Roblox, Syarikat Permainan Video Bernilai USD30 Bilion Yang Bakal IPO

Sebut sahaja dunia permainan, kita tidak boleh lari daripada dua konsol permainan yang paling popular iaitu Sony Play Station dan Microsoft X Box. Dua permainan konsol ini sangat terkenal dan banyak syarikat permainan video membangunkan permainan untuk kedua-dua konsol ini.

Selain daripada kedua-dua konsol ini yang berjaya menjana pendapatan berbilion dolar setiap tahun, permainan komputer juga begitu maju.

Salah satu game yang popular yang dimainkan jutaan orang setiap hari adalah Roblox. Ianya bukan saja terkenal di Amerika Syarikat, tetapi hampir di seluruh dunia.

Pastinya mereka yang ada anak kecil, mereka cukup menggemarinya.

Permulaan Roblox

Roblox ini diasaskan pada tahun 2004 oleh David Baszucki, seorang jurutera dari Kanada bersama dengan seorang lagi rakannya, Erik Cassel. Sebelum mengasaskan Roblox, David Baszucki telah pun mengasaskan sebuah syarikat permainan yang dikenali sebagai Knowledge Revolution yang telah dijual kepada MSC Software Corporation pada tahun 1999 dengan harga USD20 juta.

Pengalaman membangunkan Knowledge Revolution digunakan sebaik mungkin untuk membangunkan Roblox. Ketika awal permulaan, syarikat ini dikenali sebagai DynaBlocks dan kemudian ditukar kepada Roblox yang merupakan singkatan kepada “robot” and “block”.

Kredit Gambar: NY Times

Pada awalnya, ianya hanya disasarkan kepada golongan kanak-kanak. Sambutan yang diterima begitu memberangsangkan dan kebanyakan mereka yang bermain permainan yang dibangunkan oleh Roblox adalah golongan remaja.

Faktor yang menjadikan Roblox popular di Amerika Syarikat adalah disebabkan kehadiran telefon pintar dalam pasaran pada ketika itu. Walaupun tidak mempunyai grafik secanggih permainan yang lain, ia tetap menjadi pilihan orang ramai kerana boleh bermain secara percuma.

Selain itu juga, Roblox turut memperkenalkan permainan mereka di dalam versi online yang berjaya menarik golongan orang ramai untuk bermain. Mereka juga mempunyai komuniti mereka sendiri yang aktif di dalam talian.

Bagaimana Roblox Menjadi Kegemaran Generasi Terkini?

Sejak pertengahan dekad yang lepas, permainan ini berjaya menarik ramai golongan milenial. Ini disebabkan oleh Roblox yang telah membuat perubahan yang ketara terhadap permainan mereka.

Syarikat ini telah membuka peluang kepada orang ramai untuk menjadi developer bagi menghasilkan permainan mereka dan kemudianya menjual permainan yang telah dihasilkan di dalam platform Roblox itu sendiri.

Kredit Gambar: Pinterest

Paling menarik, para developer tidak perlu tahu ilmu programming komputer secara mendalam untuk menghasilkan permainan, sebaliknya hanya menggunakan tools yang telah disediakan.

Dengan kebanjiran banyak pihak yang membangunkan permainan di dalam platform tersebut, ramai di antara mereka yang berjaya menjadi jutawan.

Disebabkan ianya semakin mudah, golongan remaja merupakan di antara golongan yang paling ramai menjadi developer untuk Roblox dan sebahagiannya telah menjadi kaya-raya sebelum menamatkan pengajian di peringkat pengajian tinggi.

Roblox Bakal IPO Pada Tahun Ini

Dengan sambutan yang luar biasa diterima oleh orang ramai, syarikat ini bercadang untuk menyenaraikan saham mereka tak lama lagi.

Syarikat ini dijangka bernilai USD30 bilion dan bakal menjadi salah sebuah syarikat gaming yang terbesar dalam sejarah IPO di Amerika Syarikat.

Dengan pengurusan yang semakin bertambah baik, syarikat ini bakal menjadi sebagai sebuah syarikat permainan video yang terbesar di dunia pada masa akan datang.

Baca juga 8 Sebab Kita Kena Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Sumber Rujukan:

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham?

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.