Saham Syarikat Yang Terjejas Akibat Pembatalan ECRL

Persoalan mengenai Projek Mega East Coast Rail Link (ECRL) akhirnya terjawab setelah Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan keputusan pembatalan projek tersebut. Terdahulu,Tun Mahathir memulakan lawatan rasmi 5 hari ke China bermula 17 Ogos. Setelah pertemuan dengan Presiden China, Xi Jinping dan Perdana Menteri, Li Keqiang pada Isnin lepas beliau mengumumkan bahawa Kerajaan memutuskan untuk membatalkan pelaksanaan ECRL dan Saluran Paip Gas Trans-Sabah (TSGP) buat masa ini.

ECRL merupakan pro­jek bernilai RM81 bilion sejauh 688 kilometer (km) yang menghubungkan Pelabuhan Klang dan Kota Bharu, Kelantan, dilancarkan pada tahun lepas dan dijadual siap pada 2024. Sementara itu, TSGP pula meliputi pemasangan saluran paip gas sepanjang 662 km dari Kimanis ke Sandakan dan Tawau, melibatkan kos berjumlah RM4 bilion. Pelaksanaan kedua-dua projek berkenaan digantung sejak Julai lepas.

Perdana Menteri berkata, beliau sudah menyampaikan keputusan itu kepada pemimpin China dan mereka memahami masalah dihadapi Malaysia. Rundingan juga akan dilakukan pada peringkat pegawai untuk mencari jalan keluar daripada projek berkenaan pada kos paling rendah. Beliau menjelaskan, ini kerana kerajaan mungkin perlu membayar pampasan susulan keputusan itu yang disebabkan kebodohan rundingan kerajaan terdahulu.

Mengenai kemungkinan pembatalan projek berkenaan akan menjejaskan hubungan Malaysia-China, Dr Mahathir berkata, beliau telah menjelaskan kepada ketiga-tiga pemimpin negara itu mengapa kerajaan terpaksa menghentikannya dan mereka amat memahaminya. “Sebelum ini ada salah faham, tetapi sekarang mereka faham mengapa kita perlu melakukannya,” katanya.

Susulan berita pembatalan pembangunan ECRL, saham syarikat pembinaan yang berkaitan dengan projek berkenaan turut terkena tempias. Antara syarikat yang terjejas ialah:

IJM Corporation Berhad (IJM)

Saham IJM

Gabungan AQRS Berhad (GBGAQRS)

Iklan
Saham GBGAQRS

WCT Holdings Berhad (WCT)

Saham WCT

WZ Satu Berhad (WZSATU)

Saham WZSATU

Fajar Baru Builder Group Berhad (FAJAR)

Saham FAJAR

HSS Engineers Berhad (HSSEB)

Saham HSSEB

T7 GLOBAL BERHAD (T7GLOBAL)

Saham T7GLOBAL

Kredit: Utusan Online, BH Online

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CANSLIM Method, Kaedah Berkesan Memilih Saham Yang Berkualiti Tinggi

Semua pelabur yang memasuki pasaran saham mempunyai tujuan untuk menggandakan duit pelaburan yang dilaburkan. Namun, kebanyakan para pelabur akan kehilangan duit mereka jika tidak mempunyai ilmu yang betul di dalam pelaburan saham.

Kadang-kala nasib memainkan peranan penting dalam pasaran saham dan jika mereka bernasib baik saham, harga saham itu terus meningkat sebaik sahaja saham itu dibeli.

Nasib Baik Saja Tidak Cukup

Untuk meraih keuntungan secara konsisten, itulah yang paling sukar sebenarnya. Walaupun kita rasa dah cukup ilmu di dada, namun sifat tamak akan menguasai diri dan menjerat kita.

Bolehkah kita sentiasa untung dalam pelaburan saham?

Jawapan itu sudah semestinya tidak, kerana tiada sesiapa yang secara khusus dapat membuat market timing di dalam pasaran saham. Tetapi jika kita menggunakan keadah yang telah terbukti berkesan, peluang kita akan menjadi cerah untuk berjaya.

Dan di antara kaedah yang popular yang digunapakai dalam pelaburan saham adalah teknik CANSLIM. Ianya telah dibangunkan oleh seorang pelabur tersohor Amerika Syarikat yang bernama William J. O’Neil.

William telah membincangkan teknik ini melalui buku yang ditulisnya bertajuk “How to Make Money in Stocks” yang telah terjual sebanyak 2 juta naskhah sejak dicetak. Beliau telah membuat kajian yang mendalam tentang pasaran saham dan hasil daripada kajian tersebut, maka lahirlah CANSLIM Method.

Kaedah ini adalah gabungan teknik fundamental analysis dan juga technical analysis yang menghasilkan cara pemilihan saham yang berkualiti tinggi.

Jom kita lihat bagaimana kaedah CANSLIM ini dapat membantu kita dalam memilih saham yang berkualiti tinggi.

C: Current Earnings

Untuk mendapatkan saham yang berkualiti, syarat pertama adalah kita mesti melihat pendapatan syarikat itu untuk suku tahun yang terkini.

Pendapatan syarikat mestilah melebihi sekurang-kurangnya 18-20% pada setiap quarter (3 bulan), dan ianya mestilah mampu menjana pendapatan untuk tiga quarter berturut-turut daripada quarter sekarang.

A: Annual Earnings

Untuk pendapatan tahunan pula, pendapatan syarikat tersebut mestilah mencatatkan peningkatan sebanyak 25% selama tiga tahun berturut-turut.

Jika pendapatan melebihi lima tahun berturut-turut, itu adalah lebih bagus dan menunjukkan syarikat tersebut berada dalam keadaan yang bagus.

Iklan

N: New Product, New Service, New Management

Carilah syarikat yang sentiasa menghasilkan produk dan servis yang baru, kerana syarikat itu merupakan syarikat yang sentiasa inovatif dan mengikuti perkembangan semasa.

Pihak pengurusan yang baru dipercayai akan menghasilkan idea yang baru. Contoh terbaik adalah syarikat Apple yang selalu melakukan inovasi dalam mencipta barangan yang menjadi rebutan orang ramai.

S: Supply and Demand

Supply and Demand ini merupakan perkara asas dalam ekonomi dan juga pergerakan harga saham. Jika pembeli lebih banyak dari yang menjual, harga saham akan meningkat dan begitu juga sebaliknya.

Mengikut prinsip ini, kita dapat lihat di dalam pergerakan volume saham yang melebihi average volumenya selama tiga bulan sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa saham syarikat mempunyai demand yang tinggi.

L: Leaders

Syarikat yang menjadi peneraju sesebuah industri menunjukkan bahawa syarikat tersebut telah mengusai pasaran.

Cara terbaik untuk mengukur keupayaan sesuatu saham adalah melaui kaedah Relative Strength (bukan Relative Strength Indicator). Saham yang bagus adalah apabila ia mempunyai Relative Strength melebihi 80% daripada saham syarikat pesaing.

I: Institutional Support

Ia merupakan salah satu tanda yang paling penting di dalam pemilihan sesebuah saham. Apabila ada institusi yang besar membeli saham syarikat dengan kadar yang tinggi, itu menunjukan saham tersebut berpotensi untuk berkembang dengan bagus pada masa depan.

Jika syarikat tersebut dimiliki oleh banyak institusi yang mempunyai modal yang besar, pastilah ianya merupakan syarikat yang berkualiti tinggi.

M: Market Direction

Market direction ini ada tiga. Yang pertama adalah market menaik (uptrend), kedua adalah market menurun (downtrend) dan ketiga adalah market yang mendatar (sideways).

Pembelian saham yang terbaik adalah ketika saham itu berada di dalam keadaan yang menaik kerana kita sedang mengikut trend pasaran.

Itulah sedikit sebanyak teknik yang dicipta oleh William bagi membantu para pelabur untuk mendapatkan pulangan yang terbaik dalam pelaburan saham.

Sumber Rujukan:

Iklan

India Mula Memboikot Minyak Sawit Malaysia

Sawit merupakan tanaman komoditi utama Malaysia yang dieskport ke luar negara. Malaysia dan Indonesia merupakan negara pengeluar sawit utama dunia yang mana telah menyumbangkan sebanyak hampir 85% keluaran minyak sawit dunia.

Hari ini harga komoditi sawit telah naik dengan positif semenjak bulan Oktober tahun lepas.

Harga minyak sawit pada tahun lepas agak tidak menentu akibat daripada permintaan yang rendah dan sekatan penggunaan minyak sawit dunia oleh benua Eropah. Mereka mendakwa penanaman pokok sawit telah merosakan ekosistem alam sekitar dan juga tindakan dari Negara China yang mengurangkan bekalan import sawit dari Malaysia.

Dengan harga yang tidak menetu di pasaran, sawit dilihat telah menjejaskan pendapatan pekebun kecil dalam negara.

Pertelingkahan Malaysia-India

Kini Malaysia berdepan pula dengan tindakan agresif Kerajaan India yang telah mengumumkan untuk tidak membeli minyak sawit dari Malaysia.

India di bawah pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi telah memberi kata putus akibat Malaysia yang lantang mengkritik hak asasi manusia yang berlaku di Jammu dan Kashmir serta berkenaan undang-undang baru yang dilaksanakan oleh Kerajaan India mengenai hak kerakyatan baru negara mereka.

Presiden Modi dilihat kurang mesra dengan penganut agama islam di India

India telah membuat penguguman mengejutkan dunia terhadap wilayah kedaulatan Jammu dan Kashmir. Ia merupakan sebuah wilayah yang menjadi rebutan di atara dua negara iaitu India dan Pakistan.

Peperangan yang melibatkan kedua-dua negara ini telah berlaku sebanyak 4 kali. Jammu dan Kashmir adalah kawasan dengan majoriti penduduknya adalah orang Islam.

India telah mendakwa wilayah ini adalah sebahagian dari wilayah mereka, manakala penduduk Jammu dan Kashmir lebih suka untuk berada di bawah pengaruh Negara Pakistan.

Modi yang baru-baru ini telah menggubal undang-undang baru yang mana kerajaan India telah menghapuskan kedaulatan wilayah tersebut. Sebelum ini, wilayah tersebut diberi hak untuk menggunakan bendera mereka sendiri dan mengubal undang-undang untuk wilayah tersebut dengan sendiri.

Iklan

Dengan pengumuman tersebut, penduduk di wilayah Jammu dan Kashmir telah membuat demostrasi membantah tindakan yang dilakukan oleh Kerajaan India.

Tun Dr Mahathir dilihat lantang mengkritik dasar baru yang digubal oleh Kerajaan India

Malaysia yang tidak berkecuali turut membantah tindakan yang dilakukan oleh kerajaan India terhadap penduduk wilayah tersebut. India yang begitu bengang dengan tindakan Malaysia, telah memutuskan untuk tidak membeli minyak sawit dari Malaysia pada bulan September tahun lepas.

India merupakan negara pengimport minyak sawit negara kita yang terbesar buat masa ini, iaitu sebanyak 4.1 juta tan setakat bulan Oktober 2019.

Krisis ini dapat diselesaikan oleh Perdana Menteri kita dengan menawarkan harga diskaun $5 bagi setiap tan. India yang nampak keuntungan membeli minyak sawit dari Malaysia, telah menyambung membeli minyak sawit kita. Meraka yang tertarik dengan tawaran yang diberikan oleh Malaysia berbanding dengan negara jiran kita iaitu Indonesia.

Namun, krisis ini tidak berakhir di situ. Negara India sekali lagi mengambil  tindakan yang kurang menyenangkan terhadap umat Islam. Presiden Modi telah mengetatkan prosedur orang Islam untuk menjadi warganegara India.

Malaysia yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir, lantang mengkritik dasar kewarganegaraan yang dibuat oleh India berhubung dengan isu tersebut di persidangan Muslim World Leader yang baru-baru ini diadakan di Kuala Lumpur.

Kemuncak ketegangan isu ini sekali lagi melibatkan minyak sawit Malaysia, dan India telah menghentikan pembelian minyak sawit Malaysia. Bukan itu sahaja, India juga menggesa negara lain supaya tidak membeli minyak sawit dari Malaysia.

Harga komoditi sawit yang terus meningkat sejak 3 bulan lepas

Dengan tindakan tersebut, harga komoditi sawit belum menampakkan sebarang kesan buruk. Adakah dengan tindakan yang dikenakan oleh India ini, bakal menjejaskan harga sawit dunia dan ekonomi negara kita?

Sumber Rujukan:

Iklan

Lihat Apa Jadi Jika Labur $1,000 USD 10 Tahun Yang Lalu

Katakanlah 10 tahun yang lalu, anda ada $1,000 US Dolar dan telah melabur ke dalam salah satu saham syarikat gergasi Amerika Syarikat. Kami pasti pernah mendengar nama-nama syarikat ini.

Berikut merupakan pulangan yang anda akan perolehi.

Nama Saham Pulangan Setakat 31 Oktober 2017 Keuntungan % Keuntungan
Netflix $51,966 $50,966 5096% untuk 10 tahun atau 509% setahun
Amazon $12,398 $11,398 1398% untuk 10 tahun atau 139% setahun
Apple $6,228 $5,228 522% untuk 10 tahun atau 52.2% setahun
Starbucks $4,687 $3,687 368% untuk 10 tahun atau 36.8% setahun
Nike $3,319 $2,219 221% untuk 10 tahun atau 22.1% setahun
Alphabet (Google) $2,922 $1,922 192% untuk 10 tahun atau 19.2% setahun
Walt Disney $2,824 $1,824 182% untuk 10 tahun atau 18.2% setahun
McDonald’s $2,793 $1,793 179% untuk 10 tahun atau 17.9% setahun
Mylan $2,374 $1,374 137% untuk 10 tahun atau 13.7% setahun
Microsoft $2,260 $1,260 126% untuk 10 tahun atau 12.6% setahun
FedEx $2,185 $1,185 118% untuk 10 tahun atau 11.8% setahun
Walmart $1,931 $931 93% untuk 10 tahun atau 9.3% setahun
Coca-Cola $1,489 $489 49% untuk 10 tahun atau 4.9% setahun
Pfizer $1,425 $425 42% untuk 10 tahun atau 4.2% setahun
GE $490 -$510 Rugi 51% untuk 10 tahun atau rugi 5.1% setahun

Kalau dilihat jadual di atas, terdapat:

  • 14 saham yang untung manakala 1 kaunter yang rugi
  • 2 saham untung > 100% setahun
  • 9 saham untung 10-100% setahun
  • 3 saham untung bawah 10% setahun
  • 1 saham rugi

Semuanya KALAU…

Tidak perlu pandang ke Amerika, banyak saham syarikat di pasaran saham Bursa Malaysia yang memberi pulangan yang bagus. Persoalannya, bagaimana nak tengok saham mana yang berpotensi memberikan pulangan jangka masa panjang?

Untuk menjawab persoalan tersebut, kita perlulah memahami perniagaan tersebut dan membuat sedikit kajian atau analisa. Rajin-rajinlah baca Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut Tu? dan 5 Contoh Saham Ini Mempunyai Fundamental Yang Bagus.

Ada beberapa perkara yang perlu dilihat iaitu Formula 3M, Analisa Prestasi Kewangan Syarikat dan Magic Number. Sebuah syarikat yang bagus, pasti mempunyai Fundamental Analysis yang bagus.

Tetapi…kalau rajin mengkaji saja, akaun CDS pun belum buka, tak guna juga.

Sumber Rujukan:

USA Today & FHM

Iklan

Nak Tahu Hukum Urusniaga Saham Guna Kontra? Ada Harus, Dan Ada Juga Haram

Dalam pasaran Bursa Malaysia, setiap kali anda membuat pembelian saham, bayaran perlu dilunaskan dalam tempoh 3 hari bekerja. Jika pihak broker tidak menerima sebarang bayaran maka pada hari ke-4 (juga dikenali dengan T-4), akan berlaku jualan secara paksa atau juga dikenali sebagai ‘force sell’.

Urusniaga telah termeterai pada hari pembelian berlaku, cuma proses pertukaran dan pembayaran sahaja yang belum dibuat. Peraturan settlement ini dikenali sebagai T+3. Bagi para trader, mereka akan mengambil kesempatan ke atas kelebihan settlement ini untuk membuat keuntungan berlipat kali ganda melalui transaksi kontra.

Namun begitu bagi yang tidak cekap, transaksi kontra ini juga boleh mendatangkan kerugian dalam masa yang singkat. Ini berlaku apabila harga saham semasa jatuh lebih rendah daripada harga belian yang telah berlaku.

Mengikut pandangan Dr Zaharuddin Abd Rahman yang merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam, terdapat dua hukum transaksi kontra bergantung kepada keadaan.

Harus Jika Pembeli Punya Wang Secukupnya Dari Awal

Apabila pembeli membeli sebuah saham patuh syariah dengan kontra dengan cara pembayaran T-3, dan beliau sememangnya telah mempunyai wang yang cukup dalam akaunnya sebanyak nilai pembelian sahamnya dari hari pertama lagi. Namun sebelum tiba tempoh penyelesaian pembayaran tiba, harga sahamnya melonjak naik, menyebabkan dia dengan segera menjualnya agar dapat peroleh keuntungan, urusniaga seperti ini adalah halal.

Keharusan ini dikuatkan lagi apabila keterangan di laman web bursa Malaysia menjelaskan setiap individu yang ingin membeli saham, mestilah mempunyai wang yang mencukupi untuk menampung harga saham yang dibeli dan juga semua kos transaksi yang terlibat.

Jika demikian peraturannya, saya berpandangan bahawa hak milik sekuriti yang dibeli telah sempurna. Beliau juga memang mempunyai wang yang mencukupi bagi tujuan pembelian itu walaupun belum sampai hari wajib bayar.

Haram Jika Tidak Mempunyai Wang Yang Cukup

Iklan

Sebaliknya, jika pembeli tidak mempunyai wang yang cukup di dalam akaunnya pada waktu pembelian, tetapi hanya meminjam daripada wang broker dengan kadar faedah tertentu dengan harapan harga akan menjadi lebih tinggi daripada apa yang dibeli, ia adalah haram.

Ini dilakukan bagi membolehkannya menjual sekuriti yang dibelinya sebelum sampai masa perlu bayar dan membuat keuntungan atas angin kerana membeli tanpa modal sebenar.

Bagi saya urusniaga seperti ini (jika berlaku) ia tidak syak lagi mempunyai unsur riba (jika modal yang dipinjam mempunyai faedah).

Sekiranya tiada sebarang faedah pun, ia masih mempunyai elemen perjudian kerana ia benar-benar bergantung kepada nasib dan harapan agar harga akan naik. Pembeli pula tiada sebarang wang yang mencukupi, dan hanya bergantung kepada wang broker. Tatkala itu berlaku, transaksi tetap tidak halal.

Sumber rujukan: zaharuddin.net

Nasihat Kami: Hanya Labur Wang Yang Sanggup Anda Rugi

Sifu kami ada pesan, jangan melabur dalam pasaran saham dengan hutang. Sebaliknya, melaburlah dengan wang yang sanggup anda rugi, tanpa menjejaskan cash flow anda. Kita taknak nanti instalment rumah tak bayar, kereta kena tarik, dan mula hidup tak tenang disebabkan berhutang. Ini semua gara-gara beli saham dengan cara berhutang, tapi harga saham jatuh. Kena bayar hutang dan kena tanggung kerugian saham pula.

Oleh itu, pastikan hutang dibayar terlebih dahulu terutamanya hutang jahat seperti kad kredit yang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Ini juga bagi memupuk disiplin dalam kewangan yang sangat penting apabila anda mula melabur.

Kalau ada duit lebih walaupun hanya seribu ringgit, gunakan dulu duit tersebut. Sebab kalau dengan duit seribu pun anda tak mampu buat untung, takut-takut dengan modal sepuluh ribu ke seratus ribu ke, lagi teruk anda rugi. Dan bila anda mula dengan kerugian yang besar, terus hilang keyakinan dan minat anda untuk melabur.

Kerana dalam pelaburan saham, “Rugi itu pasti, untung itu wajib”.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!