Pelaburan Saham Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Pasaran saham adalah pasaran di mana orang Islam boleh melabur wang mereka dan menjalankan perniagaan. Ia adalah sebuah syarikat yang menyediakan tempat atau perkhidmatan untuk orang ramai membeli dan menjual saham di bursa saham Bursa Malaysia.

Urus niaga saham di Bursa Saham tidak memerlukan transaksi bersemuka antara penjual dan pembeli. Secara umumnya, urus niaga saham digolongkan sebagai harus dalam Islam kerana ulama bersepakat bahawa jual beli saham adalah serupa dengan jual beli komoditi lain dan mesti mematuhi syarat sah jual beli.

Ulama yang menyatakan pandangan sedemikian bersetuju bahawa kaedah masalih mursalah harus digunakan kerana urus niaga saham boleh membantu perniagaan dan ekonomi pelabur berkembang maju. Pelaburan patuh Syariah di Malaysia merujuk kepada saham dan perkhidmatan yang diberikan oleh mana-mana institusi kewangan atau pelaburan yang bebas daripada riba, gharar, perjudian dan amalan tidak beretika yang lain.

Ciri-ciri Saham Patuh Syariah

Di Malaysia, proses saringan Syariah dijalankan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) bagi menapis dan mengenalpasti saham patuh syariah. Proses ini dilakukan sebanyak dua kali setahun.

SC memberikan maklumat untuk proses tapisan syariah ini. Majlis Penasihat Syariah (MPS) akan menyemak data yang diperoleh SC daripada sumber yang berbeza, termasuk laporan tahunan firma dan temu bual yang dilakukan dengan syarikat itu, untuk menentukan bahawa saham yang terlibat adalah patuh syariah.

Status Syariah syarikat tersenarai ini akan disemak secara tetap oleh MPS berdasarkan penyata kewangan tahunan terbaharu mereka yang telah diaudit. Dari 1995 hingga Mei 2013, MPS menggunakan kaedah ini untuk menapis saham patuh Syariah.

Bermula pada November 2013, prosedur penyaringan yang diubah suai telah digunakan untuk menjana Senarai Pematuhan Syariah. Setiap 6 bulan iaitu penghujung bulan Mei dan November, panel syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia akan buat penilaian semula status syariah setiap kaunter saham di Bursa.

4 Saringan Untuk Sesuatu Saham Patuh Syariah

Peratusan jumlah hasil dan keuntungan keseluruhan aktiviti sebelum cukai (PBT) bagi sesebuah syarikat akan diambil kira oleh SAC. Pengiraan di bawah akan dilakukan dan dibandingkan menggunakan penanda aras aktiviti perniagaan yang berkenaan:

1. Pantau Kegiatan Perniagaan Syarikat

Berikut adalah cara sumbangan operasi tidak patuh Syariah kepada keseluruhan pendapatan dan keuntungan sebelum cukai syarikat akan dikira dan dibandingkan menggunakan penanda aras aktiviti perniagaan yang berkaitan:

 • Penanda aras 5%

Penanda aras 5% ini diguna pakai untuk perniagaan / aktiviti seperti:

 • Perbankan tradisional
 • Insurans tradisional
 • Perjudian
 • Alkohol dan aktiviti berkaitan
 • Khinzir dan aktiviti yang berkaitan
 • Makanan dan minuman yang tidak halal
 • Hiburan yang bercanggah dengan Syariah
 • Tembakau dan aktiviti yang berkaitan
 • Hasil faedah daripada akaun dan instrumen tradisional (termasuk pendapatan faedah daripada keputusan mahkamah atau penimbang tara, serta keuntungan daripada pelaburan tidak selari dengan garis panduan Syariah)
 • Aktiviti lain yang dianggap tidak selari dengan Syariah.

Sumbangan perniagaan /aktiviti yang tidak mematuhi Syariah kepada perolehan kumpulan atau keuntungan sebelum cukai kumpulan sesebuah syarikat hendaklah kurang daripada 5%  untuk perniagaan /aktiviti yang dinyatakan di atas.

 • Penanda Aras 20%

Tanda aras 20 % ini diguna pakai bagi perniagaan /kegiatan berikut:

 • Pengoperasian hotel dan resort
 • Urus niaga saham
 • Pembrokeran saham
 • Sewaan daripada kegiatan yang bercanggah dengan Syariah
 • Kegiatan lain yang dinyatakan sebagai tidak selari dengan Syariah.

Peratusan perniagaan dan kegiatan yang tidak selari dengan Syariah kepada perolehan kumpulan atau keuntungan sebelum cukai syarikat mestilah kurang daripada 20%  untuk perniagaan /kegiatan yang dinyatakan di atas.

2. Memantau Penanda Aras Nisbah Kewangan Syarikat

Jumlah riba syarikat juga akan ditentukan oleh SAC yang seharusnya tidak melebihi 33% daripada keuntungan syarikat dalam kegiatan berikut:

 • Tunai ke atas jumah aset

Jumlah nilai deposit tunai dalam akaun bank dan instrumen tradisional mestilah kurang daripada 33%. Deposit tunai dalam perbankan Islam tidak termasuk dalam pengiraan kerana ia tidak menanggung faedah.

 • Hutang ke atas nilai aset

Hutang berfaedah diambil kira, dan ahli panel SAC akan menjamin bahawa ia adalah kurang daripada 30%. Pengiraan dan tapisan ini tidak mengambil kira pembiayaan Islam atau sukuk.

3. Membuat Semakan Dalam Talian

Pelabur boleh mengenal pasti saham yang patuh Syariah melalui aplikasi pada peranti, dan juga secara dalam talian.

 • Buka akaun Sistem Depositori Pusat (CDS) yang patuh Syariah

Pelabur boleh membuka akaun dagangan patuh syariah dengan cara yang paling mudah. Perlu dipastikan untuk hanya membeli saham patuh syariah yang telah disenaraikan di Bursa Malaysia dan telah mendapat kelulusan SC.

Tambahan pula, pelabur boleh menghubungi remisier secara terus. Pelabur akan diajar bagaimana untuk mengesan keadaan saham yang telah dibeli oleh remisier yang bertanggungjawab. Ini kerana setiap wadah dagangan mempunyai mekanisme untuk memaklumkan pelabur tentang status syariah sesuatu saham.

 • Membuat semakan di laman sesawang Bursa Malaysia

Langkah-langkah yang boleh dilakukan seperti:

1. Buka laman sesawang Bursa Malaysia

2. Tulis nama syarikat yang mahu disemak di ruangan Get Quote

3. Klik nama syarikat dan layari Company Overview.

 • Semak di BURSAMKTPLC

Selain itu pelabur juga boleh melayari laman sesawang BursaMKTPLC. Pendaftaran tersebut tidak memerlukan sebarang bayaran dan perlu diingatkan untuk menetapkan Shariah Mode semasa menggunakannya.

Dengan itu, ia akan memaparkan semua pelaburan yang berlandaskan Syariah sahaja.

 • Buat semakan kualitatif

Kemudian, SC akan memastikan bahawa pandangan orang ramai terhadap sesebuah syarikat adalah bersih daripada persepsi negatif dan buruk. Kegiatan dan imej sesebuah syarikat haruslah selari dengan prinsip Islam. Akhirnya, SC akan memberikan mereka status patuh saham kepada syarikat tersebut selepas syarikat memenuhi semua syarat patuh Syariah yang telah digariskan.

Senarai Saham Patuh Syariah  

Terdapat banyak sekuriti patuh Syariah yang boleh kita laburkan. Dengan itu, tiada alasan bagi kita umat Islam untuk melaburkan wang kita ke tempat yang haram. Jika dilihat pada sebelumnya, jika setiap sekuriti tersebut tidak melanggar apa-apa syarat yang ditentukan ia tentulah dapat diisytiharkan sebagai sekuriti patuh Syariah.

Berikut merupakan antara sekuriti yang telah diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh Syariah:

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Untuk lebih lanjut lagi, terdapat banyak lagi sekuriti lain yang disenaraikan dalam sekuriti patuh Syariah. Berikut merupakan bilangan sekuriti yang  telah dikemaskini mengikut sektor mengikut industri:

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Pelaburan-Pelaburan Patuh Syariah di Malaysia

Selain saham, sekuriti lain yang boleh dilaburkan adalah seperti Exchanged Trade Funds (ETF), Real Investment Trust (REIT), sukuk, dan banyak lagi. Semua pelaburan ini akan diuruskan melalui sistem Bursa Malaysia iaitu suatu aplikasi yang menyediakan integrasi penuh urus niaga.

Ia menawarkan rangkaian pertukaran mata wang yang luas dan perkhidmatan yang berkaitan termasuk perkhidmatan perdagangan, penyelesaian, penjelasan dan simpanan terhadap pelaburan.

Kesimpulan

Sebelum memulakan pelaburan, perlu diingatkan bahawa, setiap pelabur perlulah mempunyai ilmu dalam bidang pelaburan ini. Hal ini kerana, pertama sekali sebagai seorang umat Islam perlulah berjaga-jaga agar tidak termasuk dalam golongan orang yang melakukan perkara yang dilarang dalam Islam seperti melabur dalam pelaburan yang mengandungi riba.

Tambahan lagi, dengan adanya ilmu, pelabur boleh mengetahui keadaan kewangan pada setiap individu masing-masing agar tidak tergolong dalam orang yang rugi.

Penulis boleh dihubungi di:

Nurnazhirah Binti Shaharudin ([email protected])
A’tifah Binti Muarifin Sufianto  ([email protected])
Prof. Madya Dr. Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Laxman Narasimhan Mula Memegang Jawatan Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks

SEATTLE, 21 Mac (Bernama) — Berkuat kuasa hari ini, Starbucks (NASDAQ: SBUX) mengumumkan Laxman Narasimhan telah mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif dan akan menyertai lembaga pengarah syarikat tersebut. Narasimhan dinamakan sebagai ceo baru pada 1 September 1, 2022, menggantikan pengasas syarikat dan kini bekas ceo, Howard Schultz.

Selepas carian di seluruh dunia untuk pemimpin baharu Starbucks, Narasimhan telah menyertai syarikat sebagai ceo baru pada 1 Oktober, 2022. Beliau membawa hampir 30 tahun pengalaman menerajui perniagaan barang pengguna global dan sebagai pemaklum terhadap syarikat-syarikat runcit, barang runcit, restoran dan e-dagang. Sepanjang lima bulan yang lalu, beliau telah memulakan suatu pengalaman keasyikan yang unik, mengembara ke tempat kerja dengan rakan kongsi (para pekerja) di lebih daripada 30 kedai, loji perkilangan dan pusat sokongan di seluruh dunia, di sepanjang jalan, beliau memperoleh pengesahan baristanya. Beliau menjadi asyik dalam rancangan penciptaan semula untuk syarikat yang dipimpin oleh Schultz yang kembali sebagai ceo sementara berkuat kuasa pada 4 April, 2022.

Sejak Schultz kembali tahun lepas, Starbucks mendedahkan strategi penciptaan semula seluruh syarikat dan terus menyampaikan lebih daripada $1 bilion dari segi pelaburan dalam rakan kongsi runcit dan kedai untuk hal yang diutamakan seperti kenaikan gaji dan keakruan cuti sakit, faedah kesejahteraan kewangan, kerjasama dan latihan yang dimodenkan, pembaharuan kedai dan peralatan serta meraikan kopi. Syarikat tersebut melihat kenaikan harga saham sebanyak 47 peratus sejak pengumuman pendapatan Suku Kedua Tahun Fiskal 2022 hingga pengumuman pendapatan Suku Pertama Tahun Fiskal 2023, dan pertumbuhan had pasaran kira-kira $40 bilion pada masa yang sama itu. Syarikat tersebut juga menyampaikan 50 peratus dalam Jumlah Pulangan Pemegang Saham dalam tempoh masa ini, jauh mengatasi S&P 500. Baru-baru ini, Starbucks juga dinamakan sebagai jenama restoran yang paling berharga untuk kali ke-7 tahun berturut-turut oleh Brand Finance.

Schultz berkongsi surat kepada pasukan kepimpinan kanan syarikat pada hari sebelum pengumuman tersebut – boleh dilihat di sini.

“Lembaga tersebut ingin menyatakan terima kasih yang tulus ikhlas kami kepada pengasas kami, Howard Schultz, yang mengambil alih tanggungjawab pucuk pimpinan secara tidak mementingkan diri sendiri apabila diminta— melepaskan peluang untuk ganjaran dan meninggalkan hidupnya sendiri —demi cinta syarikat kami dan rakan kongsinya,” kata Mellody Hobson, pengerusi Lembaga Pengarah Starbucks Bebas. “Kami tidak akan mencapai kejayaan seperti hari ini tanpa usaha beliau.”

Narasimhan telah secara rasminya mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif pada hari ini dan akan mengetuai Mesyuarat Pemegang Saham Tahunan Starbucks pada hari Khamis ini, 23 Mac. Semasa beliau mula melaksanakan tugas rasmi tersebut, Narasimhan akan terus melibatkan pasukan kepimpinan, berkongsi ilmu awalnya serta wawasan dan menilai peluang untuk syarikat semasa mereka membuka jalan ke depan.

“Keasyikan yang intensif ke dalam perniagaan Laxman berganding dengan pengalaman yang luasnya sebagai pembina jenama terbukti, pereka baru dan operator telah menyediakan beliau secara unik untuk memimpin Starbucks ke arah fasa pertumbuhan seterusnya,” kata Hobson. “Keasyikan ini telah mendalami pemahaman Laxman dari segi budaya dan nilai-nilai Starbucks. Pada masa pembelajaran dan mendengar ini, beliau sudah menawan hati rakan kongsi kami di seluruh dunia.”

“Saya berasa rendah hati, telah secara rasminya mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif Starbucks, memimpin pasukan yang luar biasa kami yang terdiri daripada lebih daripada 450,000 orang rakan kongsi memakai apron hijau di seluruh dunia. Asas yang telah disediakan oleh Howard – membina jenama global yang ikonik ini tanpa sebarang asas disemarakkan oleh keghairahan yang abadi untuk meningkatkan kemanusiaan – adalah betul-betul mengagumkan, dan saya berasa dihormati untuk berpeluang membina pada warisan dalam ini,” kata Narasimhan. “Sebagai perniagaan hubungan manusia, kami mempunyai kemungkinan tanpa had untuk menyampaikan bagi rakan kongsi kami, pelanggan kami, pelabur kami dan komuniti kami melalui setiap cawan dan setiap hubungan. Saya berasa ghairah untuk bekerja di samping rakan kongsi kami di seluruh dunia untuk mendedahkan masa depan tanpa had Starbucks.”

Tentang Starbucks

Sejak tahun 1971, Starbucks Coffee Company komited terhadap penyumberan secara beretika dan memanggang kopi arabica bermutu tinggi. Hari ini, dengan lebih daripada 36,000 kedai di seluruh dunia, syarikat tersebut adalah pemanggang ulung dan peruncit kopi istimewa di dunia. Melalui komitmen yang teguh kami dan prinsip yang menjadi pedoman kami, kita memeriahkan Starbucks Experience atau setiap pelanggan melalui setiap cawan. Untuk berkongsi pengalaman ini, sila lawati kami di kedai kami atau secara dalam talian di stories.starbucks.com atau www.starbucks.com.

Kenyataan Yang Memandang Ke Hadapan

Sesetengah kenyataan di dalam ini terkandung adalah kenyataan yang “memandang ke hadapan” dalam maksud undang-undang dan peraturan sekuriti yang berkenaan. Secara amnya, kenyataan ini boleh dikenal pasti oleh penggunaan perkataan seperti “tujuan,” “menjangka,” “mempercayai,” “sambung,” “boleh,” “menganggar,” “mengharapkan,” “rasa,” “meramalkan,” “dimaksudkan,” “mungkin,” “pandangan” “rancangan,” “berpotensi,” “menjangkakan,” “projek,” “cari,” “harus,” “akan,” “mungkin akan,” dan penyataan yang serupa yang bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan yang memandang ke hadapan, walaupun bukan semua kenyataan yang memandang ke hadapan mengandungi perkataan mengenal pasti ini. Kenyataan ini mungkin termasuk kenyataan yang berkaitan dengan arah aliran atau jangkaan berkaitan dengan kesan inisiatif yang ada dan mana-mana masa depan kami, strategi, pelaburan dan rancangan, termasuk rancangan Penciptaan Semula kami, dan juga arah aliran di atau jangkaan berhubung dengan hasil kewangan kami dan model pertumbuhan jangka panjang dan pemacu; operasi kami di A.S. dan China; usaha alam sekitar, sosial dan tadbir urus kami; rakan kongsi kami; arah aliran ekonomi dan pengguna, termasuk kesan tekanan inflasi; kesan penterjemahan mata wang asing; tindakan penentuan harga strategik; pertukaran pengendalian pasaran tertentu kepada model berlesen sepenuhnya; rancangan kami untuk memperkemas operasi kami, termasuk pembukaan kedai, penutupan dan perubahan dalam format dan model kedai; kejayaan hubungan pelesenan kami dengan Nestlé, daripada barangan bungkusan pengguna dan perniagaan perkhidmatan makanan kami dan kesannya terhadap hasil segmen Pembangunan Saluran kami; kadar cukai; peluang perniagaan, pengembangan dan inisiatif baharu, termasuk Starbucks Odyssey; pemerolehan strategik; program dividen kami; kos komoditi dan strategi mitigasi kami; kecairan kami, aliran tunai daripada operasi, pelaburan, keupayaan meminjam dan penggunaan perolehan; meneruskan pematuhan dengan kovenan kami di bawah kemudahan kredit dan program surat perdagangan kami; pemindahan keluar wang tunai ke A.S.; besar kemungkinan pengeluaran hutang tambahan dan kadar faedah yang terpakai; kesan berterusan pandemik COVID-19 terhadap penyata kewangan kami dan ketersediaan masa depan subsidi kerajaan untuk COVID-19 atau peristiwa kesihatan awam yang lain; peralihan ceo kami; program belian balik saham kami; penggunaan wang tunai dan keperluan wang tunai; kesan yang dijangka pengumuman perakaunan baharu dan kesan teranggar perubahan dalam undang-undang cukai A.S., termasuk pada kadar cukai, pelaburan yang dibiayai oleh perubahan ini dan hasil yang berpotensi; dan kesan prosiding undang-undang. Kenyataan sedemikian adalah berdasarkan maklumat operasi, kewangan dan bersaing yang tersedia pada masa ini dan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian. Hasil masa depan sebenar dan arah aliran mungkin banyak bergantung pada pelbagai faktor, termasuk, tetapi tidak terhad kepada: kesan berterusan COVID-19 terhadap perniagaan kami; langkah-langkah kawal selia atau tindakan sukarela yang boleh ditetapkan untuk mengehadkan sebaran COVID-19, termasuk sekatan pada operasi perniagaan atau keperluan penjarakan sosial dan jangka masa dan keberkesanan sekatan sedemikian; kebangkitan semula jangkitan COVID-19 dan penyebaran varian COVID-19 yang baru; naik turun dalam ekonomi dan mata wang U.S. dan antarabangsa; kebolehan kami untuk memelihara, membesarkan dan mengumpilkan jenama kami; kebolehan rakan kongsi perniagaan dan penyedia pihak ketiga kami untuk memenuhi tanggungjawab dan komitmen mereka; kesan negatif yang berpotensi yang melibatkan penyakit bawaan makanan atau minuman, pengacauan, pengadukan makanan, pencemaran atau pelabelan yang salah; kesan negatif yang berpotensi pelanggaran material sistem teknologi maklumat kami ke takat kami mengalami pelanggaran material; kegagalan material sistem teknologi maklumat kami; kod berkaitan dengan, dan pelaksanaan, inisiatif dan rancangan Syarikat; inisiatif dan rancangan baharu atau penyemakan terhadap inisiatif atau rancangan yang ada; kebolehan kami untuk memperoleh pembiayaan mengikut syarat-syarat yang boleh diterima; penerimaan produk Syarikat oleh pelanggan kami, mengembangkan keutamaan pengguna dan citarasa dan perubahan dalam tingkah laku perbelanjaan pengguna; pelaburan rakan kongsi, perubahan dalam ketersediaan dan kos buruh termasuk sebarang kesatuan yang mengatur usaha dan tindak balas kami terhadap usaha sedemikian; kegagalan untuk menarik atau mengekalkan eksekutif penting atau bakat pekerja atau peralihan eksekutif yang berjaya; kos logistik yang meningkat secara ketara; tekanan inflasi; kesan persaingan; risiko yang wujud mengendalikan perniagaan global termasuk sebarang kesan negatif yang berpotensi berpunca daripada serangan Ukraine oleh Rusia; harga dan ketersediaan kopi, tenusu dan bahan mentah lain; kesan prosiding undang-undang; dan kesan perubahan dalam undang-undang cukai dan garis panduan dan peraturan yang berkaitan yang mungkin dilaksanakan, termasuk Akta Pengurangan Inflasi 2022 dan risiko lain yang terperinci dalam pemfailan kami dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, termasuk dalam bahagian “Faktor Risiko” dan “Perbincangan Pengurusan dan Keadaan Kewangan dan Hasil Operasi” laporan berkala yang difailkan kali terakhir syarikat di Borang 10-K dan Borang 10-Q dan pemfailan berikutan.

Kenyataan yang memandang ke hadapan adalah baik ramalan mahupun jaminan peristiwa atau keadaan masa depan, dan peristiwa atau keadaan masa depan itu mungkin tidak berlaku. Anda tidak harus mengharapkan pada kenyataan yang memandang ke hadapan secara tidak wajar, yang hanya digambarkan tarikh keluaran ini. Kami tidak wajib untuk mengemas kini atau mengubah sebarang kenyataan yang memandang ke hadapan tersebut, sama ada akibat maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Individu untuk Dihubungi

Individu untuk Dihubungi Starbucks, Media:

Reggie Borges [email protected] 206-240-2953

Sumber: Starbucks –BERNAMA