Pelaburan Jangka Masa Sederhana Dengan Analisis Teknikal?

Dalam dunia pelaburan saham, analisa teknikal adalah salah satu elemen penting yang perlu dikuasai oleh pelabur. Analisa teknikal membantu kita dalam membuat keputusan bila hendak beli dan bila hendak jual. Pelaburan jangka masa sederhana merupakan cara pelaburan yang lebih digemari oleh mereka yang tidak mempunyai masa untuk memantau pergerakan harga saham setiap masa.

Pelaburan jangka masa sederhana selalunya adalah dalam tempoh masa 1 bulan hingga ke 3 bulan. Dalam analisa teknikal untuk pelaburan jangka masa sederhana, pelabur boleh melihat beberapa indikator yang mudah untuk difahami dan diaplikasikan.

Mari kita lihat.

1. Parabolic SAR

Parabolic SAR sangat sesuai digunakan dalam jangka masa sederhana. Hal ini kerana ia memudahkan pelabur untuk melihat aliran trend semasa. Aliran trend menaik boleh dikesan apabila terdapat satu titik pertama di bawah candle hijau. Manakala, aliran trend menurun boleh dikesan apabila terdapat satu titik pertama di atas candle merah. 

Gambar 1 : Parabolic SAR

Gambar 1 menunjukkan harga saham A berada dalam keadaan bullish dengan menunjukkan titik Parabolic SAR berada di bawah candle. Aliran trend menaik kekal dalam tempoh sebulan sebelum muncul satu titik Parabolic SAR pertama di atas candle.

Ini menunjukkan pengaruh bullish sudah mula melemah dan kini kemungkinan pengaruh bearish mula menguasai pasaran. Ini dibuktikan apabila harga jatuh kebawah selepas kemunculan titik pertama di atas candle. Trend menaik hanya mula menunjukkan petanda yang jelas apabila muncul satu titik pertama dibawah candle hijau.

2. MACD

MACD juga adalah satu indikator yang menunjukkan trend following momentum. Indikator ini menunjukkan hubungan antara moving average dan juga harga sesuatu saham. Secara asalnya, moving average yang digunakan adalah MA-26 days dan juga MA-12 days.

Indikator MACD mengukur momentum sesuatu saham untuk naik dan turun. 

Gambar 2 : Contoh MACD

Gambar di atas menunjukkan carta yang menggunakan MACD sebagai indikator utama. Cara menggunakan MACD adalah seperti berikut. Pelabur boleh memasuki pasaran apabila melihat terdapat bullish cross dibawah base line dan mula menjual apabila melihat bearish cross.

Kami ada ceritakan dengan panjang lebar di Rahsia Penggunaan MACD Yang Anda Kena Tahu.

Teknik ini sesuai untuk pelaburan jangka masa kurang dari sebulan. Walaubagaimanapun, pengurusan risiko dalam pelaburan adalah penting untuk sentiasa melindungi modal yang kita laburkan.

Namun, harus diingat bahawa segala indikator ini tidak semestinya tepat. Ada yang menggabungkan beberapa indikator lain sebelum membuat sebarang keputusan.

Semoga perkongsian kali ini bermanfaat untuk para pelabur.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……