Beza Sedekah, Zakat, Dan Wakaf

Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat digalakkan untuk melakukan amal kebaikan. Antara amal yang sangat dituntut di bulan mulia ini adalah untuk mengeluarkan sedikit harta kita untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik.

Rasulullah disebut dalam sebuah hadis sahih merupakan seorang yang sangat pemurah dan sifat pemurah itu lebih terpancar di bulan Ramadan.

Dalam keghairahan kita menyalurkan sumbangan di merata tempat, timbul persoalan adakah semua sumbangan itu sama. Apakah bezanya apabila kita menerima mesej permohonan Sedekah, pembayaran Zakat, dan kini banyak tempat mengiklankan projek Wakaf.

Sedekah vs Zakat vs Wakaf?

This image has an empty alt attribute; its file name is sedekah-700x467.jpg

Pertama tentang Sedekah. Berdasarkan laman pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, definisi Sedekah diambil daripada Ibnu Manzur yan mengatakan bahawa Sedekah adalah apa yang engkau berikan kerana Allah kepada golongan fakir, yakni yang memerlukan.

Ia adalah satu pemberian umum tanpa sebarang syarat khusus dengan niat ikhlas dan ingin membantu mereka yang berada dalam kesusahan.

Hari ini, terdapat banyak inisiatif yang memerlukan dana sedekah, malah ada masjid di London hari ini yang melakukan kempen sedekah dengan matawang kripto!

Kedua tentang Zakat. Zakat pula berdasarkan Lembaga Zakat Selangor bermakna suci dan subur, termasuklah bersih, berkat, berkembang, dan baik.

Daripada segi istilah ia bermaksud mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.

Banyak syarat-syarat khusus dalam pembayaran Zakat. Makai a tidak boleh disamakan dengan sedekah malah tidak boleh sedekah disamakan sebagai Zakat.

Dalam isu Zakat pula dua kategori utama adalah Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Masing-masing mempunyai syaratnya.

Ketiga pula adalah Wakaf. Makna wakaf laman Mufti Wilayah Persekutuan juga dari sudut bahasa membawa maksud menahan sesuatu.

Daripada sudut istilah, ianya membawa maksud menahan harta yang boleh diambil darinya manfaat beserta mengekalkan ‘ain harta tersebut.

Ianya menghilangkan pemilikan dan pengurusan harta tersebut dari pewakaf dan harta tersebut akan digunakan pada jalan yang dibenarkan ataupun keuntungan darinya (harta wakaf tersebut) digunakan untuk jalan kebaikan.

Pahala orang yang berwakaf ini akan berkekalan selagi mana harta wakaf itu masih wujud walaupun selepas kematian pewakaf. Wakaf juga disebut sebagai sedekah jariah seperti dalam hadis:


إذَا مَاتَ الإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ : صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ


Maksudnya: Jika mati seorang manusia itu akan terputuslah catitan amalannya melainkan pada tiga perkara; sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, dan anak soleh yang mendoakan baginya kebaikan.

Hadis Riwayat Imam Muslim (1631)

Dalam konteks hadis di atas Sedekah Jariah atau terjemahannya Sedekah yang mengalir merujuk kepada Wakaf kerana ia mempunyai elemen manfaat yang berterusan daripada harta yang kekal dan diwakafkan itu.

Sama seperti perbezaan Sedekah dan Zakat tadi, Sedekah juga tidak boleh dianggap sebagai Wakaf dan Wakaf tidak boleh dianggap sebagai Sedekah.

Wakaf mempunya ciri-ciri khusus kerana harta atau aset yang diwakafkan itu perlu dipastikan mampu kekal dan berfungsi supaya manfaat atau hasil yang dijana daripada aset tadi dapat disalurkan kepada mereka yang memerlukan.

Hari ini istilah-istilah ini sentiasa dicampuraduk sehingga ia tidak mencapai objektif yang sepatutnya.

Semoga kita lebih berhati-hati dalam menyalurkan harta kita, sama seperti kita berhati-hati dalam membuat pelaburan kerana percayalah menyalurkan harta untuk membantu golongan susah demi Allah juga adalah satu pelaburan.

Pelaburan yang akan dipungut hasilnya di akhirat nanti.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Saham tengah merah?
Kripto tengah jatuh?
Jiwa tak tenteram?
Hati gundah gulana?

Jangan risau, apa yang turun pasti akan naik semula. Tapi ada satu saham yang kita all in, pasti takkan rugi.

Itulah dia saham akhirat.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:
“Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.”
(Surah al-Baqarah, Ayat 261)

Bagi para pelabur dan pedagang yang selama ini banyak buat keuntungan melalui pelaburan, jom kita sedekah RM50 kepada mana-mana NGO Gaza.

Tak kisah anda trade Bursa ke, Wall Street ke, FCPO ke, aset digital ke. Atau selama ini dah banyak untung melalui pelaburan hartanah, private mandate, PRS, robo-advisor dan bermacam-macam lagi; sekarang adalah masanya untuk membantu mereka yang memerlukan.

Kita sasarkan untuk kumpul RM1 juta daripada semua profit untuk diinfakkan kepada Gaza!

Alhamdulillah!

Selepas lebih kurang 6 hari kempen Trade For Gaza dilancarkan khusus untuk para traders se-Malaysia, kempen ini telah berjaya mengumpul RM46,706 daripada 424 orang traders.

Ada 2 cara anda boleh menyumbang kepada kempen ini:-

1) Percuma untuk semua orang!
-Trade macam biasa dengan niat infakkan sebahagian keuntngan anda untuk Gaza. Screenshot resit derma anda ke admin di @tradeforgaza dan admin akan repost di channel bagi motivasi para traders.

2) Join group private komuniti Trade For Gaza!
-Derma RM50 kepada mana-mana NGO Gaza yang ada di link di bawah.
-PM resit kepada admin @tradeforgaza
-Berdiskusi dan trade bersama-sama di dalam group dgn niat dan azam yg sama iaitu infak sekurang-kurangnya 10% daripada untung kita kepada mana-mana NGO di link ini.
-PM juga resit kepada admin selepas infaq untuk admin repost di channel bagi motivasi bersama.

Untuk maklumat lanjut, boleh ke -> https://t.me/trade4gaza

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA