Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2024

Pejam celik pejam celik, sudah tiga bulan kita lalui di tahun 2024. Adakah anda sudah konsisten dengan pelaburan anda dalam tempoh 3 bulan ini?

Tidak banyak perkara yang berlaku pada bulan Mac selain pengumuman kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed) dan juga pengumuman kadar dasar semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia.

Sebelum kita ke Malaysia, mari kita lihat apa yang diumumkan oleh Federal Reserve dahulu.

Sumber: Investing.com

Rizab Persekutuan (Fed) mengekalkan kadar faedah 5.5% walaupun inflasi mungkin kekal tinggi. Keputusan pengekalan kadar faedah ini diputuskan sebulat suara oleh 12 anggota Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC). Dengan pengekalan ini bermakna rakyat Amerika akan terus membayar kos pinjaman yang lebih tinggi buat masa ini ketika Fed berjuang untuk memperlahankan kenaikan harga yang mendadak.

Kita beralih pula ke Malaysia. 

Baca lagi: OPR Dikekalkan Pada 3.00% Buat Kali Kelima

Pada 7 Mac 2024 yang lalu, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) membuat keputusan mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 3.00 peratus, sejajar unjuran pasaran. BNM berkata, pada tahap OPR semasa, pendirian dasar monetari terus menyokong ekonomi dan konsisten dengan penilaian semasa berhubung dengan prospek inflasi dan pertumbuhan.

Terdapat laporan oleh BMI, sebuah syarikat Fitch Solutions, menjangka Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 3.0 peratus sehingga akhir 2024.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling untung untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

  1. MMAG Holdings Berhad
Sumber: TradingView

MMAG Holdings Berhad merupakan saham paling untung Mac 2024. Harga saham ini pada awal bulan adalah RM0.105 sahaja dan RM0.190 di penghujung bulan. Kenaikan dalam tempoh satu bulan adalah 80.95%.

  1. SP Setia Berhad
Sumber: TradingView

SP Setia Berhad merupakan saham kedua yang membuat kenaikan tertinggi bagi bulan Mac 2024. Harga seunit saham ini pada 1 Mac 2024 adalah RM0.860 dan diakhiri pada RM1.47 seunit pada 29 Mac 2024. Ini merupakan kenaikan sebanyak 70.93%.

  1. Southern Score Builders Berhad
Sumber: TradingView

Saham Southern Score Builders Berhad bermula dengan hanya RM0.220 dan saham ini terus membuat kenaikan sehingga ditutup pada RM0.345 di hujung bulan. Southern Score Builders Berhad mencatatkan kenaikan 56.82%.

  1. Master Tec Group Berhad
Sumber: TradingView

Master Tec Group Berhad baru sahaja disenaraikan pada tahun ini. Pada awalnya saham ini dilihat tidak berjaya menarik minat pelabur ketika IPO. Namun selepas disenaraikan, Master Tec mencatatkan kenaikan berterusan sehinggalah ditutup pada RM1.00 pada 29 Mac 2024.

Harga IPO Master Tec hanyalah RM0.39. Tahniah kepada pelabur yang masih menyimpan saham ini sejak IPO sehingga sekarang.

  1. Econpile Holdings Berhad
Sumber: TradingView

Econpile Holdings Berhad pula harganya bermula dengan RM0.345 pada awal Mac 2024 dan meningkat kepada RM0.520 seunit.

Ini merupakan kenaikan sebanyak 50.72% atau RM0.175 sebulan. 

  1. Seng Fong Holdings Berhad
Sumber: TradingView

Jika kita lihat pada carta, Seng Fong Holdings Berhad tidur untuk tempoh yang agak lama. Saham ini baru sahaja mula bergerak pada bulan Mac 2024. Pada 1 Mac 2024, harga sahamnya berada pada RM0.790. Di hujung bulan pula harga sahamnya adalah RM1.10.

  1. Marine & General Berhad
Sumber: TradingView

Harga saham Marine & General Berhad adalah RM0.195 pada 1 Mac 2024. Pada 29 Mac 2024, harganya telah meningkat sebanyak RM0.07 atau 35.90%.

  1. Apollo Food Holdings Berhad
Sumber: TradingView

Saham Apollo pasti dikenali semua orang. Mana tidaknya, Apollo sudah sinonim dengan snek yang membesar bersama-sama dengan kita. Zaman kecil-kecil dahulu mesti suka dengan Apollo. Bila dah besar kenapa tidak melabur dalam perniagaannya sekali?

Saham Apollo meskipun nampak mahal, tapi mampu membuat kenaikan yang agak padu. Saham ini naik dari RM5.48 sehingga mencecah RM7.39 pada bulan Mac 2024. Ini yang disebut sebagai saham mahal pun boleh naik jadi lebih mahal.

  1. Icon Offshore Berhad
Sumber: TradingView

Saham ini membuat kejatuhan yang agak besar pada 1 Mac 2024. Kita boleh nampak 1 batang candlestick merah yang panjang terbentuk pada hari tersebut. Harga Icon Offshore adalah RM0.59 di awal bulan. Namun, ia membuat kenaikan sebanyak RM0.195 dan berjaya ditutup pada RM0.785 pada hari terakhir Mac 2024.

  1. Dutch Lady Milk Industries
Sumber: TradingView

Selain Apollo tadi, Dutch Lady juga satu jenama yang hampir 99% orang tahu. Dutch Lady sinonim dengan minuman berasaskan susu. Saham Dutch Lady juga dikira mahal kerana lebih dari RM20 seunit.

Harga Dutch Lady adalah RM23.92 pada 1 Mac 2024 dan RM30.64 pada 29 Mac 2024. Saham ini melengkapkan senarai 10 saham paling untung bagi bulan Mac 2024. Ia membuat kenaikan sebanyak RM6.72 atau 28.09%.

Sama-sama kita lihat sekiranya ada lagi saham dari senari saham paling untung Mac 2024 akan tersenarai semula pada bulan April 2024.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!