Kisah Syarikat Crocs Yang Berjaya Terselamat Dari Muflis

Jatuh bangun sesebuah syarikat itu adalah lumrah bagi syarikat yang menjalankan perniagaan. Ada di antara syarikat yang jatuh tersungkur dan tidak dapat bangkit seperti Kodak dan Forever 21. Ada pula sebahagian syarikat yang berjaya diselamatkan dan kembali menjadi sebuah syarikat yang menguntungkan.

Jemput baca di sini untuk mengetahui senarai syarikat yang berjaya diselamatkan dari muflis.

Kali ini mari kita ambil pengajaran bagaimana sebuah syarikat pembuat selipar yang terkenal di Amerika Syarikat iaitu Crocs, yang hampir muflis kembali menawan hati para pengguna mereka dengan memahami kehendak masyarakat yang inginkan perubahan.

Crocs adalah sebuah syarikat yang menghasilkan selipar menggunakan teknologi foam yang memberi kelebihan dari segi berat, bau dan ketahanan.

Syarikat ini diasaskan oleh tiga orang sahabat iaitu George B. Boedecker, Lyndon V. Hanson III, dan Scott Seamans  yang mempunyai latar dalam bidang keusahawanan. Mereka mendapat idea untuk menghasilkan Crocs ini ketika mereka belayar ke Kepulauan Caribbean.

Pada masa tersebut mereka telah memakai selipar yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat dari Kanada dan merasa selesa dengan selipar tersebut. Mereka bertiga sepakat untuk memasarkan kasut keluaran syarikat tersebut menggunakan label mereka sendiri.

Pada tahun 2004, mereka telah membeli hak eksklusif teknologi kasut tersebut dari pengilang di Kanada. Mereka telah menjenama semula kasut mereka sebagai Crocs.

Jualan yang dihasilkan oleh syarikat mereka semakin baik dan akhirnya pada tahun 2006, mereka telah mengapungkan saham mereka di Nasdaq, pasaran saham Amerika Syarikat.

Jualan selipar mereka semakin meningkat dan mereka telah mempelbagaikan produk yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut sehingga mereka turut mengeluarkan kasut berjenama Crocs. Sambutan yang diterima begitu memberangsangkan.

Kemuncaknya adalah pada tahun 2007 yang mana jualan Crocs ini telah melebihi $1 bilion dan merupakan pencapaian yang sangat luar biasa bagi syarikat yang baru diapungkan di dalam pasaran saham. Malangnya perkara itu tidak berlaku pada tahun seterusnya.

Dengan krisis kewangan yang melanda pada tahun 2008, telah membuatkan syarikat ini benar-benar jatuh tersungkur. Harga saham mereka jatuh dengan mendaddak sehingga paras $1.04 dari $68.98.

Mereka juga terpaksa menutup beratus buah kedai kerana tidak mampu untuk menanggung kerugian. Tahun demi tahun, kedudukan kewangan semakin teruk dan syarikat ini telah hampir muflis.

Pada tahun 2013, syarikat ini telah disuntik dengan modal pelaburan oleh syarikat pelaburan yang terkenal di Amerika Syarikat, Blackstone. Mereka telah menyuntik dana pelaburan sebanyak $200 juta ke dalam syarikat tersebut.

Dengan penukaran CEO yang baru, hala tuju syarikat ini semakin jelas. Mereka telah mengurangkan jumlah produk dan kembali kepada produk yang mendapat perhatian pelanggan mereka.

Mereka kembali kepada konsep asal perniagaan mereka iaitu dengan menghasilkan kasut yang selesa dipakai walaupun tidak menawan. Kini dengan matlamat yang betul, Crocs telah kembali menakluk hati para penggemar mereka.

Pada tahun 2018, syarikat ini telah berjaya membuat keuntungan yang luar biasa. Mereka juga menggunakan startegi outsorce yang mana menggunakan pihak ketiga dalam menghasilkan barangan Crocs.

Walaupun begitu, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang dicipta oleh para pembenci mereka. Para haters mereka yang menggelar barangan keluaran syarikat ini sangat hodoh dan berjaya mengumpul ahli Facebook di dalam group “I Dont care How Comfortable Crocs Are, You Look Like A Dumbass” yang mempunyai 1.2 juta ahli.

Menurut CEO syarikat, Crocs akan berkolaberasi dengan beberapa influencer mereka bagi menarik lebih ramai peminat untuk memakai jenama ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mackenzie Scott, Bekas Isteri Jeff Bezos Yang Derma US6 Bilion Tetapi Semakin Bertambah Kaya

Selepas perceraian dengan Jeff Bezos yang merupakan lelaki terkaya di dunia, nama MacKenzie Scott kini tersenarai sebagai salah seorang wanita terkaya dunia.

Perceraian pasangan tersebut juga merupakan perceraian yang paling mahal dalam sejarah moden manusia. MacKenzie Scott dapat sebanyak 4% saham Amazon yang pada ketika itu bernilai sebanyak USD36 bilion. Ianya telah menjadikan beliau wanita ketiga terkaya di belakang Francoise Bettencourt Meyers dan Alice Walton.

Punca perceraian kedua pasangan ini adalah disebabkan Jeff Bezos yang berlaku curang kepada isterinya dengan mempunyai kekasih gelap dengan bekas penyiar stesen televisyen yang bernama Lauren Sanchez.

Dalang utama penyebaran gambar tidak senonoh Jeff Bezos dengan kekasih gelapnya ini dipercayai dilakukan oleh putera Mahkota Arab Saudi yang menggodam telefon pintar Jeff Bezos melalui pepijat yang dipasang ketika perjumpaan pada tahun 2017.

BACA: Telefon Pintar Jeff Bezos Dipercayai Telah Digodam

Permusuhan tokoh tersebut disebabkan wartawan Jamal Khashoggi yang merupakan pekerja Jeff Bezos di Washington Post yang mengkritik kerajaan Arab Saudi dalam hak asasi manusia ketika perang yang berlaku di Yaman.

Beza Mackenzie Scott Dan Jeff Bezos Dalam Menderma

Selepas bercerai, mereka berdua menjalani kehidupan masing-masing dengan membawa haluan sendiri. Jeff Bezos dan Lauren Sanchez hidup bersama dan mempunyai rumah agam di Los Angeles manakala MacKenzie Scott telah berkahwin dengan seorang guru sekolah di Seattle pada tahun ini.

Kredit Gambar: Free Press

Apa yang istimewa mengenai MacKenzie Scott ini adalah sifat pemurah yang dimilikinya berbanding dengan bekas suaminya. Jeff Bezos sebelum ini dikritik hebat kerana sifatnya yang dilihat sangat kedekut untuk menderma berbanding dengan jumlah kekayaan yang dimilikinya.

Selepas bercerai dengan MacKenzie Scott, Jeff Bezos barulah dilihat semakin dermawan kerana telah banyak menghabiskan sejumlah besar wangnya untuk tujuan amal.

Berbeza dengan MacKenzie Scott selepas sebulan menjadi bilionaire, beliau terus mendermakan sejumlah besar wangnya kepada mereka yang memerlukan.

MacKenzie Scott dipercayai telah menderma sebanyak USD6 bilion pada tahun lepas kepada lebih daripada 300 NGO di Amerika Syarikat. Ketika musim pandemik melanda dunia pada tahun lepas, sebanyak 8 juta rakyat Amerika Syarikat telah jatuh ke paras kemiskinan.

Berbeza pula dengan kebanyakan kekayaan golongan bilionaire di sana dengan kekayaan yang telah naik dengan mendadak ketika krisis pandemik berlaku.

Sebagai contoh pada tahun lepas sahaja, jumlah kekayaan terkumpul oleh para bilionaire adalah USD1 trilion dengan Elon Musk dan Jeff Bezos antara bilionaire yang berjaya meningkatkan kekayaan mereka.

MacKenzie Scott menyumbang secara terus kepada badan-badan NGO yang memerlukan tetapi Jeff Bezos pula melalui yayasan yang ditubuhkannya. Hanya USD100 juta sahaja wang yang diberikan kepada NGO secara terus.

Jeff Bezos yang bakal meletak jawatan sebagai CEO Amazon, selepas ini bakal mempunyai banyak masa untuk fokus ke arah philanthropist. Beliau mempunyai beberapa buah yayasan yang dibangunkanya dan yang paling popular adalah Bezos Earth Fund.

Yayasan ini mengutamakan perubahan iklim dunia dan dana dalam yayasan tersebut digunakan untuk mengkaji secara terperinci mengenai perubahan iklim dunia.

Walaupun cara berbeza, yang pastinya Jeff Bezos telah menyumbang sebanyak USD10 bilion pada tahun lepas.

Sumbangan Mackenzie Scott Kepada Masyarakat

Kredit Gambar: Axiom

Walaupun dilihat sumbangan MacKenzie Scott lebih rendah berbanding dengan Jeff Bezos, ia sebenarnya sesuatu yang sangat besar jika dibandingkan dengan peratusan harta mereka. MacKenzie Scott juga berikrar akan memberi paling kurang seperuh hartanya kepada badan kebajikan sepanjang hidupnya atau selepas beliau meninggal dunia.

Apa yang menarik mengenai sumbangan yang dilakukan MacKenzie Scott ini, kekayaanya semakin bertambah walaupun sumbangan yang diberinya itu sangat besar. Ianya hasil daripada saham Amazon yang semakin meningkat pada tahun ini.

Benarlah bahawa sedekah tidak akan memiskinkan kita sebaliknya menyuburkan harta.

Sumber Rujukan:

Majalah Labur