Nak Tahu Teknik Menilai Syarikat Yang Rugi? Ini Cara-Caranya

Kalau orang bercakap tentang syarikat yang rugi, rasanya kita sendiri tak berminat nak dengar. Apatah lagi nak beli sahamnya kan?

Bayangkan kalau kita ada pegangan saham dalam syarikat yang mengalami kerugian RM1 bilion setahun. Seriau!

Tapi sebenarnya pelaburan dalam syarikat yang rugi bukanlah sesuatu yang asing, malah ia adalah perkara yang biasa berlaku, terutamanya di Amerika Syarikat (AS). Pelabur-pelabur di sana agak sotisfikated dan tak kurang juga yang mempunyai toleransi terhadap risiko yang amat tinggi, menyebabkan mereka berani melabur dalam syarikat yang mengalami kerugian.

Sebab itulah banyak syarikat hedge fund yang berpangkalan di AS.

Banyak syarikat yang menjadi sasaran kumpulan pelabur ini misalnya Uber, Tesla, Snap Inc (Snapchat), dan Spotify. Namun, pelabur-pelabur ini bukanlah membuat pelaburan secara melulu, malah semuanya mempunyai sebab tersendiri untuk melabur dalam syarikat-syarikat tersebut.

Antaranya ialah:

  • Kerugian yang dialami bersifat sementara
  • Beli di paras harga rendah dan jual di paras harga tinggi dalam jangka masa pendek (trading)
  • Mempunyai jangkamasa pelaburan yang panjang contohnya 10 tahun
  • Mempunyai pelan untuk lindungnilai (hedging) pelaburan tersebut
  • Ganjaran yang baik untuk risiko yang diambil (good risk-reward)
  • Syarikat tersebut sedang berkembang dengan pesat dan bakal menjadi gergasi suatu hari nanti
  • Mempunyai model bisnes yang menarik dan disruptive

Di atas hanyalah beberapa sebab untuk melabur. Banyak lagi sebab yang penulis tak dapat nak huraikan di sini. Tapi mungkin ada yang bertanya “kalau saya nak labur dalam syarikat-syarikat ini, bagaimana caranya saya nak menilai sama ada saya beli dengan harga yang murah atau mahal?”.

Penilaian konvensional seperti nisbah P/E (price-to-earnings) tidak boleh dipakai untuk keuntungan negatif. Ini soalan yang sangat bagus kerana cara penilaian (valuation) syarikat yang mengalami kerugian berbeza sedikit dengan syarikat-syarikat lain.

Mari kita kupas beberapa teknik penilaian tersebut.

Aliran Tunai Diskaun (Discounted Cash Flow atau DCF)

Aliran tunai diskaun boleh dilakukan dengan mengambil dan mengunjurkan aliran tunai bebas (free cash flow) dan mendiskaunkan ia dengan kos modal (cost of capital).

Teknik ini amat sesuai digunakan untuk mana-mana syarikat yang mempunyai aliran tunai bebas (free cash flow) positif walaupun keuntungan negatif.

Macam pelik kan?

Tapi ianya tak mustahil kalau aliran tunai operasi (operating cash flow) syarikat tersebut positif. Ini adalah kerana keuntungan negatif mungkin disebabkan perkara bukan tunai (non-cash items) seperti susutnilai (depreciation).

Kalau anda tak faham apa yang dibincangkan di sini, besar kemungkinan anda bukan akauntan atau penganalisis kewangan. Sebab itu walaupun teknik ini sangat popular dalam kalangan penganalisis saham, ia bukan sesuatu yang mudah diaplikasikan oleh orang lain.

Malah, teknik ini memerlukan sukatan dan ukuran yang tepat untuk input-input yang digunakan seperti kadar pertumbuhan jangka masa panjang (terminal growth rate) dan kadar diskaun (discount rate). Kalau input-input ini tidak tepat, maka salahlah penilaian anda terhadap syarikat tersebut. Bak kata orang, “garbage in, garbage out”.

Pada pendapat penulis, kalau anda bukan dari latarbelakang kewangan atau tiada masa untuk belajar, teknik ni tidak sesuai kerana ia agak rumit dan mengambil masa yang lama.

Teknik ini dikira sebagai penilaian mutlak (absolute valuation) kerana nilainya ditentukan oleh sifat syarikat itu sendiri, bukan bergantung kepada perbandingan dengan syarikat lain (relative valuation).

Untuk penilaian bandingan, sila lihat teknik seterusnya.

Nisbah EV/EBITDA (EV/EBITDA MULTIPLE a.k.a Enterprise Multiple)

Teknik kedua ini lebih mudah untuk diaplikasikan daripada teknik DCF di atas. EV/EBITDA bermaksud nilai syarikat (enterprise value) dibahagikan dengan keuntungan sebelum faedah, cukai, susutnilai dan pelunasan (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation).

Nampak macam rumit tapi teruskan membaca, sebab ia mudah je sebenarnya.

Cara mengira EV adalah dengan mengambil keseluruhan nilai pasaran saham syarikat tersebut (market cap), tambahkan dengan jumlah hutang (total debt), dan tolakkan dengan wang tunai dan yang bersamaan (cash and cash equivalent).

Nilai syarikat (EV) = Nilai Pasaran Saham + Nilai Hutang + Nilai Wang Tunai

Cara mengira EBITDA adalah dengan mengambil keuntungan bersih syarikat dan menambahkan semula faedah, cukai, susutnilai dan pelunasan.

EBITDA = Keuntungan Bersih + Faedah + Cukai + Susutnilai + Pelunasan

Semua elemen yang diperlukan untuk mengira EV dan EBITDA amatlah mudah didapati sama ada di laman internet ataupun laporan kewangan suku tahun dan laporan kewangan tahunan.

Setelah anda kira nisbah EV/EBITDA untuk syarikat anda, kiralah nisbah tersebut untuk syarikat-syarikat lain pula yang agak sama dari segi bisnes. Dengan cara ini anda akan dapat tahu sama ada syarikat tersebut murah atau mahal berbanding syarikat lain dalam industri yang sama.

Contohnya, anda ambil EV/EBITDA untuk Uber, dan anda bandingkan dengan Lyft. Sekiranya EV/EBITDA Uber lebih rendah maka boleh dikatakan Uber lebih murah dari Lyft, dan begitu juga jika sebaliknya.

Lebih menarik, nisbah ini bukan sahaja boleh digunakan untuk syarikat yang mengalami kerugian sahaja. Nisbah ini juga boleh digunakan untuk syarikat-syarikat yang menjana keuntungan.

Salah satu industri yang lazimnya menggunakan EV/EBITDA ialah syarikat telekomunikasi.

Nisbah P/S (P/S MULTIPLE)

Kalau di tahap EBITDA pun masih negatif, mungkin anda boleh guna teknik ini. Ini adalah satu teknik yang lebih mudah iaitu mengira nisbah harga kepada jualan.

Anda hanya perlu ambil nilai pasaran saham (sama seperti dalam teknik sebelum ini) dan bahagikan dengan keseluruhan jualan untuk tahun tersebut.

 P/S= Nilai Pasaran Saham/Keseluruhan Jualan Tahunan

Mudah kan? Teknik ini juga memerlukan anda membuat perbandingan dengan syarikat-syarikat lain kerana ia adalah penilaian bandingan. Sama seperti nisbah EV/EBITDA, lebih rendah nisbah P/S maka boleh dikatakan syarikat tersebut lebih murah dari syarikat lain.

Akhir Kata

Pengetahuan untuk menilai sesebuah syarikat adalah perkara yang paling penting dalam pelaburan, terutamanya jika kita ingin membuat pelaburan jangkamasa panjang. Ia boleh membuatkan kita berupaya membuat keputusan yang lebih baik dan mengurangkan risiko kerugian dalam pelaburan.

Sungguhpun begitu, perlu diingati bahawa pelaburan dalam syarikat yang mengalami kerugian adalah berisiko tinggi dan analisis yang mendalam perlu dilakukan sebelum kita melabur.

Semoga bermanfaat.

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: