Saham-Saham AI: Kebangkitan Mesin

Sebut sahaja kecerdasan buatan (AI) kita akan terus terfikirkan pelbagai perkara bermula dari algoritma enjin carian, chatbot, aplikasi pengecaman wajah dan kereta tanpa pemandu.

Perbelanjaan global dalam AI dijangka akan terus bertambah, kerana perniagaan terus melabur dalam projek yang menggunakan kemampuan AI. Menurut International Data Corporation (IDC) Worldwide Artificial Intelligence Systems Spending, perbelanjaan dalam AI akan mencapai $154 bilion pada tahun 2023, peningkatan sebanyak 26.9% berbanding jumlah yang dihabiskan pada tahun 2022.

Kebangkitan Mesin

Apa agaknya yang akan terjadi ketika mesin menjadi terlalu pintar?

Jika dalam filem ‘The Matrix hingga The Terminator menunjukkan mesin atau robot pada masa depan akan mengancam umat manusia.

Rasanya tiada cara untuk kita menghentikan kebangkitan mesin ini. Munculnya teknologi-teknologi AI yang semakin canggih, seperti jaringan saraf tiruan (neural networks), deep learning dan machine learning telah memungkinkan mesin untuk belajar dari data dan pengalaman, sehingga mereka dapat menyelesaikan tugas-tugas yang lebih kompleks.

Penggunaan AI dijangka mampu menambahkan produktiviti, menerusi penjimatan kos buruh serta penciptaan peluang pekerjaan baharu yang lebih moden.

Terkini, keupayaan bot pintar ChatGPT memang sangat luar biasa, dan disebut-sebut mampu mengalahkan populariti Google.

ChatGPT dimiliki oleh OpenAI. Pada tahun 2019, OpenAI bergabung dengan Microsoft sebagai pelabur strategik utama. Microsoft menyokong usaha OpenAI dengan memberikan suntikan dana sebanyak satu bilion dolar AS sebagai pertukaran untuk lesen eksklusif kepada teknologi syarikat kecerdasan buatan (AI) itu.

Kecerdasan buatan (AI) adalah salah satu industri yang paling menarik dan berkembang pesat di dunia dan saham berkaitan AI telah menjadi topik panas bagi para pelabur.

Berikut adalah 7 saham ‘berkaitan’ AI di Wall Street yang perlu anda ketahui.

NVIDIA (NASDAQ: NVDA)

  ( )

NVIDIA adalah pengeluar unit pemproses grafik (GPU) terkemuka, dan cipnya digunakan secara meluas dalam aplikasi AI seperti deep learning, pembelajaran mesin, dan pemanduan automatik. Saham NVIDIA telah berkembang dengan baik dalam lima tahun terakhir ini, dengan pulangan melebihi 360%. Bila beli saham NVIDIA dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah lebih daripada 20%.

C3.ai (NYSE: AI)

  ( )

C3.ai adalah pembekal perisian AI yang memberi tumpuan kepada menggunakan AI untuk meningkatkan operasi perniagaan. Platform AI syarikat boleh digunakan untuk menganalisis jumlah data yang besar dan memberikan pandangan untuk membantu perniagaan membuat keputusan yang lebih baik. C3.ai menjadi awam pada Disember 2020 dan telah melihat sahamnya meningkat lebih daripada 70% sejak itu.

Amazon

  ( )

Amazon adalah raksasa dalam industri teknologi, dan ia telah melabur dengan banyak dalam AI dalam beberapa tahun terakhir ini. Aplikasi AI syarikat meliputi pembantu maya popularnya, Alexa, hingga kedai Amazon Go, yang menggunakan sensor berteknologi AI untuk mengesan pelanggan dan inventori. Bila beli saham Amazon dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah melebihi 18%.

Alphabet Inc (GOOGL)

Alphabet Inc (GOOGL) adalah syarikat induk Google, yang telah memainkan peranan penting dalam mengembangkan teknologi AI. Aplikasi AI Google termasuk Google Assistant, Google Translate, dan Google Photos. Saham Alphabet Inc telah mengalami kenaikan yang mantap dalam lima tahun terakhir, dengan pulangan melebihi 111%. Bila beli saham Alphabet dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah lebih daripada 21%.

Meta Platform Inc (NASDAQ: META)

Meta, sebelumnya dikenali sebagai Facebook, adalah syarikat media sosial yang telah melabur dalam AI untuk meningkatkan pengalaman pengguna. Syarikat ini menggunakan AI dalam pelbagai aplikasi, termasuk pengesanan objek dan pengenalan wajah. Bila beli saham Meta dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah lebih daripada 70%.

Palantir (NYSE: PLTR)

Palantir adalah syarikat perisian yang memberi tumpuan kepada menggunakan AI untuk menganalisis data untuk agensi kerajaan dan perniagaan. Syarikat ini menggunakan AI untuk membantu pelanggan mengesan ancaman keselamatan dan risiko kepatuhan. Palantir membuat kemunculan di Wall Street dalam tahun 2020 pada harga $7.25. Bila beli saham ini dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah melebihi 26%.

CrowdStrike (NASDAQ: CRWD)

CrowdStrike adalah syarikat keselamatan siber yang memberi tumpuan kepada mengembangkan teknologi AI untuk melindungi syarikat daripada ancaman siber. Platform AI dari CrowdStrike boleh mengenal pasti dan menghentikan serangan siber secara real-time, serta meramalkan ancaman di masa depan. Saham CrowdStrike juga telah menunjukkan prestasi yang amat baik dalam lima tahun terakhir ini, dengan pulangan melebihi 99%.

Anda boleh merujuk pada penyedia status syariah pihak ketiga seperti Islamicly untuk mengetahui status syariah saham-saham global seperti di atas.

Peringatan: Segala perkongsian adalah untuk sebagai contoh dan untuk tujuan pendidikan sahaja. Ini BUKAN nasihat atau cadangan pelaburan. Keputusan untuk melabur saham adalah tanggungjawab sendiri.

Berminat Nak Teroka Pasaran Saham Wall Street?

Kami menerima banyak pertanyaan tentang bagaimana nak terlibat dengan pasaran saham global. Malah banyak artikel percuma yang telah kami kongsikan antaranya:

Tak perlu tunggu duit dalam bank ada RM100,000 baru nak mula melabur saham. Ada RM1,000 pun dah boleh mula melabur. Eh, RM100 pun boleh la bro…

Asri Ahmad Acadmey akan tunjukkan STEP-BY-STEP dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang SAH, MUDAH dan PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia.

Pembelajaran yang santai, bahasa yang mudah faham.

Tapi program ini bukan sembarangan.
Ianya diiktiraf oleh pihak Bursa Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!