Mengapa Jeff Bezos Jual Saham Amazon Bernilai Hampir $3 Bilion Dalam Tempoh Tak Sampai Sebulan?

Penjualan saham syarikat merupakan perkara yang normal bagi seseorang CEO untuk memiliki cash  di dalam  tangan. Penjualan saham itu tidak bermakna syarikat itu akan mengalami kerugian pada tempoh akan datang.

Jika seseorang CEO menjual dengan jumlah yang sangat besar, kemungkinan panik akan berlaku kerana harga saham untuk sesebuah syarikat itu akan jatuh secara mendadak dan akan merugikan para pelabur.

Namun, cara yang terbaik untuk menjual saham syarikat untuk menambah cash adalah ketika syarikat berada di puncak prestasi kerana nilai saham syarikat akan menjadi begitu mahal.

Hal yang sama berlaku kepada Jeff Bezos yang telah menjual sebahagian saham syarikatnya sendiri. Beliau telah menjual sebanyak 2.5% pegangan sahamnya dalam  syarikat untuk tujuan yang tertentu.

Walaubagaimanapun, Jeff Bezos masih lagi merupakan pemegang terbesar saham Syarikat Amazon dengan pegangan 11%. Penganalisis tidak dapat menjangkakan dengan tepat kenapa Jeff Bezos menjual sebahagian kecil  saham syarikatnya itu.

3 buah kondominium mewah yang dibeli oleh Jeff di New York City kemungkinan salah satu faktor kenapa dia menjual saham Amazon dalam tempoh masa yang singkat

Terdapat desas-desus yang mengatakan penjualan tersebuat adalah untuk membayar 3 buah unit kondominium yang dibelinya di New York yang berharga $80 juta untuk tinggal bersama dengan kekasih baharunya selepas perceraian dengan isteri pertama pada awal tahun ini. Beliau sebelum ini memiliki 4 buah rumah di New York City yang dibelinya 20 tahun yang lalu.

Ada juga yang membuat spekulasi bahawa dia telah menggunakan duit tersebut untuk menampung kos Syarikat Blue Origin yang merupakan sebuah syarikat penjelajahan angkasa lepas.

Penerokaan angkasa lepas oleh Jeff memerlukan dana yang besar saban tahun, bagi meneruskan cita-citanya untuk membangunkan penempatan di Marikh

Syarikat Blue Origin ini telah diasaskan oleh Jeff Bezos pada tahun 2000 yang bermatlamatkan untuk penerokaan angkasa. Seperti sedia maklum, penerokaan angkasa merupakan tugas yang sangat sukar kerana memerlukan teknologi yang sangat tinggi dan kos yang sangat besar.

Hanya 3 orang sahaja yang berani kehadapan untuk menceburi bidang ini. Mereka adalah, Jeff Bezos, Elon Musk dan Richard Branson. Penerokaan angkasa memerlukan dana yang begitu tinggi dan hasil pulangan yang tidak menentu.

Oleh itu dana luar perlu disuntik bagi meneruskan perkembangan. Beliau pernah mengeluarkan kenyataan mengenai penjualan saham Amazon sebanyak $ 1 billion setahun bagi menampung pembelanjaan Blue Origin pada tahun 2017.

Jeff Bezos juga pernah menjawab soalan wartawan ketika ditanya kenapa dia sanggup mengambil risiko unttuk menerokai angkasa terutamanya dalam membangunkan penempatan di planet Marikh. Beliau yang menjawab pertayaan adalah disebabkan sikap manusia dibumi semakin hari semakin merosakkan bumi dengan aktiviti yang tidak bermanfaat kepada alam sekitar, dan kerana itulah beliau mengambil keputusan untuk menerokai angkasa lepas.

Selain daripada itu juga, ada yang juga berpendapat bahawa duit penjualan saham itu sebahagiannya disalurkan kepada badan kebajikan yang memerlukan. Beliau yang menubuhkan badan kebajikan bernama Bezos Day One Fund yang mana teleh menderma sebanyak $2 bilion sejak penubuhanya pada tahun lepas.

Beliau yang dikritik hebat sebelum badan kebajikan ini ditubuhkan kerana kurang mesra dengan tujuan amal sedangkan beliau merupakan orang yang terkaya dunia. Tidak seperti Bill Gates dan Warren Buffet yang menderma hampir keseluruhan harta yang dimiliki mereka.

Harga saham Amazon sedikit jatuh semasa Jeff menjual sahamnya di pasaran terbuka

Penjualan Saham Amazon yang dilakukan oleh Jeff Bezos pada kali ini merupakan yang terbesar dalam sejarah penubuhan Syarikat Amazon.Dia yang menjual sebanyak 2 kali kurang dari tempoh sebulan dengan penjualan yang pertama adalah sebanyak 965,612 unit saham yang mana bernilai sebanyak $1.8 billion pada penghujung bulan Julai dan peringkat kedua pula beliau telah menjual sebanyak 531,852 unit saham yang bernilai $900 juta pada awal bulan Ogos.

Beliau juga telah menderma sebanyak 268 saham Syarikat Amazon yang bernilai hampir $500,000 kepada badan kebajikan yang tidak dinyatakan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Trading Platform Yang Ada Fungsi “Stop Loss”

Nak melabur saham ni asasnya kena ada Trading Plan.

Sebelum nak beli apa-apa saham pun, kita wajib ada Trading Plan.

Tahu harga nak beli (Entry Price), tahu harga nak jual bila untung (Target Price), dan tahu harga nak jual bila rugi (Stop Loss).

Tapi asyik cerita pasal untung je, kali ni kita cerita pasal rugi pula. Bila saham yang kita beli tu harganya makin jatuh, maka kenalah Cut Loss sebelum rugi tu menjadi semakin besar.

Tapi kita sebenarnya bertuah sebab sekarang semuanya makin mudah. Kita boleh set awal-awal lagi paras Stop Loss kita ni. Maknanya, bila dah beli saham, maka boleh set terus berapa kita punya Stop Loss. Best kan?

Sebagai contoh, Pak Teh beli saham syarikat XXX pada harga RM4 dengan tujuan untuk melabur jangka masa pendek dah boleh terus set awal-awal Stop Loss RM3.70.

Tapi bukan semua trading platform boleh, sehingga hari ini berikut merupakan senarai trading platform yang ada feature Stop Loss / Stop Limit:

1. RHB TradeSmart

Yang pertama sekali, kita ada RHB. Setiap kali kita nak Sell, boleh pilih samada nak Sell macam biasa atau guna fungsi Stop Limit.

2. CIMB (CGS-CIMB iTrade)

CIMB pun ada, klik di bahagian Order Type dan pilih Stop Limit.

3. UOB (UOB KayHian)

UOB pula, ada feature Stop Limit dan Limit If Touch. Buat masa ini untuk nikmati feature Stop Limit dan Limit If Touch kita kena request daripada remisier.

4. Malacca Securities (M+)

Yang terakhir sekali, kita ada Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M+. Di belah bahagian atas trading platform, boleh pilih samada nak guna Limit biasa atau Stop Limit. Untuk menggunakan feature Stop Limit ni, kena request daripada remisier untuk activatekan dia.

Tak Ramai Sedar Kewujudan Fungsi “Stop Loss’

Sekarang dah tahu adanya fungsi Stop Loss, semoga ramai yang dapat manfaat daripadanya. Lebih-lebih lagi kepada Setengah Juta Bumiputera Yang Dah Ada Akaun CDS!

Bagi yang baru nak berjinak-jinak dengan saham ni, jemput baca 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

Cara Beli Waran Dan Convert Waran Kepada Mother Share

Dalam pelaburan saham, kita ada saham dan kita juga ada waran. Di antara kelebihan melabur ke dalam waran adalah harganya yang lebih murah berbanding saham induk.

Sebelum meneruskan bicara, apa kata kita berkenalan dengan waran ini terlebih dahulu.

Saham Induk Umpama Mother Share (Mak), Waran Umpama Anak

Untuk memudahkan kita faham apa itu Waran, dengan bahasa mudahnya kita boleh anggap saham induk sebagai Mak dan waran sebagai Anak.

Waran terbahagi kepada dua:

1. Waran

  • Dikeluarkan oleh syarikat dengan tujuan untuk mendapatkan modal syarikat terbabit.
  • Selalunya mempunyai tempoh matang yang panjang iaitu untuk tempoh 4 tahun sehingga 10 tahun.

Jika Mak waran patuh Syariah, biasanya Anak waran juga patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada WA, WB, WC, WD.

Contoh: PMETAL-WA, PMETAL-WB

2. Waran Opsyen Beli

  • Dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan bagi saham yang tidak berkaitan dengan syarikat tersebut.
  • Kebiasaannya akan matang dalam jangka masa lebih pendek iaitu kurang dari setahun.

Walaupun Mak waran patuh Syariah, Anak waran tidak patuh Syariah. Kalau Mak waran tak patuh Syariah, sah-sah Anak waran pun tak patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada C diikuti dengan nombor.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

Cara Nak Beli Waran

Pertama sekali, kita kena bezakan dulu yang mana saham induk, yang mana waran patuh syariah, yang mana waran tak patuh syariah.

Dalam contoh saham Datasonic di atas:

DSONIC: Saham induk
DSONIC-WA: Waran patuh syariah
DSONIC-HA, DSONIC-HB, DSONIC-C23, DSONIC-C15: Waran tak patuh syariah

Nak beli waran, prosesnya sama saja macam nak beli saham induk. Tekan butang Buy, masukkan kuantiti, harga belian, validity dan klik Send Now.

Cara Nak Convert Waran Kepada Mother Share (Saham Induk)

Biasanya orang beli waran adalah untuk meraih keuntungan daripada kenaikan waran yang mengatasi saham induk. Anak yang baik akan ikut perangai (pergerakan) Mak, jika saham Mak naik sebanyak 5%, saham Anak berpotensi untuk naik 10%.

Tapi bagi mereka yang nak convert waran kepada saham induk sebelum tempoh matang waran tersebut, maka boleh ikut langkah-langkah berikut.

1. Isi Borang Exercise Form

Sebelum tarikh luput sesuatu waran, pihak Registrar akan menghantar surat yang mengandungi Exercise Form seperti contoh di atas kepada semua pemilik waran yang dah nak expired.

2. Buat Pembayaran Exercise Price

Untuk convert waran ke saham induk, ada istilah Exercise Price iaitu berapa harga perlu dibayar untuk convert waran yang kita ada kepada saham induk.

Bayaran biasanya dalam bentuk draf bank ke atas nama syarikat dan dipalang.

3. Hantar Exercise Form Dan Draf Bank Ke Registrar

Pastikan borang tersebut sampai ke tangan pihak Registrar sebelum tarikh tamat. Biasanya kita juga perlu bayar Processing Fee kepada pihak Registrar untuk memproses permohonan kita.

Berbaloi Ke Tak Nak Convert Waran Kepada Saham Induk?

Ada 3 keadaan yang akan wujud, samada kita rugi jika convert, samada kita tak untung dan tak rugi, dan samada kita untung sekiranya convert.

Sumber: Bursa Malaysia

Ianya berkait rapat dengan beberapa perkara iaitu:

Harga saham induk semasa tarikh luput (Share price at expiry)
Harga saham induk semasa (Current share price)
Harga untuk convert (Exercise price)
Nisbah penukaran (Conversion ratio)
Harga waran (Call warrant pice)

Sekiranya harga waran selepas ditambah Exercise price lebih murah daripada harga saham induk semasa tarikh luput, maka kita akan untung.

Sekiranya harga waran selepas ditambah Exercise price adalah sama dengan harga saham induk semasa tarikh luput, maka kita tak untung tak rugi.

Sekiranya harga waran selepas ditambah Exercise price lebih mahal daripada harga saham induk semasa tarikh luput, maka kita akan rugi.

Apa Jadi Kepada Waran Yang Tak Convert?

Akhir sekali, sekiranya kita dah berkira-kira bahawa adalah tak berbaloi untuk kita convert waran kepada saham induk, maka waran tersebut akan expired apabila tiba tarikh luputnya.

Biasanya beberapa minggu sebelum tarikh luput sesuatu waran, ianya tidak lagi boleh dijual beli di pasaran saham. Maka elakkan daripada membeli waran yang dah nak expired, kalau kita tak berniat untuk convert waran tersebut.

Takut-takut kita terbeli waran yang dah nak sampai expiry date, kemudian waran tersebut digantung kerana dah nak expired dan kalau nak convert pula menjadikan kita rugi – maka bertambahlah kerugian yang kita terpaksa tanggung.

Kerana perlu diingat, waran selepas tarikh luput tidak bernilai satu sen pun sekiranya tidak diconvert.

Iklan

Saham Tu Apa? Anda Pasti Faham Maksud Saham Lepas Baca Artikel Ini

Topik sebelum ini, kita dah tengok serba sedikit tentang apa itu pelaburan. Masih ada yang tak clear ke?

Bagi yang masih tak berapa faham, Pak Teh repeat semula:

“Pelaburan adalah memperuntukkan duit dengan harapan ia bertambah nilai pada masa hadapan”

Maksud mudahnya, katakan kita melabur RM1,000; kita nak tengok duit kita berkembang jadi RM1,100 atau memberi pulangan 10%. Ada yang perlukan masa setahun, ada yang beberapa bulan; tak kurang juga yang mengambil masa beberapa tahun.

Kalau macam itu, pelaburan saham pula bagaimana?

Tapi sebelum itu, kena bagi faham dulu apa maksud saham.

Jom kita tengok contoh ni dulu:

Ali minat berniaga sejak dari kecil lagi. Sesudah tamat persekolahan, Ali mula berniaga nasi lemak di tepi jalan berhampiran apartmen kediaman beliau. Dengan kelazatan sehingga menjilat jari, nasi lemak Ali semakin laku. Dengan pertambahan permintaan, Ali terpaksa menggaji pekerja dan menambah pengeluaran nasi lemak beliau. Kalau sebelum ini, Ali menjual 100 bungkus sehari – kini ia mencecah hampir 1,000 bungkus sehari.

Makin lama, makin terkenal pula Nasi Lemak Ali dan beliau mula membuka beberapa gerai di taman bersebelahan. Namun, impian Ali adalah untuk membuka kedai di seluruh Malaysia. Tapi impian tersebut memerlukan modal yang besar mencecah jutaan ringgit. Sebijik kedai dengan sewa nya, dengan renovation nya, dengan upah pekerja nya, dengan logistik nya lagi – memerlukan modal yang sangat besar dan Ali sememangnya tidak memiliki modal sebesar itu.

Ali ada pergi berjumpa dengan beberapa institusi kewangan tetapi proposal beliau untuk mendapatkan modal tersebut gagal. Justeru, beberapa ahli keluarga Ali dan kenalan rapat beliau mula mengumpul dana. Berkat kesabaran dan pujuk rayu Ali, akhirnya terkumpul juga RM1 juta bagi Ali membuka kedai di beberapa lokasi bagi menampung permintaan yang semakin bertambah; dan juga menambah keselesaan pembeli. Kini Ali mula menjual air serta menambah beberapa menu baru dan pengunjung pula boleh makan dengan selesa. Siap ada air-cond lagi tu…

Dengan RM1 juta ‘pinjaman’ ahli keluarga dan kenalan Ali tadi, beliau membayar sejumlah wang kepada mereka setiap tahun mengikut kepada jumlah keuntungan tahunan perniagaan nasi lemak yang diusahakan Ali. “Keuntungan” yang kembali kepada pelabur ini pada asasnya dipanggil dividen.

Konsep saham berkait rapat seperti di atas ini. Jom kita kenali beberapa watak yang terlibat:

  1. Ali – seorang peniaga yang berbakat, mempunyai visi dan masa depan. Senang cerita Ali merupakan seorang usahawan yang hebat
  2. Peminjam – terdiri daripada ahli keluarga dan sahabat handai Ali yang percaya kepada prospek dan masa depan perniagaan yang dijalankan Ali. Mendapat pulangan setiap tahun bergantung kepada keuntungan (jika rugi sama-sama rugi)

Dengan erti kata lain, saham bererti peminjam di atas yang melabur duit ke dalam perniagaan yang berpotensi berkembang dan memberikan pulangan kepada peminjam.

Tetapi ada juga perniagaan yang bermusim dan bakal menghadapi masalah pada masa akan datang.

Apa yang anda perlukan sebagai pelabur bijak, adalah untuk melihat dan menilai potensi naiknya sesebuah perniagaan tersebut. Perniagaan tersebut untung besar, anda sebagai pelabur pun bakal untung besar.

Iklan

Terbaik, Lelaki Ini Hadiahkan Saham Sebagai Mas Kahwin Isteri

Biasanya wang tunai digunakan sebagai mas kahwin untuk diberikan kepada pihak pengantin perempuan. Namun berbeza dengan Zaga Kusumaprabu yang telah menghadiahkan saham sebagai mas kahwin kepada isterinya yang bernama Bellawati Dityasari. 

Menurut sumber, majlis perkahwinan mereka telah berlangsung pada 23 Ogos 2019 yang lalu.

Biasanya pihak perempuan pasti inginkan wang tunai, rantai, gelang, anting-anting dan macam-macam lagi barangan yang bernilai untuk dijadikan sebagai mas kahwin.

Menurut Zaga, pemberian tersebut adalah permintaan Bellawati, bakal pengantin perempuan yang menginginkan mas kahwin saham tersebut.

Hantaran Saham Mas Kahwin

Hantaran saham yang telah diberikan oleh Zaga kepada Bellawati adalah bernilai RM985.44 atau sebanyak Rp3,338498. Mas kahwin tersebut akan digunakan oleh Bellawati dalam pelaburan jangka masa yang lama.

Kisah perkahwinan tersebut viral apabila tersebar gambar pasangan tersebut memegang dokumen saham yang dicetak dan diletakkan di dalam bingkai gambar.

Bellawati mengatakan bahawa pada mulanya dia hanya inginkan mas kahwin 1 lot saham blue-chip sahaja. Namun dia tidak menyangka suaminya telah memberi mas kahwin sebanyak 23 lot saham blue-chip kepadanya.

Kenapa Inginkan Mas Kahwin Saham?

Bila ditanya kenapa mahukan saham sebagai mas kawin, Bellawati mengatakan bahawa mas kahwin saham ini mempunyai nilai yang akan bertambah dari tahun ke tahun sekiranya diuruskan dengan baik.

Selain itu, Bellawati berniat ingin menyampaikan kesedaran kepada masyarakat betapa pentingnya saham untuk pelaburan.

Pada mulanya, Bellawati mahukan Zaga mengajar ilmu saham. Jadi kerana tarikh perkahwinannya sudah dekat, beliau telah memilih saham sebagai mas kahwinnya. Beliau percaya bahawa saham tersebut bakal membantunya pada hari mendatang.

Dengan saham juga, akan wujud sikap suka menabung apabila wang tersebut kian bertambah.

Dalam akaun Instagramnya, Bellawati telah membuat satu kenyataan mengenai kenapa beliau memilih saham. Beliau turut menyebut bahawa untuk mengelakkan berlakunya inflasi. 

Menurutnya juga, emas bukan pilihannya adalah kerana nilainya ada naik turunnya. Namun saham boleh digunakan sebagai pelaburan jangka masa panjang.

Kesimpulannya, ramai orang kaya kini telah memilih mas kahwin saham sebagai pilihan. Jadi, ia bukan lagi sesuatu yang pelik lagi.

Mungkin selepas ini anda dan pasangan juga patut mencuba mas kahwin saham ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!