Prestasi Pasaran Saham Donald Trump Mengatasi Presiden-Presiden Sebelumnya

Harga saham naik mencanak sewaktu pemerintahan presiden Trump berbanding presiden-presiden sebelumnya. Pulangan S&P 500 adalah 50% lebih banyak semenjak Trump dipilih untuk menjadi presiden, iaitu dua kali ganda lebih banyak daripada purata pulangan ketika presiden-presiden sebelumnya di tahun ketiga mereka.

Untuk saham Bellwhether (saham yang menjadi penentu arah ekonomi atau sektor dalam pasaran secara keseluruhan) pula telah meningkat melebihi 28% pada tahun 2019, iaitu lebih tinggi daripada purata 12.8% tahun ketiga presiden-presiden sebelumnya.

Walaupun terdapat isu perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, tahun 2019 telah menjadi tahun yang sentiasa menaik untuk kebanyakan saham. Pasaran saham mendapat bantuan daripada Federal Reserve dan bank pusat yang menurunkan kadar faedah sebanyak tiga kali pada tahun ini.

Prestasi Trump turut dibantu oleh kadar pengangguran 3.5%, iaitu kadar terendah sejak 1969. Oleh sebab majoriti rakyatnya bekerja, mereka juga berbelanja dengan lebih banyak. Mereka ini yang membantu menaikkan ekonomi.

Tahun ketiga pemerintahan Trump sememangnya melebihi paras purata, tetapi masih bukan yang terbaik. Pada tahun 2013, pulangan saham sewaktu pemerintahan Presiden Barack Obama telah mencapai lebih 32% ketika kemunculan semula ekonomi selepas Great Recession.

Pada tahun pertama Trump, S&P 500 mencapai tiga kali ganda pulangan purata iaitu 19.4% berbanding purata 5.7%. Pada tahun kedua Trump, pulangan saham agak mengecewakan.

Pulangan saham jatuh bawah purata sejak Great Depression ketika masalah Trade War antara US-China dan kenaikkan kadar faedah daripada Federal Reserve. Pada masa itu, S&P 500 jatuh merundum sebanyak 6.2% berbanding purata 4.5%.

Bagaimakah nanti pada tahun keempat pemerintahan Trump? Jika mengikut sejarah, tahun 2020 juga akan menjadi tahun yang kuat untuk pasaran Trump. Saham pada tahun keempat biasanya meningkat lebih 66% dan S&P 500 memberi pulangan secara purata sebanyak 5.7%.

Donald Trump yakin dengan pasaran yang kuat tahun depan, tetapi Wall Street meramalkan pasaran yang sederhana. Para penganalisa Wall Street menjangkakan pulangan S&P 500 pada tahun 2020 adalah 3,300. Trump memerlukan pulangan 6% untuk S&P 500 untuk mengatasi purata pulangan presiden-presiden sebelumnya.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/12/26/trumps-stock-market-rally-is-far-outpacing-past-us-presidents.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.