5 Sebab Mengapa Anak Muda Perlu Ambil Takaful Sebaik Dapat Gaji Pertama

Sekarang ni seakan menjadi trend, apabila graduan menamatkan pengajian dan mendapat pekerjaan; perkara wajib yang akan dibuat adalah membeli kereta.

Ya, tak berdosa pun beli kereta, tetapi sebenarnya selepas melangkah masuk ke alam pekerjaan, amat digalakkan untuk mengambil polisi takaful terlebih dahulu.

Bayaran polisi adalah bergantung kepada kemampuan masing-masing, tetapkan bajet sendiri dan jangan ikut cakap ejen sangat.

Ejen hanya memberi nasihat tetapi yang membuat keputusan dan membuat bayaran adalah diri kita sendiri. Polisi boleh di’upgrade’ dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian.

Di sini disenaraikan 5 sebab apa perlu mengambil polisi takaful seawal yang mungkin:

1. Murah

Asasnya, polisi takaful yang diambil pada usia 23 tahun adalah lebih murah berbanding jika ianya diambil pada usia 33 tahun. Murah bermaksud kita membayar pada nilai yang sama tetapi manfaat berbeza.

Contohnya, pada usia 23 tahun kita mengambil polisi dengan bayaran bulanan sebanyak RM150 dengan manfaat perubatan sebanyak RM1,000,000.

Pada usia 33 tahun dengan bayaran bulanan yang sama, manfaat yang diterima hanyalah RM750,000.

2. Tempoh Menunggu

Setiap polisi ada tempoh menunggu, kebiasaannya 3 bulan hingga 6 bulan (bergantung pada polisi masing-masing). Sebagai contoh, apabila kita mengambil polisi takaful pada hari ini, kita masih tidak boleh membuat tuntutan jika ditimpa musibah keesokan harinya.

Ini yang dimaksudkan dengan tempoh menunggu. Oleh itu, adalah lebih baik mengambil polisi takaful seawal mungkin kerana sekurang-kurangnya kita telah melepasi tempoh menunggu.

Kita tidak tahu bila kita akan sakit, mungkin hari ini, esok, atau bila-bila sahaja.

3. Perlindungan Komprehensif

Apabila umur meningkat, kemungkinan kita diserang penyakit adalah lebih tinggi. Kemungkinan ada sesetengah jenis penyakit tidak boleh dimasukkan dalam polisi takaful.

Semasa lebih muda dan sihat, kita mempunyai banyak pilihan untuk memilih polisi yang terbaik.

4. Sediakan Payung Sebelum Hujan

Musibah akan berlaku pada bila-bila masa sahaja. Kita boleh sakit semasa muda atau tua. Lebih-lebih lagi dengan faktor gaya hidup sekarang yang terdedah dengan penyakit seperti pemakanan ‘fast food atau terdedah dengan pencemaran udara.

Bagi kita yang bekerja makan gaji dan faedah perubatan ditanggung pihak syarikat, kita juga tidak tahu sampai bila kita boleh bekerja. Jika sudah tidak bekerja lagi, kita tidak lagi dilindungi.

Sebaiknya ambil polisi takaful, sekurang-kurangnya kita telah bersedia untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan.

5. Faedah Tanpa Tuntutan

Kebanyakan polisi menawarkan faedah jika tiada sebarang tuntutan dalam tempoh tertentu. Contohnya, elaun harian jika kita dimasukkan ke hospital adalah sebanyak RM200, tetapi jika tiada sebarang tuntutan dalam tempoh 3 tahun; manfaat elaun harian akan dinaikkan kepada RM250.

Oleh itu, manfaatkan masa muda anda kerana risiko untuk ditimpa penyakit adalah lebih rendah. Apa-apa pun info yang diberikan di atas hanyalah contoh secara am sahaja.

Untuk dapatkan maklumat yang lebih terperinci, boleh hubungi ejen takaful atau perancang kewangan berlesen.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel
[email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.