6 Usahawan Yang Berjaya Dan Pernah Melalui Kegagalan

Untuk berjaya, seseorang itu pasti akan merasai kegagalan. Dalam kehidupan kita, mesti tak pernah jumpa orang yang tak pernah gagal bukan?

Anak kecil sendiri pun jatuh berpuluh kali sebelum boleh berjalan. Begitu juga dalam dunia perniagaan. Bukan semua usahawan itu berjaya dengan hanya sekali cubaan.

Ramai juga yang tersungkur berkali-kali tetapi kerana sikap tak tahu berputus asa, mereka akhirnya berjaya sehingga ke hari ini.

Berikut merupakan antara tokoh-tokoh usahawan yang pernah gagal, tetapi sekarang menjadi memiliki kekayaan melebihi apa yang mereka bayangkan.

1. Steve Jobs

Kredit Gambar: Biography

Ikon ini tidak perlu diperkenalkan lagi kepada masyarakat dunia. Menjadi salah seorang individu yang paling berpengaruh dan berjaya mengubah corak gaya hidup masyarakat zaman ini dengan rekaannya yang inovatif.

Walaupun berjaya menubuhkan syarikat Apple, beliau pernah ditendang keluar oleh syarikatnya sendiri. Tidak menjadikan ini alasan untuk terus murung, beliau kemudiannya menubuhkan syarikat baru iaitu NeXT dan Pixar.

Kejayaan yang berterusan ini membuatkan beliau akhirnya dilantik semula untuk meneraju Apple sehingga akhir hayatnya.

2. MC Hammer

Kredit Gambar: Wikipedia

Generasi sekarang mungkin kurang mengenali MC Hammer. Beliau merupakan artis popular sekitar era 80-an hingga 90-an. Pernah memenangi anugerah Grammy sebanyak dua kali tetapi akhirnya beliau diisytiharkan muflis dan popularitinya mula jatuh.

Tak mudah patah semangat, lelaki ini kemudiannya menubuhkan syarikat muzik sendiri disamping melabur dalam start-up teknologi. Kini beliau memeliki beberapa buah syarikat dan turut djjemput untuk memberi syarahan di Harvard dan juga Stanford.

Beliau juga mempunyai rancangan sendiri iaitu “Hammertime”.

3. Robert Stiller

Kredit Gambar: The Boston Globe

Beliau merupakan pengasas kepada Keurig Green Mountain iaitu pengeluar minuman berasaskan kopi yang terkenal di Amerika. Disebabkan sifat borosnya, gelaran bilionaire yang dimilikinya tak tahan lama dan beliau hampir diisytiharkan muflis!

Tindakan pantas segera diambil. Beliau bertindak menjual saham miliknya yang bernilai 5 juta ketika itu dan melangsaikan semua hutang miliknya. Beliau kemudiannya membaik pulih syarikat tersebut dan menjadikannya lebih baik.

Iklan

4. Martha Stewart

Kredit Gambar: Entrepreneur

Selebriti yang merupakan hos rancangan terkenal diseluruh dunia merupakan wanita pertama yang menyandang gelaran bilionaire di Amerika Syarikat. Beliau merupakan seorang ahli perniagaan, penulis, personaliti TV dan juga bekas model. Pendek kata beliau adalah seorang wanita yang serba-boleh.

Namun reputasinya tercalar apabila beliau didakwa terlibat dengan kes penyelewengan saham syarikat ImClone. Beliau terpaksa menjalani hukuman selama 5 bulan di penjara dan 2 tahun di rumah.

Selepas tamat menjalani hukuman tersebut, beliau kembali bangkit bekerja seperti biasa dan kini kekayaannya masih terus melonjak naik.

5. W. Herbert Hunt

Kredit Gambar: Globe Newswire

Lelaki ini pernah mendapat keuntungan jutaan dolar bersama abangnya hasil daripada pelaburan saham sekitar tahun 70-an. Tetapi tanpa diduga, nilai saham mula merudum pada tahun 1980.

Di saat pelabur lain mula menjual saham-saham milik mereka secepat mungkin, beliau mengambil risiko untuk melabur saki-baki aset miliknya ke dalam pelaburan minyak. Saham tersebut kembali melonjak naik dan beliau mula melabur ke dalam aset-aset lain sehingga membolehkan beliau menjadi seorang bilionaire.

Kini beliau merupakan penasihat kepada syarikat Petro-Hunt yang dimilikinya.

6. James Altucher

Kredit: Twitter

Beliau telah mengasaskan sebuah syarikat yang diberi nama Reset Inc. Pada tahun 1998, beliau telah menjual syarikat tersebut dengan harga $10 juta!

Tetapi beliau telah membuat pelaburan yang salah sehingga hampir kehilangan segala-galanya. Beliau juga pernah berniat untuk membunuh diri, tetapi cepat tersedar.

Beliau kemudiannya telah mengasaskan 20 buah syarikat lain dan telah menulis 20 buah buku.

Secara kesimpulannya, kegagalan bukanlah satu pengakhiran. Melalui kegagalan kita boleh mengambil iktibar dan belajar untuk bangkit dan menjadi lebih kuat. Semoga kisah usahawan-usahawan di atas mampu menjadi inspirasi untuk kita semua supaya tidak mudah berputus asa dalam mengejar sesuatu.

Sumber Rujukan: http://www.majalahniaga.com/senarai-tokoh-usahawan-berjaya-yang-pernah-gagal.html

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ray Kroc – Orang Yang Bertanggungjawab Membangunkan McDonald’s Bukanlah Pengasasnya

Tak kisah samada tua atau muda, McDonald’s atau McD pasti menjadi makanan kegemaran, dan tak pelik juga jika ianya merupakan makanan ruji kita. 

“I’m Lovin’ It”

Itulah tagline yang seringkali digunakan oleh McD untuk memasarkan produk makanannya setiap kali membuat iklan di TV atau di mana-mana sahaja. Kita pula tahu makan sahaja, setelah terpukau dan terpesona dengan marketing yang dijalankan mereka.

Pernahkah anda terfikir siapakah di sebalik tercetusnya McDonald’s dan menu-menunya ini? Ini kerana Ray Kroc mungkin dikenali sebagai orang yang membangunkan McDonald’s, tetapi beliau bukanlah pengasas restoran tersebut.

Jom lihat satu demi satu kisah McD daripada awal penubuhannya.

1. Dibuka Oleh Adik-Beradik Richard dan Maurice McDonald 

Pada tahun 1937, adik-beradik Richard dan Maurice McDonald memulakan perniagaan dengan membuka gerai hot dog dengan nama “Airdome” yang bertempat di Arcadia, California.

3 tahun kemudian, mereka memindahkan kedai ke San Bernardino, California dan menggajikan lebih kurang 20 pelayan. Kedai mereka menawarkan 25 jenis makanan berupa daging barbeku dan burger.

 

2. Penambahbaikan Restoran

Richard dan Maurice kemudiannya membuat penambahbaikan kepada restoran mereka iaitu dengan mencipta sistem pandu lalu. Silih masa berganti, mereka mencipta sistem layan diri juga.

Dengan mudah, McDonald’s dibuka untuk cawangan seterusnya di Pheonix, Arizona pula. Di sini, reka bentuk lengkung emas ditonjolkan sebagai logo mereka. Sehinggalah restoran yang keempat di Downey, California.

3. Kedatangan Ray Kroc

Ray Kroc adalah seorang jurujual pengadun susu kocak yang singgah di McD dan tertarik dengan restoran ini. Beliau bertemu dengan adik beradik Richard dan Maurice untuk membeli francais restoran supaya dia dapat asaskannya di tempat lain pula.

Iklan

Adik beradik ini bersetuju walaupun kurang yakin dengan idea Ray Kroc yang ingin mengembangkan McDonald’s di seluruh negara.

4.  Usaha Keras Ray Kroc

Ray Kroc berusaha menjual francais McDonald’s dan memujuk Walt Disney untuk memasuki siarannya. Namun, tak berjaya. Ray Kroc juga menubuhkan “McDonald’s Systems, Inc.” sebagai undang-undang pembeli francais.

Perubahan yang dibawanya telah menghapuskan nama adik-beradik daripada sejarah McDonald’s malah lebih dikenali dengan nama “Pengasas” Kroc.

5.  Syarikat Kroc “Perbadanan McDonald’s”

Adik beradik Richard dan Maurice telah menjual hak perniagaan mereka dengan harga $2.7 juta USD kepada Ray Kroc. Dengan nama baru syarikat yang diberi oleh Ray Kroc, beliau fokus menjual hamburger McDonald’s kepada keluarga dan kanak-kanak. 

Maskot McDonald’s iaitu “Ronald McDonald” juga diwujudkan di restoran dan juga di dalam iklan TV McDonald’s. Begitulah sehingga McD telah dibuka di seluruh Amerika Syarikat.

Kemudiannya, McDonald’s mula dibuka di luar negara bermula dengan negara Jepun, Eropah, Jerman, Australia, United Kingdom, Ireland, Perancis dan lain-lain lagi.  Konsep pandu lalu, Quarter Pounder, Happy Meal dan banyak lagi telah diperkenalkan.

Begitulah kisah McDonald’s ramai tak tahu. Sebenarnya ia adalah dari idea Ray Kroc yang telah berjaya mengembangkan kedai hot dog sehinggalah menjadi salah satu jenama terbesar di dunia.

Sumber: Wikipedia

Namun McDonald’s Bukan Di Tempat Pertama Di Hati Rakyat Malaysia

Eh yeke? Rupa-rupanya McDonald’s hanya menduduki tempat kedua, siapa agaknya berada di tempat pertama senarai? Kalau nak tahu, jempu baca Restoran Makanan Segera Manakah Yang Paling Popular Di Malaysia?

Boleh juga layan filem The Founder lakonan Michael Keaton sebagai Ray Kroc untuk mengetahui sejarah McDonald’s ini.

Iklan

Betul Ke Melayu Pemalas? Kenali 200 Orang Melayu Hebat

Melayu sering dilabel dengan sifat pemalas. Bukan itu saja, bila sebut pasal orang Melayu, ianya sering dikaitkan dengan penyakit 3M iaitu:

  • Malas
  • Malu
  • Manja

Kami pun ‘malas’ nak komen pasal penyakit 3M tersebut, apa kata kita tengok senarai orang-orang Melayu yang dah berjaya melakar nama di persada negara, dan ada juga yang sudah ke peringkat antarabangsa.

Senarai 200 Orang Melayu Hebat ini telah dicatatkan oleh Tuan Abu Huzaifah Bidin seperti berikut:

1) Nizam Razak – Pencipta Upin Ipin, Boboiboy

2) Usamah Zaid Yasin – Pencipta Upin Ipin, Ejen Ali

3) Safwan – Pencipta Upin Ipin, Boboiboy

4) Adlyka Annuar – Saintis Lohong Hitam Nasa

5) Amani Salim – Saintis Nasa Nanosatellite

6) Nasaruddin Mohd Yusof – Pemenang Anugerah Nobel Pertama untuk rakyat Malaysia

7) Robiah Ibrahim – Pencipta Collection Surface Method

8) Izmir Yamin – Saintis Roket Malaysia

9) Wan Hazmer – Pembangun permainan video Malaysia,Lead Designer FFXV, pengasas syarikat Metronomik

10) Hafizh Syahrin – Pelumba MotoGP

11) Mufizal Mokhtar – Pengarah Seni, Ubisoft Singapore

12) Dr Syeikh Mudzafar Shukor – Angkasawan Pertama Negara

13) Datuk Mazlan Othman – Astrofizik Wanita Pertama Malaysia

14) Wan Kuzain – Pemain Bola Professional Amerika Syarikat

15) Faiz Subri – Pemenang Anugerah PUSKAS

16) Prof Dr Shahrir Md Zain – Peneraju Mazhab Sains Islam

17) Dr Afifi Al Akiti – Cendekiawan di Oxford Centre of Islamic Studies

18) Prof Muzlifah Haniffah– Professor Immunologi Malaysia berteras di UK

19) Pa’Din Musa – Lagenda Skateboard Negara

20) Vivy Yusoff – Pengasas Fashion Valet

21) Wan Nur Marfudah – Highest ACCA Score in the World

22) Azizulhasni Awang – Pocket Rocket Man

23) Hafizah Noor Isa – Penemu Gelombang Graviti

24) Abudi Alsagoff – Professional Parkour Atlit

25) Dr Haron Mat Piah – Pengasas Kitab Tib Melayu

26) Dr Noor Hisham-Royal College Surgeon Fellowship

27) Ibrahim Anon – Kartunis Ujang Terkemuka

27) Datuk Seri Haji Hadi Awang – Naib Presiden Kesatuan Ulama Sedunia

28) Dr Amalina – Surgeon Terkemuka UK

29) Rizal Khalif – First Malaysian to join Artic Dograce

30) Rendra Zawawi – Golden Horse Award for Best Original Film Song

31) Dr Samsuri Mokhtar – Pakar Aeroangkasa Malaysia

32) Ahmad Zulfadli Khamidi – Umur 13 tahun dah buat app

33) Ahmad Yusuf Ahmad Azani – Graduan USNA

34) Prof Chef Zamzani – Pakar Kulinari Malaysia

35) Hijjas Kasturi – Arkitek Ulung Melayu

36) Dayang Anita Aziz – Pakar Kanak-Kanak

37) Dr Naja Nadira Omar – PhD termuda Biofizik

38) Siti Khairiyyah Mohd Hanafiyyah – Famelab 2018 Winner

39) Dr Syahr Musafir II – Pelajar Terbaik Universiti Adelaide

40) Sinan Ismail – Pencipta Didi and Friends

41) Azhar Mansor – Pelayar Mengelilingi Dunia

42) Noor Helmi and Amzari Tajudeen – Founders of IX Telecom, international telecommunications player, recognized in APAC CIO Outlook Top 25 Managed Service Providers

43) Izuan Ibrahim – Jurulatih Badminton Jepun

44) Zulkifli Haron – Zull Design

45) Dr Nordin Zain – Fellow CPA Australia. Akauntan hebat

46) Datuk Dr Najmil Faiz – Pemuda Melayu pertama yang pernah bentang kertas kerja di parlimen British pada tahun 2005.

47) Dr Imelda Balchin – Pakar O&G

49) Datuk Halim Othman – First Malaysian Pilot for Air Race

50) Haji Asri – Pengasas Asri Ahmad Academy, Coach Trading Saham No 1 Malaysia

51) Adam Norodin – Racer Moto 3

52) Arzumy MD – CTO Fave Group

53) Dr Azlan Hussin – Pakar Jantung Negara

54) Tan Sri Dr Jemilah Mahmood – Perintis Mercy Malaysia, Secreary General Red Cross International

55) Sharifuddin Bujang – Nasty Worldwide

56) Wahab Yusoff – Vice President Palo Alto Networks Asean

57) Muhammad Shafiq – Founder, CEO, Director Direct Consulting Services – Creative Minds

58) Dr Wan Azman b Wan Ahmad – Pakar Jantung Negara

59) Datuk Maimunah Mohd Sharif – Executive Director UN-Habitat

60) Tengku Irfan – Child Prodigy, Winner of three ASCAP Morton Gould Awards in 2012, 2014, and 2017.

61) Mohd Sirhajwan Idek – Guru Luar Biasa, Anugerah Community Award for Citizenship di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

62) Datuk Dr Nazri Khan- CEO&CIO Hermana Capital Berhad

63) Datuk Ramli Ibrahim – India’s Padhma Sri Awards

64) Prof. Dr. Faridah Awang – Anak Melayu pertama dapat Profesor penuh di US sejak 2011. University Eastern Kentucky, United States of America.

65) Tuan Haji Ali Hassan – Pengasas Al Ikhsan

66) Prof. Emeritus Dr. Muhammad Haji Salleh – Sasterawan Negara

67) Azri Zahier Azmi – Founder dan CEO Hausboom. Produk dia dah sampai merata dunia

68) Prof. Dato’ Ir. DR Wan Hamidon Wan Badaruzzaman – UKM EXPERT in Engineering in new building material (IBS – innovative polymer engineering)

69) Nor Hasima Che Hassan – CEO Tasblock (M) Sdn Bhd. ARCHITECT. Fellow in IBS scoring for CIDB. Expert in INNOVATIVE Reinforce Fibre Polymer technology for IBS material. The Only IBS supplier using fiber polymer in Malaysia, Thailand, Brunei dan Filipina.

70) Dr Mundzir Abdullah – Penerima PhD termuda UTM

71) Dr. Hasrul Zakariah – pakar Sejarah Islam dan Sejarah Asia Barat. Menjadi Felo Sejarah di Oxford. Sering berdebat dengan orentalis Yahudi di Bercelona.

72) Tom Abg Saufi – International Designer

73) Saladin Mazlan – Pelumba Rally Professional

74) Dr Alinor Abdul Kadir – Akademia Matematik UKM

75) Hasnul Afifi – Pencipta Iman dan Sara

76) Dr. Sohaimi Abdul Aziz – pelopor Teori Rasa-fenomenologi, menerangkan tentang estetika dalam karya kreatif

77) Dr. Rahim Kamaluddin – pakar kriminologi UKM

78) Am Tuah (Amirul Afandi)– Professional E-Sport, wakil Malaysia ke Peringkat Dunia di Jerman

79) Ramlee Awang Murshid – Novelis Thriller Nombor 1 Malaysia.

80) Omar Jumiran – meraih tempat kedua di dalam Kejuaraan Dunia Pembinaan Motosikal Custom AMD yang berlangsung di Cologne

81) Yunalis Zarai – Penyanyi Popular Malaysia di LA

82) Prof. Emeritus Dr. Ismawi Hj. Zen – salah seorang panel arkitek untuk pembangunan semula masjidil haram & kawasan sekitar kota Makkah

83) Dr Abdul Basit bin Abd Rahman – memperolehi PhD dari Universiti Islam Madinah (di Malaysia hanya ada 3 org sahaja yg berjaya tamat sampai ke peringkat PhD di universiti Islam Madinah)

84) Joe Flizzow– MTV EVA Best Asian Act

85) Prof. Emeritus Tan Sri Dato’ Seri Ir. Dr. Sahul Hamid bin Abu Bakar – Ahli akademik kejuruteraan terbaik di Asia

86) Adrujha Wijayamala Singha – Srikandi wanita Melayu yang memenggal kepala Raja Thai

87) Sheikh Wan Ahmad Al-Fattani – Ulama dan Saintis Melayu silam yang dikatakan menemui teknik menghasilkan emas serta menyiapkan banyak kitab perubatan Melayu silam.

88) Tun Perak – Arkitek disebalik kejayaan Kesultanan Melayu Melaka

89) Nakhoda Ragam – Penakluk Agung yang merupakan raja terbaik Empayar Brunei

90) Hang Nadim – Pejuang kemerdekaan Melaka yang mendatangkan mimpi ngeri untuk Portugis

91) Laksamana Tun Abdul Jamil – Laksamana Melayu yang mengalahkan Portugis di Melaka

92) Ratu-Ratu Patani (Ratu Hijau, Biru, Kuning dan Unggu) – Arkitek disebalik kegemilangan Pattani

93) Hang Tuah – Laksamana, Jeneral Perang, Diplomator dan Linguistik hebat.

94) Hamka – Ulama Melayu silam penghasil kitab tafsir hebat Alam Melayu, Kitab Tafsir Al Azhar

95) Fan Shih-Man – Pengasas Empayar Melayu Pertama dalam sejarah

96) Raden Wijaya – Penghalau Monggol dari Nusantara

97) Dharanindra – Maharaja Melayu Srivijaya yang merupakan penakluk dan bertanggungjawab meluaskan Srivijaya di kemuncaknya. Digelar sebagai “penunduk para musuh.”

98) Che Bong Nga – Pejuang kemerdekaan Champa melawan Dai-Viet

99) Cik Siti Wan Kembang – Raja wanita terbaik dalam sejarah Kelantan

100) Raja Haji – Pahlawan Melayu yang berjuang melawan Belanda

101) Suryavarman I – Maharaja keturunan Melayu yang membawa Empayar Khmer ke zaman kemuncaknya

Iklan

102) Manabrahna – Jeneral perang Melayu penakluk India Selatan

103) Dharmaraja Candrabanu – Penakluk Sri Lanka dari Alam Melayu

104) Hamzah Fansuri – Bapa falsafah tasswuf Alam Melayu

105) Maharaja Abu Bakar – Bapa Permodenan Johor

106) Sultan Zainal Abiddin III – Raja Melayu Berjiwa Ulama

107) Tokku Paloh – Ulama Melayu yang mempermainkan British dengan diplomasinya

108) Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abiddin II – Penakluk dari Kesultanan Kedah yang meluaskan empayar Kedah ke Myammar

109) Laksamana Awang – Manusia pertama keliling dunia

110) Raja Ahmad Thabib – Saintis Melayu yang mencipta pelbagai jenis ubat merawat penyakit sehinggakan namanya diabadikan di sebuah hospital di Indonesia

111) Laksamana Keumalahayati – Laksamana wanita pertama dalam sejarah moden

112) Dato’ Ramli Mokni– Ramli Burger

113) Tan Sri Dato’ Seri Dr. Robaayah Zambahari– MD/CEO IJN

114) Datuk Prof Zuraina– Arkaeologis Wanita Pertama

115) Tan Sri Siti Norma Yaakob– Hakim Tinggi Wanita Pertama

116) Tuan Haji Nasir bin Waris – PAKAR TANAMAN PADI

117) Imran Abd Jabar-Pengasas Sifoo

118) Arif Tukiman – Founder Runcloud.io

119) Dato’ Syed Manshor Syed Mahmood – Pengasas & Pengerusi Adabi

120) Tengku Djan Ley bin Tengku Mahaleel– Malaysian professional drift driver

121) Norliza Hisham– Perancang Bandar Hebat

122) Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim – pemilik yang juga Pengarah Urusan Weststar

123) Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar– Pengasas MK Land

124) Tan Sri Rozali Ismail – Puncak Niaga Holdings

125) Sudirman Hj Arshad – penghibur tersohor Asia

126) Tan Sri Shamsudin Abdul Kadir – pengasas Sapura Group

127) SM Nasimuddin – pengasas Naza Group

128) Cikgu Mokhdar – Pengasas kaedah mokhdar, cara mudah untuk menghafal sifir dan belajar matematik

129) Syed Ahmad Fuqaha – CEO Katsana – Advanced fleet management system (GPS tracking untuk kenderaan)

130) Prof Dr Mohd Zaki Salleh – pelopor kajian genom Melayu dan perintis perubatan tepat di Malaysia

131) Edan Syah– Six Abbott World Major Marathons Finisher

132) Tan Sri Azman Hashim-Ambank Chairman

133) Hanis Rahim-Game Director Studio Kamii

134) Dr Salina bt Aziz– Fellowship of Surgery Europe

135) Prof Dr Harith Ahmad– Lecturer,Inventor and Distinguished Professor

136) Sakinah Omar– Jeju Muslim Travel

137) Dr Ahmad Rifqi Mohd Zain-Saintis Universiti Harvard

138) Siti Rahmah Mohd Nasir – Juara Dunia Silat 3 Kali

139) Muhammad Syazwan Mat Sidik, 17, Muhammad Anuar Abd Ghani, 17, dan Safiyyah Muhammad Nasir, 16 -Juara Dunia Pertandingan Nuklear Di Korea

140) Mohd Yazid Kamal Baharin (Zid) – Pelukis Komik International

141) Mohram – kumpulan muzik tradisional yang berasaskan seruling dan telah pergi ke peringkat antarabangsa

142) Anita Yussof – solo woman rider around the world.

143) Prof Dato’ Dr Jafri Malin – among pioneer neurosurgeon kat SEA. Now dah lahirkan lebih ramai neurosurgeon from USM

144) Dato Dr Mohd Daud Bakar – Shariah scholar and expert in Islamic Finance. Pernah dapat award dan expertise in Islamic Finance juga direfer oleh Middle East countries

145) Mat Redho – Ninja Challenge League Grand Champion

146) Sutan Puasa – Pembuka kota Kuala Lumpur

147) Khairul Idham Pawi – rider Melayu Islam pertama memenangi perlumbaan Grand Prix dunia kelas Moto3

148) Akmal Hazim – Founder and Technical Consultant at InspyreHost (budak lagi ni)

149) Mohd Ikhwan – Juara Street Workout Challenge dunia

150) Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary – Melayu Terkaya

151) Sabariah Hussein – Malay “Mother Theresa”

152) Prof. Datuk Dr. Ismail bin Mohd. Salleh – Buta. Pakar ekonomi .. Perancang ekonomi Malaysia

153) Assoc Prof Ir Dr Aduwati Sali – Saintis telekomunikasi yang membantu semasa kes pesawat MH370

154) Ir Dr Hafizal Mohamad – bagged the ASEAN Outstanding Scientist and Technologist Award (AOSTA) 2017 .. Best Asean Scientist

155) Dr Aid Fawzal – Pencipta Konsep Fawzal Number, yang digunakan oleh pengeluar supercar terkemuka

156) Datuk Wira Dr. Maznah Hamid – Pengerusi Eksekutif Kumpulan SECURIFORCE. Vice President of the Women World Entrepreneur Association (FCEM)

157) Datuk Wan Mohammad Sani Salleh – Owner and MD Sani United Sdn Bhd ( owner Sani Bus Express)

158) Ridzuan Puzi – Pemenang pingat emas Olimpik dan sukan Asia Paralimpik. Pemecah rekod dunia.

159) Dr Khamsiah – Chairman & Founder Andorra Women & Children Hospital

160) Dr Wan Abdul Hannan Wan Ibadullah dan Dr Mohd Lutfi Fadil Lokman – menubuhkan Hospital Beyond Boundaries (HBB) yang diiktiraf PBB

161) Datuk Khadijah Ibrahim – pemilik Khadijah’s Kitchen yang mempunyai cawangan di beberapa buah negara.

162) Norul Rafidi Zakaria – anak Melayu yang berpeluang mempersembahkan animasi filem Re-Entry Animated ditayangkan di perjumpaan Persatuan Antarabangsa untuk Kemajuan Keselamatan Angkasa Lepas (IAASS) Kelima

163) Tiga pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Besar Burhanuddin (SMKTBB), Seri Menanti, Negeri Sembilan – teruja apabila terpilih menyertai World Adolescent Robot Contest 2018 di Guiyang, China

164) Dato Nadzmi Salleh – pemilik Transnasional- KTB Che Ibrahim b Che Ismail – pemilik konsortium E.Mutiara berhad. Memiliki lebih 100 buah bas

165) Latif Romly – world record lompat jauh atlit paralimpik

166) Ziyad Zolkifli – world record acara lontar peluru atlit paralimpik

167) Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali – doktor wanita Melayu pertama

168) Prof Madya Dr Hasnah Toran – pakar pendidikan autisme, Pengarah Permata Kurnia – sekolah khas autisme di Malaysia

169) Zaid Bin Abdullah – Founder of PICORP Group the environmental solution provider(Main board Bursa)

170) Tuan Azarol Faizi – Founder Bateriku.com dan service available nationwide

171) Dr. Wan Azizah – dengarnye adalah best student kt Royal College of Surgeon, Ireland tahun 1970-an

172) DS GM Sabree Salleh – Grandmaster Taekwondo ITF 9th Dan

173) Profesor Dr. Jafri Malin Bin Abdullah – Neurosurgeon & Cognitive Neuroscientist at USM. Best known as Neurogardener.

174) Prof. Dr. Mohamed Hatta Shaharom – Pakar Psikiatri, Aktivis Sosial, Penulis dan Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

175) Mejar. Dr. Faiz – Pegawai ATM dan calon Angkasawan Pertama Malaysia

176) Profesor Madya Dr. Norsiah Fauzan – Timbalan Presiden Persatuan Kognitif Neurosains Asia Pasifik, Pengkaji Kognitif Neurosains dan al-Quran, Cognitive Neuroscientist & Pensyarah UNIMAS.

177) Nadhir Ashafiq – Pengasas TheLorry : Tersenarai Top 30 dalam Majalah Forbes

178) Dato’ Hj. Muhammad Fuad bin Kamaludin – Pengasas Yayasan Sofa & Orang Melayu Pertama Bina Masjid di Kota London (latest)

179) Dr Nor Syahirah-terbaik di Universiti Perubatan Warsaw, Poland,

180) Zarol Alfiyan– Strongest Man Champions

181) Kamil Ahmad Merican– Arkitek Ulung,Pengasas GDP Architects

182) Ruzaidi Abdul Rahman atau Wak Didi – seorang pelakon, pernah menjuarai kejuaraan silat sedunia dan juga pengasas kepada seni bela diri BETAKOS (bela diri tangan kosong)

183) Sheikh Nawawi Al Bantani – ketua ulama’ di hijjaz (bumi Haramain)  & beliau sezaman dengan Sheikh Ahmad Fathoni

184) Tok Kenali – antara perintis idea penubuhan MAIK (Majlis Agama Islam Kelantan) & pengasas majalah “pengasuh” yang masih dicetak sehingga sekarang . Sudah hampir satu abad ia wujud

185) Sheikh Ahmad Khatib Minangkabawi – Imam Masjidil Haram , Mekah

186) Sheikh Muhammad bin Ismail Daud Al Fathoni – Qadhi Mekah , pengarang kitab Matla’al Badrain yang menjadi silibus pengajian pondok & sekolah di sekitar zaman 70 an – 80 an

187) Sheikh Yasin Al Fadani – digelar Musnid Ad Dunya . (Pemegang sanad hadis dunia)

188) Sheikh Mahfuz At Termasi – Muhaddith Tanah Haram Mekah dari nusantara . Memiliki banyak karangan , antaranya hasyiah bagi minhajul qawim bagi muqaddimah hadhramiyyah

189) Mufti Haji Nor bin Mufti Haji Ibrahim – Bekas Mufti Kelantan, pengarang tafsir pimpinan Ar Rahman

190) Mufti Haji Ahmad Maher bin Tok Kemuning, Bekas Mufti Kelantan mendapat gelaran “Maher” pada nama beliau dari bekas mufti Mesir yang sangat berwibawa, Sheikh Bakhit Mut’ie kerana kecerdasan & pengusaan sheikh Ahmad dalam ilmu usul fiqh ketika beliau belajar di Al Azhar.

191) Sheikh Abdullah Fahim, Mufti Pertama Pulau Pinang Pakar Falak & orang yang menetapkan tarikh kemerdekaan .

192) Mohd Farid bin Yasin (Bboy khenobu) -Malaysian breakdancer yg pertama wakil malaysia ke jepun untuk Redbull comp pada tahun 2013,dan sekarang dia dengan kawan-kawan bboy yang lain banyak kali ke luar negara mewakili Malaysia

193) Arif Karim – the best Malaysian football freestyler (dah banyak wakil Malaysia ke luar negara)

194) Kamarul A Muhamed – Pengasas Aerodyne Group (Drone)

195) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman– Juara Debat Dunia 3x

196) Bobie Farid Shamsuddin -CEO ONEXOX Sdn. Bhd, Presiden OneXOX TKKR Racing Team

197) Nur Amisha Azrilzal – juara dunia Muay Thai d Bangkok. Tewaskan orang Thai

198) Tan Sri Dato’ Sri Zamzamzairani – Business Person of the Year 2015 at Asian Academy of Management International 2015.

199) Wan Nazri Wan Aria – lead engineer clock tower Mekah

200) Datin Paduka Zaliza Alias – Founder Genius Aulad Preschools (70 branches) and also the 1st Eco-Islamic Primary School, Idrissi School.

Sumber: FB Abu Huzaifah Bidin

Siapa Bilang Melayu Malas?

Sudah semestinya ramai lagi yang sepatutnya berada di dalam senarai di atas ni, mereka yang low-profile dan suka buat kerja sendiri tanpa banyak publisiti daripada pihak media.

Apa-apa pun, ayuh Melayu bangkit menuju kejayaan! Buang sifat malas tersebut dan bersama-sama majukan agama, bangsa dan negara.

Iklan

Siapakah Gerangan Benjamin Graham, The Intelligent Investor?

Dalam pengalaman saya selama hampir lima puluh tahun di Wall Street, saya mendapati bahawa saya tahu sangat sedikit ‘mengenai apa yang akan dilakukan oleh pasaran saham’. Tetapi saya tahu lebih banyak ‘tentang apa pelabur sepatutnya lakukan’, dan itulah faktor’ perubahan’ penting dalam sikap seorang pelabur

Salah satu petikan kata-kata emas Benjamin Graham

Pelabur-pelabur tersohor datang dan pergi setiap masa, ada individu yang pernah menjadi kebanggaan dan contoh pada masa lalu, telah hilang di telan zaman. Namun, jika kita perlu memetik satu contoh terbaik mengenai sumbangan yang diberikan dalam dunia pelaburan, individu tersebut adalah Benjamin Graham.

Sumbangan beliau akan dikenang selama-lamanya, kerana ajarannya tidak pernah luput di telan zaman. Pelajaran yang diberikannya dalam seni pelaburan adalah salah satu sumbangan terbesar yang kita semua dapat nikmati sehingga ke hari ini.

Contohnya ‘Security Analysis’ masih lagi relevan sehingga hari ini, atau mungkin menjangkau lagi 100 tahun yang akan datang.

Asal-Usul Benjamin Graham

Benjamin Graham dilahirkan pada 9 Mei, 1894 di London, England oleh pasangan suami isteri yang beragama Jewish. Beliau berpindah ke bandar New York  bersama keluarganya ketika berusia setahun. 

Selepas kematian bapanya, mereka telah mengalami tekanan kewangan. Namun ia tidak mematahkan semangat beliau menjadi pelajar yang baik dalam akademik.

Cemerlang Dalam Akademik

Selepas menamatkan pengajian dengan cemerlang, beliau telah menerima banyak pelawaan peluang pekerjaan. Di antaranya Benjamin Graham pernah ditawarkan menjadi guru dalam subjek Matematik, Bahasa Inggeris, Falsafah dan banyak lagi.

Namun beliau telah menolak semua pelawaan tersebut. Beliau lebih berminat untuk memulakan karier sebagai seorang pelabur, yang telah membawa beliau menjalinkan kerjasama dengan Jerome Newman, dengan menubuhkan firma pelaburan mereka iaitu Graham-Newman Corporation.

Pada awalnya Benjamin Graham digelar sebagai ‘Jhon D. Rockefeller Utara’ kerana beliau banyak melabur dalam pembinaan paip minyak di utara negara Amerika Syarikat.

Mula Kerjaya Di Wall Street Ketika Berusia 20 Tahun

Benjamin Graham memulakan kariernya di Wall Street pada tahun 1914, sebelum hari pelaksanaan operasi rehat sementara waktu NYSE (New York Stock Exchange) berlaku. Percayakah anda, dalam catatan sejarah, operasi rehat sementara waktu NYSE yang paling lama berlaku, ialah pada masa tersebut, iaitu bersamaan 4 bulan, kerana disebabkan situasi perang dunia yang berlaku.

Ketika berumur 20 tahun, tanpa pengetahuan dalam bidang ekonomi sewaktu di zaman kolej, beliau terpaksa memulakan kerjayanya dengan jawatan yang rendah.

Iklan

Tidak lama selepas itu, beliau telah dinaikkan pangkat menjadi pembantu pengurusan bond, dan hanya dalam masa 6 minggu, beliau semakin berkembang maju, lalu dilantik menjadi penulis atau pengulas pasaran dalam akhbar harian.

Umur 34 Tahun Mula Mengajar

Benjamin Graham mengajar di Columbia Business School, selama 28 tahun, bermula pada tahun 1928. Pada masa yang sama, beliau juga mengajar NewYork Stock Exchange’s School, yanh kini dikenali sebagai New York Institute of Finance.

Beliau telah berjaya melahirkan ramai ilmuan terkenal dalam bidang pelaburan, antaranya Walter Schloss, Irving Kahn, dan Bill Ruane. Semestinya beliau juga telah berjaya melahirkan lagenda dunia saham, iaitu salah satu individu yang terkaya di dunia iaitu Warren Buffett, yang melalui adaptasi falsafah pelaburan Benjamin Graham.

Warren Buffett pernah berkata ‘saya membaca edisi pertama buku tersebut pada tahun 1950, ketika saya berumur 19 tahun. Saya berpendapat, buku ini mempunyai darjat ilmu yang paling tinggi dalam dunia pelaburan dan selagi manusia sentiasa belajar mengenai dunia pelaburan, selagi itulah nama Benjamin Graham akan sentiasa di kenang, sebagai individu yang menyediakan panduan ilmu pelaburan, melalui cara pemahaman yang paling mudah’.

Tidak cukup sekadar menyertakan petikan Warren Buffett terhadap diri beliau, Roger Lowenstein yang merupakan salah satu journalist Amerika yang sangat terkenal juga ada berkata ‘Investing without Graham would be like communism without Marx, the disciple would scarcely exist.’

Jason Zweig yang merupakan journalist popular bagi Wallstreet Journal ada mengatakan ‘..sebelum kewujudan idea pemikiran Benjamin Graham, pengurus kewangan berkelakuan seperti zaman pertengahan, dipandu oleh kepercayaan tahyul, meneka dan melakukan ritual yang tidak berperikemanusiaan..’ Ibaratnya seperti itulah kepentingan beliau dalam dunia pelaburan, telah banyak membuka fikiran dan menjadi ikutan kepada orang ramai.

Jika dilihat dalam situasi yang paling mudah ialah, dengan mengambil contoh penglibatan Wright Brothers dalam dunia penerbangan. Sebelum nama mereka dikenali sebagai tokoh tersohor dalam dunia penerbangan, Benjamin Graham akan melabur terhadap kepakaran mereka.

Beliau memahami, keadaan saham pada masa itu, merujuk pada harga saham semasa, tidak sama seperti terkandung dalam berita-berita kewangan berbanding kualiti perniagaan yang mereka miliki.

Salah satu kenyataan beliau berbunyi:

‘In the Wright Aeronautical(syarikat perkilangan pembuatan kapal terbang di New Jersey) example, the earlier situation presented a set of facts which demonstrated that the business was worth substantially more than $8 per share. In the later year, the facts were equally conclusive that the business did not have a reasonable value of $280 per share. It would have been difficult for the analyst to determine whether Wright Aeronautical was actually worth $20 or $40 a share, or actually worth $50 or $80. But fortunately it was not necessary to decide these points in order to conclude that the shares were attractive at $8 and unattractive, intrinsically, at $280.’

Iklan

Kenali 5 Bangunan Tertinggi Di Malaysia

Bila sebut sahaja bangunan tertinggi di Malaysia, kita pasti terlintas gambaran Menara Berkembar Petronas. Ikon Malaysia ini telah memegang takhta sebagai bangunan tertinggi di dunia selama 7 tahun (1998 – 2004) sebelum dirampas oleh menara Taipei 101.

Jom kita bersama-sama kenali 5 bangunan tertinggi di Malaysia seperti berikut:

1. Menara Berkembar Petronas

Tinggi: 451.9 meter, 88 tingkat

Tahun Siap Dibina: 1998

Setiap negara pasti mempunyai monumen atau pun bangunan yang menjadi lambang kebanggaan. Jika di Perancis mereka ada Menara Eiffel, di Amerika Syarikat mereka ada Statue of Liberty, di Malaysia pula kita ada Menara Berkembar Petronas.

Menara setinggi 88 tingkat ini direka berdasarkan lambang kesenian Islam yang mana ianya mencerminkan agama rasmi di negara ini. Jika kita lihat pada keratan rentas menara ini, ianya berbentuk Rub el Hizb (Lambang ini digunakan sebagai penanda penghujung surah dalam Seni khat Islam).

Sumber: Wikipedia

2. Four Seasons Place

Tinggi: 342.5 meter, 65 tingkat

Tahun Siap Dibina: 2018

Bangunan kedua tertinggi yang terletak bersebelahan Menara Berkembar Petronas ini baru sahaja beroperasi Julai lalu. Ianya dimiliki oleh Venus Asset Sdn Bhd dengan keluasan 1.5 juta kaki persegi dan menelan belanja RM3 bilion.

Four Seasons Place terdiri daripada Four Seasons Hotel, 242 unit kediaman peribadi, 21 serviced apartments dan pusat membeli-belah. Dianggarkan unit termurah disini berharga RM3 juta bagi keluasan 1,098 kaki persegi!

3. Menara Telekom

Tinggi: 310 meter, 55 tingkat

Tahun Siap Dibina: 2001

Menara Telekom ini merupakan bangunan ibu pejabat kepada syarikat telekomunikasi tanah air, Telekom Malaysia Berhad. Bangunan ini direka oleh Hijjas Kasturi dan reka bentuknya ini menyerupai sebatang buluh yang bercambah.

Beberapa bulan lepas, menara ini berjaya mencuri perhatian orang ramai terutamanya peminat filem Avengers apabila mereka meletakkan lambang Avengers di menara mereka. Ianya merupakan kerjasama di antara Marvel Malaysia dan TM bagi mempromosikan filem Avengers: Infinity War.

Sumber: JuiceOnline

Iklan

4. Astaka Tower A

Tinggi: 278.8 meter, 73 tingkat

Tahun Siap Dibina: 2018

Kondo mewah ini merupakan bangunan kediaman yang tertinggi di Malaysia yang terdiri daripada 423 unit apartment dan duplex. Ianya dibina di tengah bandar raya Johor Bahru dan merupakan milik Astaka Padu Sdn Bhd.

Projek ini telah berjaya menarik minat orang asing terutamanya daripada negara jiran, Singapura oleh kerana akses yang mudah bagi perjalanan Malaysia-Singapura. 70% daripada unit yang telah terjual merupakan milik orang Singapura.

Menurut Astaka holdings, mereka telah merangka pelan untuk membina laluan bawah tanah bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas.

5. Menara Ilham

Tinggi: 274 meter, 60 tingkat

Tahun Siap Dibina: 2015

Menara yang turut dikenali sebagai Menara IB (Ilham Baru) ini menempatkan pejabat, bilik mesyuarat, spa, auditorium, kafe dan juga serviced apartment.

Tarikan utama bangunan ini adalah Galeri Ilham, galeri seni yang mempamerkan karya seni artis Malaysia dan antarabangsa. Menurut ILHAM , galeri ini dibina bagi menyokong pembangunan, pemahaman dan keseronokan dalam seni kontemporari.

Sumber: The Star

Senarai ini adalah berdasarkan bangunan yang telah siap dibina sehingga tahun 2018 sahaja. Walau bagaimanapun, Menara Exchange 101 bakal merampas takhta bangunan tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 492 meter, mengatasi Menara Berkembar Petronas (452 meter) setelah pembinaannya dijangka selesai tahun hadapan.

Namun, takhta ini tidak kekal lama dan bakal diserahkan kepada Menara Merdeka PNB 118 apabila bangunan yang dimiliki Permodalan Nasional Berhad itu siap pada tahun 2024 dengan ketinggian 644 meter.

Tuan Mohd Kauthar Rozmal merupakan seorang perancang kewangan peribadi dan graduan jurusan matematik.

Sumber Rujukan: Statista

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!