Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Oktober 2020

Tak sanggup lagi aku
Mengenang kisah lalu
Keganasan menghantui diriku
Biarkan ia pergi
Menjadi suatu misteri
Bagaikan tiada hati yang peduli
Tidak mahu kuingat lagi
Apa yang telah terjadi
Tragedi Oktober

FBM KLCI berterusan jatuh sejak bulan Ogos yang lalu, sehingga memecahkan sokongan yang kuat pada hari terakhir bulan Oktober. Maka beramai-ramailah yang menyanyikan lagu Tragedi Oktober yang dipopularkan oleh Awie ini.

Ramai yang menanggung kerugian, tetapi mungkin tidak seteruk seperti yang ada dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2020 ini.

Sumber: iSaham Screener

1. SMTrack Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. Metronic Global

Sumber: Bursa Marketplace

3. AirAsia X

Sumber: Bursa Marketplace

4. Vortex Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

5. Top Builders Capital (Dulu dikenali sebagai Ikhmas Jaya Group)

Sumber: Bursa Marketplace

6. Trive Property Group

Sumber: Bursa Marketplace

7. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Destini Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. INIX Technologies Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

10. Pasukhas Group

Sumber: Bursa Marketplace

Senarai Penuh Dengan Penny Dan Super Penny

Bila pasaran saham tak berapa nak cantik, maka banyak saham-saham yang akan jatuh. Saham yang mempunyai Fundamental yang kukuh pun boleh jatuh, maka saham-saham penny tanpa Fundamental yang kukuh pastinya boleh jatuh lagi teruk.

Iklan

Disebabkan itulah kita digalakkan untuk menjauhkan diri daripada membeli saham-saham penny dan bermasalah ini. Takut bila dah terbeli nanti, tak pandai pula nak Cut Loss sehingga menyebabkan kerugian yang lebih besar lagi.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2020 ini adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

ASYIK-ASYIK TERLEPAS

Dengar cerita ada beberapa leader syarikat sarung tangan getah yang catat prestasi keuntungan luar biasa baru-baru ini.

Nah kami belanja antara leader syarikat sarung tangan getah
• Topglove
• Hartalega
• Supermx

Kalau dah terlepas kapal, kita perhatikan laggard bagi syarikat sarung getah pula
• HLT
• Rubberex
• Adventa

Itu contoh sahaja, ada lagi kaunter lain dalam senarai leader & laggard ni…

Ingat pelabur dan pedagang bijak takkan kejar harga yang dah naik.

Sebaliknya mereka akan mula memerhatikan syarikat yang bakal ikut naik juga (read: laggard)

Mana nak cari tu? Jangan risau, kami ada share semuanya dalam e-book ini.

➡️ bit.ly/ebook-leaders-laggards

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

✅ Apa itu Leader?
✅ Apa itu Laggard?
✅ Cara nak kenal saham Leader dan Laggard
✅ Contoh-contoh case study Leader naik dulu, Laggard naik kemudian
✅ Contoh case study yang tak jadi
✅ Contoh case study Leader turun dulu, Laggard turun kemudian

Bukan itu sahaja, turut dikongsikan senarai Leader dan Laggard bagi industri-industri sarung tangan (glove), penjagaan kesihatan (healthcare), pembinaan (construction), tenaga (oil & gas), teknologi dan banyak lagi.

Semoga lepas ni, takde yang tertinggal kereta api lagi…

Dapatkan e-book Leaders and Laggards sekarang
➡️ bit.ly/ebook-leaders-laggards

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lagi Satu IPO Baru Dibuka – DPI Holdings Berhad

*Update Terkini – IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities (Boleh rujuk di hujung artikel)

Baru-baru ini, lagi satu IPO bakal disenaraikan di Bursa Malaysia iaitu DPI Holdings Berhad.

Sumber: Bursa Malaysia

Kalau ikut maklumat di atas, tarikh tutup nak apply IPO adalah pada hari Selasa 18 Disember 2018. Dan syarikat bakal disenaraikan pada hari Isnin 7 Januari 2019.

Dan ada beberapa cara nak mohon IPO tersebut.

1. Apply IPO Melalui Maybank2U

Nak perincian yang lebih? Atau cara apply IPO guna website baru Maybank, boleh rujuk Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Menggunakan Maybank2U (TERKINI).

Apply IPO Melalui CIMB Clicks

Ambil Tahu Siapa DPI Holdings Berhad Ni Sebelum Apply IPO

Eh jap, jangan main apply je dulu IPO syarikat DPI ni. Tengok dulu kewangan syarikat, siapa pemilik syarikat, syarikat buat apa, syarikat jual barang apa, dan banyak lagi.

Setiap syarikat yang nak disenaraikan, perlu disertakan sekali dengan prospektus. Baru kita boleh tahu serba sedikit tentang syarikat DPI Holdings ni.

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 1).pdf 

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 2).pdf 

Berkenalan Dengan DPI Holdings Berhad

Sumber: DPI

DPI telah ditubuhkan pada tahun 1975 lagi. Kemudian pada tahun 1982 pula, mereka telah menghasilkan cat yang dimuatkan dalam tin untuk kegunaan orang ramai.

Perjalanan selama lebih daripada 35 tahun telah menjadikan DPI nama yang dipercayai dengan lebih daripada 300 warna dan 700 lebih pengedar dan peruncit di seluruh Malaysia.

Iklan

Ahli Lembaga Pengarah DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 19

Produk Keluaran DPI

Sumber: DPI

Model Perniagaan DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 99

Kewangan Syarikat DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 100-101

Sumber: Prospektus mukasurat 191-192

Boleh Beli Ke IPO DPI Holdings Berhad Ni?

Terpulang kepada masing-masing, ada yang guna strategi beli IPO dan jual hari pertama ia disenaraikan. Boleh rujuk Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari,

Ada pula yang tak suka IPO ni, sebab mereka perlu buat Analisa Teknikal atau Technical Analysis terlebih dahulu. Kena tengok carta dulu, baru boleh buat keputusan nak beli atau tidak.

Maka terpulanglah kepada anda untuk menilainya sendiri.

IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities

Oleh itu kita sebagai orang Islam, jangan pula pergi beli ya saham DPI ni.

Iklan

Nak untung melabur 6.75% setahun atau 6.21% seminggu?

Ramai mengharapkan dividen ASB cecah 7.5% dan bonus 0.25-0.50 sen. Siapa sangka, diumumkan dividen 6.75% dan bonus 0.50 sen sahaja.

Bersabarlah. Anda tak rugi, cuma anda tak untung banyak.

Inilah pelaburan yang kita bagi pada orang lain yang uruskan, untung pun orang lain yang tentukan.

Berbeza dengan melabur di pasaran saham, ada harga turun naik, masa harga turun kita pakat beli, masa naik kita pakat jual. Nak untung berapa ikut ‘suka kita’.

Baca contoh yang diberikan oleh Tuan Hj Mohd Asri, Mentor Pelaburan Saham di Facebook page beliau tentang bagaimana contoh buat keuntungan di pasaran saham.

.

Seminggu yang lalu (9/12/2016) Fattah Amin (bukan nama sebenar) seorang pekerja di sebuah syarikat O&G membuat keputusan membeli saham syarikat AWC Berhad.

Ya, syarikat ini tersenarai di pasaran saham Bursa Malaysia & PATUH SYARIAH.

Saham patuh syariah di bursa
Gambar yang tuan tuan lihat adalah contoh paparan di smartphone semasa jual beli saham. Ya, Fattah Amin jual beli saham guna Samsung Galaxy je, senang.

“Tak faham la haji….dia tulis jawa.”

Ok, saya cuba permudahkan:

1. Qty on Hand = unit saham yang dibeli
Dalam contoh ini Fattah Amin membeli 10,000 unit saham AWC

2. Avg Price = harga saham semasa diBELI
Dalam contoh ini Fattah Amin membeli saham AWC pada harga RM0.885

3. Last = harga saham semasa diJUAL
Dalam contoh ini Fattah Amin menjual saham AWC pada harga RM0.94 (harga hari ini – 10:18 pagi, 19/12/2016)

Iklan

4. Cost$ = Modal yang digunakan untuk membeli saham
Dalam contoh ini Fattah Amin membeli saham AWC pada harga RM0.885 sebanyak 10,000 unit. Maka modal yang diguna adalah RM 0.885 x 10,000 = RM 8,850

5. Market$ = Jumlah yang diterima selepas menjual saham
Dalam contoh ini Fattah Amin jual semua 10,000 unit saham AWC pada harga RM0.94. Maka selepas jual beliau dapat RM 0.94 x 10,000 = RM 9,400

6. Unrealized P/L $ = Keuntungan yang diperoleh
Dalam contoh ini Fattah Amin dapat untung RM 550 (RM9,400 – RM8,850)

7. Unrealized P/L % = Pulangan yang diperoleh ( bahasa jawanya ROI )
Dalam contoh ini Fattah Amin dapat untung 6.21% dalam masa seminggu selepas menjual saham AWC.

Cara kira :
UNTUNG / MODAL X 100
550 / 8,850 X 100 = 6.21%

Nota : Tahukah anda harga saham AWC pada bulan Jan 2016 hanya RM 0.37? Sekarang dah RM 0.94. Wowww…Pulangan lebih 100% dalam masa setahun?! Skim cepat kaya pun tak boleh cari makan kalau macam ni.

Semua maklumat tentang syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia boleh diperolehi secara percuma di www.bursamarketplace.com dan www.bursamalaysia.com

Selepas menjual saham AWC Berhad, Fattah Amin meneruskan kehidupan makan gaji sambil-sambil mencari saham syarikat lain yang berpotensi memberi pulangan yang baik. Maklumlah ada lebih 600 syarikat patuh syariah yang tersenarai, bukan setakat AWC Berhad.

Beliau tidak perlu tunggu setahun untuk rasa dividen 6-7%.

Beliau memilih untuk melabur di pasaran saham Bursa Malaysia, jadi suka hati beliau nak untung setiap minggu…setiap bulan atau setiap hari.

Duit dia. Untung pun duit dia, rugi pun duit dia…

Kesimpulan

Pelaburan mesti ada untung dan ada yang rugi. Contoh ni memang nampak cantik, dengar seronok. Nak tahu dengan lebih lanjut kena cuba alaminya sendiri.

Bila kita dah buat keputusan untuk melabur maknanya minda kita dah bersedia untuk menerima keuntungan dan kerugian.

Nak belajar lebih lanjut tentang pelaburan saham bersama ikon Bursa Malaysia? Boleh intai Facebook page Tuan Hj Mohd Asri

Iklan

Penyenaraian IPO Untuk Tahun 2018

Dijangkakan ada 9 syarikat baru akan disenaraikan di Bursa Malaysia, di mana mereka perlu melalui proses IPO atau nama panjangnya Initial Public Offering.

Apa Itu IPO?

Bahasa mudahnya adalah syarikat yang baru nak disenaraikan di Bursa Malaysia dan sebelum saham syarikat tersebut boleh dijual beli secara terbuka kepada umum, syarikat tersebut perlu terlebih dahulu menawarkan terbitan awam atau tawaran untuk jualan. Itulah dia IPO.

Ketika tawaran awam diumumkan, ia biasanya disertai dengan pengeluaran prospektus yang mengandungi maklumat tentang tawaran dan profil syarikat yang membuat tawaran tersebut. Dan di dalam prospektus ini, ia akan menyatakan aktiviti syarikat, prestasi kewangan dan siapa pihak pengurusannya. Semua maklumat ini disertakan bagi membolehkan para pelabur membuat kajian awal sebelum membuat keputusan sama ada untuk membeli atau melanggan IPO tadi.

9 IPO Baru Untuk 2018

Di sini kami senaraikan 10 syarikat yang bakal mengeluarkan IPO masing-masing pada tahun ini:

  1. Binasat Communications Berhad

Harga IPO: RM0.46

Tarikh Penyenaraian: 8 Januari 2018

Prospektus: Bahagian 1 & Bahagian 2

IPO pertama untuk tahun ini adalah BINACOM, dan kita dapat saksikan siapa yang berjaya beli IPO pada harga yang ditawarkan dah untung besar pada hari pertama ia didagangkan. Terus untung 30.4% pada hari pertama.

Harga IPO: RM0.46

Harga Pembukaan: RM0.60

Keuntungan: RM0.14 atau 30.4%

  1. Bank Islam Brunei Berhad

Harga IPO: RM2.50 – RM3.00

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. Edra Energy Berhad

Harga IPO: RM3.00 – RM3.50

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. GDB Holdings Berhad

Harga IPO: RM0.38

Tarikh Penyenaraian: Suku Pertama 2018

Iklan
  1. Mattan Berhad

Harga IPO: RM0.22 – RM0.28

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. QES Berhad

Harga IPO: RM0.19

Tarikh Penyenaraian: Suku Pertama 2018

  1. QSR Brands Berhad

Harga IPO: RM2.50 – RM3.00

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. Samling Group Berhad

Harga IPO: RM3.00 – RM3.50

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. Wegmans Holdings Berhad

Harga IPO: RM0.29 – RM0.30

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

Beli IPO, Jual Hari Pertama Confirm Untung?

Macam best je IPO ni, jual hari pertama dah untung 30.4% dengan BINACOM. Jom belajar Bagaimana Cara Nak Beli Saham IPO? Mohon Online Senang.

Bagi pemegang akaun CDS Maybank, boleh tengok Tutorial Bergambar Beli Saham IPO Menggunakan Maybank2U.

Juga kami ada buat kajian mengenai Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari. Bukan semua konfem untung, ada je IPO yang rugi tau. Keputusan untuk membeli IPO adalah di tangan anda.

Nak Beli IPO? Jom Buka Akaun CDS

Kami ada berkongsi cara-cara untuk buka akaun CDS. Sila baca Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10.60 sahaja.

Nak perincian yang lebih, sila rujuk:

Nak buka akaun CDS dengan M+ secara percuma? Sila layari FB iSaham dan hadir seminar yang mereka anjurkan.

Iklan

Apa Itu Bonus Issue, Share Split, Rights Issue & Share Consolidation?

Mungkin bagi yang baru terlibat dalam dunia pelaburan saham, perkataan di atas sedikit membingungkan. That’s ok, You Are Not Alone. Rasanya kalau tanya yang dah ada pengalaman sikit pun, masih ada yang gagal untuk menjawabnya dengan tepat.

Jom kita belajar istilah-istilah ini:

1. Bonus Issue

Sekiranya anda sedang bekerja, syarikat menawarkan anda bonus yang akan dibayar pada hujung tahun nanti. Apakah perasaan anda? Mesti seronok bukan?

Merujuk kepada definisi yang diberikan Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam erti kata lain, pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Agak-agaknya syarikat yang untung ke rugi yang akan bagi bonus ni? Syarikat yang kukuh atau yang koyak kedudukan kewangannya?

Contoh Bonus:

Choo Bee Metal Industries Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Bagi setiap 5 saham yang dipegang pemegang saham, 1 saham bonus akan diberi percuma.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Harga saham turun pada 16 Jun disebabkan tarikh Ex-Date Bonus tersebut. Ini disebabkan oleh harga akan ‘adjusted’ bagi pemberian saham ‘percuma’ tersebut dengan harga semasa saham.

Selepas itu, harga saham kelihatan menaik sedikit sebelum menurun. Ini kerana pada keseluruhannya saham Choobee sedang dalam fasa downtrend.

2. Share Split / Subdivision

Share Split yang juga dikenali sebagai Subdivision, jika ikut definisi Bursa Marketplace bermaksud:

When a company reduces the paid or face value of its shares, and issues further shares in the same proportion i.e. 100,000 RM 2 ordinary shares would be split into 200,000 RM 1 ordinary shares.

Senang sikit nak faham kan? Jika kita mempunyai 10,000 unit saham bernilai RM2 sesaham, selepas Share Split berlaku – kini anda ada 20,000 unit saham bernilai RM1 sesaham.

Ianya biasa dilkakukan untuk merendahkan harga saham, terutamanya saham yang mahal. Ini bagi menarik lebih ramai orang untuk membeli saham tersebut.

Contoh Share Split:

Kossan Rubber Industries Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Merujuk kepada pengumuman di atas, setiap satu saham akan terbahagi kepada 2 saham.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

Harga saham yang dahulunya RM8, kini turun kepada RM4 sesaham. Kini menjadi lebih murah kepada pelabur runcit macam kita. Namun, saham kemudiannya dilihat membuat sideways walaupun ada sedikit kenaikan.

3. Rights Issue

Sekarang kita tengok pula apa itu Rights Issue, berdasarkan kepada definisi yang diberi Bursa Marketplace:

Companies raise additional capital by offering to existing shareholders the rights to subscribe for new shares, at a price usually below the current market price. These rights, while current, attract a price of their own and can be traded on any stock exchange.

Untuk mudah kita faham, biasanya syarikat yang belum tersenarai ingin kumpul modal adalah dengan melalui proses IPO. Kemudiannya syarikat tersebut akan tersenarai di Bursa Malaysia pula, dan orang ramai boleh mula beli saham syarikat.

Bagi syarikat yang dah tersenarai pula, untuk kumpul modal baru, tak boleh nak IPO lagi – maka keluarlah Rights Issue. Ini menunjukkan bahawa syarikat sedang mengalami masalah kewangan, mungkin disebabkan hutang yang tinggi atau kurangnya jualan dan pendapatan syarikat.

Contoh Rights Issue:

Pasdec Holdings Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Merujuk kepada pengumuman di atas, setiap lima unit saham yang dipegang akan dapat dua unit saham pada harga RM0.35 setiap unit Rights Issue.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Disebabkan pengumuman Rights Issue ini, harga saham menurun ke paras RM0.35 iaitu harga penetapan Rights Issue tersebut. Kemudiannya harga saham naik tetapi turun semula selepas beberapa bulan. Seolah-olah RM0.35 adalah paras support yang baru pula.

4. Share Consolidation

Share Consolidation daripada segi terjemahan adalah bermaksud Penggabungan. Mungkin dua, mungkin tiga atau lebih bergabung menjadi satu.

Contoh Share Consolidation:

iDimension Consolidated Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Apa yang difahami daripada kenyataan di atas, dua unit saham bergabung menjadi seunit. Maknanya kalau ada 2,000 unit saham, ianya akan bergabung menjadi 1,000 unit.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Kelihatan saham iDimension naik disebabkan oleh Consolidation ni, yalah kalau dulu satu saham berharga RM0.04 seunit, sekarang jadi RM0.08 pula seunit hasil daripada penggabungan dua unit saham menjadi seunit saham. Kemudian harga saham naik dan jatuh sepertimana yang biasa berlaku.

Bonus Issue dan Share Split Adalah Perkara Positif

Secara kesimpulannya, sesebuah syarikat akan memberikan Bonus Issue disebabkan keuntungan syarikat yang berlebihan yang ingin dikongsikan bersama-sama dengan para pemegang saham. Bukan syarikat sorang saja yang kaya, tetapi pemegang saham pun kaya sama.

Manakala Share Split pula bertujuan untuk ‘merendahkan’ harga saham, bagi menarik minat lebih ramai pelabur – terutamanya saham yang berharga RM5 dan ke atas. Maklumlah kita pelabur runcit ni takut nak beli saham mahal-mahal ni kan?

Rights Issue dan Consolidation Pula Bersifat Negatif

Manakala Rights Issue pula bertujuan untuk mendapatkan modal tambahan, terutamanya syarikat yang bermasalah. Dah tak boleh buat IPO lagi sekali, terpaksa guna cara ini pula.

Share Consolidation pula lebih kepada untuk mengurangkan jumlah saham dengan menggabungkan saham-saham yang telah terapung di pasaran. Mungkin ianya dengan harapan untuk menarik minat orang ramai untuk beli saham syarikat sebab dah menjadi Limited Edition pula.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!