Saham Top Glove Jatuh Disebabkan Sekatan Jabatan Kastam Amerika Syarikat

Jabatan Kastam Amerika Syarikat (AS) telah menguatkuasakan arahan sekatan terhadap import produk pembuat sarung tangan getah terbesar dunia, Top Glove. Bukan itu sahaja, satu lagi syarikat yang berdepan dengan situasi sama selain Top Glove adalah TG Medical Sdn Bhd.

Arahan ini dikuatkuasakan atas sebab kedua-dua syarikat terbabit didakwa menggunakan buruh paksa di kilang mereka.

Malangnya sekatan ini dibuat apabila permintaan terhadap sarung tangan getah dari Malaysia melonjak tinggi berikutan krisis pandemik Covid-19 yang tidak berpenghujung.

Ironinya, Amerika Syarikat membuat sekatan ini semasa negara itu bergelut untuk mengurangkan jumlah jangkitan di negara itu yang mana baru-baru ini sekali lagi merekodkan lonjakan dalam penularan virus tersebut.

Laman web Jabatan Kastam Amerika Syarikat menunjukkan kedua-dua syarikat terbabit berada dalam senarai sekatan pada Rabu (15 Julai 2020).

Top Glove telah mengesahkan perkara ini yang mana syarikat itu juga mempunyai kilang pengeluaran di China dan Thailand. Pihaknya menjelaskan ia berkemungkinan disebabkan isu buruh asing yang bersangkut-paut dengan upah yang dibayar terhadap ajen pencari kerja.

Tren pergerakan harga Top Glove pada Khamis. Sumber: Tradingview

Kaunter Top Glove yang didagangkan di Bursa Malaysia mencapai paras tertinggi pada Rabu dengan harga RM25.16 seunit dan kini selepas sehari ia ditutup pada paras RM21.24 dalam sesi dagangan hari Khamis.

Saham Top Glove pada mulanya mencapai paras tertinggi harian di RM23.78 dan membuat penurunan tiga jam sebelum pasaran Malaysia ditutup pada hari Khamis.

Para pelabur dan pedagang menjual saham Top Glove selepas berita sekatan oleh AS tersebar di mana ia memburukkan sedikit sentimen terhadap syarikat tersebut. Walaubagaimanapun, Top Glove dikatakan sedang berunding dengan Jabatan Kastam AS melalui pejabatnya di sana.

Baru-baru ini Top Glove memberitahu bahawa mereka merancang untuk membuka dua buah kilang setiap tahun disebabkan tren permintaan yang melonjak pada tahun ini.

Permintaan bagi sarung tangan getah untuk tujuan perubatan semakin meningkat bukan sahaja disebabkan pandemik yang tak berpenghujung tetapi juga norma baharu masyarakat dunia yang mengutamakan kebersihan bagi mengelakkan jangkitan kuman.

Langkah Amerika Syarikat ini dipersoalkan oleh banyak pihak dalam masa mereka juga sedang bergelut dengan pandemik Covid-19 dan sudah pasti memerlukan lebih banyak sarung tangan getah.

Sumber rujukan:

https://www.reuters.com/
https://www.malaysiakini.com/
https://www.theedgemarkets.com/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Perubahan Cuaca Bakal Menyebabkan Krisis Ekonomi Yang Dahsyat?

Hari ini, kita dapat melihat dengan mata kita sendiri ekonomi dunia yang semakin meruncing disebabkan krisis Covid-19. Kita di Malaysia pun belum menemui jalan keluar dengan bilangan kes positif yang tidak menampakkan penurunan yang drastik.

Pandemik ini telah menyedarkan ramai orang bahawa krisis ini betul-betul wujud dan memberi impak yang sangat besar terhadap masyarkat terutamanya daripada sudut ekonomi.

Selain dari isu pandemik, ramai yang terlepas pandang bahawa isu bencana alam yang disebabkan perubahan cuaca juga bakal memberi kesan yang sangat buruk kepada ekonomi dunia.

Perubahan cuaca merupakan isu yang besar yang mana dari setahun ke setahun, banyak negara telah mengambil serius dengan melaksanakan undang-undang yang ketat terhadap industri negara terutamanya di negara maju.

Sebelum ini, kita diberitahu bahawa dunia akan menjadi lebih panas jika kesan perubahan cuaca berlaku dan ia adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Namun, sebenarnya kesan perubahan cuaca adalah lebih teruk daripada itu.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa kesan pemanasan global juga adalah salah satu faktor yang bakal menjadi pemangkin kepada hujan yang sangat lebat, pembakaran hutan dan berkemungkinan berlakunya ribut taufan.

Bagaimana Perubahan Cuaca Mengakibatkan Bencana Alam?

Bencana alam yang sering dikaitkan dengan perubahan cuaca adalah hujan yang sangat lebat. Bencana alam ini sangat berbahaya dan sering mencetuskan kemusnahan yang besar.

Banjir besar disebabkan hujan yang sangat lebat boleh memusnahkan rumah kediaman.

Kredit Gambar: Tuolumne Fire Safe

Selain itu juga, perubahan cuaca boleh mengakibatkan kebakaran hutan yang berlaku secara spontan akibat pemanasan global. Lapisan ozon yang semakin menipis akan menyebabkan cahaya matahari memancar secara langsung ke arah hutan.

Cahaya matahari yang berlebihan akan ditukar kepada haba dan akan menghasilkan api. Lebih malang jika hutan tersebut berada dalam keadaan kering yang akan memudahkan kebakaran hutan yang marak dengan cepat.

Inilah punca kenapa kebakaran hutan berlaku tanpa disedari oleh pihak berkuasa.

Ribut taufan juga turut dipercayai boleh disebabkan oleh perubahan cuaca yang ekstrem. Walaupun ada kajian mengatakan bahawa saintis mendapati perubahan cuaca merupakan faktor kecil yang menjadi penyebab kepada ribut taufan.

Kredit Gambar: Nikkei Asia

Para saintis tidak menolak sepenuhnya teori ribut taufan yang disebabkan perubahan cuaca ini kerana ada data yang menyokong perkara ini.

Kenapa Bencana Alam Boleh Menyebabkan Krisis Ekonomi?

Seperti bencana yang sering berlaku di mana-mana negara, penduduk yang terjejas akan menanggung kerugian yang besar terhadap kemusnahan harta benda.

Pihak kerajaan juga akan terjejas kerana bantuan yang diberikan kepada penduduk akan menjejaskan kedudukan kewangan mereka bagi menampung kemusnahan yang terjadi disebabkan bencana alam yang merosakkan harta benda penduduk.

Sebagai contoh pada tahun lepas, kemusnahan akibat daripada bencana alam disebabkan perubahan cuaca dunia telah menyebabkan kerugian sebanyak USD2.2 trilion.

Jika perkara ini terus berlaku, ia juga akan menjejaskan sistem perbankan yang ada di negara tersebut. Ini disebabkan orang ramai tidak mampu untuk membayar pinjaman bank terutamanya apabila melibatkan pinjaman rumah dan kenderaan.

Dua pinjaman ini akan memberi memberi kesan yang sangat besar kepada pendapatan bank apabila peminjam tidak mampu membayar pinjaman mereka kepada bank dalam waktu yang ditetapkan dan menyebabkan pihak bank tidak mampu menjana keuntungan yang sepatutnya.

Disebabkan perkara ini, sistem perbankan akan terjejas dan pendapatan negara juga akan turut terkesan dengan situasi tersebut.

Oleh yang demikian, International Monetary Fund (IMF) telah memberi perhatian yang serius terhadap perubahan iklim dunia yang bakal berlaku dalam masa terdekat. Ini bagi mengelakkan krisis besar menimpa negara-negara miskin dan membangun.

Sumber Rujukan:

Majalah Labur