Saham-Saham AI: Kebangkitan Mesin

Sebut sahaja kecerdasan buatan (AI) kita akan terus terfikirkan pelbagai perkara bermula dari algoritma enjin carian, chatbot, aplikasi pengecaman wajah dan kereta tanpa pemandu.

Perbelanjaan global dalam AI dijangka akan terus bertambah, kerana perniagaan terus melabur dalam projek yang menggunakan kemampuan AI. Menurut International Data Corporation (IDC) Worldwide Artificial Intelligence Systems Spending, perbelanjaan dalam AI akan mencapai $154 bilion pada tahun 2023, peningkatan sebanyak 26.9% berbanding jumlah yang dihabiskan pada tahun 2022.

Kebangkitan Mesin

Apa agaknya yang akan terjadi ketika mesin menjadi terlalu pintar?

Jika dalam filem ‘The Matrix hingga The Terminator menunjukkan mesin atau robot pada masa depan akan mengancam umat manusia.

Rasanya tiada cara untuk kita menghentikan kebangkitan mesin ini. Munculnya teknologi-teknologi AI yang semakin canggih, seperti jaringan saraf tiruan (neural networks), deep learning dan machine learning telah memungkinkan mesin untuk belajar dari data dan pengalaman, sehingga mereka dapat menyelesaikan tugas-tugas yang lebih kompleks.

Penggunaan AI dijangka mampu menambahkan produktiviti, menerusi penjimatan kos buruh serta penciptaan peluang pekerjaan baharu yang lebih moden.

Terkini, keupayaan bot pintar ChatGPT memang sangat luar biasa, dan disebut-sebut mampu mengalahkan populariti Google.

ChatGPT dimiliki oleh OpenAI. Pada tahun 2019, OpenAI bergabung dengan Microsoft sebagai pelabur strategik utama. Microsoft menyokong usaha OpenAI dengan memberikan suntikan dana sebanyak satu bilion dolar AS sebagai pertukaran untuk lesen eksklusif kepada teknologi syarikat kecerdasan buatan (AI) itu.

Kecerdasan buatan (AI) adalah salah satu industri yang paling menarik dan berkembang pesat di dunia dan saham berkaitan AI telah menjadi topik panas bagi para pelabur.

Berikut adalah 7 saham ‘berkaitan’ AI di Wall Street yang perlu anda ketahui.

NVIDIA (NASDAQ: NVDA)

  ( )

NVIDIA adalah pengeluar unit pemproses grafik (GPU) terkemuka, dan cipnya digunakan secara meluas dalam aplikasi AI seperti deep learning, pembelajaran mesin, dan pemanduan automatik. Saham NVIDIA telah berkembang dengan baik dalam lima tahun terakhir ini, dengan pulangan melebihi 360%. Bila beli saham NVIDIA dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah lebih daripada 20%.

C3.ai (NYSE: AI)

  ( )

C3.ai adalah pembekal perisian AI yang memberi tumpuan kepada menggunakan AI untuk meningkatkan operasi perniagaan. Platform AI syarikat boleh digunakan untuk menganalisis jumlah data yang besar dan memberikan pandangan untuk membantu perniagaan membuat keputusan yang lebih baik. C3.ai menjadi awam pada Disember 2020 dan telah melihat sahamnya meningkat lebih daripada 70% sejak itu.

Amazon

  ( )

Amazon adalah raksasa dalam industri teknologi, dan ia telah melabur dengan banyak dalam AI dalam beberapa tahun terakhir ini. Aplikasi AI syarikat meliputi pembantu maya popularnya, Alexa, hingga kedai Amazon Go, yang menggunakan sensor berteknologi AI untuk mengesan pelanggan dan inventori. Bila beli saham Amazon dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah melebihi 18%.

Alphabet Inc (GOOGL)

Alphabet Inc (GOOGL) adalah syarikat induk Google, yang telah memainkan peranan penting dalam mengembangkan teknologi AI. Aplikasi AI Google termasuk Google Assistant, Google Translate, dan Google Photos. Saham Alphabet Inc telah mengalami kenaikan yang mantap dalam lima tahun terakhir, dengan pulangan melebihi 111%. Bila beli saham Alphabet dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah lebih daripada 21%.

Meta Platform Inc (NASDAQ: META)

Meta, sebelumnya dikenali sebagai Facebook, adalah syarikat media sosial yang telah melabur dalam AI untuk meningkatkan pengalaman pengguna. Syarikat ini menggunakan AI dalam pelbagai aplikasi, termasuk pengesanan objek dan pengenalan wajah. Bila beli saham Meta dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah lebih daripada 70%.

Palantir (NYSE: PLTR)

Palantir adalah syarikat perisian yang memberi tumpuan kepada menggunakan AI untuk menganalisis data untuk agensi kerajaan dan perniagaan. Syarikat ini menggunakan AI untuk membantu pelanggan mengesan ancaman keselamatan dan risiko kepatuhan. Palantir membuat kemunculan di Wall Street dalam tahun 2020 pada harga $7.25. Bila beli saham ini dalam setahun lepas, pulangan yang diterima adalah melebihi 26%.

CrowdStrike (NASDAQ: CRWD)

CrowdStrike adalah syarikat keselamatan siber yang memberi tumpuan kepada mengembangkan teknologi AI untuk melindungi syarikat daripada ancaman siber. Platform AI dari CrowdStrike boleh mengenal pasti dan menghentikan serangan siber secara real-time, serta meramalkan ancaman di masa depan. Saham CrowdStrike juga telah menunjukkan prestasi yang amat baik dalam lima tahun terakhir ini, dengan pulangan melebihi 99%.

Anda boleh merujuk pada penyedia status syariah pihak ketiga seperti Islamicly untuk mengetahui status syariah saham-saham global seperti di atas.

Peringatan: Segala perkongsian adalah untuk sebagai contoh dan untuk tujuan pendidikan sahaja. Ini BUKAN nasihat atau cadangan pelaburan. Keputusan untuk melabur saham adalah tanggungjawab sendiri.

Berminat Nak Teroka Pasaran Saham Wall Street?

Kami menerima banyak pertanyaan tentang bagaimana nak terlibat dengan pasaran saham global. Malah banyak artikel percuma yang telah kami kongsikan antaranya:

Tak perlu tunggu duit dalam bank ada RM100,000 baru nak mula melabur saham. Ada RM1,000 pun dah boleh mula melabur. Eh, RM100 pun boleh la bro…

Asri Ahmad Acadmey akan tunjukkan STEP-BY-STEP dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang SAH, MUDAH dan PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia.

Pembelajaran yang santai, bahasa yang mudah faham.

Tapi program ini bukan sembarangan.
Ianya diiktiraf oleh pihak Bursa Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Ogos 2023

Indeks FBM KLCI secara keseluruhannya turun 6.96 mata sepanjang Ogos 2023 dan menutup tirai Ogos pada paras 1451.94 mata.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2023 adalah seperti berikut:

1. Awanbiru Technology Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Awantec Technology Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 46.84% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Classita Holdings Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Kumpulan Classita Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan harga sebanyak 46.15%. 

3. Nylex (M) Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Nylex (M) Bhd dengan kejatuhan sebanyak 39.58% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. MST Golf Group Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

MST Golf Group Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan sebanyak 35.00%.

5. Hong Seng Consolidated Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hong Seng Consolidated Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.77% untuk tempoh sebulan pada Ogos 2023. 

6. Salutica Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Salutica Berhad dengan kejatuhan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. Ta Win Holdings Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Ta Win Holding yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada Ogos 2023. 

8. HHRG Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Jadi HHRG Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan penurunan sebanyak 24.97%. 

9. Edelteq Holdings Berhad

Edelteq Holdings Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan sebanyak 24.64%.

10. Pan Malaysia Holdings Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Pan Malaysia Bhd dengan penurunan sebanyak 16.67% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Ogos 2023.

Momentum Bursa Semakin Kuat?

Banyak saham-saham terutama daripada sektor hartanah telah membuat kenaikan yang amat dahsyat pada bulan Ogos lepas. Sektor mana pula akan kembali bangkit pada bukan September ini?

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan step by step cara guna strategi Swing dalam saham.

Webinar Swing Trading Intensif

• 9 – 10 Sept 2023, Sabtu – Ahad
• 9.00 pagi – 5.00 petang
• Melalui ZOOM

Daftar di sini: https://thekapital.my/swing