Tips Untuk Trader Saham Yang Bekerja 9AM-6PM

Trading saham adalah model bisnes yang simple. Tak complicated. Tak perlu pening nak jual produk apa, aktiviti marketing, sales dan delivery. Boleh pilih terus saham-saham yang sudah tersenarai di Bursa Malaysia atau Wall Street.

Baca juga Pelaburan Saham & Hukum Beberapa Bentuk Urusniaganya

Sekiranya anda masih mempunyai pekerjaan tetap 9 pagi hingga 6 petang, menjadi trader saham boleh menjadi satu cabaran.

Mengejar matlamat berhenti kerja anda untuk menjadi trader saham secara full time yang menguntungkan sering kali sebagai sesuatu yang tidak realistik bagi kebanyakan ramai orang tetapi ada langkah-langkah tertentu yang dapat membantu anda meningkatkan performance trading anda semasa bekerja makan gaji.

3 masalah yang membuatkan trader saham stuck atau tidak dapat membuat langkah seterusnya adalah:

1. Tiada Structure

Sebilangan besar trader berada di seluruh tempat, selalu mengubah pendekatan mereka, setiap trade kelihatan berbeza serta tidak konsisten, mereka melompat dari satu jangka masa ke masa yang lain, menukar indicator serta petunjuk dengan kerap, mengejar harga dan sebagainya.

2. Tiada Vision

It is very demotivating if your results are all over the place and nothing you try seems to work. System hopping and the “gambling” mentality are often the consequences.

3. Tiada Accountability

Trading can be very lonely and if you don’t have people around you that help you grow, trading can become very frustrating. And even if you are in contact with other traders, often it’s not supporting your development as a trader.

Here are 3 steps and tips that will help you improve your trading while still working in your regular 9am to 6pm job:

1. Cari trading style yang bersesuaian

Adalah sangat penting untuk mempunyai style atau system trading yang sesuai dengan commitment dan jadual anda. Dua kategori dan gaya trading yang harus dipilih trader adalah swing-trading dan day-trading.

Biasanya, swing-trading lebih sesuai untuk peniaga yang mempunyai masa yang terhad dan menghadkan akses ke carta sepanjang hari. Sebagai swing trader, anda melakukan analisis carta anda pada hujung minggu dan sebelum / selepas bekerja dan anda mengurus dan melaksanakan trading anda ketika anda kembali dari kerja.

Swing trader juga tidak perlu memerhatikan pasaran sepanjang hari dan tidak perlu meletakkan lebih fokus dan lebih masa untuk pasaran.

Tips: Tentukan sama ada anda mahu menjadi swing trader atau day trader. Periksa jadual mingguan dan availability anda untuk melihat gaya mana yang paling sesuai dengan anda. Kemudian, pilih pasaran, instrument serta timeframe yang sesuai.

2. The money is made by waiting – trade your plan

Hujung minggu anda semestinya menjadi hari terpenting dalam seminggu. Saya secara peribadi melakukan 80% dari semua trading preparation saya pada hujung minggu dan kemudian saya melakukan sedikit sepanjang minggu pada hari hari yang bekerja.

Saya hanya follow trading plan saya dan melakukan kemas kini setiap 2 hari di samping membuat persiapan homework yang rapi.

Seperti yang dijelaskan oleh Jesse Livermore:

“After spending many years in Wall Street and after making and losing millions of dollars I want to tell you this: It never was my thinking that made the big money for me. It always was my sitting. Got that? My sitting tight!”

Jesse Livermore

Most trader easily over-trade because they don’t have a plan and they don’t fully know what to look for in a chart or a good trade. Become clear about your rules, then you can create trading plans and then it’s just a matter of waiting for the price to come to you. No more chasing and impulsive trade execution!

Tips: Price alerts are the ultimate time-saver and the most overlooked trading tool. Use them after you have done your weekend analysis. This means you have to do your weekend preparation as well.

3. Jangan terlalu fokus kepada bila dan berapa banyak kita boleh perolehi dari trading

Saya sering mendapat soalan mengenai berapa banyak yang anda dapat hasilkan dan seberapa besar akaun yang diperlukan untuk menjana keuntungan dari trading saham.

Saya akan counter balik dengan its not about berapa banyak yang kita boleh buat or jana dari trading, it becomes obvious very fast that they are focusing on the wrong things at the right time and they are not even profitable yet.

Don’t try to run before you can walk!

Especially at the beginning of your trading journey, you should not worry about how big your annual return can be and how much capital you need to save to quit your day job and travel the world.

Fokus perhatian kepada perkara-perkara tersebut akan membuat anda tidak berada di landasan dan membuat anda tidak mencapai kemajuan – ia juga dapat menurunkan semangat anda apabila anda melihat berapa banyak pekerjaan yang ada di hadapan anda dan sejauh mana anda mencapai matlamat anda.

Sebaliknya, fokus pada masalah dan cabaran anda sekarang. Maka anda boleh mula membuat langkah pertama dan perlahan-lahan (tetapi pasti!)

Menjadi trader yang lebih baik tanpa semua gangguan serta distraction yang tidak sepatutnya.

Tips : Fokus pada task yang urgent dan selesaikan masalah anda sekarang. Buat penambahbaikan kecil dari masa ke masa bertambah serta konsisten.

Ini adalah 3 tips bahagian pertama untuk trader saham yang berkerja. InsyaAllah saya akan kongsikan lagi tips seterusnya pada posting akan datang.

Sila share jika bermanfaat.

Spend your time wisely untuk praparation dan dont forget your quality time with your family too. Its about having right balance!

The best or nothing!

❤ HT, Trader yang masih lagi bekerja dan busy pada weekend.

Kredit: FB Tuan Haji Mohd Asri

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Ramai kata mudah faham. Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

https://www.facebook.com/watch/?v=1322166808601507

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……