Tips Untuk Bertahan Lama Dalam Pelaburan Saham

Setiap pelabur mempunyai impian untuk mendapatkan keuntungan daripada portfolio mereka dalam pelaburan saham. Di mana ianya mampu menjana kekayaan yang tidak terhingga.

Dengan memiliki portfolio saham yang baik, ianya mampu memperbaiki kedudukan kewangan peribadi dan keluarga, menaiktaraf gaya hidup, serta dapat memberikan peluang untuk kita bersara awal. Sehingga kita tidak perlu untuk bekerja setiap hari untuk menjana pendapatan.

Contoh terbaik adalah Warren Buffett, salah seorang pelabur tersohor sepanjang zaman. Walaupun beliau telah berusia 90 tahun, beliau masih seronok dengan kerjaya beliau sebagai seorang pelabur.

Kita mungkin tidak mampu menjadi sehebat beliau, jadi apakah tips untuk kita bertahan lama dalam pelaburan saham?

Banyak Membaca

Jika ada satu kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang berjaya, ianya adalah sifat membaca.

Ada ramai individu berjaya di luar sana, di antaranya Benjamin Graham, Peter Lynch dan ramai lagi. Mereka banyak menulis buku dan berkongsi pengetahuan dalam pelaburan saham.

Mereka menerangkan proses pemilihan saham yang mereka lakukan. Jadi kita boleh ambil ilmu tersebut dan adaptasikan ke dalam pelaburan saham kita.

“The more that you read, the more things that you will know. The more that you learn, the more places that you will go.”

Sabar Dan Kawal Emosi

Ini merupakan kualiti utama dalam menjadi seorang pelabur saham yang baik. Peranan emosi dalam pelaburan telah menjadi tunjang utama dalam ‘Behavioral Finance’.

Sekiranya kita mahukan peluang yang tinggi untuk berjaya dalam dunia saham, kita perlu melihat pulangan keuntungan dalam jangka masa yang panjang. Pelabur akan berdepan dengan pelbagai emosi dalam pasaran.

Emosi seperti ketakutan, tamak dan kekecewaan, mendorong pelabur untuk membuat tindakan yang salah.

Ketika pasaran saham sedang meningkat menaik, para pelabur akan terperangkap untuk hanya membuat keuntungan dalam masa yang singkat. Ketika melakukan penjualan (sell), pasaran saham akan terus meningkat dan kita terlepas untuk meraih pulangan yang lebih tinggi.

Sebaliknya bila harga saham jatuh, ramai yang akan dilanda perasaan takut. Mereka akan menjual saham syarikat yang mempunyai asas fundamental yang kukuh di dalam sentimen pasaran yang tak menentu.

Sedangkan kita tahu bahawa biasanya harga saham dengan fundamental yang kuat pasti akan naik semula.

Oleh itu, seorang pelabur yang bijak perlu pandai mengawal emosi walau dalam apa jua keadaan. Bukan hanya ketika kita sedang mengalami kerugian, malah ketika kita sedang mengalami keuntungan juga.

Untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Dalam Webinar Swing Trading ini anda akan belajar:

✔ Cara bagaimana untuk tak perlu monitor saham hari-hari untuk buat duit
✔ Cukup sekadar trade seminggu atau sebulan sekali
✔ Mantapkan ilmu teknikal untuk Sharp Entry dan Sharp Exit

Daftar sekarang -> thekapital.my/swingtrading

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM