Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Februari 2024

Antara perkara yang menarik perhatian ramai orang pada bulan Februari ini adalah prestasi Ringgit Malaysia yang tidak menentu dan semakin melemah.

Keresahan rakyat Malaysia boleh dilihat pada reaksi serta respon mereka yang dimuat naik di media sosial.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam usaha untuk menjelaskan keadaan tersebut berkata situasi ekonomi Malaysia ketika ini tidak boleh disamakan dengan keadaan pada 1998.

Ia kerana pada tahun 1998, kejatuhan ringgit berlaku seiring dengan kenaikan kadar inflasi, pengangguran meningkat dan tiada pelaburan asing masuk dalam negara.

Namun, pada masa kini Malaysia mencatat rekod pelaburan terbesar dalam sejarah, kadar inflasi terus menurun dan kadar pengangguran turut berkurangan.

Sumber: Berita Harian

Baca: Kerajaan Tidak Pandang Ringan Isu Penurunan Ringgit – PM Anwar

Walaubagaimanapun, prestasi pasaran saham boleh dianggap positif kerana indeks FBM KLCI terus menerus membuat kenaikan pada bulan Februari.

Jika dilihat pada satu sudut, Ringgit Malaysia yang semakin melemah sebenarnya juga menarik minat pelabur asing terhadap pasaran saham Malayia kerana kejatuhan ringgit membuatkan saham yang didagangkan di Bursa Malaysia semakin murah

Ia secara tidak langsung membuatkan pelabur asing melihat peluang di Bursa Malaysia dan kenaikan indeks juga didorong oleh kemasukan pelabur asing. 

Dalam kenaikan saham-saham Bursa Malaysia pastinya ada juga saham yang membuat kejatuhan. Mari kita lihat 10 saham patuh syariah paling rugi bulan Februari 2024.

  1. Sarawak Cable Berhad
Sumber: TradingView

Sarawak Cable Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Februari 2024 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak -21.28% dalam tempoh sebulan dagangan.

  1. YNH Property Berhad
Sumber: TradingView

YNH Property Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Februari 2024 dengan kejatuhan harga sebanyak -19.08%.

  1. Magma Group Berhad
Sumber: TradingView

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Magma Group Berhad dengan kejatuhan sebanyak -18.52% dalam tempoh satu bulan dagangan.

  1. Widad Group Berhad
Sumber: TradingView

Widad Group Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan Februari 2024 dengan kejatuhan sebanyak -17.86%.

  1. Ekovest Berhad
Sumber: TradingView

Di tempat kelima pula adalah syarikat Ekovest Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak -17.27% untuk tempoh sebulan pada Februari 2024.

  1. Eonmetall Group Berhad
Sumber: TradingView

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Eonmetall Group Berhad dengan kejatuhan sebanyak -16.49% dalam tempoh sebulan dagangan.

  1. Ecoscience International Berhad
Sumber: TradingView

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Ecoscience International Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak -14.29% dalam tempoh sebulan dagangan pada Februari 2024.

  1. Top Glove Corporation Berhad
Sumber: TradingView

Top Glove Corporation Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Februari 2024 dengan penurunan sebanyak -13.44%.

  1. Iskandar Waterfront City Berhad
Sumber: TradingView

Iskandar Waterfront City Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan Februari 2024 dengan kejatuhan sebanyak -11.98%.

  1. Hextar Capital Berhad
Sumber: TradingView

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hextar Capital Berhad dengan penurunan sebanyak -11.46% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Februari 2024.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!