Tips Untuk Trader Saham Yang Bekerja 9AM-6PM

Sekiranya anda masih mempunyai pekerjaan tetap 9 pagi hingga 6 petang, menjadi trader sepenuh masa even juga di masa lapang boleh menjadi satu cabaran.

Mengejar matlamat berhenti kerja anda untuk menjadi Trader full time yang menguntungkan sering kali sebagai sesuatu yang tidak realistik bagi kebanyakan ramai orang tetapi ada langkah-langkah tertentu yang dapat membantu anda meningkatkan performance trading anda semasa bekerja 9am-6pm dalam mencari masa untuk hobi dan keluarga anda pada masa yang sama masa.

3 masalah yang membuatkan trader stuck atau tidak dapat membuat langkah seterusnya adalah:

1. Tiada Structure

Sebilangan besar trader berada di seluruh tempat, selalu mengubah pendekatan mereka, setiap trade kelihatan berbeza serta tidak konsisten, mereka melompat dari satu jangka masa ke masa yang lain, menukar indicator serta petunjuk degan kerap, mengejar harga dan sebagainya.

2. Tiada Vision

It is very demotivating if your results are all over the place and nothing you try seems to work. System hopping and the “gambling” mentality are often the consequences.

3. Tiada Accountability

Trading can be very lonely and if you don’t have people around you that help you grow, trading can become very frustrating. And even if you are in contact with other traders, often it’s not supporting your development as a trader.

Here are 3 steps and tips that will help you improve your trading while still working in your regular 9am to 6pm job:

1. Cari trading style yang bersesuaian

Adalah sangat penting untuk mempunyai style atau system trading yang sesuai dengan commitment dan jadual anda. Dua kategori dan gaya trading yang harus dipilih trader adalah swing-trading dan day-trading.

Biasanya, swing-trading lebih sesuai untuk peniaga yang mempunyai masa yang terhad dan menghadkan akses ke carta sepanjang hari. Sebagai swing trader, anda melakukan analisis carta anda pada hujung minggu dan sebelum / selepas bekerja dan anda mengurus dan melaksanakan trading anda ketika anda kembali dari kerja.

Swing trader juga tidak perlu memerhatikan pasaran sepanjang hari dan tidak perlu meletakkan lebih fokus dan lebih masa untuk pasaran.

Tips: Tentukan sama ada anda mahu menjadi swing trader atau day trader. Periksa jadual mingguan dan availability anda untuk melihat gaya mana yang paling sesuai dengan anda. Kemudian, pilih pasaran, instrument serta timeframe yang sesuai.

2. The money is made by waiting – trade your plan

Hujung minggu anda semestinya menjadi hari terpenting dalam seminggu. Saya secara peribadi melakukan 80% dari semua trading preparation saya pada hujung minggu dan kemudian saya melakukan sedikit sepanjang minggu pada hari hari yang bekerja.

Saya hanya follow trading plan saya dan melakukan kemas kini setiap 2 hari di samping membuat persiapan homework yang rapi.

Seperti yang dijelaskan oleh Jesse Livermore:

“After spending many years in Wall Street and after making and losing millions of dollars I want to tell you this: It never was my thinking that made the big money for me. It always was my sitting. Got that? My sitting tight!”

Jesse Livermore

Most trader easily over-trade because they don’t have a plan and they don’t fully know what to look for in a chart or a good trade. Become clear about your rules, then you can create trading plans and then it’s just a matter of waiting for the price to come to you. No more chasing and impulsive trade execution!

Tips: Price alerts are the ultimate time-saver and the most overlooked trading tool. Use them after you have done your weekend analysis. This means you have to do your weekend preparation as well.

3. Jangan terlalu fokus kepada bila dan berapa banyak kita boleh perolehi dari trading

Saya sering mendapat soalan mengenai berapa banyak yang anda dapat hasilkan dan seberapa besar akaun yang diperlukan untuk menjana keuntungan dari trading anda.

Saya akan counter balik dengan its not about berapa banyak yang kita boleh buat or jana dari trading, it becomes obvious very fast that they are focusing on the wrong things at the right time and they are not even profitable yet.

Don’t try to run before you can walk!

Especially at the beginning of your trading journey, you should not worry about how big your annual return can be and how much capital you need to save to quit your day job and travel the world.

Fokus perhatian kepada perkara-perkara tersebut akan membuat anda tidak berada di landasan dan membuat anda tidak mencapai kemajuan – ia juga dapat menurunkan semangat anda apabila anda melihat berapa banyak pekerjaan yang ada di hadapan anda dan sejauh mana anda mencapai matlamat anda.

Sebaliknya, fokus pada masalah dan cabaran anda sekarang. Maka anda boleh mula membuat langkah pertama dan perlahan-lahan (tetapi pasti!)

Menjadi trader yang lebih baik tanpa semua gangguan serta distraction yang tidak sepatutnya.

Tips : Fokus pada task yang urgent dan selesaikan masalah anda sekarang. Buat penambahbaikan kecil dari masa ke masa bertambah serta konsisten.

Ini adalah 3 tips bahagian pertama untuk trader yang berkerja. InsyaAllah saya akan kongsikan lagi tips seterusnya pada posting akan datang.

Sila share jika bermanfaat.

Spend your time wisely untuk praparation dan dont forget your quality time with your family too. Its about having right balance!

The best or nothing!

❤ HT, Trader yang masih lagi bekerja dan busy pada weekend.

Kredit: FB Tuan Haji Mohd Asri

Untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Dalam Webinar Swing Trading ini anda akan belajar:

✔ Cara bagaimana untuk tak perlu monitor saham hari-hari untuk buat duit
✔ Cukup sekadar trade seminggu atau sebulan sekali
✔ Mantapkan ilmu teknikal untuk Sharp Entry dan Sharp Exit

Daftar sekarang -> thekapital.my/swingtrading

Iklan

Previous ArticleNext Article

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur