Masalah Kritikal Golongan Muda Nak Beli Rumah Pertama

Setiap individu pastinya mengimpikan rumah sendiri untuk mereka diami. Namun tidak semuanya berpeluang untuk memiliki rumah pertama pada usia yang muda. Hal ini adalah disebabkan oleh beberapa masalah kritikal yang perlu mereka hadapi bagi melayakkan mereka membeli rumah pertama.

Mari kita sama-sama tengok 4 masalah kritikal yang dihadapi oleh golongan muda untuk mendapatkan rumah pertama mereka.

1. Deposit Rumah Tinggi

Golongan muda yang baru sahaja melangkah ke alam pekerjaan semestinya berhadapan dengan gaji permulaan yang rendah, meskipun mereka berkelulusan ijazah. Gaji rendah menyebabkan kesukaran untuk membuat simpanan 10% deposit rumah, kadang-kadang memakan masa 2-3 tahun lamanya. Bila dah cukup duit deposit kelak, harga rumah pula meningkat naik – duit deposit pun kena tambah lagi.

Jemput baca 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah dan Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun.

2. Harga Rumah Mahal

Saban tahun,harga sesebuah hartanah semakim mencanak naik. Ini telah menyukarkan lebih ramai golongan muda untuk memilki rumah pertama, terutama kepada mereka yang baru memulakan kerja. Rata-rata mereka ini tidak mampu untuk membayar ansuran bayaran bulanan rumah yang tinggi.

Kebanyakan golongan muda ini lebih selesa untuk menyewa sahaja disebabkan bayaran bulanan yang jauh lebih murah walaupun rumah tersebut bukan hak milik mereka. Faktor lain yang menyumbang kepada masalah ini apabila pihak bank juga tidak melepaskan pinjaman perumahan kepada mereka yang bergaji terlalu rendah.

Ambil iktibar daripada 4 Sebab Anda Tidak Boleh Selesa Menyewa Rumah Terlalu Lama dan Walaupun Bergaji RM2000 Tapi Masih Mampu Beli Rumah Pertama.

3. Proses Lambat

Proses jual beli rumah yang memakan masa yang lama menjadikan golongan muda lebih suka menyewa daripada membeli rumah. Jika terdapat sebarang masalah dalam urusan jual beli, ia boleh menyebabkan proses menjadi panjang sehingga mengambil masa setahun lamanya.

Mudahkan proses dokumentasi para banker dengan Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus dan 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas.

4. Melibatkan Kos Yang Tinggi

Kita semua sedia maklum, untuk membeli sebuah rumah anda perlu lebih bersedia dengan kos-kos yang berkaitan seperti kos guaman, kos takaful, duti setem dan sebagainya. Ini tidak termasuk dengan kos pembaikan sekiramya terdapat kerosakan terhadap rumah tersebut. Justeru, kos yang tinggi ini membuatkan ramai golongan muda berfikir panjang untuk membeli rumah pertama mereka sehingga tahap kewangan mereka lebih stabil.

Baca betul-betul artikel Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar.

Expo Klik Hartabumi-lah!

Expo Klik Hartabumi merupakan expo digital hartanah pertama di Malaysia khusus buat Bumiputera yang sedang mencari rumah idaman.

4 Sebab Kenapa Anda Perlu Sertai Expo Klik Hartabumi

  • Ia berlangsung dalam tempoh sebulan! Jadi anda mempunyai masa yang secukupnya untuk mempertimbangkan keputusan anda, boleh hantar gambar serta butiran kepada keluarga untuk minta pendapat mereka.
  • Memandangkan ia merupakan expo digital, anda tidak perlu bersusah-payah dan bersesak-sesak dengan orang ramai semata-mata untuk membeli rumah. Anda boleh ke expo digital Hartabumi sambil baring di rumah atau lepak di kedai kopi bersama kawan-kawan.
  • Anda mempunyai masa yang banyak dan boleh akses butiran projek perumahan pada bila-bila masa sahaja. Kalau kurang yakin dengan pemaju, boleh buat kajian dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.
  • Expo Klik Hartabumi ini khusus untuk Bumiputera, jadi anda tidak perlu risau untuk bersaing dengan yang lain.

Nak beli rumah ni bukan macam beli barangan dapur. Main pilih je kemudian bayar. Nak beli rumah perlu selidik habis-habis serba serbi mengenai hartanah tersebut baru boleh buat keputusan. Kami yakin Expo Klik Hartabumi boleh membantu anda mencari rumah idaman anda.

Jom beli rumah di Expo Klik Hartabumi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur