Tips Untuk Bertahan Lama Dalam Pelaburan Saham

Setiap pelabur mempunyai impian untuk mendapatkan keuntungan daripada portfolio mereka dalam pelaburan saham. Di mana ianya mampu menjana kekayaan yang tidak terhingga.

Dengan memiliki portfolio saham yang baik, ianya mampu memperbaiki kedudukan kewangan peribadi dan keluarga, menaiktaraf gaya hidup, serta dapat memberikan peluang untuk kita bersara awal. Sehingga kita tidak perlu untuk bekerja setiap hari untuk menjana pendapatan.

Contoh terbaik adalah Warren Buffett, salah seorang pelabur tersohor sepanjang zaman. Walaupun beliau telah berusia 90 tahun, beliau masih seronok dengan kerjaya beliau sebagai seorang pelabur.

Kita mungkin tidak mampu menjadi sehebat beliau, jadi apakah tips untuk kita bertahan lama dalam pelaburan saham?

Banyak Membaca

Jika ada satu kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang berjaya, ianya adalah sifat membaca.

Ada ramai individu berjaya di luar sana, di antaranya Benjamin Graham, Peter Lynch dan ramai lagi. Mereka banyak menulis buku dan berkongsi pengetahuan dalam pelaburan saham.

Mereka menerangkan proses pemilihan saham yang mereka lakukan. Jadi kita boleh ambil ilmu tersebut dan adaptasikan ke dalam pelaburan saham kita.

“The more that you read, the more things that you will know. The more that you learn, the more places that you will go.”

Sabar Dan Kawal Emosi

Ini merupakan kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang baik. Peranan emosi dalam pelaburan telah menjadi tunjang utama dalam ‘Behavioral Finance’.

Sekiranya kita mahukan peluang yang tinggi untuk berjaya dalam dunia saham, kita perlu melihat pulangan keuntungan dalam jangka masa yang panjang. Pelabur akan berdepan dengan pelbagai emosi dalam pasaran.

Emosi seperti ketakutan, tamak dan kekecewaan, mendorong pelabur untuk membuat tindakan yang salah.

Ketika pasaran saham sedang meningkat menaik, para pelabur akan terperangkap untuk hanya membuat keuntungan dalam masa yang singkat. Ketika melakukan penjualan (sell), pasaran saham akan terus meningkat dan kita terlepas untuk meraih pulangan yang lebih tinggi.

Sebaliknya bila harga saham jatuh, ramai yang akan dilanda perasaan takut. Mereka akan menjual saham syarikat yang mempunyai asas fundamental yang kukuh di dalam sentimen pasaran yang tak menentu.

Sedangkan kita tahu bahawa biasanya harga saham dengan fundamental yang kuat pasti akan naik semula.

Oleh itu, seorang pelabur yang bijak perlu pandai mengawal emosi walau dalam apa jua keadaan. Bukan hanya ketika kita sedang mengalami kerugian, malah ketika kita sedang mengalami keuntungan juga.

Untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Daftar berdua untuk dapatkan akses secara PERCUMA.!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA