Richard Dennis Mengembangkan Modal $1,600 USD Kepada $200 Juta USD Dalam 10 Tahun

Richard Dennis dilahirkan di Chicago pada Januari 1949 merupakan seorang pedagang komoditi tersohor yang diberi nama jolokan “Prince of the Pit’. Beliau memulakan kerjaya dalam bidang trading seawal umur 17 tahun dengan menjadi ‘order runner’ di Chicago Mercantile Exchange (CME). Beberapa tahun kemudian beliau mula melakukan aktiviti trading untuk dirinya sendiri di Mid America Commodity Exchange melalui mini kontrak.

Pada ketika itu, umur minima untuk menjadi trader komoditi ialah 21 tahun. Disebabkan Dennis masih lagi dibawah umur jadi beliau mengupah ayahnya untuk menjalankan aktiviti trading sementara Dennis bertindak sebagai order runner untuk dirinya sendiri. Walaupun sibuk dengan kerjaya trading, Dennis masih sempat melanjutkan pelajaran dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Falsafah di Univerisiti DePaul. Setelah tamat pengajian, beliau turut ditawarkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di peringkat Sarjana dari Universiti Tulane.

Tekad Untuk Berjaya Dalam Trading

Dennis menolak tawaran sambung belajar tersebut setelah menyedari beliau lebih berminat untuk meneruskan kerjaya dalam bidang trading. Pada tahun 1970 ketika berumur 23 tahun, beliau meminjam $1,600 dari keluarganya sebagai modal permulaan. Sebanyak $1,200 digunakan untuk bayaran bagi mendapatkan lesen berdagang di Mid America Commodity Exchange.

Berbekalkan baki $400 dari wang pinjaman itulah beliau mulakan aktiviti dagangan. Dalam tempoh tiga tahun, modal beliau berjaya dikembangkan ke $100,000. Pada tahun 1974, beliau berjaya mencatat keuntungan besar sebanyak $500,000 melalui perdagangan komoditi soya.

26 Tahun Dah Bergelar Jutawan Komoditi Trading

Ketika Dennis berumur 26 tahun, beliau telah berjaya menjadi jutawan melalui komoditi trading. Kemuncak kejayaan beliau ialah apabila beliau berjaya menggandakan keuntungannya kepada $200 Juta dalam tempoh 10 tahun.

Pada satu ketika, Dennis dan kawannya yang juga seorang pedagang komoditi William Eckhardt, berdebat mengenai apa yang diperlukan untuk berjaya dalam trading. Richard Dennis percaya bahawa kejayaan dalam trading boleh diajar kepada sesiapa sahaja. Eckhardt tidak fikir begitu. Eckhard percaya bahawa Dennis mempunyai keistimewaan yang membolehkannya untung dari trading.

Bagi membuktikan bahawa kejayaan dalam bidang trading boleh dilatih jika seseorang benar-benar komited untuk belajar mengenainya, beliau telah melakukan satu eksperimen dengan merekrut seramai 21 orang lelaki dan 2 orang wanita untuk dilatih dalam bidang trading. Mereka telah dibahagikan kepada dua kelompok kumpulan. Kumpulan pertama memulakan latihan pada Disember 1983 manakala kumpulan seterusnya dilatih pada Disember 1984.

Protege Beliau Pun Sangat Berjaya

Kredit Gambar: Turtle Trader

Tempoh pengajaran dalam sekitar 2 minggu sahaja dimana para pelatih diajar mengenai trend following, matawang dan pasaran bond juga trading system yang beliau praktikkan sebelum ini sehingga berja membuat keuntungan berlipat kali ganda. Setiap seorang pelatih beliau diberikan modal sebanyak $1 juta untuk mereka uruskan. Dipendekkan cerita, setelah eskperimen ini berakhir 5 tahun kemudian, para pelatih beliau membuat keuntungan keseluruhan sebanyak $175 juta.

Disebakan rekod kejayannya, beliau diberi kepercayaan oleh beberapa individu kaya untuk menguruskan aset persendirian mereka. Langit tak sentiasa cerah. Ketika market crash Black Monday 1987, Dennis dilaporkan mengalami kerugian berpuluh juta. Beliau cuba untuk bangkit dan mendapatkan semula modal yang telah hangus, namun tidak berjaya.

Setelah beberapa tahun mencuba, beliau akhirnya nekad untuk berubah arah dalam arena politik. Beliau merupakan pengasas kepada Roosevelt Center for American Policy Studies, iaitu sebuah badan pemikir politik. Beliau juga dilaporkan banyak menaja ahli politik Demokrat di Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Tahun 1983 Dah Mula Pakai Sistem Untuk Trade

Bagi mereka yang dah tahu pasal Turtle Trading ni, memang terbaik. Tapi tahukah anda ada lagi kaedah yang terbaik iaitu dengan menggunakan Algorithm Trading? Nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk Pengenalan Kepada Perdagangan Algoritma (Algorithm Trading).

Nak belajar dengan lebih mendalam, boleh ikuti kelas berikut yang dianjurkan oleh Tuan Firdaus Majid yang merupakan TImbalan Presiden bagi Malaysian Association of Technical Analysts (MATA). Malaysia baru nak berjinak-jinak dengan penggunaan sistem untuk berdagang.

Kalau nak tahu lebih mendalam tentang Perdagangan Algoritma ini, boleh bersama-sama dengan beliau untuk mendapat hands-on experience dan bagaimana ianya boleh membantu kita sebagai seorang pelabur – tidak kira trader mahu pun investor.

Apa yang akan dirungkaikan pada hari tersebut:

Objektif Anda sebagai “Traders” dan “Investors”

  • “Boleh Rempit Tak?”
  • “Boleh Hold Berapa Lama?”
  • “Nak Hold untuk 3 bulan?”
  • Definisi Linggo Trader
  • Rempit
  • Intraday
  • T4
  • Swing
  • Long Term

Teknik yang akan dikaji:

  • Prestasi Sistem Dagangan Legenda “Turtle” di Bursa Malaysia
  • Signal Asas Turtle Trading
  • Analisis UNTUNG RUGI Sistem Turtle
  • Menilai KESTABILAN Sistem Turtle
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur