Roblox, Syarikat Permainan Video Bernilai USD30 Bilion Yang Bakal IPO

Sebut sahaja dunia permainan, kita tidak boleh lari daripada dua konsol permainan yang paling popular iaitu Sony Play Station dan Microsoft X Box. Dua permainan konsol ini sangat terkenal dan banyak syarikat permainan video membangunkan permainan untuk kedua-dua konsol ini.

Selain daripada kedua-dua konsol ini yang berjaya menjana pendapatan berbilion dolar setiap tahun, permainan komputer juga begitu maju.

Salah satu game yang popular yang dimainkan jutaan orang setiap hari adalah Roblox. Ianya bukan saja terkenal di Amerika Syarikat, tetapi hampir di seluruh dunia.

Pastinya mereka yang ada anak kecil, mereka cukup menggemarinya.

Permulaan Roblox

Roblox ini diasaskan pada tahun 2004 oleh David Baszucki, seorang jurutera dari Kanada bersama dengan seorang lagi rakannya, Erik Cassel. Sebelum mengasaskan Roblox, David Baszucki telah pun mengasaskan sebuah syarikat permainan yang dikenali sebagai Knowledge Revolution yang telah dijual kepada MSC Software Corporation pada tahun 1999 dengan harga USD20 juta.

Pengalaman membangunkan Knowledge Revolution digunakan sebaik mungkin untuk membangunkan Roblox. Ketika awal permulaan, syarikat ini dikenali sebagai DynaBlocks dan kemudian ditukar kepada Roblox yang merupakan singkatan kepada “robot” and “block”.

Kredit Gambar: NY Times

Pada awalnya, ianya hanya disasarkan kepada golongan kanak-kanak. Sambutan yang diterima begitu memberangsangkan dan kebanyakan mereka yang bermain permainan yang dibangunkan oleh Roblox adalah golongan remaja.

Faktor yang menjadikan Roblox popular di Amerika Syarikat adalah disebabkan kehadiran telefon pintar dalam pasaran pada ketika itu. Walaupun tidak mempunyai grafik secanggih permainan yang lain, ia tetap menjadi pilihan orang ramai kerana boleh bermain secara percuma.

Selain itu juga, Roblox turut memperkenalkan permainan mereka di dalam versi online yang berjaya menarik golongan orang ramai untuk bermain. Mereka juga mempunyai komuniti mereka sendiri yang aktif di dalam talian.

Bagaimana Roblox Menjadi Kegemaran Generasi Terkini?

Sejak pertengahan dekad yang lepas, permainan ini berjaya menarik ramai golongan milenial. Ini disebabkan oleh Roblox yang telah membuat perubahan yang ketara terhadap permainan mereka.

Syarikat ini telah membuka peluang kepada orang ramai untuk menjadi developer bagi menghasilkan permainan mereka dan kemudianya menjual permainan yang telah dihasilkan di dalam platform Roblox itu sendiri.

Kredit Gambar: Pinterest

Paling menarik, para developer tidak perlu tahu ilmu programming komputer secara mendalam untuk menghasilkan permainan, sebaliknya hanya menggunakan tools yang telah disediakan.

Dengan kebanjiran banyak pihak yang membangunkan permainan di dalam platform tersebut, ramai di antara mereka yang berjaya menjadi jutawan.

Disebabkan ianya semakin mudah, golongan remaja merupakan di antara golongan yang paling ramai menjadi developer untuk Roblox dan sebahagiannya telah menjadi kaya-raya sebelum menamatkan pengajian di peringkat pengajian tinggi.

Roblox Bakal IPO Pada Tahun Ini

Dengan sambutan yang luar biasa diterima oleh orang ramai, syarikat ini bercadang untuk menyenaraikan saham mereka tak lama lagi.

Syarikat ini dijangka bernilai USD30 bilion dan bakal menjadi salah sebuah syarikat gaming yang terbesar dalam sejarah IPO di Amerika Syarikat.

Dengan pengurusan yang semakin bertambah baik, syarikat ini bakal menjadi sebagai sebuah syarikat permainan video yang terbesar di dunia pada masa akan datang.

Baca juga 8 Sebab Kita Kena Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Sumber Rujukan:

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham?

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM