Roblox, Syarikat Permainan Video Bernilai USD30 Bilion Yang Bakal IPO

Sebut sahaja dunia permainan, kita tidak boleh lari daripada dua konsol permainan yang paling popular iaitu Sony Play Station dan Microsoft X Box. Dua permainan konsol ini sangat terkenal dan banyak syarikat permainan video membangunkan permainan untuk kedua-dua konsol ini.

Selain daripada kedua-dua konsol ini yang berjaya menjana pendapatan berbilion dolar setiap tahun, permainan komputer juga begitu maju.

Salah satu game yang popular yang dimainkan jutaan orang setiap hari adalah Roblox. Ianya bukan saja terkenal di Amerika Syarikat, tetapi hampir di seluruh dunia.

Pastinya mereka yang ada anak kecil, mereka cukup menggemarinya.

Permulaan Roblox

Roblox ini diasaskan pada tahun 2004 oleh David Baszucki, seorang jurutera dari Kanada bersama dengan seorang lagi rakannya, Erik Cassel. Sebelum mengasaskan Roblox, David Baszucki telah pun mengasaskan sebuah syarikat permainan yang dikenali sebagai Knowledge Revolution yang telah dijual kepada MSC Software Corporation pada tahun 1999 dengan harga USD20 juta.

Pengalaman membangunkan Knowledge Revolution digunakan sebaik mungkin untuk membangunkan Roblox. Ketika awal permulaan, syarikat ini dikenali sebagai DynaBlocks dan kemudian ditukar kepada Roblox yang merupakan singkatan kepada “robot” and “block”.

Kredit Gambar: NY Times

Pada awalnya, ianya hanya disasarkan kepada golongan kanak-kanak. Sambutan yang diterima begitu memberangsangkan dan kebanyakan mereka yang bermain permainan yang dibangunkan oleh Roblox adalah golongan remaja.

Faktor yang menjadikan Roblox popular di Amerika Syarikat adalah disebabkan kehadiran telefon pintar dalam pasaran pada ketika itu. Walaupun tidak mempunyai grafik secanggih permainan yang lain, ia tetap menjadi pilihan orang ramai kerana boleh bermain secara percuma.

Selain itu juga, Roblox turut memperkenalkan permainan mereka di dalam versi online yang berjaya menarik golongan orang ramai untuk bermain. Mereka juga mempunyai komuniti mereka sendiri yang aktif di dalam talian.

Bagaimana Roblox Menjadi Kegemaran Generasi Terkini?

Sejak pertengahan dekad yang lepas, permainan ini berjaya menarik ramai golongan milenial. Ini disebabkan oleh Roblox yang telah membuat perubahan yang ketara terhadap permainan mereka.

Syarikat ini telah membuka peluang kepada orang ramai untuk menjadi developer bagi menghasilkan permainan mereka dan kemudianya menjual permainan yang telah dihasilkan di dalam platform Roblox itu sendiri.

Kredit Gambar: Pinterest

Paling menarik, para developer tidak perlu tahu ilmu programming komputer secara mendalam untuk menghasilkan permainan, sebaliknya hanya menggunakan tools yang telah disediakan.

Dengan kebanjiran banyak pihak yang membangunkan permainan di dalam platform tersebut, ramai di antara mereka yang berjaya menjadi jutawan.

Disebabkan ianya semakin mudah, golongan remaja merupakan di antara golongan yang paling ramai menjadi developer untuk Roblox dan sebahagiannya telah menjadi kaya-raya sebelum menamatkan pengajian di peringkat pengajian tinggi.

Roblox Bakal IPO Pada Tahun Ini

Dengan sambutan yang luar biasa diterima oleh orang ramai, syarikat ini bercadang untuk menyenaraikan saham mereka tak lama lagi.

Syarikat ini dijangka bernilai USD30 bilion dan bakal menjadi salah sebuah syarikat gaming yang terbesar dalam sejarah IPO di Amerika Syarikat.

Dengan pengurusan yang semakin bertambah baik, syarikat ini bakal menjadi sebagai sebuah syarikat permainan video yang terbesar di dunia pada masa akan datang.

Baca juga 8 Sebab Kita Kena Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Sumber Rujukan:

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham?

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur