Saham Small Cap, Saham Kegemaran Pelabur Runcit

Nasihat yang selalu kita dengar untuk mula melabur atau ingin mengurangkan risiko dalam pelaburan adalah dengan melabur ke dalam saham-saham blue chip iaitu saham mahal seperti NESTLE dan KLK.

Masalah utama untuk melabur dalam saham-saham seperti ini adalah modal. Rata-rata pelabur yang baru bermula akan mula dengan modal sekitar RM1,000 ke RM10,000.

Selain daripada saham blue chip, pelabur mempunyai pilihan lain untuk melabur ke dalam saham-saham small cap. Saham yang dikategorikan sebagai small cap adalah syarikat yang mempunyai market capitalization di antara RM200 juta hingga RM2 bilion.

Di dalam kategori small cap, sebanyak 200 syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang mempunyai potensi untuk berkembang dan memberikan pulangan yang berganda.

Sebab utama untuk memilih saham dalam kategori small cap adalah kerana harganya yang murah. Banyak syarikat di dalam kategori small cap berada pada fasa permulaan bisnes, berbanding saham-saham blue chip yang kebanyakan daripadanya sudah mencapai harga yang matang.

Dalam erti kata lain, saham small cap berpotensi untuk meningkat naik dengan lebih jauh lagi.

Kredit: Trading View

Carta di atas menunjukkan FBMSCAP indeks yang dipengaruhi oleh pergerakan harga 200 syarikat yang dikategorikan dalam sektor tersebut. Seperti yang kita lihat, carta menunjukkan uptrend yang baik dengan kenaikan sebanyak 38% dalam masa setahun.

Oleh itu, pelabur yang baru boleh menjadikan sektor ini sebagai pilihan utama untuk memilih syarikat yang berpotensi. Banyak syarikat dalam sektor ini berada di dalam industri yang bakal menjadi industri yang berkembang pesat seperti 5G.

Sektor ini juga membantu dalam membuat portfolio diversification yang baik di mana kita melabur dalam beberapa sektor yang mempunyai potensi di masa hadapan seperti sektor Teknologi dan Small Cap.

Dalam memilih syarikat, perkara pertama yang perlu diberikan perhatian adalah laporan keuntungan syarikat. Jika kita lihat syarikat KPOWER, ianya merupakan salah satu contoh syarikat small cap yang mempunyai potensi besar di masa hadapan.

Sumber: Malaysiastockbiz.com

Syarikat KPOWER telah melakukan diversification dalam bisnes mereka dengan melabur dalam bidang renewable energy. Dengan pengurusan yang baru sejak tahun 2019, syarikat ini menjadi pilihan pelabur untuk mengembangkan duit mereka dalam pasaran saham.

Terdapat banyak lagi syarikat yang berpotensi seperti KPOWER dalam sektor ini. Yang penting, kita kena rajin study ilmu Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal.

Niat dah ada untuk mula melabur saham, tapi tak tahu nak mula dekat mana.

Sebab itu kami di Majalah Labur dan The Kapital, nak sangat tunjuk jalan kepada orang ramai cara untuk menceburi dunia pelaburan saham di Bursa Malaysia yang sah dan patuh Syariah.

Untung Saham Kita Bantu Orang, Dunia Dapat Saham Akhirat Pun Dapat

Anda sedang mencari ilmu pelaburan dan perdagangan SAHAM dari asas (atau zero) sampai boleh beli jual dengan pengetahuan fundamental, teknikal dan sentimen yang komprehensif?

Bahasa mudahnya, kita belajar dari kosong step-by-step!

Jom PRA-daftar dan jadi yang terawal dapat harga promosi dari kami.
Klik link: thekapital.my/pradaftar

Previous ArticleNext Article

Kenapa Sektor Besi Melambung Tinggi?

Baru-baru ini harga bijih besi melonjak pada paras tertinggi dalam masa 10 tahun (USD229/tan). Peningkatan komoditi besi ini meningkat adalah disebabkan negara pengeluar seperti Brazil dan Australia tidak dapat memproses pengeluaran bijih pada paras yang optimum sebelum pandemic COVID-19.

Hampir semua negara yang dilanda pandemik terpaksa memperlahankan ekonomi mereka.

Namun begitu, apabila sudah setahun berlalu dan pandemik sudah berjaya dikawal dengan baik, banyak negara sudah mula membuka ekonomi dan menjalankan perniagaan seperti biasa.

Negara ekonomi kedua terbesar, China telah mempercepatkan dan meningkat ekonomi mereka setelah mengalami kejatuhan yang teruk. Antara komoditi yang mendapat permintaan tinggi di China adalah bijih besi.

Hal ini kerana China merupakan pengeluar bahan pembinaan dan produk besi terbesar di dunia. Oleh yang demikian, dengan penawaran yang sedikit dari Brazil dan Australia dan permintaan yang tinggi dari China telah menyebabkan harga besi melambung tinggi.

Sumber : tradingeconomics.com

Pertubuhan Besi Sedunia (World Steel Association) menjangkakan permintaan besi akan terus meningkat dalam fasa pemulihan ekonomi iaitu 5.8% untuk tahun 2021. Dengan aktiviti ekonomi yang semakin rancak, banyak negara akan membelanjakan pakej stimulus mereka untuk membangunkan kembali negara masing-masing.

Untuk mengawal kenaikan harga bijih besi secara mendadak, negara China telah mengenakan anti-pollution rules kepada pengeluar besi terbesar di China. Ini telah menyebabkan pengeluar-pengeluar menggunakan grade besi yang lebih tinggi untuk mengawal pencemaran dan memenuhi permintaan besi domestik China.

Disebabkan tindakan kerajaan China ini, harga besi dapat dikurangkan seperti yang boleh dilihat pada carta di atas. Harga besi melakukan penurunan dari harga tertinggi USD229 kepada USD183 disebabkan sekatan anti-pollution rules China ke atas pengeluar besi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Sektor-Besi-Melambung-Tinggi2-700x466.jpg
Kredit: pixabay.com

Kenaikan harga besi pada 1 Jun 2021 yang adalah disebabkan kerajaan China telah berbincang untuk meningkat pengeluaran besi dan mengurang sekatan. Hal ini kerana kerajaan China ingin memenuhi permintaan domestik mereka yang mana pada masa kini berada dalam fasa pemulihan.

Walaubagaimanapun, pasaran masih berharap supaya harga besi berada pada tahap yang munasabah. Hal ini kerana bagi negara pengguna besi mereka terpaksa membelanjaka wang yang banyak kerana harga besi telah meningkat hampir dua kali ganda sejak pandemik melanda.

Sektor besi di Malaysia meningkat seiring dengan peningkatan harga besi di dunia. Banyak syarikat pengeluar besi di Malaysia menikmati keuntungan yang berganda sempena kenaikan harga besi.

Kredit: Trading View

Di antara contoh saham-saham besi yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah Press Metal Aluminium Holdings. Harga saham syarikat telah meningkat sebanyak 104% dalam masa setahun.

Kredit: Trading View

Harga saham Lion Industries ini pula naik 112% dalam masa setahun.

Kredit: Trading View

Macam mana dengan kenaikan 250% yang dicatatkan oleh Hiap Teck Venture ini? OK ke OK?


Ada banyak bahan bacaan percuma yang ajar benda-benda asas untuk melabur di pasaran saham. Nak Google semua memang memakan masa.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Majalah Labur