa lalu dan berbentuk garis pada carta. Dengan menggunakan moving average, ianya mampu mengenalpasti bentuk trend dan mengasingkan “noise” dalam pasaran.

Antara cara mudah untuk mengenal pasti trailing stop menggunakan moving average adalah:

  1.  Tentukan jenis trend yang ingin anda naiki
  2.  Gunakan Purata Pergerakan yang sesuai
  3. Keluar apabila harga ditutup melebihi dari itu

Ini bermaksud jika anda ingin menaikkan trend jangka pendek, anda boleh mengekori kerugian anda dengan Moving Average 20 MA (MA-20) – dan keluar sekiranya harga ditutup melebihi paras ini.

Tips dari otai saham:

Pelabur boleh menggunakan MA-10 bagi trader short term, MA-50 bagi tempoh trend jangka sederhana dan MA-200 – bagi pelabur trend jangka panjang.

4. Moving Average Cross

Moving average cross hampir serupa tekniknya dengan trailing stop moving average. Cuma menambah satu lagi indicator untuk memberikan signal yang tepat. (untuk datangkan lebih keyakinan)

Bagi MA cross, signal-nya sedikit lambat berbanding MA bersendirian.

Kebiasaanya otai-otai lebih gemar menggunakan signal MA-20 cross MA-50, apabila garisan MA-20 melintasi MA-50 maka ini menunjukkan signal jual.

5. Trailing stop menggunakan peratusan

Tentukan peratusan stop loss di mana anda akan keluar dari perdagangan. Konsep ini hampir serupa dengan cutloss, Ia boleh menjadi 10%, 20%, atau apa sahaja peratusan yang ditentukan.

Sebagai contoh:

Sekiranya anda membeli saham ABC pada harga RM100 dan harga turun 10%. Ini bermaksud jika saham ABC turun 10% (dari yang tertinggi sebelumnya), pelabur akan melepaskan pengangan sahamnya.

Manakah Strategi Trailing Stop Yang Terbaik?

Secara jujurnya, tidak ada strategi trailing stop terbaik. Kerana ianya bergantung pada apa yang kita mahukan daripada pelaburan. Atau dengan kata lain adalah ‘Apakah matlamat pelaburan ini?’

Sebagai contoh :

  1. Bagi yang gemar melabur pada trend jangka pendek (short term), anda boleh mengikuti MA 20-tempoh, garisan trend atau trailing stop peratusan.
  1. Untuk trend jangka sederhana, anda boleh mengikuti garisan trend, MA 50, atau MA cross.
  1. Untuk trend jangka panjang, anda boleh mengikuti MA 200 tempoh, dan sebagainya.

Ini bermaksud soalan yang lebih penting untuk ditanyakan adalah ‘JENIS TREND YANG MANA YANG BERSESUAIAN DENGAN DIRI DAN TEKNIK ANDA’, Semuanya bergantung kepada step pertama sebelum masuk mendapatkan pegangan saham berkenaan.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat risiko dalam penggunaan trailing stop, namun sekiranya digabungkan dengan cut loss, ianya mampu untuk meminimumkan kerugian dan meningkatkan keuntungan.

Sumber Rujukan:

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Majalah Labur