Nak Tahu Teknik Menilai Syarikat Yang Rugi? Ini Cara-Caranya

Kalau orang bercakap tentang syarikat yang rugi, rasanya kita sendiri tak berminat nak dengar. Apatah lagi nak beli sahamnya kan?

Bayangkan kalau kita ada pegangan saham dalam syarikat yang mengalami kerugian RM1 bilion setahun. Seriau!

Tapi sebenarnya pelaburan dalam syarikat yang rugi bukanlah sesuatu yang asing, malah ia adalah perkara yang biasa berlaku, terutamanya di Amerika Syarikat (AS). Pelabur-pelabur di sana agak sotisfikated dan tak kurang juga yang mempunyai toleransi terhadap risiko yang amat tinggi, menyebabkan mereka berani melabur dalam syarikat yang mengalami kerugian.

Sebab itulah banyak syarikat hedge fund yang berpangkalan di AS.

Banyak syarikat yang menjadi sasaran kumpulan pelabur ini misalnya Uber, Tesla, Snap Inc (Snapchat), dan Spotify. Namun, pelabur-pelabur ini bukanlah membuat pelaburan secara melulu, malah semuanya mempunyai sebab tersendiri untuk melabur dalam syarikat-syarikat tersebut.

Antaranya ialah:

 • Kerugian yang dialami bersifat sementara
 • Beli di paras harga rendah dan jual di paras harga tinggi dalam jangka masa pendek (trading)
 • Mempunyai jangkamasa pelaburan yang panjang contohnya 10 tahun
 • Mempunyai pelan untuk lindungnilai (hedging) pelaburan tersebut
 • Ganjaran yang baik untuk risiko yang diambil (good risk-reward)
 • Syarikat tersebut sedang berkembang dengan pesat dan bakal menjadi gergasi suatu hari nanti
 • Mempunyai model bisnes yang menarik dan disruptive

Di atas hanyalah beberapa sebab untuk melabur. Banyak lagi sebab yang penulis tak dapat nak huraikan di sini. Tapi mungkin ada yang bertanya “kalau saya nak labur dalam syarikat-syarikat ini, bagaimana caranya saya nak menilai sama ada saya beli dengan harga yang murah atau mahal?”.

Penilaian konvensional seperti nisbah P/E (price-to-earnings) tidak boleh dipakai untuk keuntungan negatif. Ini soalan yang sangat bagus kerana cara penilaian (valuation) syarikat yang mengalami kerugian berbeza sedikit dengan syarikat-syarikat lain.

Mari kita kupas beberapa teknik penilaian tersebut.

Aliran Tunai Diskaun (Discounted Cash Flow atau DCF)

Aliran tunai diskaun boleh dilakukan dengan mengambil dan mengunjurkan aliran tunai bebas (free cash flow) dan mendiskaunkan ia dengan kos modal (cost of capital).

Teknik ini amat sesuai digunakan untuk mana-mana syarikat yang mempunyai aliran tunai bebas (free cash flow) positif walaupun keuntungan negatif.

Macam pelik kan?

Tapi ianya tak mustahil kalau aliran tunai operasi (operating cash flow) syarikat tersebut positif. Ini adalah kerana keuntungan negatif mungkin disebabkan perkara bukan tunai (non-cash items) seperti susutnilai (depreciation).

Kalau anda tak faham apa yang dibincangkan di sini, besar kemungkinan anda bukan akauntan atau penganalisis kewangan. Sebab itu walaupun teknik ini sangat popular dalam kalangan penganalisis saham, ia bukan sesuatu yang mudah diaplikasikan oleh orang lain.

Malah, teknik ini memerlukan sukatan dan ukuran yang tepat untuk input-input yang digunakan seperti kadar pertumbuhan jangka masa panjang (terminal growth rate) dan kadar diskaun (discount rate). Kalau input-input ini tidak tepat, maka salahlah penilaian anda terhadap syarikat tersebut. Bak kata orang, “garbage in, garbage out”.

Pada pendapat penulis, kalau anda bukan dari latarbelakang kewangan atau tiada masa untuk belajar, teknik ni tidak sesuai kerana ia agak rumit dan mengambil masa yang lama.

Teknik ini dikira sebagai penilaian mutlak (absolute valuation) kerana nilainya ditentukan oleh sifat syarikat itu sendiri, bukan bergantung kepada perbandingan dengan syarikat lain (relative valuation).

Untuk penilaian bandingan, sila lihat teknik seterusnya.

Nisbah EV/EBITDA (EV/EBITDA MULTIPLE a.k.a Enterprise Multiple)

Teknik kedua ini lebih mudah untuk diaplikasikan daripada teknik DCF di atas. EV/EBITDA bermaksud nilai syarikat (enterprise value) dibahagikan dengan keuntungan sebelum faedah, cukai, susutnilai dan pelunasan (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation).

Nampak macam rumit tapi teruskan membaca, sebab ia mudah je sebenarnya.

Cara mengira EV adalah dengan mengambil keseluruhan nilai pasaran saham syarikat tersebut (market cap), tambahkan dengan jumlah hutang (total debt), dan tolakkan dengan wang tunai dan yang bersamaan (cash and cash equivalent).

Nilai syarikat (EV) = Nilai Pasaran Saham + Nilai Hutang + Nilai Wang Tunai

Cara mengira EBITDA adalah dengan mengambil keuntungan bersih syarikat dan menambahkan semula faedah, cukai, susutnilai dan pelunasan.

EBITDA = Keuntungan Bersih + Faedah + Cukai + Susutnilai + Pelunasan

Semua elemen yang diperlukan untuk mengira EV dan EBITDA amatlah mudah didapati sama ada di laman internet ataupun laporan kewangan suku tahun dan laporan kewangan tahunan.

Setelah anda kira nisbah EV/EBITDA untuk syarikat anda, kiralah nisbah tersebut untuk syarikat-syarikat lain pula yang agak sama dari segi bisnes. Dengan cara ini anda akan dapat tahu sama ada syarikat tersebut murah atau mahal berbanding syarikat lain dalam industri yang sama.

Contohnya, anda ambil EV/EBITDA untuk Uber, dan anda bandingkan dengan Lyft. Sekiranya EV/EBITDA Uber lebih rendah maka boleh dikatakan Uber lebih murah dari Lyft, dan begitu juga jika sebaliknya.

Lebih menarik, nisbah ini bukan sahaja boleh digunakan untuk syarikat yang mengalami kerugian sahaja. Nisbah ini juga boleh digunakan untuk syarikat-syarikat yang menjana keuntungan.

Salah satu industri yang lazimnya menggunakan EV/EBITDA ialah syarikat telekomunikasi.

Nisbah P/S (P/S MULTIPLE)

Kalau di tahap EBITDA pun masih negatif, mungkin anda boleh guna teknik ini. Ini adalah satu teknik yang lebih mudah iaitu mengira nisbah harga kepada jualan.

Anda hanya perlu ambil nilai pasaran saham (sama seperti dalam teknik sebelum ini) dan bahagikan dengan keseluruhan jualan untuk tahun tersebut.

 P/S= Nilai Pasaran Saham/Keseluruhan Jualan Tahunan

Mudah kan? Teknik ini juga memerlukan anda membuat perbandingan dengan syarikat-syarikat lain kerana ia adalah penilaian bandingan. Sama seperti nisbah EV/EBITDA, lebih rendah nisbah P/S maka boleh dikatakan syarikat tersebut lebih murah dari syarikat lain.

Akhir Kata

Pengetahuan untuk menilai sesebuah syarikat adalah perkara yang paling penting dalam pelaburan, terutamanya jika kita ingin membuat pelaburan jangkamasa panjang. Ia boleh membuatkan kita berupaya membuat keputusan yang lebih baik dan mengurangkan risiko kerugian dalam pelaburan.

Sungguhpun begitu, perlu diingati bahawa pelaburan dalam syarikat yang mengalami kerugian adalah berisiko tinggi dan analisis yang mendalam perlu dilakukan sebelum kita melabur.

Semoga bermanfaat.

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

 • Kita tak perlu melekat di screen
 • Kita boleh bekerja seperti biasa
 • Kurang risiko untuk rugi
 • Set siap-siap bila nak jual saham tu
 • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!