Tips Untuk Bertahan Lama Dalam Pelaburan Saham

Setiap pelabur mempunyai impian untuk mendapatkan keuntungan daripada portfolio mereka dalam pelaburan saham. Di mana ianya mampu menjana kekayaan yang tidak terhingga.

Dengan memiliki portfolio saham yang baik, ianya mampu memperbaiki kedudukan kewangan peribadi dan keluarga, menaiktaraf gaya hidup, serta dapat memberikan peluang untuk kita bersara awal. Sehingga kita tidak perlu untuk bekerja setiap hari untuk menjana pendapatan.

Contoh terbaik adalah Warren Buffett, salah seorang pelabur tersohor sepanjang zaman. Walaupun beliau telah berusia 90 tahun, beliau masih seronok dengan kerjaya beliau sebagai seorang pelabur.

Kita mungkin tidak mampu menjadi sehebat beliau, jadi apakah tips untuk kita bertahan lama dalam pelaburan saham?

Banyak Membaca

Jika ada satu kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang berjaya, ianya adalah sifat membaca.

Ada ramai individu berjaya di luar sana, di antaranya Benjamin Graham, Peter Lynch dan ramai lagi. Mereka banyak menulis buku dan berkongsi pengetahuan dalam pelaburan saham.

Mereka menerangkan proses pemilihan saham yang mereka lakukan. Jadi kita boleh ambil ilmu tersebut dan adaptasikan ke dalam pelaburan saham kita.

“The more that you read, the more things that you will know. The more that you learn, the more places that you will go.”

Sabar Dan Kawal Emosi

Ini merupakan kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang baik. Peranan emosi dalam pelaburan telah menjadi tunjang utama dalam ‘Behavioral Finance’.

Sekiranya kita mahukan peluang yang tinggi untuk berjaya dalam dunia saham, kita perlu melihat pulangan keuntungan dalam jangka masa yang panjang. Pelabur akan berdepan dengan pelbagai emosi dalam pasaran.

Emosi seperti ketakutan, tamak dan kekecewaan, mendorong pelabur untuk membuat tindakan yang salah.

Ketika pasaran saham sedang meningkat menaik, para pelabur akan terperangkap untuk hanya membuat keuntungan dalam masa yang singkat. Ketika melakukan penjualan (sell), pasaran saham akan terus meningkat dan kita terlepas untuk meraih pulangan yang lebih tinggi.

Sebaliknya bila harga saham jatuh, ramai yang akan dilanda perasaan takut. Mereka akan menjual saham syarikat yang mempunyai asas fundamental yang kukuh di dalam sentimen pasaran yang tak menentu.

Sedangkan kita tahu bahawa biasanya harga saham dengan fundamental yang kuat pasti akan naik semula.

Oleh itu, seorang pelabur yang bijak perlu pandai mengawal emosi walau dalam apa jua keadaan. Bukan hanya ketika kita sedang mengalami kerugian, malah ketika kita sedang mengalami keuntungan juga.

Untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam