Mengapa Jeff Bezos Jual Saham Amazon Bernilai Hampir $3 Bilion Dalam Tempoh Tak Sampai Sebulan?

Penjualan saham syarikat merupakan perkara yang normal bagi seseorang CEO untuk memiliki cash  di dalam  tangan. Penjualan saham itu tidak bermakna syarikat itu akan mengalami kerugian pada tempoh akan datang.

Jika seseorang CEO menjual dengan jumlah yang sangat besar, kemungkinan panik akan berlaku kerana harga saham untuk sesebuah syarikat itu akan jatuh secara mendadak dan akan merugikan para pelabur.

Namun, cara yang terbaik untuk menjual saham syarikat untuk menambah cash adalah ketika syarikat berada di puncak prestasi kerana nilai saham syarikat akan menjadi begitu mahal.

Hal yang sama berlaku kepada Jeff Bezos yang telah menjual sebahagian saham syarikatnya sendiri. Beliau telah menjual sebanyak 2.5% pegangan sahamnya dalam  syarikat untuk tujuan yang tertentu.

Walaubagaimanapun, Jeff Bezos masih lagi merupakan pemegang terbesar saham Syarikat Amazon dengan pegangan 11%. Penganalisis tidak dapat menjangkakan dengan tepat kenapa Jeff Bezos menjual sebahagian kecil  saham syarikatnya itu.

3 buah kondominium mewah yang dibeli oleh Jeff di New York City kemungkinan salah satu faktor kenapa dia menjual saham Amazon dalam tempoh masa yang singkat

Terdapat desas-desus yang mengatakan penjualan tersebuat adalah untuk membayar 3 buah unit kondominium yang dibelinya di New York yang berharga $80 juta untuk tinggal bersama dengan kekasih baharunya selepas perceraian dengan isteri pertama pada awal tahun ini. Beliau sebelum ini memiliki 4 buah rumah di New York City yang dibelinya 20 tahun yang lalu.

Ada juga yang membuat spekulasi bahawa dia telah menggunakan duit tersebut untuk menampung kos Syarikat Blue Origin yang merupakan sebuah syarikat penjelajahan angkasa lepas.

Penerokaan angkasa lepas oleh Jeff memerlukan dana yang besar saban tahun, bagi meneruskan cita-citanya untuk membangunkan penempatan di Marikh

Syarikat Blue Origin ini telah diasaskan oleh Jeff Bezos pada tahun 2000 yang bermatlamatkan untuk penerokaan angkasa. Seperti sedia maklum, penerokaan angkasa merupakan tugas yang sangat sukar kerana memerlukan teknologi yang sangat tinggi dan kos yang sangat besar.

Hanya 3 orang sahaja yang berani kehadapan untuk menceburi bidang ini. Mereka adalah, Jeff Bezos, Elon Musk dan Richard Branson. Penerokaan angkasa memerlukan dana yang begitu tinggi dan hasil pulangan yang tidak menentu.

Oleh itu dana luar perlu disuntik bagi meneruskan perkembangan. Beliau pernah mengeluarkan kenyataan mengenai penjualan saham Amazon sebanyak $ 1 billion setahun bagi menampung pembelanjaan Blue Origin pada tahun 2017.

Jeff Bezos juga pernah menjawab soalan wartawan ketika ditanya kenapa dia sanggup mengambil risiko unttuk menerokai angkasa terutamanya dalam membangunkan penempatan di planet Marikh. Beliau yang menjawab pertayaan adalah disebabkan sikap manusia dibumi semakin hari semakin merosakkan bumi dengan aktiviti yang tidak bermanfaat kepada alam sekitar, dan kerana itulah beliau mengambil keputusan untuk menerokai angkasa lepas.

Selain daripada itu juga, ada yang juga berpendapat bahawa duit penjualan saham itu sebahagiannya disalurkan kepada badan kebajikan yang memerlukan. Beliau yang menubuhkan badan kebajikan bernama Bezos Day One Fund yang mana teleh menderma sebanyak $2 bilion sejak penubuhanya pada tahun lepas.

Beliau yang dikritik hebat sebelum badan kebajikan ini ditubuhkan kerana kurang mesra dengan tujuan amal sedangkan beliau merupakan orang yang terkaya dunia. Tidak seperti Bill Gates dan Warren Buffet yang menderma hampir keseluruhan harta yang dimiliki mereka.

Harga saham Amazon sedikit jatuh semasa Jeff menjual sahamnya di pasaran terbuka

Penjualan Saham Amazon yang dilakukan oleh Jeff Bezos pada kali ini merupakan yang terbesar dalam sejarah penubuhan Syarikat Amazon.Dia yang menjual sebanyak 2 kali kurang dari tempoh sebulan dengan penjualan yang pertama adalah sebanyak 965,612 unit saham yang mana bernilai sebanyak $1.8 billion pada penghujung bulan Julai dan peringkat kedua pula beliau telah menjual sebanyak 531,852 unit saham yang bernilai $900 juta pada awal bulan Ogos.

Beliau juga telah menderma sebanyak 268 saham Syarikat Amazon yang bernilai hampir $500,000 kepada badan kebajikan yang tidak dinyatakan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!