Saham-Saham Berkaitan Pilihan Raya Dah Mula Bergerak Naik

Dengar kata tak lama lagi Malaysia nak bubarkan Parlimen dan bermulalah episod Pilihan Raya Umum Ke-14. Setiap kali nak pilihan raya, inilah masa yang terbaik untuk melabur ke dalam saham-saham yang berkaitan pilihan raya.

Kami bukan nak bincang pasal politik, tapi kami nak sampaikan khabar gembira kepada pelabur-pelabur saham dengan catalyst pilihan raya ini.

Kesan Positif Kepada Pasaran Saham

Tahukah anda bahawasanya terdapat peluang kepada pelabur bijak untuk meraih pulangan yang baik apabila “sentimen”/ demam pilihan raya melanda?

Sumber dari RHB Investment Bank menyenaraikan saham-saham berkaitan pilihan raya seperti dibawah:

Ada Yang Dah Mula Panaskan Enjin

Tengok saja keuntungan yang diperolehi oleh rakan-rakan pelabur kami. Tak perlu tunggu setahun pun untuk meraih keuntungan di atas. Ada yang dapat dalam masa beberapa hari sahaja. Usah difikirkan pasal modal sangat, cukuplah sekadar berapa yang kita sanggup rugi untuk melabur dalam pasaran saham Bursa Malaysia ni.

Kenapa pula? Sebab melabur saham ni confirm rugi. Tetapi wajib untung. Bahasa mudahnya mereka yang berani menanggung risiko saja boleh melabur. Jadi keberanian tersebut akan dibalas dengan pulangan yang lebih baik berbanding instrumen pelaburan lain yang rendah risikonya.

Masa Silam Dijadikan Petunjuk

Sejarah yang lalu jadikan pengajaran. Nak tahu prestasi saham-saham patuh syariah ini pada pilihan raya yang lalu yang telah diadakan pada 5 Mei 2013? Sila baca 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya. Bukan kesemua 28 saham syarikat tersebut mencatatkan kenaikan, ada 2 yang harganya jatuh.

Jadi kalau ada yang kata, sure untung kalau beli; jangan percaya. Masih banyak faktor yang mempengaruhi. Kena buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum bertindak melabur. Jika perlukan guru atau mentor boleh baca :

Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Eh, dah daftar mengundi atau belum? Boleh semak Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: