Saham Top Glove Jatuh Disebabkan Sekatan Jabatan Kastam Amerika Syarikat

Jabatan Kastam Amerika Syarikat (AS) telah menguatkuasakan arahan sekatan terhadap import produk pembuat sarung tangan getah terbesar dunia, Top Glove. Bukan itu sahaja, satu lagi syarikat yang berdepan dengan situasi sama selain Top Glove adalah TG Medical Sdn Bhd.

Arahan ini dikuatkuasakan atas sebab kedua-dua syarikat terbabit didakwa menggunakan buruh paksa di kilang mereka.

Malangnya sekatan ini dibuat apabila permintaan terhadap sarung tangan getah dari Malaysia melonjak tinggi berikutan krisis pandemik Covid-19 yang tidak berpenghujung.

Ironinya, Amerika Syarikat membuat sekatan ini semasa negara itu bergelut untuk mengurangkan jumlah jangkitan di negara itu yang mana baru-baru ini sekali lagi merekodkan lonjakan dalam penularan virus tersebut.

Laman web Jabatan Kastam Amerika Syarikat menunjukkan kedua-dua syarikat terbabit berada dalam senarai sekatan pada Rabu (15 Julai 2020).

Top Glove telah mengesahkan perkara ini yang mana syarikat itu juga mempunyai kilang pengeluaran di China dan Thailand. Pihaknya menjelaskan ia berkemungkinan disebabkan isu buruh asing yang bersangkut-paut dengan upah yang dibayar terhadap ajen pencari kerja.

Tren pergerakan harga Top Glove pada Khamis. Sumber: Tradingview

Kaunter Top Glove yang didagangkan di Bursa Malaysia mencapai paras tertinggi pada Rabu dengan harga RM25.16 seunit dan kini selepas sehari ia ditutup pada paras RM21.24 dalam sesi dagangan hari Khamis.

Saham Top Glove pada mulanya mencapai paras tertinggi harian di RM23.78 dan membuat penurunan tiga jam sebelum pasaran Malaysia ditutup pada hari Khamis.

Para pelabur dan pedagang menjual saham Top Glove selepas berita sekatan oleh AS tersebar di mana ia memburukkan sedikit sentimen terhadap syarikat tersebut. Walaubagaimanapun, Top Glove dikatakan sedang berunding dengan Jabatan Kastam AS melalui pejabatnya di sana.

Baru-baru ini Top Glove memberitahu bahawa mereka merancang untuk membuka dua buah kilang setiap tahun disebabkan tren permintaan yang melonjak pada tahun ini.

Permintaan bagi sarung tangan getah untuk tujuan perubatan semakin meningkat bukan sahaja disebabkan pandemik yang tak berpenghujung tetapi juga norma baharu masyarakat dunia yang mengutamakan kebersihan bagi mengelakkan jangkitan kuman.

Langkah Amerika Syarikat ini dipersoalkan oleh banyak pihak dalam masa mereka juga sedang bergelut dengan pandemik Covid-19 dan sudah pasti memerlukan lebih banyak sarung tangan getah.

Sumber rujukan:

https://www.reuters.com/
https://www.malaysiakini.com/
https://www.theedgemarkets.com/
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Syarikat Berkaitan Aeroangkasa Yang Ada Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua, teknologi berkaitan dengan aeroangkasa berkembang dengan pantas. Teknologi yang melibatkan roket ini, telah menarik minat kuasa besar dunia pada ketika itu iaitu Amerika Syarikat dan juga Soviet Union.

Teknologi roket ini berasal daripada teknologi tentera Nazi. Selepas kekalahan Nazi dalam Perang Dunia Kedua, ramai saintis Nazi telah dibawa ke Amerika Syarikat dan sebahagian yang lain ke Soviet Union.

Pada pertengahan era 1950-an, ianya merupakan dekad permulaan di antara dua kuasa besar dunia ini dalam membangunkan teknologi roket bagi menguasai ruang angkasa pada waktu tersebut.

Pada dekad 1960-an pula, kedua-dua negara ini berlumba-lumba pula dalam menghasilkan roket untuk dilancarkan ke angkasa lepas.

Kini semuanya sudah berubah. Banyak syarikat terutamanya di Amerika Syarikat telah dibenarkan menghasilkan roket untuk dilancarkan ke orbit bumi. Tahun lepas, industri ini telah menyumbang sebanyak $420 bilion walaupun berdepan dengan krisis pandemik.

Di antara syarikat yang terkenal di dalam industri aeroangkasa buat masa ini adalah Space X, namun sahamnya tidak tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mari kita lihat 5 senarai syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa yang ada di dalam pasaran saham.

1. Virgin Galactic (SPCE)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasakan oleh Richard Branson. Matlamat utama syarikat ini diasaskan adalah untuk membawa pelancong mengembara ke angakasa lepas.

Syarikat ini telah membuat perjanjian dengan pihak NASA untuk membawa pelancong ke International Space Station (ISS). Pesaing utama bagi syarikat ini adalah Blue Origin yang dimiliki oleh Jeff Bezos, yang turut menyediakan perkhidmatan untuk membawa pelancong ke angkasa lepas.

Setakat hari ini, Virgin Galactic masih belum berjaya melancarkan roket mereka dengan selamat ke angkasa lepas.

2. Boeing (BA)

Kredit Gambar: Business Insider

Walaupun syarikat ini berdepan dengan kontroversi pada dekad terakhir, di mana dua buah kapal terbang buatan mereka telah terhempas dalam tempoh setahun. Ini menyebabkan harga saham jatuh dengan ketara ditambah pula dengan krisis pandemik dunia yang berlaku sekarang, ia menjadikan Boeing berada dalam keadaan tidak menentu.

Boeing merupakan syarikat yang terlibat di dalam Projek Apollo. Syarikat ini telah mendapat kontrak untuk membina enjin roket Saturn V dari NASA. Dengan pengalaman yang cukup tinggi dalam industri aeroangkasa, Boeing dilihat sebagai salah sebuah syarikat yang bakal memberi cabaran yang sengit dalam industri aeroangkasa ini.

3. Northrop Grumman (NOC)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini merupakan syarikat yang terkenal dalam menghasilkan pesawat pengebom stealth. Pada tahun lepas, Northrop Grumman berjaya memperolehi pendapatan sebanyak USD30 bilion.

Di antara produk terkenal yang dibangunkan oleh mereka di dalam industri aeroangkasa adalah sistem roket Cygnus. Ianya merupakan roket yang membawa bekalan makanan dan peralatan kepada angkasawan yang berada di ISS.

Syarikat ini jugalah yang membangunkan teleskop James Webb Space Telescope yang bakal menggantikan teleskop Hubble.

4. Lockheed Martin (LMT)

Kredit Gambar: Business Insider

Lockheed Martin merupakan syarikat yang paling terkenal dalam menghasilkan jet pejuang untuk negara Amerika Syarikat. Mereka juga merupakan syarikat pengeluar utama di dalam industri pertahanan di Amerika Syarikat.

Oleh yang demikian, syarikat ini merupakan yang paling berkembang maju dan sering mendapat pelbagai kontrak ketenteraan daripada kerajaan Amerika Syarikat. Saham syarikat Lockheed Martin adalah yang termahal berbanding dengan saham syarikat yang lain di dalam industri pertahanan.

5. Procure Space ETF (UFO)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasaskan oleh Andrew Chanin yang menggunakan kaedah ETF dalam melakukan pelaburan terhadap mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Dijangkakan industri aeroangkasa ini bakal bernilai USD1 trilion dalam sedekad yang akan datang.

Disebabkan industri ini bakal memberi pulangan yang lumayan, Procure Space ETF mula melabur ke dalam mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Di antara kriteria yang ditetapkan bagi memilih syarikat untuk dilaburkan adalah, mereka perlu menjana keuntungan sebanyak 50% daripada industri aeroangkasa.

Antara syarikat terkenal yang menjadi pilihan saham untuk syarikat ini adalah Boeing, Iridium Communications, Airbus dan Maxar.

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!