Richard Dennis Mengembangkan Modal $1,600 USD Kepada $200 Juta USD Dalam 10 Tahun

Richard Dennis dilahirkan di Chicago pada Januari 1949 merupakan seorang pedagang komoditi tersohor yang diberi nama jolokan “Prince of the Pit’. Beliau memulakan kerjaya dalam bidang trading seawal umur 17 tahun dengan menjadi ‘order runner’ di Chicago Mercantile Exchange (CME). Beberapa tahun kemudian beliau mula melakukan aktiviti trading untuk dirinya sendiri di Mid America Commodity Exchange melalui mini kontrak.

Pada ketika itu, umur minima untuk menjadi trader komoditi ialah 21 tahun. Disebabkan Dennis masih lagi dibawah umur jadi beliau mengupah ayahnya untuk menjalankan aktiviti trading sementara Dennis bertindak sebagai order runner untuk dirinya sendiri. Walaupun sibuk dengan kerjaya trading, Dennis masih sempat melanjutkan pelajaran dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Falsafah di Univerisiti DePaul. Setelah tamat pengajian, beliau turut ditawarkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di peringkat Sarjana dari Universiti Tulane.

Tekad Untuk Berjaya Dalam Trading

Dennis menolak tawaran sambung belajar tersebut setelah menyedari beliau lebih berminat untuk meneruskan kerjaya dalam bidang trading. Pada tahun 1970 ketika berumur 23 tahun, beliau meminjam $1,600 dari keluarganya sebagai modal permulaan. Sebanyak $1,200 digunakan untuk bayaran bagi mendapatkan lesen berdagang di Mid America Commodity Exchange.

Berbekalkan baki $400 dari wang pinjaman itulah beliau mulakan aktiviti dagangan. Dalam tempoh tiga tahun, modal beliau berjaya dikembangkan ke $100,000. Pada tahun 1974, beliau berjaya mencatat keuntungan besar sebanyak $500,000 melalui perdagangan komoditi soya.

26 Tahun Dah Bergelar Jutawan Komoditi Trading

Ketika Dennis berumur 26 tahun, beliau telah berjaya menjadi jutawan melalui komoditi trading. Kemuncak kejayaan beliau ialah apabila beliau berjaya menggandakan keuntungannya kepada $200 Juta dalam tempoh 10 tahun.

Pada satu ketika, Dennis dan kawannya yang juga seorang pedagang komoditi William Eckhardt, berdebat mengenai apa yang diperlukan untuk berjaya dalam trading. Richard Dennis percaya bahawa kejayaan dalam trading boleh diajar kepada sesiapa sahaja. Eckhardt tidak fikir begitu. Eckhard percaya bahawa Dennis mempunyai keistimewaan yang membolehkannya untung dari trading.

Bagi membuktikan bahawa kejayaan dalam bidang trading boleh dilatih jika seseorang benar-benar komited untuk belajar mengenainya, beliau telah melakukan satu eksperimen dengan merekrut seramai 21 orang lelaki dan 2 orang wanita untuk dilatih dalam bidang trading. Mereka telah dibahagikan kepada dua kelompok kumpulan. Kumpulan pertama memulakan latihan pada Disember 1983 manakala kumpulan seterusnya dilatih pada Disember 1984.

Protege Beliau Pun Sangat Berjaya

Kredit Gambar: Turtle Trader

Tempoh pengajaran dalam sekitar 2 minggu sahaja dimana para pelatih diajar mengenai trend following, matawang dan pasaran bond juga trading system yang beliau praktikkan sebelum ini sehingga berja membuat keuntungan berlipat kali ganda. Setiap seorang pelatih beliau diberikan modal sebanyak $1 juta untuk mereka uruskan. Dipendekkan cerita, setelah eskperimen ini berakhir 5 tahun kemudian, para pelatih beliau membuat keuntungan keseluruhan sebanyak $175 juta.

Disebakan rekod kejayannya, beliau diberi kepercayaan oleh beberapa individu kaya untuk menguruskan aset persendirian mereka. Langit tak sentiasa cerah. Ketika market crash Black Monday 1987, Dennis dilaporkan mengalami kerugian berpuluh juta. Beliau cuba untuk bangkit dan mendapatkan semula modal yang telah hangus, namun tidak berjaya.

Setelah beberapa tahun mencuba, beliau akhirnya nekad untuk berubah arah dalam arena politik. Beliau merupakan pengasas kepada Roosevelt Center for American Policy Studies, iaitu sebuah badan pemikir politik. Beliau juga dilaporkan banyak menaja ahli politik Demokrat di Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Tahun 1983 Dah Mula Pakai Sistem Untuk Trade

Bagi mereka yang dah tahu pasal Turtle Trading ni, memang terbaik. Tapi tahukah anda ada lagi kaedah yang terbaik iaitu dengan menggunakan Algorithm Trading? Nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk Pengenalan Kepada Perdagangan Algoritma (Algorithm Trading).

Nak belajar dengan lebih mendalam, boleh ikuti kelas berikut yang dianjurkan oleh Tuan Firdaus Majid yang merupakan TImbalan Presiden bagi Malaysian Association of Technical Analysts (MATA). Malaysia baru nak berjinak-jinak dengan penggunaan sistem untuk berdagang.

Kalau nak tahu lebih mendalam tentang Perdagangan Algoritma ini, boleh bersama-sama dengan beliau untuk mendapat hands-on experience dan bagaimana ianya boleh membantu kita sebagai seorang pelabur – tidak kira trader mahu pun investor.

Apa yang akan dirungkaikan pada hari tersebut:

Objektif Anda sebagai “Traders” dan “Investors”

  • “Boleh Rempit Tak?”
  • “Boleh Hold Berapa Lama?”
  • “Nak Hold untuk 3 bulan?”
  • Definisi Linggo Trader
  • Rempit
  • Intraday
  • T4
  • Swing
  • Long Term

Teknik yang akan dikaji:

  • Prestasi Sistem Dagangan Legenda “Turtle” di Bursa Malaysia
  • Signal Asas Turtle Trading
  • Analisis UNTUNG RUGI Sistem Turtle
  • Menilai KESTABILAN Sistem Turtle
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Sibuk Nak Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat?

Saham syarikat Tesla, iaitu syarikat pembuat kereta elektrik terbesar di dunia dan juga tenaga solar, telah mencipta pelbagai rekod pada tahun 2020 dengan peningkatan lebih 689%. Harga saham Tesla pada 12 Januari 2021 adalah USD849 seunit, sedangkan pada 13 Januari 2020; harga saham Tesla hanyalah bernilai USD103 seunit.

Peningkatan harga pasaran ini juga turut menaikkan nilai pasaran syarikat Tesla kepada USD805 bilion, sekaligus menjulang CEO syarikatnya iaitu Elon Musk sebagai manusia terkaya dunia menurut kiraan Forbes.

Saham Tesla pada 12 Januari 2021 yang naik sebanyak 4.7%, telah menaikkan kekayaan bersih Elon Musk sebanyak USD7.8 bilion kepada USD183.8 bilion. Elon Musk telah mengatasi pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos, yang mempunyai kekayaan sebanyak USD182.4 bilion.

Bagaimana kita boleh turut serta dalam kenaikan harga saham di pasaran terbesar dunia ini? Di sinilah wujudnya saham syarikat terbesar di dunia iaitu Apple yang bernilai USD2.16 trilion, diikuti oleh 3 syarikat lain yang bernilai lebih USD1 trilion seperti Microsoft, Amazon dan Alphabet (Google). Mereka ini kemudiannya diikuti rapat oleh syarikat gergasi lain seperti Alibaba, Facebook, Johnson and Johnson, Boeing dan banyak lagi.

Demikian juga halnya dengan syarikat-syarikat pembuat vaksin terbesar di dunia seperti Pfizer, Moderna, BionTech dan banyak lagi. Kita pun tahu pandemik Covid-19 telah menyebabkan permintaan terhadap saham-saham berkaitan penjagaan kesihatan dan vaksin meningkat dengan mendadak.

Pelbagai IPO syarikat yang hebat seperti AirBnb menyaksikan lonjakan harga di hari pertama ianya disenaraikan, dari USD68 naik ke USD165.

Mengapa Kena Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat?

Mengapa kita perlu mempertimbangkan secara serius untuk melabur di dalam pasaran terbesar dunia ini?

1. Ia pasaran terbesar di dunia dan menawarkan penyertaan ke dalam syarikat-syarikat terkenal dan paling kukuh di dunia.

2. Pelabur dari satu dunia menyertai pasaran saham ini dengan jumlah dagangan yang sangat besar berbanding mana-mana negara lain di dunia. Ini menjadikan tahap kecairannya adalah sangat baik dan mudah didagangkan.

3. Pasaran Amerika Syarikat juga mempunyai tempoh waktu dagangan yang lebih lama iaitu 4 jam (Pre-Market) sebelum pasaran biasa dibuka (8 jam) dan 4 (Post-Market) selepas ditutup. Ini menjadikan ia lebih mesra pelabur dari serata dunia dengan 16 jam waktu dagangan.

Pengurus dana tersebar Malaysia, KWSP turut melabur di pasaran luar negara khususnya di Amerika Syarikat serta memperolehi pendapatan lumayan bagi agihan dividen kepada pencarum kemudiannya.

Baca juga :
1. Top 5 Saham Patuh Syariah Paling Untung Di S&P 500 Tahun 2020
2. Top 5 Saham Sektor Kesihatan Paling Untung Di Wall Street Bagi Tahun 2020

Status Patuh Shariah Di Amerika Syarikat?

Apa yang mungkin menjadi persoalan adalah bagaimana seseorang pelabur mengetahui status kepatuhan Shariah bagi syarikat yang tersenarai di pasaran Amerika Syarikat, khususnya NASDAQ dan S&P 500?

Kini, bersumberkan kajian mendalam oleh para penganalisa yang berpusat di Malaysia, para pelabur sudah boleh mencari dan mengenalpasti status Shariah melalui laman web ShariahScreener.com, satu servis kewangan yang disediakan oleh syarikat Elzar Shariah Solution Sdn Bhd. Ianya diketuai oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, beliau yang merupakan Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace.

Ketika ini, laman web ShariahScreener.com telah menapis secara automatik dan manual terhadap lebih daripada 4,000 saham di Nasdaq dan 506 saham di S&P 500.

Tapisan pula dilaksanakan melalui dua peringkat iaiatu tapisan jenis bisnes (Business Activity Screening) diikuti dengan tapisan nisbah kewangan (Financial Ratio).

Maka hasil bagi setiap tapisan disusun dalam bentuk berikut:

Hasil keputusan tapisan hasil perniagaan syarikat Apple

Bahagian atas menyaksikan hasil tapisan jenis perniagaan dan menganalisa jumlah pendapatan tidak patuh Shariah yang diperolehi oleh syarikat. Ianya mestilah kurang daripada 5% dari hasil tahun tersebut.

Sekiranya itu berlaku, kesemua 9 piawaian ini akan mendapat tanda gagal,  maka saham terbabit dianggap tidak patuh Shariah. Namun sekiranya ada satu sahaja standard yang menganggapnya lulus, pelabur boleh membuat keputusan sendiri sama ada untuk melihat keputusan tapisan segmen kedua iaitu Financial Ratio.

Hasil keputusan tapisan nisbah kewangan syarikat Apple

Bagi bahagian kedua ini, terdapat 9 jenis piawaian digunakan daripada pelbagai benua dan kumpulan ulama Shariah. Sekiranya terdapat satu sahaja yang lulus sekalipun, pelabur sudah dikira boleh memilih saham terbabit.

Apa yang menarik adalah selain daripada keputusan hasil tapisan status Shariah, pengguna juga turut dibekalkan dengan maklumat penting syarikat yang didisenaraikan. Ini termasuklah profil syarikat, data kewangan dan carta terkini pengerakan harga saham. Ini tentunya akan memudahkan kita membuat keputusan.

Dapatkan Shariah Screener Hari Ini

Kini pengguna dan peminat dunia pelaburan pasaran saham Amerika Syarikat boleh melanggan perkhidmatan ShariahScreener.com bagi memastikan pelaburan saham kita semua adalah patuh Shariah.

Untuk langganan Shariah Screener, klik sini. Eksklusif kepada fans Majalah Labur dan The Kapital, diskaun sebanyak 5% menanti anda. Subscribe hari ini juga untuk rebut peluang ini.

Ramai di kalangan kita yang dah biasa melabur di Bursa Malaysia, mungkin sudah tiba masanya kita belajar jual beli saham global pula.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!