Mengapa Jeff Bezos Jual Saham Amazon Bernilai Hampir $3 Bilion Dalam Tempoh Tak Sampai Sebulan?

Penjualan saham syarikat merupakan perkara yang normal bagi seseorang CEO untuk memiliki cash  di dalam  tangan. Penjualan saham itu tidak bermakna syarikat itu akan mengalami kerugian pada tempoh akan datang.

Jika seseorang CEO menjual dengan jumlah yang sangat besar, kemungkinan panik akan berlaku kerana harga saham untuk sesebuah syarikat itu akan jatuh secara mendadak dan akan merugikan para pelabur.

Namun, cara yang terbaik untuk menjual saham syarikat untuk menambah cash adalah ketika syarikat berada di puncak prestasi kerana nilai saham syarikat akan menjadi begitu mahal.

Hal yang sama berlaku kepada Jeff Bezos yang telah menjual sebahagian saham syarikatnya sendiri. Beliau telah menjual sebanyak 2.5% pegangan sahamnya dalam  syarikat untuk tujuan yang tertentu.

Walaubagaimanapun, Jeff Bezos masih lagi merupakan pemegang terbesar saham Syarikat Amazon dengan pegangan 11%. Penganalisis tidak dapat menjangkakan dengan tepat kenapa Jeff Bezos menjual sebahagian kecil  saham syarikatnya itu.

3 buah kondominium mewah yang dibeli oleh Jeff di New York City kemungkinan salah satu faktor kenapa dia menjual saham Amazon dalam tempoh masa yang singkat

Terdapat desas-desus yang mengatakan penjualan tersebuat adalah untuk membayar 3 buah unit kondominium yang dibelinya di New York yang berharga $80 juta untuk tinggal bersama dengan kekasih baharunya selepas perceraian dengan isteri pertama pada awal tahun ini. Beliau sebelum ini memiliki 4 buah rumah di New York City yang dibelinya 20 tahun yang lalu.

Ada juga yang membuat spekulasi bahawa dia telah menggunakan duit tersebut untuk menampung kos Syarikat Blue Origin yang merupakan sebuah syarikat penjelajahan angkasa lepas.

Penerokaan angkasa lepas oleh Jeff memerlukan dana yang besar saban tahun, bagi meneruskan cita-citanya untuk membangunkan penempatan di Marikh

Syarikat Blue Origin ini telah diasaskan oleh Jeff Bezos pada tahun 2000 yang bermatlamatkan untuk penerokaan angkasa. Seperti sedia maklum, penerokaan angkasa merupakan tugas yang sangat sukar kerana memerlukan teknologi yang sangat tinggi dan kos yang sangat besar.

Hanya 3 orang sahaja yang berani kehadapan untuk menceburi bidang ini. Mereka adalah, Jeff Bezos, Elon Musk dan Richard Branson. Penerokaan angkasa memerlukan dana yang begitu tinggi dan hasil pulangan yang tidak menentu.

Oleh itu dana luar perlu disuntik bagi meneruskan perkembangan. Beliau pernah mengeluarkan kenyataan mengenai penjualan saham Amazon sebanyak $ 1 billion setahun bagi menampung pembelanjaan Blue Origin pada tahun 2017.

Jeff Bezos juga pernah menjawab soalan wartawan ketika ditanya kenapa dia sanggup mengambil risiko unttuk menerokai angkasa terutamanya dalam membangunkan penempatan di planet Marikh. Beliau yang menjawab pertayaan adalah disebabkan sikap manusia dibumi semakin hari semakin merosakkan bumi dengan aktiviti yang tidak bermanfaat kepada alam sekitar, dan kerana itulah beliau mengambil keputusan untuk menerokai angkasa lepas.

Selain daripada itu juga, ada yang juga berpendapat bahawa duit penjualan saham itu sebahagiannya disalurkan kepada badan kebajikan yang memerlukan. Beliau yang menubuhkan badan kebajikan bernama Bezos Day One Fund yang mana teleh menderma sebanyak $2 bilion sejak penubuhanya pada tahun lepas.

Beliau yang dikritik hebat sebelum badan kebajikan ini ditubuhkan kerana kurang mesra dengan tujuan amal sedangkan beliau merupakan orang yang terkaya dunia. Tidak seperti Bill Gates dan Warren Buffet yang menderma hampir keseluruhan harta yang dimiliki mereka.

Harga saham Amazon sedikit jatuh semasa Jeff menjual sahamnya di pasaran terbuka

Penjualan Saham Amazon yang dilakukan oleh Jeff Bezos pada kali ini merupakan yang terbesar dalam sejarah penubuhan Syarikat Amazon.Dia yang menjual sebanyak 2 kali kurang dari tempoh sebulan dengan penjualan yang pertama adalah sebanyak 965,612 unit saham yang mana bernilai sebanyak $1.8 billion pada penghujung bulan Julai dan peringkat kedua pula beliau telah menjual sebanyak 531,852 unit saham yang bernilai $900 juta pada awal bulan Ogos.

Beliau juga telah menderma sebanyak 268 saham Syarikat Amazon yang bernilai hampir $500,000 kepada badan kebajikan yang tidak dinyatakan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Limit Down (Paras Terendah) Di Bursa Malaysia?

Masihkah kita ingat apa yang berlaku ketika kerajaan bertukar pada Pilihanraya Umum Ke-14 pada Mac 2018?

Banyak saham-saham yang merudum sehingga mencecah paras terendah harga saham boleh turun dalam masa satu hari. Ianya juga dikenali sebagai Limit Down.

Apa Itu Limit Down?

Bagi saham yang berharga atas RM1, maksima penurunan bagi satu hari adalah 30% daripada harga penutup saham pada hari sebelumnya. Maknanya, kalau harga saham sekarang adalah RM2, maka penurunan maksimum dalam masa sehari adalah RM0.60. Daripada RM2, turun ke paras RM1.40.

Bagi saham yang berharga di bawah RM1 pula, maksima penurunan bagi satu hari adalah RM0.30 daripada harga penutup saham pada hari sebelumnya. Maknanya, kalau harga saham sekarang adalah RM0.80, maka penurunan maksimum harga saham tersebut adalah sehingga RM0.50 atau 37.5%.

Jom kita tengok contoh saham-saham yang pernah membuat Limit Down.

My E.G. Services

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM2.58
Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM1.81
Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.27
Rugi: RM1.31 atau 50.8% untuk 2 hari

George Kent

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM3.94
Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM2.76
Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.94
Rugi: RM2.00 atau 49.2% untuk 2 hari

Kalau Limit Down Dua Hari Berturut-Turut, Bursa Akan Beku Had Bawah

Ada juga saham yang mengalami Limit Down untuk dua hari berturut-turut, maka Bursa Malaysia terpaksa campur tangan. Pada hari ketiga, tiada sebarang penurunan dibenarkan bagi harga saham yang dah Limit Down bagi dua hari berturut-turut.

Ianya merupakan ketetapan oleh Bursa Malaysia di bawah Chapter 8.13 (5) TRADING dan Trading Manual Chapter 4, Reference Price And Price Limits (4.3) Freezing of Price.

Ini bagi mengelakkan ‘panic selling’ untuk hari ketiga. Nak bagi market bertenang dulu. Ia juga bertujuan untuk melindungi pelabur-pelabur saham mereka yang tak sempat untuk menjual saham mereka, daripada mengalami kerugian yang lebih besar.

Cuba bayangkan, pasaran saham dibuka tepat jam 9 pagi setiap hari, harga saham telah pun berada di paras yang paling bawah. Nak jual pula, kena beratur panjang akibat daripada jualan panik atau panic selling yang sedang berlaku.

Iklan

Lima Fokus Utama Pasaran Saham Global Minggu Ini (9 – 13 September 2019)

Pasaran saham Wall Street pada akhir dagangan minggu lalu bergerak sedikit tinggi disokong oleh laporan pekerjaan Non-Fram Payroll (NFP) yang memberangsangkan termasuk komen dovish oleh Pengerusi Federal Reserve (The Fed), Jerome Powell.

Dalam masa yang sama, penasihat ekonomi White House Larry Kudlow mengatakan perjanjian dengan China boleh dicapai walaupun mengambil masa yang lama. Saham teknologi di Wall Street mudah terkesan dengan isu perdagangan Amerika Syarikat dan China kerana kebergantungan beberapa syarikat dalam membekalkan peralatan kepada syarikat China terutamanya Huawei.

Pada minggu lalu, saham berkaitan teknologi membuat kenaikan pada Rabu dan Khamis selepas laporan rundingan AS-China yang akan bersambung di Washington pada bulan hadapan.

Laporan pekerjaan NFP yang juga antara perhatian utama pada minggu lalu merekodkan tambahan 130,000 pekerjaan bukan perladangan di Amerika Syarikat. Walaupun bacaan itu kurang daripada jangkaan, namun komponen pekerjaan swasta merekodkan bacaan lebih tinggi daripada yang diramalkan sekaligus menunjukkan amalan pengambilan pekerja dalam sektor swasta kekal kukuh di negara itu.

Jerome Powell semasa ucapannya di Switzerland juga berkata ekonomi kekal sihat dan tidak berada dalam keadaan bahaya untuk jatuh ke lembah kemelesetan. Ini menunjukkan keyakinan Powell dengan keadaan semasa ekonomi di Amerika Syarikat walaupun terdapat kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Pelabur pada minggu ini akan memberi perhatian kepada mesyuarat European Central Bank (ECB) termasuk perkembangan isu Brexit dalam politik UK dan juga hubungan dagang AS-China.

Tidak dinafikan peranan dua risiko geopolitik (Brexit dan perang perdagangan) adalah punca utama kepada risiko pasaran global setelah sekian lama dengan isu Brexit telah berlanjutan selama tiga tahun sejak referendum pada tahun 2016.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global sepanjang minggu ini.

1. Ketidaktentuan Brexit Dalam Politik United Kingdom

Minggu lalu adalah satu tempoh yang agak kritikal bagi Perdana Menteri UK, Boris Johnson. Nampaknya, kemungkinan penangguhan Brexit semakin meningkat di mana usaha Boris untuk membawa keluar UK daripada Kesatuan Eropah (EU) semakin pudar dengan tentangan oleh majoriti ahli Parlimen United Kingdom.

Boris kehilangan majoriti dalam undian yang diadakan pada minggu lalu dengan usul beliau untuk mengadakan pilihanraya dihalang oleh Parlimen.

Boris cuba menggagalkan usaha Parlimen bagi melanjutkan tempoh Brexit daripada tarikh asal 31 Oktober 2019 dengan menggantung Parlimen UK selama tiga minggu tetapi dihalang oleh Parlimen.

Boris dijangka sekali lagi akan mengusulkan pilihanraya mengejut pada Isnin (9 September 2019), namun ahli parlimen dilihat tidak akan menyokong selagi tarikh Brexit tidak ditangguhkan.

2. Perkembangan Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China

Citarasa kepada risiko (Risk-Appetite) meningkat pada minggu lalu apabila rundingan di antara AS-China dijadual bersambung pada awal Oktober 2019. Ia disahkan sendiri oleh Menteri Perdagangan China selepas panggilan telefon di antara pegawai kedua-dua negara.

Selain daripada itu, laporan juga menunjukkan China bercadang untuk membeli produk pertanian Amerika Syarikat pada kadar yang sederhana jika Washington mengurangkan halangan terhadap syarikat telekomunikasi China, Huawei.

Amerika Syarikat dan China telah mengenakan kenaikan tarif yang berkuatkuasa pada bulan September 2019 dengan beberapa kenaikan lagi dijangka pada bulan Oktober dan Disember.

3. Mesyuarat Terakhir Oleh Mario Draghi (Presiden ECB)

Mesyuarat European Central Bank (ECB) kali ini adalah yang terakhir dipengerusikan oleh Mario Draghi sejak dilantik menjadi Presiden ECB pada tahun 2011. Beliau juga pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs pada tahun 2002 sehingga 2005 sebelum menjadi Gabenor Bank Pusat Itali pada tahun 2005-2011.

ECB dijangka akan meluluskan rangsangan baru pada Khamis bagi menyokong ekonomi yang kian perlahan.

Jenis dan kadar sokongan kepada ekonomi masih lagi menjadi persoalan sama ada bank pusat itu akan menurunkan kadar faedah atau memulakan semula program pembelian bon.

Majoriti pasaran melihat kadar faedah akan diturunkan, manakala program pembelian bon masih tidak dapat dipastikan selepas ia dihentikan kurang setahun yang lalu.

4. Data Ekonomi Amerika Syarikat

Salah satu sebab utama The Fed memotong kadar faedah pada Julai 2019 yang lalu adalah disebabkan kadar inflasi yang rendah di Amerika Syarikat. Dengan berbaki kurang dua minggu sebelum mesyuarat bank pusat itu, tumpuan akan terarah kepada bacaan terbaru inflasi bagi bulan Ogos 2019 yang akan dikeluarkan pada hari Khamis (12 September 2019) pukul 8.30 malam.

Indeks Harga Pengguna (CPI) naik 0.3% pada bulan Julai, manakala Core-CPI pula meningkat pada kadar sama dengan bacaan tahunan 2.2%. Peningkatan terhadap data ini akan mengurangkan potensi pemotongan kadar faedah oleh The Fed pada minggu hadapan, manakala sebaliknya akan mencetuskan jangkaan pelonggaran dasar monetari oleh bank pusat.

Selain daripada itu, data jualan runcit pula akan dikeluarkan pada hari berikutnya (13 September 2019) juga pada pukul 8.30 malam. Data ini penting bagi melihat tingkah-laku pengguna di Amerika Syarikat di samping menjadi faktor kepada naik-turun inflasi. Oleh itu, data ini juga akan menjadi perhatian The Fed sebelum mesyuarat berlangsung pada 18 September 2019. Hasil mesyuarat akan diumumkan pada minggu depan Khamis (19 September 2019) pukul 2 pagi.

5. Kemerosotan Data Eksport China

Eksport China jatuh tanpa dijangka pada bulan Ogos 2019 berikutan penghantaran barangan ke Amerika Syarikat yang turun mendadak. China dijangka akan mengumumkan sokongan terhadap ekonomi dalam masa terdekat bagi mengelakkan risiko kejatuhan ekonomi.

Ia termasuklah sokongan melalui dasar monetari dengan pemotongan nisbah rizab oleh People’s Bank of China (PBoC) yang telah diumumkan baru-baru ini.

Ekonomi kedua terbesar dunia itu merekodkan kejatuhan eksport sebanyak 1% dari tahun ke tahun yang merupakan kejatuhan terbesar sejak bulan Jun 2019 yang mencatat penurunan 1.3%.

Agak mengejutkan, eksport ke Amerika Syarikat jatuh sebanyak 16% dari segi tahunan, turun mendadak daripada kemerosotan 6.5% pada bulan Julai. Dalam masa yang sama import produk Amerika Syarikat oleh China pula jatuh sebanyak 22.4%.

Dalam perkembangan baru, China dan Amerika Syarikat bersetuju untuk meyambung rundingan pada bulan hadapan.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3026401/us-must-concede-final-20-cent-agree-trade-war-deal-china
  2. https://www.investing.com/news/economy/economic-calendar–top-5-things-to-watch-this-week-1972925
  3. https://www.ft.com/content/aee82ea2-5b5e-34f0-99c3-ace312eb00c1
  4. https://www.investing.com/news/forex-news/stocks-jobs-report-feds-powell-help-boost-sp-500-1972567
  5. https://www.reuters.com/article/us-eurozone-ecb-qe/the-life-and-times-of-ecb-quantitative-easing-2015-18-idUSKBN1OB1SM
  6. https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-drop-as-trade-tensions-ease-1971857
  7. https://www.bbc.com/news/business-49625843
  8. https://www.investing.com/news/economy/3-things-under-the-radar-this-week-fed-speak-gold-and-iphone-launch-1972082
  9. https://www.investing.com/news/economy/take-five-of-bazookas-bats-and-brexit-1972295
  10. https://edition.cnn.com/2019/09/08/investing/stocks-week-ahead/index.html

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Febuari 2018

Indeks FMBKLCI pada awal bulan Februari ini mengalami kejatuhan yang teruk, tetapi nampaknya bersinar kembali pada hujung bulan.

Di kala pasaran saham tidak menentu ini, banyak saham-saham yang mengalami kejatuhan. Sekali lagi diingatkan kepada semua, betapa pentingkan kita membuat Trading Plan dan lagi penting membuat Cut Loss apabila telah jatuh ke paras yang kita telah tetapkan.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Februari 2018 seperti di bawah.

1. Ge-Shen Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

2. Vivocom International Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. Salutica (Salute)

Sumber: Bursa Marketplace

4. Brahim’s Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. PDZ Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Perdana Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

7. Paragon Union

Sumber: Bursa Marketplace

8. Carimin Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

9. Spring Gallery Berhad (SGB)

Sumber: Bursa Marketplace

10. Daya Materials

Sumber: Bursa Marketplace

OK Ke Rugi 32% Dalam Masa Sebulan?

Sangatlah tak OK, kalau rugi banyak macam ni. Lagi sekali diingatkan supaya anda membuat Trading Plan dan cepat-cepat Cut Loss apabila telah jatuh ke paras yang kita sanggup rugi. Takut-takut kalau rugi besar sebegini, memang demam punya. Ada yang taubat tak nak melabur saham pun ada.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Februari 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

15 Jenis Pedagang Saham (Trader), Anda Yang Mana Satu?

Pahlawan terbilang samurai kurun-16 ada berpesan, ‘Sebelum saya masuk berperang di sebuah istana, saya terlebih dahulu mempelajari gerbang pengawal di hadapan istana’.


Kali ini kami akan berkongsi bagaimana untuk mengenali 15 jenis pedagang saham. Mengetahui di mana tahap pengelasan anda sangat penting, untuk anda memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. 

Dr. Van K. Tharp:

Anda pernah lihat Anime, Naruto/Naruto Shippuden? Anda kenal Hokage ketiga, Hiruzen Sarutubi yang digelar sebagai professor kampung Konoha kerana berjaya melahirkan ninja-ninja berbakat seperti Jiraya, Oruchimaru, Tsunade dan ramai lagi.

Begitulah analogi diri beliau iaitu Dr Van K.Tharp.

Sumbangan beliau dalam dunia kewangan sangat tinggi dan yang paling tidak dilupakan adalah beliau membangunkan modal prototype bagi mengelaskan 15 jenis trader. Pada awalnya beliau berfikir ‘Jika seseorang pakar dalam sesuatu perkara dan mengikuti jalan yang sama, maka setiap apa yang mereka lakukan akan mendatangkan hasil yang sama juga’.

Oleh itu beliau mempelajari keseluruhan aspek trading dan melatih ramai individu untuk menguasai dunia trading yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, hasil daripada kajian beliau selama berpuluh-puluh tahun dalam bidang ini membuktikan bahawa bukan semua individu dapat menguasai trading. Ini kerana bukan semua individu mampu untuk memberi komitmen dan memperolehi tahap psikologi yang tinggi.

Disebabkan pemerhatian beliau selama bertahun-tahun, beliau telah membuat kesimpulan bahawa terdapat 15 jenis trader dan beliau telah membina 1 ujian yang dikenali sebagai Tharp Trader Test. Setiap kumpulan trader mempunyai kelemahan dan kelebihannya yang unik serta setiapnya juga terdapat cabaran-cabaran atau rintangan yang perlu ditambah baik.

Berikut adalah 15 Jenis Trader mengikut  Dr. Van K. Tharp:

  1. Strategic Trader.
  2. Planning Trader.
  3. Detailed Trader.
  4. Administrative Trader.
  5. Facilitative Trader.
  6. Innovative Trader.
  7. Value-Driven Trader.
  8. Independent Trader.
  9. Socially Responsible Trader.
  10. Spontaneous Trader.
  11. Supporting Trader.
  12. Accurate Trader.
  13. Artistic Trader.
  14. Fun Loving Trader.
  15. Adventurous Trader.

Beliau memecahkan kumpulan trader tersebut kepada 3 bahagian:

1. Bahagian pertama ialah Strategic dan Planning Trader.

2. Bahagian kedua ialah Detailed, Administrative, Facilitative, Innovative, Value-Driven dan Independent Trader.

3. Manakala kumpulan ketiga ialah baki daripada dua kumpulan tersebut.

Beliau mempercayai kumpulan pertama dan kedua secara semula jadinya berpotensi besar untuk berjaya di dalam bidang ini, di mana Strategic trader adalah paling teratas kemudian diikuti Planning trader.

Tetapi 7 daripada jumlah tersebut agak sukar untuk berjaya dalam arena ini. Mereka memerlukan pembelajaran dan pengalaman yang baik, agar berada dalam mentaliti yang betul untuk berjaya, serta kerja keras dan komitmen yang tinggi.

Tahukah anda Paul Tudor Jones diangkat sebagai ikon bagi mengambarkan ciri-ciri yang terdapat di dalam Strategic Trader yang mempunyai potensi untuk berjaya adalah sangat tinggi dalam bidang ini.

Berikut adalah link untuk anda boleh melakukan ujian tersebut: Tharp Trader Test.  Diharapkan anda boleh mengambil perkongsian ini sebagai salah satu cara untuk anda lebih maju di dalam bidang ini.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!