Tips Untuk Bertahan Lama Dalam Pelaburan Saham

Setiap pelabur mempunyai impian untuk mendapatkan keuntungan daripada portfolio mereka dalam pelaburan saham. Di mana ianya mampu menjana kekayaan yang tidak terhingga.

Dengan memiliki portfolio saham yang baik, ianya mampu memperbaiki kedudukan kewangan peribadi dan keluarga, menaiktaraf gaya hidup, serta dapat memberikan peluang untuk kita bersara awal. Sehingga kita tidak perlu untuk bekerja setiap hari untuk menjana pendapatan.

Contoh terbaik adalah Warren Buffett, salah seorang pelabur tersohor sepanjang zaman. Walaupun beliau telah berusia 90 tahun, beliau masih seronok dengan kerjaya beliau sebagai seorang pelabur.

Kita mungkin tidak mampu menjadi sehebat beliau, jadi apakah tips untuk kita bertahan lama dalam pelaburan saham?

Banyak Membaca

Jika ada satu kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang berjaya, ianya adalah sifat membaca.

Ada ramai individu berjaya di luar sana, di antaranya Benjamin Graham, Peter Lynch dan ramai lagi. Mereka banyak menulis buku dan berkongsi pengetahuan dalam pelaburan saham.

Mereka menerangkan proses pemilihan saham yang mereka lakukan. Jadi kita boleh ambil ilmu tersebut dan adaptasikan ke dalam pelaburan saham kita.

“The more that you read, the more things that you will know. The more that you learn, the more places that you will go.”

Sabar Dan Kawal Emosi

Ini merupakan kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang baik. Peranan emosi dalam pelaburan telah menjadi tunjang utama dalam ‘Behavioral Finance’.

Sekiranya kita mahukan peluang yang tinggi untuk berjaya dalam dunia saham, kita perlu melihat pulangan keuntungan dalam jangka masa yang panjang. Pelabur akan berdepan dengan pelbagai emosi dalam pasaran.

Emosi seperti ketakutan, tamak dan kekecewaan, mendorong pelabur untuk membuat tindakan yang salah.

Ketika pasaran saham sedang meningkat menaik, para pelabur akan terperangkap untuk hanya membuat keuntungan dalam masa yang singkat. Ketika melakukan penjualan (sell), pasaran saham akan terus meningkat dan kita terlepas untuk meraih pulangan yang lebih tinggi.

Sebaliknya bila harga saham jatuh, ramai yang akan dilanda perasaan takut. Mereka akan menjual saham syarikat yang mempunyai asas fundamental yang kukuh di dalam sentimen pasaran yang tak menentu.

Sedangkan kita tahu bahawa biasanya harga saham dengan fundamental yang kuat pasti akan naik semula.

Oleh itu, seorang pelabur yang bijak perlu pandai mengawal emosi walau dalam apa jua keadaan. Bukan hanya ketika kita sedang mengalami kerugian, malah ketika kita sedang mengalami keuntungan juga.

Untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Dalam Webinar Swing Trading ini anda akan belajar:

✔ Cara bagaimana untuk tak perlu monitor saham hari-hari untuk buat duit
✔ Cukup sekadar trade seminggu atau sebulan sekali
✔ Mantapkan ilmu teknikal untuk Sharp Entry dan Sharp Exit

Daftar sekarang -> thekapital.my/swingtrading

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur