Beza Sedekah, Zakat, Dan Wakaf

Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat digalakkan untuk melakukan amal kebaikan. Antara amal yang sangat dituntut di bulan mulia ini adalah untuk mengeluarkan sedikit harta kita untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik.

Rasulullah disebut dalam sebuah hadis sahih merupakan seorang yang sangat pemurah dan sifat pemurah itu lebih terpancar di bulan Ramadan.

Dalam keghairahan kita menyalurkan sumbangan di merata tempat, timbul persoalan adakah semua sumbangan itu sama. Apakah bezanya apabila kita menerima mesej permohonan Sedekah, pembayaran Zakat, dan kini banyak tempat mengiklankan projek Wakaf.

Sedekah vs Zakat vs Wakaf?

This image has an empty alt attribute; its file name is sedekah-700x467.jpg

Pertama tentang Sedekah. Berdasarkan laman pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, definisi Sedekah diambil daripada Ibnu Manzur yan mengatakan bahawa Sedekah adalah apa yang engkau berikan kerana Allah kepada golongan fakir, yakni yang memerlukan.

Ia adalah satu pemberian umum tanpa sebarang syarat khusus dengan niat ikhlas dan ingin membantu mereka yang berada dalam kesusahan.

Hari ini, terdapat banyak inisiatif yang memerlukan dana sedekah, malah ada masjid di London hari ini yang melakukan kempen sedekah dengan matawang kripto!

Kedua tentang Zakat. Zakat pula berdasarkan Lembaga Zakat Selangor bermakna suci dan subur, termasuklah bersih, berkat, berkembang, dan baik.

Daripada segi istilah ia bermaksud mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.

Banyak syarat-syarat khusus dalam pembayaran Zakat. Makai a tidak boleh disamakan dengan sedekah malah tidak boleh sedekah disamakan sebagai Zakat.

Dalam isu Zakat pula dua kategori utama adalah Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Masing-masing mempunyai syaratnya.

Ketiga pula adalah Wakaf. Makna wakaf laman Mufti Wilayah Persekutuan juga dari sudut bahasa membawa maksud menahan sesuatu.

Daripada sudut istilah, ianya membawa maksud menahan harta yang boleh diambil darinya manfaat beserta mengekalkan ‘ain harta tersebut.

Ianya menghilangkan pemilikan dan pengurusan harta tersebut dari pewakaf dan harta tersebut akan digunakan pada jalan yang dibenarkan ataupun keuntungan darinya (harta wakaf tersebut) digunakan untuk jalan kebaikan.

Pahala orang yang berwakaf ini akan berkekalan selagi mana harta wakaf itu masih wujud walaupun selepas kematian pewakaf. Wakaf juga disebut sebagai sedekah jariah seperti dalam hadis:


إذَا مَاتَ الإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ : صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ


Maksudnya: Jika mati seorang manusia itu akan terputuslah catitan amalannya melainkan pada tiga perkara; sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, dan anak soleh yang mendoakan baginya kebaikan.

Hadis Riwayat Imam Muslim (1631)

Dalam konteks hadis di atas Sedekah Jariah atau terjemahannya Sedekah yang mengalir merujuk kepada Wakaf kerana ia mempunyai elemen manfaat yang berterusan daripada harta yang kekal dan diwakafkan itu.

Sama seperti perbezaan Sedekah dan Zakat tadi, Sedekah juga tidak boleh dianggap sebagai Wakaf dan Wakaf tidak boleh dianggap sebagai Sedekah.

Wakaf mempunya ciri-ciri khusus kerana harta atau aset yang diwakafkan itu perlu dipastikan mampu kekal dan berfungsi supaya manfaat atau hasil yang dijana daripada aset tadi dapat disalurkan kepada mereka yang memerlukan.

Hari ini istilah-istilah ini sentiasa dicampuraduk sehingga ia tidak mencapai objektif yang sepatutnya.

Semoga kita lebih berhati-hati dalam menyalurkan harta kita, sama seperti kita berhati-hati dalam membuat pelaburan kerana percayalah menyalurkan harta untuk membantu golongan susah demi Allah juga adalah satu pelaburan.

Pelaburan yang akan dipungut hasilnya di akhirat nanti.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Saham tengah merah?
Kripto tengah jatuh?
Jiwa tak tenteram?
Hati gundah gulana?

Jangan risau, apa yang turun pasti akan naik semula. Tapi ada satu saham yang kita all in, pasti takkan rugi.

Itulah dia saham akhirat.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:
“Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.”
(Surah al-Baqarah, Ayat 261)

Bagi para pelabur dan pedagang yang selama ini banyak buat keuntungan melalui pelaburan, jom kita sedekah RM50 kepada mana-mana NGO Gaza.

Tak kisah anda trade Bursa ke, Wall Street ke, FCPO ke, aset digital ke. Atau selama ini dah banyak untung melalui pelaburan hartanah, private mandate, PRS, robo-advisor dan bermacam-macam lagi; sekarang adalah masanya untuk membantu mereka yang memerlukan.

Kita sasarkan untuk kumpul RM1 juta daripada semua profit untuk diinfakkan kepada Gaza!

Alhamdulillah!

Selepas lebih kurang 6 hari kempen Trade For Gaza dilancarkan khusus untuk para traders se-Malaysia, kempen ini telah berjaya mengumpul RM46,706 daripada 424 orang traders.

Ada 2 cara anda boleh menyumbang kepada kempen ini:-

1) Percuma untuk semua orang!
-Trade macam biasa dengan niat infakkan sebahagian keuntngan anda untuk Gaza. Screenshot resit derma anda ke admin di @tradeforgaza dan admin akan repost di channel bagi motivasi para traders.

2) Join group private komuniti Trade For Gaza!
-Derma RM50 kepada mana-mana NGO Gaza yang ada di link di bawah.
-PM resit kepada admin @tradeforgaza
-Berdiskusi dan trade bersama-sama di dalam group dgn niat dan azam yg sama iaitu infak sekurang-kurangnya 10% daripada untung kita kepada mana-mana NGO di link ini.
-PM juga resit kepada admin selepas infaq untuk admin repost di channel bagi motivasi bersama.

Untuk maklumat lanjut, boleh ke -> https://t.me/trade4gaza

Previous ArticleNext Article

Nak Mohon Kad Kredit? 5 Perkara Penting Untuk Dipertimbangkan

Satu ketika dahulu, kad kredit dianggap sebagai lambang kemewahan. Tetapi sejajar dengan perkembangan semasa, hari ini kad kredit merupakan salah satu keperluan.

Ini kerana ianya lebih selamat dan mudah kerana pemilik tidak perlu lagi membawa cash yang banyak semasa keluar untuk berbelanja.

Jadi, sekiranya anda ingin memohon untuk mendapatkan kad kredit, apakah perkara penting yang harus anda pertimbangkan?

1. Yuran Tahunan

Lihat dahulu yuran tahunan yang dikenakan kepada pemilik kad. Ini kerana yuran yang dikenakan adalah berbeza antara satu institusi dengan satu institusi kewangan yang lain.

Dan, tentunya ada juga kad kredit yang memberikan pengecualian ke atas yuran ini. Walaupun yuran yang dikenakan tidak terlalu tinggi, tetapi jika ada yang murah, mengapa anda harus memilih untuk membayar lebih?

2. Manfaat

Yang paling disukai ramai tentunya manfaat yang bakal diperoleh oleh pemilik kad kredit tersebut.

Terdapat pelbagai jenis manfaat ataupun ganjaran yang bakal dinikmati seperti rebat untuk penggunaan petrol, mata ganjaran berbelanja, ‘cashback’ dan sebagainya.

3. Ansuran Tanpa Faedah

Tahukah anda terdapat banyak kedai yang telah mula menawarkan servis ataupun produk mereka secara ansuran bulanan tanpa mengenakan sebarang faedah?

Dan manfaat ini hanya dapat dinikmati oleh pemegang kad kredit daripada bank terpilih sahaja. Jadi, buat sedikit survey, adakah kad kredit yang bakal anda miliki itu diterima di banyak buah kedai?

Sekiranya ya, teruskan rancangan anda untuk memohon kad kredit tersebut. Ini sekaligus dapat menjimatkan lagi poket anda.

4. Penggunaan Di Luar Negara

Mungkin sekarang kita tak dapat nak travel ke luar negara. Tetapi selepas situasi Covid-19 di negara kita semakin pulih da selalu ke luar negara atas urusan kerja mahupun melancong, boleh pilih kad kredit yang dapat memudahkan lagi urusan semasa berada di luar negara.

Pastikan kad tersebut mudah diterima di pelbagai tempat, caj yang dikenakan dan tukaran mata wang asing adalah berpatutan.

5. Pengeluaran Tunai

Sekiranya berlaku kecemasan dan anda sangat terdesak dan memerlukan cash pada ketika itu, anda boleh menunaikan duit tersebut di mesin ATM dengan hanya menggunakan kad kredit itu sahaja.

Ada dua kos yang akan terlibat iaitu yuran pendahuluan tunai (biasanya 5% daripada jumlah) dan juga kadar faedah pendahuluan tunai (lazimnya 18% setahun yang dikira berdasarkan dasar harian).

Banyak bukan? Jadi carilah kad kredit yang mengenakan faedah yang paling rendah.

Kesimpulannya, pilihlah kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup dan keperluan hidup. Walaupun ianya dapat memudahkan banyak urusan kewangan, anda harus berjaga-jaga.

Tersilap langkah, memang merana jawabnya.

Sumber Rujukan: Duit Kertas

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur