Beli Saham Coca-Cola atau Pepsi 10 Tahun Lepas, Mana Lebih Untung?

Coca-Cola dan Pepsi merupakan dua syarikat gergasi minuman yang terbesar di dunia yang mendominasi dalam minuman berkarbonat atau lebih dikenali sebagai minuman ringan. Kedua dua syarikat ini mempunyai pengaruh yang kuat daripada segi jenama dan mempunyai pelanggan setia mereka, termasuklah di Malaysia.

Kedua buah syarikat yang bertaraf bluechip bersaing diantara satu sama lain melebihi 100 tahun di pasaran

Kedua-dua syarikat ini merupakan syarikat yang bertaraf bluechip di dalam pasaran saham Amerika Syarikat.Syarikat. Coca-Cola mengatasi Pepsi daripada segi market capitalization dengan syarikat Coca-Cola adalah sebanyak  $191 bilion manakala Syarikat Pepsi hanya $164 bilion. Walaupun mempunyai pengaruh yang hampir sama di antara satu sama lain, setiap negara di dunia mempunyai kecenderungan yang berbeza mengenai jenama kegemaran..

Kawasan di mana minuman Pepsi mendominasi jualan berbanding Coca-Cola

Pepsi Lebih Terkenal Di Amerika, Coca-Cola Lebih Terkenal Di Pasaran Global

Pepsi lebih terkenal di negara asalnya berbanding dengan Coca-Cola yang yang lebih terkenal di seluruh dunia. Daripada segi populariti, Pepsi menjadi pilihan rakyat Amerika Syarikat berbanding dengan Coca-Cola. Populariti Pepsi melebihi sebanyak 6 kali ganda berbanding dengan Coca-Cola di negara mereka sendiri dan Coca-Cola mempunyai 9 kali ganda popular berbanding Pepsi di peringkat global.

Coca-Cola pula mendominasi hampir keseluruhan Amerika Latin dan Eropah yang mana penduduk daripada kedua-dua benua tersebut lebih menggemari minuman Coca-Cola berbanding Pepsi.

Kawasan di mana minuman Coca-Cola mendominasi jualan berbanding Pepsi

Pepsi Pernah Muflis

Sejarah kedua syarikat ini juga begitu unik terutamanya Pepsi. Syarikat tersebut pernah mengalami kegagalan dalam perniagaanya dan diistiharkan muflis ketika Perang Dunia Pertama tercetus kerana tersliap pencaturan dalam menetukan harga gula di pasaran yang turut menjejaskan perniagaannya. Syarikat itu kembali bangkit pada era 1930-an untuk bersaing semula dalam perniagaan minuman ringan.

Coca-Cola juga tidak terlepas daripada mengalami zaman suram mereka apabila pada tahun 1980-an syarikat mereka telah mengalami kejatuhan disebabkan persaingan dengan Pepsi yang pada masa itu mendominasi pasaran minuman ringan.

Kedua-dua syarikat ini yang telah mencapai usia melebihi 100 tahun dan bersaing di antara satu sama lain sejak bermulanya era Perang Dunia Pertama lagi.

Cabaran Pepsi challenge telah menjadi pegiklanan terbaik syarikat pepsi dan menyebabkan saham Coca-Cola mengalami penurunan pada dekad 1980-an

Sahut Cabaran Pepsi Challenge

Pada tahun 1975, Pepsi telah membuat satu cabaran yang dikenali sebagai Pepsi Challange. Dalam cabaran ini Syarikat Pepsi telah membuat ujian secara rambang kepada orang awam bagi menentukan air yang mana lebih sedap. Dalam ujian tersebut, Pepsi telah meletak minuman Pepsi dan Coke untuk diberi minum kepada orang ramai dan menyuruh mereka memilih air yang mana paling sedap. Kebanyakan orang ramai memilih Pepsi.

Walaupun kesahihan cabaran ini dipertikai, ia sedikit sebanyak telah membuat saham Coca-Cola mengalami penurunan dan mereka telah bertindak dengan melancarkan minuman Coca-Cola yang diberi nama New Coke yang menggunakan ramuan baru. Peminat setia minuman Coca-Cola amat tidak berpuas hati dengan rasa minuman New Coke kerana rasanya hampir sama dengan minuman Diet Coke.

Pada tahun 1985, syarikat Coca-Cola telah mengembalikan Coke Classic mereka kerana mendapat tekanan daripada peminat Coke terutamanya golongan vateran yang sudah sebati dengan rasa Classic Coke.

Coca-Cola Dengan Pelbagai Jenama Minuman Lain

Anak–anak syarikat yang dimiliki oleh Coca-Cola yang kesemuanya adalah syarikat minuman

Kedua-dua syarikat ini juga aktif dalam pembelian syarikat kecil yang lain untuk dijadikan sebagai anak syarikat mereka. Di antara anak syarikat yang dimiliki oleh Coca-Cola adalah Coca-Cola, Diet Coke, Fanta and Sprite dan Berkshire Hathaway memiliki saham dalam Coca-Cola sebanyak 9.4%.

Pepsi Pula Memiliki Banyak Jenama Makanan

Anak-anak syarikat yang dimiliki oleh Pepsi termasuklah syarikat yang mengeluarkan makanan ringan

Syarikat Pepsi pula mempunyai cabang perniagaan yang tidak hanya tertumpu kepada minuman tetapi juga makanan ringan. Di antara syarikat yang dimiliki oleh Pepsi adalah Frito-Lay, Quaker dan Doritos. Pepsi telah mengembangkan perniagaan produk mereka kepada makanan ringan yang memberi pulangan sebanyak hampir 53% pendapatan kepada Pepsi. Ini berbeza dengan Coca-Cola yang hanya menumpukan untuk mengembangkan syarikat mereka hanya berteraskan pada syarikat minuman sahaja dan pendapatan hampir kesuluruhan daripada penjualan hasil minuman.

Pepsi Mengatasi Coca-Cola Jika Anda Beli Saham Mereka 10 Tahun Lepas

Oh ya, jika anda melabur sebanyak $1,000 USD dalam syarikat Pepsi atau Coca-Cola sepuluh tahun lepas, anda akan mendapat pulangan sebanyak $3,100 USD untuk Pepsi, dan $2900 USD untuk Coca-Cola.

Pulangan sebanyak 310% bagi Pepsi dan 290% bagi Coca-Cola.

Korang dah ada akaun saham ke?

Sumber Rujukan : www.cnbc.com

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet